Mail: dieterbruls@gmail.com
Vorige week
Huidige week
Bij geen updates Tekeningen


Week 4Zondag 28 januari 2024
Het verleden op de Zeedijk

Ik was een tijdje niet op de Zeedijk geweest. Nu zijn er Amsterdammers die daar al sinds de jaren 80 niet meer zijn geweest, omdat ze nog steeds denken dat het de junkenstraat van Amsterdam is. Voor cocaïne moet je tegenwoordig op de Zuidas zijn.

Ik had de indruk dat mijn favoriete vishandel (met klassieke muziek) weg was.
En in de zaak even verderop waar vroeger hakblokken en zware gasbranders werden verkocht zat nu een hippe Japanse winkel. Met ook alweer een fotohokje: die zijn ondanks selfies weer helemaal in.

Menigeen denkt dat De Val van Camus op de Zeedijk speelt. In het boek wel, maar in de werkelijkheid lag het café, de plaats van handeling, op de Warmoesstraat (ik schreef daar donderdag 2 juli 2020 al eens over).Niet dat ik verwacht dat er nog toeristen zijn die daarvoor komen.

En kleur? Bespaar ik u vandaag. Dat heeft tijd nodig.
Zaterdag 27 januari 2024
Der Frühstückskrimi
Ooit heette New York de stad met de meeste moorden per dag, tegenwoordig is dat de ZDF. (OK, samen met de ARD.)
Vroeger was er eens per week een Krimi op de Duitse televisie, Erich Ode was dan Der Kommissar en Harry haalde toen al de wagen.

Tegenwoordig is er elke avond wel een Krimi en op de weekenddagen zijn er altijd twee achter elkaar. Elke streek of stad heeft zijn eigen en als Duitsland ooit nog een aanvalsoorlog begint is dat voor een Elzas Krimi.

Rond etenstijd zijn er tussen de Zur Risiken und Nebenwirkungen-reclames door dan ook nog soft-Krimi's.
Als het zo zou zijn dat het zien van iets tot kopieergedrag zou leiden , zou er achter elke Duitse struik inmiddels een lijk liggen. En was Duitsland op maandagmorgen een doolhof van rood wit afzetlint.

Het enige wat er nog ontbreekt is een Frühstückskrimi. Mord am Morgen, Frühstücksei mit Leiche, Knallharter Kaffee.

Wat dat was, de zon, wilden kinderen weten

Aan de gracht, weerspiegeld in het raam, ontdekte ik een zaak met streetfood uit Litouwen.

Maar de stad is richting Oud Hollandse stroopwafels geïnfluenced. En ik oefen met kleur.

De indieband Johan - vanwege de naam alleen heb ik er nooit naar geluisterd en voor het optreden net te laat - heeft een platenpresentatie in Concerto.

De band signeert en ik, ik oefen nog met kleur.
Vrijdag 26 januari 2024


Efficiënt ouderwets
'Jij kijkt nog lineair tv?' Het is tegenwoordig een onderhuidse manier om je te zeggen dat je hopeloos ouderwets bent.

Dat er echter enorme nadelen zijn aan niet-lineaire tv kijken wil niemand inzien: het kost heel veel tijd. Vroeger ging iets gewoon voorbij. Had je iets niet gezien, had je het niet gezien. Je was niet tot diep in de nacht bezig met inhalen. Iets wat om half elf voorbij was, was om half elf voorbij.
Lineair kijken is dus een uiterst efficiënte manier van kijken: niet kijken wanneer het uitkomt maar het uitkijken wanneer het komt.
Als je nooit meer iets hoeft te missen ga je steeds meer achterlopen. En word je dus hopeloos ouderwets.


Howdy Folks! Explaining Trump to a tourist. Ik vraag me altijd af wie nou stemt op iemand met zo'n aanhang: dan maak je jezelf toch deel van de achterlijkheid? Stel je voor Fox News zou de waarheid vertellen.


Donderdag 25 januari 2024


Miezerwandeling

Ik ging maar een avondmiezerwandeling maken. Op de Dam stonden christenen te zingen over dat Jezus redt. Ik zie er op dit moment weinig van, volgens mij is hij en zijn collega's juist meer deel van het probleem dan van de oplossing.

Op de Leidsestraat moest ik opeens aan Greenpeace denken: hoor je ook nooit meer wat van. Misschien is hun model van ageren tegen de klimaatverandering - het verkopen van kalenders met ijsberen (een boom per kalender en een vierkante meter ijs aan uitstoot) - wel uitgewerkt.
Maar geen nieuws van Greenpeace is ook goed nieuws: dan is er geen directeur met het geld vandoor.

Ik eindig bij het Concertgebouw.
En ik dacht over boeren die klagen dat hun tractoren ten gevolge van de hoge grondwaterstand vastlopen in de modder. Ik heb de indruk dat al die boeren hun tractors bij aankoop alleen hebben getest op het Malieveld en de snelweg.
Gelukkig komt daar mijn tram.

Six degrees of Melanie
Kent u de theorie van Six degrees of separation? Ik moest er aan denken toen ik hoorde dat de zangeres Melanie (Safka) overleden is. Ooit meldde ze zich voor een optreden bij me met de mededeling dat ze heel slecht bij stem was. Of ik wat tegen keelpijn had.
Natuurlijk had ik dat, tenminste na wat 'geleend' te hebben in een restaurant. Ik perste twee citroenen uit, gooide er een redelijke hoeveelheid honing bij en net voldoende kokend water om de honing vloeibaar te krijgen.
Het hielp voortreffelijk zei ze, maar dat zal grotendeels te danken zijn geweest aan de dubbele whisky die ik er ook maar bij gedaan had (leer mij zangeressen in hun nadagen kennen). Ze zong die avond als in haar jonge jaren en ze was me eeuwig dankbaar.

Nu die theorie dat je van iedere andere mens slechts vijf handdrukken gescheiden bent. Toen ik wat oude filmpjes van haar bekeek zag ik dat ze een duet met Johnny Cash heeft gedaan. Dat zet mij dus op twee handdrukken van Johnny Cash en daarmee op drie van Elvis Presley (via een andere route sta ik echter ook op drie handdrukken van Poetin en via weer een andere met Wilders zelfs op twee, De duivel is mijn zwager, zullen we maar zeggen).
En overigens ook op drie met John Lennon (met Paul McCartney stond ik al op drie). En voor de jongeren die dat allemaal niks zegt, ook slechts drie handrukken verwijderd van Miley Cyrus.

Het gekke is dat de stappen naar al die bekende mensen relatief gemakkelijk zijn (goed, Beethoven vond ik moeilijk, maar dat is een kwestie van tijd), het wordt al veel moeilijker om aan een dergelijk laag aantal stappen te komen met die mij onbekende buur in de straat, zonder er zelf op af te stappen.
Maar de band naar die afgezonderd levende herder in Achter-Mongolië is, afgezien van het feit dat dat een hele wandeling is, heel moeilijk te construeren.
En zeker als hij de deur bij Elvis Presley niet plat liep.
Woensdag 24 januari 2024


De leugen heeft een naam: Lavrov
Rusland zegt dat Oekraïne een vliegtuig met 65 Oekraiense krijgsgevangenen heeft neergeschoten. En hier wordt dat plompverloren door alle nieuwsmedia overgenomen, zonder enige controle.

Zoals ik al eerder schreef: ten eerste heeft Rusland helemaal geen behoefte zelf krijgsgevangenen terug te nemen, dat zijn deserteurs die thuis gaan lopen vertellen dat ze goed behandeld zijn. Moet je niet hebben. Ze willen ze hooguit terug om direct aan het front als vlees in te zetten. Daarnaast steken teruggekeerde soldaten hun soldij gewoon in eigen zak en dat wil je als officier ook niet.

Het is gewoon een propaganda-opzetje om Oekraïne in eigen land zwart te maken en een verhullingsactie dat ze weer belangrijk materieel zijn kwijtgeraakt. Die 65 POW's zitten nog gewoon ergens in de gulag dwangarbeid te doen.
Terwijl die vuile reuzelkop van een Lavrov weer tam tam loopt te schoppen in de VN.

Ik wacht Bellincat wel even af.

Huwelijksdag
Vraag je het een vrouw, zal ze zeggen dat haar huwelijksdag de gelukkigste dag van haar leven was. Een man noemt in dat verband eerder het kampioenschap van zijn voetbalclub.

Toch is het altijd de man die aan die dag denken moet en cadeau's klaar hebben liggen. Een vrouw denkt er alleen aan om te kijken of hij het niet vergeet.

Nog nooit echter hoorde ik van een bos bloemen vanwege het landskampioenschap in 1982.
Wij moeten maar altijd weloverwogen beslissingen nemen maar ondertussen staan ze in Palestina en Israël stompzinnig achter Poetin. En zolang ze dat doen sta ik achter geen van de partijen, alleen achter de mensen die nadenken en zich niet door eigen tuinpad laten leiden.
En leef ik mee met de onschuldige slachtoffers. In Gaza en Oekraïne, maar ook in Israël en zelfs Rusland.

Dinsdag 23 januari 2024


Moderne tijden
Ouders klagen school aan vanwege telefoonverbod in de klas.
'Onze zoon kon daardoor niet bellen met de zelfmoordpreventielijn.
We eisen daarom een financiële genoegdoening.'

'Waar leed uw zoon eigenlijk aan?'
'Telefoonangst.'Maandag 22 januari 2024
Blagenplaag
Ik zat in de metro, en er zat zo'n nest van twee apatisch naar een tablet te kijken waarop een eindeloos filmpje over de Smurfen speelde. Totale desinteresse.
Terwijl zijn moeder het speciaal voor hem had opgezet zodat zij even haar leven kon bijtiktokken.
En dan vinden ze het gek dat er te weinig kinderen worden geboren.


Copyright Dieter Bruls 2000 - 2024