Mail: dieterbruls@gmail.com




Vorige week
Huidige week
Bij geen updates Tekeningen






Week 42














Zondag 20 oktober 2024












De Engel des Doods





Het is net als in Nederland: tijdens de coronapandemie is de basis gelegd voor Poetins macht in Europa. Via mensen als Willem Engel, bladen als De Andere Krant, omroepen als Ongehoord Nederland en partijen als Forum voor democratie, de PVV en de BBB.
Het volk wil dat ze geleid worden door een land waar vaccinatie, met een middel waar de bijwerkingen onbekend van waren, verplicht was. En waar je alleen onderuit kwam door het betalen van smeergeld aan de elite.
Het volk wil dat er meer naar het leed van het schieten in eigen voet wordt geluisterd.








Zaterdag 19 oktober 2024












Eén Europa




Een van de mooiste kwaliteiten van Limburg vind ik dat je heel dicht bij Duitsland zit en bij België, zowel het Vlaamse als Waalse deel. Mensen klagen wel eens dat een verdere eenwording van Europa de nationale identiteit aantast, ik kan echter precies aanwijzen waar Duitsland of België begint: je ziet het gewoon. Het is onverwisselbaar. En dan hoeft het echt geen tankstation langs de straat te zijn dat grotendeels een peepshow is, met kijkgaten voor een gratis voorproefje die echter dichtgemetseld zitten, om te weten dat je in België bent.





Vroeger keek ik in de vroege ochtend altijd vanuit de nachttrein om te zien of we Duitsland al uit waren en reeds in Tsjechië. En ik zag niets anders dan achtertuintjes en schuurtjes, soms alleen struiken, maar ik wist het. En ik zat er ook nooit naast.
De grenzen zijn duidelijker dan men denkt, achter eenwording schuilt dus geen gevaar.








Vrijdag 18 oktober 2024







Naar het gebied van de Merkstein





In de vroege ochtend reisde ik in de mist naar Kerkrade om iemand de laatste eer te bewijzen. Conclusie: ik zie mijn familie te weinig terwijl ze toch leuk zijn, en gelukkig allemaal behept met een zekere mate van gekte. En ik krijg helaas een beetje de indruk dat ze vooral sterven.





Op de achtergrond een Kerkraads mijnbouw monument, van toen er nog eeuwig brandende kolenafval midden in volgens mij de Spekhei (Spekholzerheide) lag. De Oostelijke Mijnstreek is moeilijk te benoemen qua plaatsen als je er niet in een andere tijd groot geworden bent. De nabijheid van Duitsland maakt het gebied erg Duits. De Kerkraadse krant verscheen tot aan de Tweede Wereldoorlog dan ook in het Duits.
Toeristisch is het een onontdekte parel, die streek.





In de avond ging het dan over een DDR-koffieservies, begin jaren zestig. Best mooi. Alleen niemand, niemand wilde het hebben. Dus neem ik het maar mee. Moet ik alleen nog leren koffie uit kleine kopjes te drinken: koffietafelformaat.











Donderdag 17 oktober 2024












Big Belastingdienst is watching you
Bij de statiegeldautomaat moest een vast X-loze man zijn mening geven. Er hing een briefje op dat het geld niet in contanten ging maar alleen via een bankrekening.
'Dus mensen zonder bankrekening,' schreeuwde hij, 'uitsluiten van handel!' Handel. Hij zal wel vrezen dat de belastingdienst controleert op geldstromen van 1,60.
Bij de kassa stond hij alweer te ventileren: 'Dit gaat toch wel van mijn boodschappen af en niet op mijn bankrekening?'
De betaling van de boodschappen gaat alleen via een bankrekening. En vervolgens controleert de belastingdienst alle bonnetjes op handel.














Woensdag 16 oktober 2024












Giro 555
'Wij hebben niks gegeven aan giro 555.'  Volgde een betoog dat het namelijk voor alle twee was. En een kind met een afgeschoten ledemaat blijkt politiek tot op het bot.
Ik vroeg wanneer het de laatste keer was dat ze wel hadden gegeven.
'Wij geven nooit.' Volgde een betoog over strijkstokken.
Nou zeg dan gewoon dat je om niks geeft.














Dinsdag 15 oktober 2024












Revival van de Middeleeuwen
Ik begrijp PVV'ers niet. Net zoals ik Poetin, Trump, Orban, Netanyahu en meer van dat soort types en hun aanhangers niet begrijp. Ze willen de rechten van iedereen die niet aan hun beeld voldoet vertrappen. Andere mensen zijn hoe dan ook bij voorbaat minder.

En ze hebben allemaal een hekel aan radicale moslims. Terwijl als er nou één groep is die dezelfde ideeën heeft, zij dat wel zijn.
Ze willen vrouwen minder rechten geven, homo's van de aardbodem laten verdwijnen. En ze zijn tegen vernieuwing.

Ze verwerpen met zijn allen de Verlichting. En ik denk dat dat niet iets is om trots op te zijn.








Ik zag ooit beelden van Kowloon Walled City in Hong Kong en ik wilde het graag eens bezoeken maar durfde ook niet zo goed vanwege de criminaliteit, de wetteloosheid, het ongedierte en de kans te verdwalen. Het stukje stad had alles van een levend organisme. - The Fall: The Big New Prinz. - En over naar Parijs, Indila. En de speelgoedhandelaar uit de Blechtrommel. Hij kwam uit Armenië, zij niet, ze zijn uit Georgië. Alles of niets tot besluit.








Maandag 14 oktober 2024












Het geval dat
In de supermarkt waren ze al vast aan het vóórhamsteren. 'Apeldoorn, Noord Limburg, Purmerend nu ook, straks hier. En je weet hoe de mensen zijn, dat zag je wel met het pleepapier,' zei de man, met zijn kar vol water.
'Wedden dat de Palestijnen erachter zitten!' Het was nog eens wat anders dan de Joden, maar toch.
Hij gooide er nog drie pakken toiletpapier bij. 'Voor het geval dat.'














Copyright Dieter Bruls 2000 - 2024