Mail: dieterbruls@gmail.com
Vorige week
Huidige week
Bij geen updates Tekeningen


Week 3Zondag 21 januari 2024Noaber
In Drenthe vermoordt een man zijn buren, na een langlopend conflict.
Een buurtbewoonster: 'Ik snap niet dat de politie niet heeft bemiddeld.'
Men spreekt over een hecht dorp waar iedereen elkaar kent.
Ik snap niet dat het hechte dorp zelf niks deed dan achteraf kaarsjes branden in de kerk. De kerk die ook niets deed dan na het verdronken kalf de deuren open zetten.
Een hecht dorp.Zaterdag 20 januari 2024Van de Maas tot de Noordzee
Bij het Amsterdamse Centraal Station scandeerde een mevrouw eindeloos 'From the river to the sea', 'Palestine will be free!' blaatte gedwee haar makke kudde.
Poetin maakt het niet uit of we voor of tegen IsraŽl zijn, voor of tegen Palestina of Hamas*, zolang we maar verdeeld zijn.
Net zoals tijdens corona, de dwarsdenkers-organisaties financierend terwijl hijzelf juist dat deed waar zij op tegen waren: verplicht vaccineren met nauwelijks getestte vaccins. Het ging alleen om de verdeeldheid.

De mevrouw het schreeuwen moe, had haar megafoon aan een ander gegeven, Poetins schapen blaatten voort.
Zolang we ons verdelen in voor en tegen de dictator Netanyahu, doen we niks tegen de dictator Poetin. Van wie je straks ook allemaal From the river to the sea mag roepen, zolang het maar niet over de Maas en de Noordzee gaat.

* - Ook al gaf Hamas Poetin de aanval op IsraŽl als verjaardagscadeau. Ze zijn er vast al voor betaald.
Vrijdag 19 januari 2024


Bruckner 7

Bruckner 7 door het Concertgebouworkest met Myung-whun Chung, die ik eerder zag met de MŁnchener en Bruckner 6 in het Rudolfinum in Praag.
Toen was hij in voor een garpje met het publiek, vandaag weer, hij stelde zijn opkomst uit en terwijl iedereen rijkhalzend naar de trap van boven keek kwam hij via de zijkant op, in zijn vertrouwde slaapshirt.

En het was verstandig, want hij moest vier keer terugkomen om het applaus in ontvangst te nemen.
Een ding mag het Concertgebouworkest de volgende keer weglaten: de inleiding die nog eens dunnetjes de podcast overdoet. Dat neemt de concentratie weg (ook bij hte publiek) en is wellicht ook de reden dat de dirigent iedereen even liet wachten, om die te terug te krijgen. Chung houdt volgens mij niet van dat soort fratsen.

En het publiek is er ook niet mee gebaat. Iemand die in de zaal nog ingeleid moet worden in het werk, zit vaak en zeker bij Bruckner op de foute plek.
Donderdag 18 januari 2024
Logisch
Er zijn mensen die denken dat mannen die gevlucht zijn hierheen gekomen zijn om rotzooi te trappen en vrouwen lastig te vallen.

En dat is logisch dat ze dat denken.

Als hun zonen in groepen naar Spanje gaan doen ze namelijk precies dat: rotzooi trappen en vrouwen lastig vallen.
Woensdag 17 januari 2024
Eenzaamheid als verdienmodel

Eenzaamheid is tegenwoordig een verdienmodel. Niet alleen voor relatiezwendelaars die hun goedgelovige slachtoffers sprookjesboekdromen van een leven in weelde aanpraten, mits ze eerst even voorschieten. Het verhaal van veel geld is het goedkoopste verkooppraatje aller tijden, omdat het steeds weer  verkoopt.

Eenzaamheid is een verdienmodel en dus is het nuttig zoveel mogelijk mensen aan te praten dat ze eenzaam zijn. Sociale media teren hierop, ze beloven sociaal contact maar schotelen slechts beelden voor waarvan de gebruiker zich nog eenzamer gaat voelen. Het geluk is binnen handbereik, maar je kan er net niet bij.

Ondertussen heeft de wereld waar alles een verdienmodel is, de bibliotheken wegbezuinigd en worden de koffiehuizen, vergunning B, vervangen door plekken waar buiten je eigen tafel praten een inbreuk op de privacy is, ook al heeft datzelfde verdienmodel de tafels zo dicht op elkaar gezet dat je wel met de gesprekken van de andere tafel moet meeluisteren. Zo dichtbij maar je kan er net niet bij.

En als de gedachte eenmaal post gevat heeft dat ze eenzaam zijn omdat de regering en de maatschappij hen in de steek heeft gelaten staat daar op de hoek van de straat die populistisch rechtse rattenvanger met verhalen dat bij hun iedereen welkom is, mits je bereid bent mee te helpen anderen buiten te sluiten.
Eenzaamheid is een verdienmodel.

Correcties en aanvullingen: kleine aanvulling op het stuk over vlaai van gisteren, aangaande de greumelevla. Zie ter plekke.

Dinsdag 16 januari 2024
Vla(ai) - de definitieve handleiding
De Limburgse vlaai (vla) is een beschermd streekprodukt geworden. Nadat Limburgse bakkers het produkt jaren verpest hebben: ik bedoel maar slagroom, geglazuurde kleinkinderen tot en met sprinkles en smarties erop. Nu wordt er verwoed gewezen naar de buiten Limburgse bakker, die die aberraties maar al te gewillig overnam. Het zijn goedkope bakkersmiddeltjes om je geld uit de zak te kloppen. Met die kantoorverjaardagen-leveranciers voorop, ik nam nooit als er weer zo'n doos opgebakken nijlpaardenkots werd bezorgd.

Ook een vla die na een dag droog is als karton en niet meer te eten, is niet echt. Een goede is een dag later nog lekkerder. En een echte vla heeft afgemeten fruit (niet ladingen moes!): zure of spekkersen, pruimen, abrikozen, kruisbessen. Dus geen perziken, peren, bessen, aardbeien (mijn god!). Lijfstraffen: ananas, kiwi, guave.
Op de fruitregel ťťn uitzondering, de rijstevla: niet te droog, niet te matsjig. Als je hem niet op het punt krijgt, niet verhullen met slagroom, gewoon handen eraf laten.
Pudding erop doe je maar boven de Moerdijk: vla hoort niet op  vla.*
Tompoucevlaai, Monchou-kersenvlaai? Die gooien we naar je kop zodra je op het schavot staat.
Priegelige riempjes overigens ook niet, gewoon deegrepen, we zijn niet in de Moulin Rouge.

En dan het snijden: meer dan acht stukken eruit halen is protestantse zuinigheid. Het aantal vla's op tafel is makkelijk te berekenen: minimaal het aantal disgenoten gedeeld door 4, voor acht mensen dus twee vla's, voor twaalf drie. Maar beter is delen door drie. En als je ze zelf bakt hoeft dat niet duur te zijn.
Eten: uit de hand is aanstellerij (doe je maar met de pizza), zo ook op een gebaksbordje met een vorkje. Van een ontbijtbord met een grote koffielepel.

Mijn persoonlijke favoriet: de linzetoart, gebakken door mijn moeder naar het recept van wijlen oom Frans. Die verdient een eigen keurmerk. Dat kan die Voncken uit Kerkrade vast niet.

* - Aanvulling:  Pleidooien uit Sittard voor de greumelenvlaai. Daar mag pudding (bakkersroom) op, maar ook niet echt veel meer dan noodzakelijk is om de greumelen (kruimels) vast te houden. Dus geen kwarktaart gelijkende dikke laag.Vandaag een artikel in de Volkskrant over de beste tijdschriftcovers van het jaar door coverjunkie.com. Een van de weinige sites die ik al jaren volg, ik zie het als huiswerk, maar leuk huiswerk. - En maak hier maar wat van (met viool): the Animals doen the Rolling Stones.

Maandag 15 januari 2024
Biden/Haley
Zo gek is de bovenstaande suggestie niet, die van Biden en Haley. In het verleden werden er regelmatig leden van de andere partij in een regering opgenomen (alhoewel ik momenteel niet verder kom dan Republikeinen in Democratische regeringen). Amerikaanse steden werden in het verleden altijd bestuurd door middel van een samenwerking van de beide partijen. In een nog verder verleden werd de verliezende presidentskandidaat vanzelf vice-president (waaruit de stem die deze in het congres volgens mij verklaard kan worden).

Momenteel heeft Trump wel de beste positie ten opzichte van de andere kandidaten in de peilingen maar een evengroot gedeelte van de republikeinse stemmers wil hem niet. En een redelijk deel stemt nog eerder op Biden. Juist die mensen kan je een duwtje de juiste richting uitgeven door Nikki Haley als running mate te nemen.
En bedenk, een vice-president stelt qua ware macht eigenlijk nauwelijks iets voor, bedenk alweer de verliezer van de verkiezingen. Het is meer een ceremoniŽle functie.
Behalve als de president sterft.

Even een korte nuttige taalcursus. Maar waarom die dames alledrie een t-shirt met Fršulein aan hebben? En denk erom dat u ook de handgebaren gebruikt als u Engels spreekt. En het is niet om te lachen. Hasta la vista, baby! - Dit was de laatste keer dat ze het speelden na 2263 optredens, waarbij ze het elke keer moeten hebben gespeeld. Het was hun eerste single: Blitzkrieg Bop. Daarna werd het stil, maar goed ze spraken al 20 jaar niet meer met elkaar. Alleen hun 1-2-3-4 sterven haalde nog het nieuws. Adios amigos!
Copyright Dieter Bruls 2000 - 2024