Mail: dieterbruls@gmail.com
Vorige week
Huidige week
Bij geen updates Tekeningen


Week 6Zondag 11 februari 2024
Chanel of shrapnel
Trump vraagt zijn publiek waar de echtgenoot van Nikki Haley is. Volgens hem is hij gevlucht voor haar. De man vervult echter plichten voor het leger in het buitenland, iets wat Trump zich natuurlijk nooit zou kunnen voorstellen.
Hij komt ermee weg bij zijn publiek: niemand die vraagt waar Melania eigenlijk is. Als ze hem al eens vergezelt is dat breaking news.
Zijn publiek stelt geen vragen, ziet geen inconsequenties: Trump is god en aan god twijfel je niet.

Misschien bereidt Melania zich wel voor op de militaire dienst. Als haar vaderland Slovenië te weinig aan de NAVO betaalt en uitgeleverd wordt aan Poetin kunnen we zelfs stilettohakken gebruiken.

In Georgië kunnen ze zelfs liefde opbrengen voor februari en er een lied over zingen en dan zo dat de honden zelfs gaan meedoen en Trio Mandili onderweg ook nog een emmer appels krijgt. Al was het maar omdat dat ondeugdje in het midden ze dan niet zelf uit buurmans tuin hoeft te lenen tijdens het zingen door. - Curt Bloch was een Duitse jood die in Nederland onderdook. Tijdens zijn onderduikperiode bracht hij elke zaterdag het satirisch tijdschrift Het Onderwater Cabaret uit, helemaal zelfgemaakt en in een oplage van één. Gelukkig kwamen ze uiteindelijk weer allemaal bij hem terug en zijn ze nu in een boek, een expositie en een website voor iedereen te zien. - En ik blijf het zeggen: wees een meester van je tijd, bespaar je het lezen van alle culturele bijlages kijk eens in de week naar TTT op de ARD (Curt Bloch zit erin maar ook The Zone of Interest, de geschiedenis van Trump en Oekraiense kunst).


Zaterdag 10 februari 2024Auschwitz I. Bevlogen gids Anna, leidt langs de hekken (augustus 2021).Film: Zone of Interest
Spoileralert: er vallen geen spoilers te geven. Een zeer trage maar belangrijke film. We kijken mee met de alledaagse sleur van de familie Höss. Iedereen heeft zijn beslommeringen, moeder doet de tuin, kinderen gaan kinderlevens na en vader gaat elke dag naar zijn werk, het naastgelegen, achter een muur verborgen, vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau waar hij verantwoordelijk is voor het plichtsgetrouw doden van miljoenen mensen. (De film geeft de indruk dat het huis naast Birkenau, Auschwitz II, lag, het werkelijke huis lag naast Auschwitz I, Stammlager, waar geen voortdurend rokende schoorstenen en rijdende treinen waren).

Er lijkt niets te gebueren maar je moet wel blijven opletten om de handeling uit het voortgaan van de tijd te destilleren. Veel wordt niet uitgesproken in deze film en dat brengt het zo dicht bij de realiteit.

Je moet zelf optellen dat de bezoekende schoonmoeder zich verbaast over het boven modaal burgerlijke leven, de lucht die de adem wegneemt, de dag en nacht doordraaiende fabriek en de treinen die blijven aanrijden en dat ze bij nacht en nevel vertrekt. Haar briefje moet je maar interpreteren.

Het lijkt alsof we op het eind een moment van bezinning bij Höss zelf zien, schuldbewustzijn, maar Höss heeft dit nooit getoond. Ze hebben hem gehangen met blik op de enige overgebleven gaskamer, die van het Hauptlager. En tot de laatste ademtocht vond hij zijn werk noodzakelijk.

Een film die afdwingt dat je er de tijd voor neemt. Verwacht geen actie en rond een plot draaiende handelingen.

Duits gesproken. Draait oa in The Movies, Haarlemmerdijk. Bij de kleurenfoto, ik had een bepaalde foto in mijn hoofd maar het ontbrak aan hippe mensen. Ik moest lang wachten op die mevrouw met die beanie.

Auschwitz I, Stammlager. De hekken waren dodelijk en voor sommigen de enige uitweg.

Je mening uiten is een dagbesteding

Vrijheid van meningsuiting is een drukke bezigheid, merkte een groep Chinese toeristen op de Dam in Amsterdam. Een van tegenstrijdigheden ook. Ze werden aangesproken door de Falun Gong en daarna wilden de Jezus-predikers ze een gratis bijbel aanpraten.

Dan werd er ook nog zij aan zij gedemonstreerd voor de vrijheid van Palestina en tegen het Iraanse regime: een regime dat niet alleen de eigen mensen foltert maar ook Hamas dat helpt doen.
Reizen is vluchten voor volwassen moeten zijn. Je voornemen naar het Noordpoolgebied te gaan en alles op de laatste dag nog moeten voorbereiden. Ik zou het zo ook doen, alleen ik ben niet technisch en mag geen auto rijden, een voordeel heb ik wel: ik heb een hekel aan honden. - En dan de zee. - En tot besluit wie is er nu te oud?
Vrijdag 9 februari 2024
Van Agt
We zagen Van Agt ooit als het toppunt van rechts, we haatten hem.
Wat waren we naïef.
Vergeleken bij een aantal van zijn navolgers viel het wel mee met hem en na zijn actieve politieke loopbaan bleef hij verbazen. Net als George Bush Jr. eigenlijk, die ook best een aimabel figuur werd in de schaduw van opvolger Trump.
De tijd doet vele wonden helen blijkbaar. Maar ik hoop niet dat er ooit een dag komt dat we Trump, Poetin en Wilders kunnen relativeren.

In Argentinië spelen ze niet alleen op panfluiten en koeienuiers. Nee, ze hebben ook Erica Garcia. En ze is de enige Argentijnse die geen nichtje van Màximá is. - Bob Dylan op zijn best in coverversies. - Als je zingen kunt heb je al die bakken instrumentatie niet nodig. En hoef jezelf ook niet te gaan WhitneyHoustonnen.

Donderdag 8 februari 2024


Deformatie
In de plaats waar het meest Omtzigt werd gestemd, ging het Journaal vragen wat men ervan vond.
'Nederland wou een centrum-rechts kabinet,' sprak een mevrouw namens Nederland. Juist, dacht ik, dan had die Omtzigt nooit met de PVV in zee moeten gaan, want met fascisten krijg je nooit de verdunning centrum-rechts.

En alsof het niet genoeg was, moesten we de dag erna ook nog de mening horen van het dorp waar het meest PVV werd gestemd. Een agromeratie met een IQ van 80 per 16 inwoners dat de misplaatste naam Hollands Kroon draagt.
Daar lag het natuurlijk weer aan de nieuwkomers, waar dan deze keer BBB en NSC mee werden bedoeld. Die hadden ze vast en zeker buiten moeten houden ten faveure van oudgedienden als JA21 en FvD.
Men zou er nog lang wit verziekend heet van zijn.Woensdag 7 februari 2024


Verhaal van een aangekondigde
stoelgang

'Vandaag ga ik heel erg poepen,' zei het kleine meisje op straat tegen haar oma.
Die keek een beetje benepen, wat ze nu weer met die informatie moest. Misschien ook wel omdat ze zag dat ik het gehoord had.
Het is vast een goede zaak om vooraf aan te kondigen wat je voornemens bent met je stoelgang. Zoals het dat ook met meer zaken is: het is duidelijker.

Misschien dat Pieter Omtzigt ook even had moeten aangeven dat hij heel erg moest poepen.
En geef hem eens ongelijk. Ik zou van dat stel ook acute buikloop krijgen.

De stad en het land

Het was spits in Amsterdam, dan zitten er veel mensen op het rijwiel of benen gezwind naar de tram.

Tussen dat alles door zat de nomadische stadspianist Arian Müller zijn easylistening pianowerkjes te spelen.

En erboven troonde op een koperen sokkel Wilhelmina te paard, aan alles het land hebbende.

Mischien wel een van de beste Beatles-singles. Catchy gitaarpartij, die overigens niet door George Harrison wordt gespeeld maar door Paul McCartney (Harrison speelt slechts tamboerijn) en de eerste experimenten met tapeloops, reverb etc. En eens geen liefdesliedje zoals alles daarvoor.
Dinsdag 6 februari 2024


Verkiezingsuitslagen via het scorebord
Volgens de Republikeinen zou de relatie tussen zangeres Taylor Swift en American footballer Travis Kelce fake zijn.
Die laatste speelt bij the Kansas City Chiefs, een team dat de finale van de Super Bowl speelt.

De overwinning van dat team zou - wederom volgens de Republikeinen - vooraf bekonkeld zijn, zodat hij en Taylor Swift na de wedstrijd voor een miljoenenpubliek hun steun aan Biden kunnen uitspreken.

Vroeger geloofden Republikeinen in lotsbestemming. Tegenwoordig wordt hun lot door alomaanwezige complotten bepaald. Nee, dan nog beter god, die is weliswaar ook overal, maar uit zich niet door scoreborden van voetbalwedstrijden.


Het Yiddish dat je ooit in de straten van Lviv (Oekraïne) hoorde. Even moeite doen maar wie Duits verstaat kan het volgen. Het is niet meer, vergaan als papieren rozen in de regen (ja en ik weet dat papiros een woord voor shaggie is, maar met papieren rozen is het eigenlijk mooier). - Roger Penrose, altijd rustgevend in warrige tijden.
Maandag 5 februari 2024
Meer Billy's bejaardenhuisliftmuzak
In de NRC stonden Wayne Kramer en Billy Joel naast elkaar. Een necrologie van de een, een aankondiging dat de ander - helaas - toch nog even doorgaat.
De man van de anti-muziek en de man van de muziek. Ik zou het anders willen noemen: de man van de rock'n'roll en de man van de anti-rock'n'roll.
Billy Joel maakt de muziek die je de lift doet mijden en Wayne Kramer maakte de muziek die je de trap opjaagt.

Lemmingen

Het stormde. Alle fietsen, behalve die die in de etalage van de fietenwinkel hingen, gingen om. Niet alleen fietsen overigens, ook winkelwagens. En toch zijn er dan steeds weer mensen die hun fiets ondanks kans op beschadiging gewoon neerzetten.
Lux Interiour zanger van the Cramps is vandaag alweer 15 jaar dood. Dit is in 1990 in Paradiso, Amsterdam, ik stond vooraan. Bij hun eerste optreden in Londen in the Nashville Rooms in 1979 was ik er ook al bij.
Copyright Dieter Bruls 2000 - 2024