Mail: dieterbruls@gmail.com
Vorige week
Huidige week
Bij geen updates Tekeningen


Week 18


Zondag 5 mei 2024
Bevrijding en vrijetijdskleding
Met de bevrijding kwam de vrijetijdskleding. Duitse soldaten zagen er altijd uit alsof ze in dienst waren. Vooral de SS, in hun strak gesneden uniformen van Hugo Boss (met SS).
Amerikanen legden de basis voor waar Loe Lap groot op werd: plunjezakken, pukkels, legerkistjes en broeken met zovel zakken dat je alles voortdurend kwijt bent.
Men kan zeggen dat de esthetiek ook verloor in de Tweede Wereldoorlog.

Nu zit ik me alleen nog te bedenken welke troepen er in Mr. Marvis-broeken rondliepen. Ik kom niet verder dan de Marva's.
Zaterdag 4 mei 2024
Het hek van de Dam

Natuurlijk was het leeg op de Dam. Het grootste gedeelte van de toegangskaarten was snel gereserveerd door mensen die er op Facebook de blits meer wilden maken: In the pocket!
Daarna werden ze direct op Marktplaats geplaatst, tegen belachelijke prijzen voor iets dat gratis was.
Toen Buienradar regen meldde was de animo snel verdwenen. Gelukkig was niet iedereen in de oorlog ook van suiker.

Op andere plekken daarentegen was het wel druk. Op de Noordermarkt bijvoorbeeld, waar in het achterkamertje van café Hegeraad door veelal communisten de Februaristaking werd georganiseerd.

En omdat het com- munistisch verzet lange tijd werd uitgesloten van deelname aan de reguliere Doden- herdenking, was er een eigen. Die ook na de opheffing van de boycot bleef bestaan.Vrijdag 3 mei 2024
Restjes

Eind van deze maand  (vermoedelijk op 26 mei 2024) ligt ie er twee jaar: het waterijsje op de hoek van het viaduct Haarlemmerplein/Planciusstraat.

Ik kreeg wat verwijten dat ik gisteren over Bruckner wat te elitair was, maar goed ik was als peuter al elitair in mijn denken. Dat niet iedereen de mogelijkheid heeft (financieel of geografisch) om een concertzaal te bezoeken klopt. Maar ik zou het graag zien dat het tot de opleiding van elk kind zou horen: over de eigen horizon heen kijken.

Ik zal het wat afzwakken: tegenwoordig heeft iedereen de mogelijkheid overal alle muziek te luisteren. Neem nou eens 75 minuten, zet alles uit en luister naar die symfonie. Ik raad in dit geval de uitvoering van Eugen Jochum met de Staatskapelle Dresden aan. Doe niets anders dan luisteren naar die 75 minuten die uw leven kunnen veranderen.
Donderdag 2 mei 2024
GAGA
MAGA haakt schijnbaar aan bij een roemrijk Amerikaans verleden. Als je echter de grootste prestatie van de VS noemt, de landing op de maan, is die fake. Want iets met NASA.
JFK deed het in die tijd met een van de meest iconische filmsterren, Trump met een derderangs pornoster.  De teloorgang in grootsheid.

The White Stripes in het Concertgebouw

Het Concertgebouworkest olv Klaus Mäkelä met een genadeloze Vijfde van Bruckner.  Een lang aanhoudende staande ovatie tot gevolg.

Die symfonie live zien is dat wat de mens onderscheidt van apen die elkaar vermoorden in een dierentuin.


De violiste in het midden is hoog zwanger (het volgende concert in de cyclus zal ze wel met zwangerschapsverlof zijn), dat kind heeft nu al de lijn tussen de belevingswereld van een aap en die van een volwaardig mens overschreden.

En geen geklaag dat Bruckner moeilijk is: zelfs hooligans zingen het in het stadion. Plagiaat van de Vijfde van Bruckner. Maar goed, Jack White heeft dan ook verstand van muziek.

Ook verstand van muziek hebben? Luister de podcast.


Woensdag 1 mei 2024
PVV'ers en de openbaring van de NSB'ers
Op de Dam zei een trouwe PVV-marcheerder 'Dat ze dat in hun eigen land gaan doen,' over de Palestijnen die daar dagelijks staan te demonstreren.
Het is het enige argument dat ze kennen: terug naar het eigen land. Als je je mening wilt laten horen over de dictatuur waar je uit weg bent gevlucht, hup, naar je eigen land.
Zo'n trouwe Nederlander die zodra de lijsten openbaar zijn met mensen die fout in de oorlog waren, de buurt gaat doorspitten op NSB-nazaten ('Landverraad dat doe je in je eigen land.')
Hijzelf zou natuurlijk een goede Nederlander zijn geweest maar onderduiken? Dat doe je maar in Jodenland, Anne!Dinsdag 30 april 2024
Daddy Dada
Bij het Het Fort van Sjakoo, de anarchistische boekwinkel (zij zelf noemen zich ideologisch anders) waar ik wel eens binnenloop, kocht ik een boekje met gedichten van Richard Huelsenbeck, de Duitser die samen met Hugo Ball, Tristan Tzara, Marcel Janco en Hans Arp in 1916 in Zürich het Cabaret Voltaire oprichtte, dat aan de basis lag van de Dada-beweging.
De gedichten zijn onleesbaar, over schepen die aardappelpuree omver varen bij middernacht en meer van dat.

De charme van het boekje lag in de vormgeving: gestencild, maar vooral vanwege de tekeningen van George Grosz, die zich ook bij de Dadaïsten aansloot. Overigens zijn Grosz' eigen gedichten veel beter.

De uitgever, Uitgeverij de Dolle Hond, is ook wel interessant, hun internetsite levert niets meer dan een index van de directory op en hun postadres is helemaal fraai, een koffieshop op de 1e Schinkelstraat. Het doet me denken aan mijn speurtocht in Riga (zie 2 augustus) naar het werk van Mara Bisofa, waarbij ik na steeds nieuwe doorverwijzingen ook in een nogal onduidelijk oudere jongeren jeugdhonk terecht kwam.

En dat alles voor 1 euro 10.
Maandag 29 april 2024
Europapa
Achterop bij zijn moeder op de fiets, at een jongetje lusteloos Europapa op te dreunen, de Nederlandse inzending van het Eurovisie Songfestival.
Het had niets met een muzikale interpretatie te maken maar alleen met het tonen dat hij de teksthelemaal op kon zeggen. De moeder was duidelijk niet gecharmeerd. Nu is ook het origineel een compleet ongeïnspireerd nummer.
Het kan ook niet anders, komende van het meest anti-Europese land in de EU.
Ik hoop dat het nummer de tweede ronde nog niet eens haalt. Aan de positie van de EU in Nederland zal ook winnen niets veranderen. En veel beter dan dat jongetje is die Joost Schoudervulling Klein ook niet.Copyright Dieter Bruls 2000 - 2024