Mail: dieterbruls@gmail.com
Vorige week
Huidige week
Bij geen updates Tekeningen


Week 5Zondag 4 februari 2024
Het wegen van de weegschaal
Zo iemand al het recht tot gruwelijkheid heeft: heeft iemand die iets gruwelijks is aangedaan, minder recht iets gruwelijks te doen?

Ik stelde me deze vraag, toen ik weer eens iemand hoorde zeggen dat Israël gezien z'n achtergrond beter zou moeten weten.
Eigenlijk is het heel vreemd te denken dat een concentratiekamp je een beter mens maakt. Daar waar vooral het slechtste in mensen werd bovengehaald.

Heeft iemand die iets gruwelijks heeft gedaan, minder recht iets gruwelijks te doen? Dat vind u? En levenslang opsluiten? Maar leg dan één keer uit van dat kleine hokje, dat gordijntje en de PVV?Wayne Kramer overleed, de gitarist van MC5, die de weg baanden voor stadgenoten The Stooges en vele anderen: Looking At You. En deze hoort tot uw culturele bagage.
Zaterdag 3 februari 2024
Fukkink

Kingdom of Sweets is failliet (op de foto een van de vele andere megasnoepwinkels die Amsterdam sinds een jaar teisteren), een drie verdiepingen tellend snoeppaleis, dat vooral toeristen trok. Het was dan ook opgezet met het oog op Britten die in eigen land een suikertax hebben (tja, ze wilden van de betutteling af). Nederlanders vonden het ondanks dat het voor Britten goedkoop was, te duur. Ik kan er niet mee zitten dat ze dicht zijn.
Waar ik wel mee zit is dat Antiqariaat E.A.G. Fukkink op het Haarlemmerplein dicht is. De oude man is eind vorig jaar onwel geworden en omgevallen in zijn zaak (dat hij niet bedolven onder de boeken is mag een wonder heten, want je kon daar nauwelijks je kont keren door alle torenhoge stapels). Daarna zou die zaak nooit meer open gaan. Inmiddels rest alleen de deur nog, binnen heeft de sloopkogel van de geschiedenis zijn werk gedaan.

Normaal
'Doe normaal,' hoor ik ouders vaak tegen hun kind zeggen. Wat normaal is wordt er nooit bij uitgelegd.
'Doe normaal tegen elkaar,' was ook het advies van Van Rijn aan het Gooise matras.
Ook hier werd niet uitgelegd wat normaal is.

Normaal is geloof ik, je aanpassen aan de norm van de groep. En in die norm lag een beetje het probleem.


Vrijdag 2 februari 2024
Werk ze!*
'Werk ze!' Ik vind het een verschrikkelijke afscheidsgroet. Of het typisch Nederlands is?

Het is een onderstreping van de afhankelijke positie van de ander. Een bevestiging van de ketens.
Zeg je het ooit tgen een dokter, een dure advocaat of een bankdirecteur? Je 'baas'**?
Nee, je zegt het tegen mensen die een hongerloon verdienen en er blijkbaar ook nog gelukkig mee moeten zijn.
Zeg gewoon Tot ziens of Een fijne avond. Of Smakelijk eten straks. Maar nooit dat vernederende Werk ze!

* - Ik schreef eerder over dit onderwerp maar weet niet of ik het ook publiceerde.
** - Honden hebben baasjes.


Het maken van deze clip moet veel tijd gekost hebben en vooral geduld: The Hardest Button to Button. En deze band met een te lange naam moet een grote inspiratie voor Jack White zijn geweest. En Son House natuurlijk.
- Vroeger roezemoesde het in de stad als The Cramps kwamen. Het is stil nu: 5 februari is de zanger Lux Interiour al 15 jaar dood. Zijn weduwe Poison Ivy trok zich terug uit het openbare leven.

Donderdag 1 februari 2024

Anticiperen op het toeval

Forever young moet de oude man op de Nieuwmarkt hebben gedacht en hij nam een bluetooth boxje en een telefoon en bracht de swing weer terug tot leven, dansend met zijn wandelstok.
De foto boven is natuurlijk interessanter, maar de foto onder vertelt het verhaal.

Uit het kamertje waar Rembrandt zat om zijn ontvangstruimte in de gaten te houden zag ik haar. Haar gestreepte trui deed het goed met de vloer. En ik zat boven vanaf dat uitkijkje te bezweren 'Loop nou naar dat raan, loop nou naar dat raam' om het die verwijzing naar Vermeer te geven.

Fotograferen is anticiperen op het toeval, zei ik gisteren ergens. In dit geval had ik alle elementen. De jongen op de achtergrond was naar de overkant gelopen, maar zou snel terugkomen en daarmee het beeld links verlevendigen en op de reclame-loop zou Mona Lisa weer langskomen. Dat leek me mooi passen bij het telefoonschermpje en de vrouw met een muts als het haar van Mona Lisa. Ze kwamen echter net niet gelijk. Als je het goed doet bestaat toeval niet.

Omdat alle media in Hongarije in handen van Orban zijn en veel mensen op het platteland geen internet hebben, wordt er printbaar nieuws via internet verspreid. Ze moeten zichzelf bedruipen: geld uit het buitenland zou direct ertoe leiden dat ze tot buitenlands agent worden verklaard. Dit totale gebrek aan persvrijheid en een onafhankelijke pers is al voldoende om Orban uit de EU te gooien.
Woensdag 31 januari 2024

Heilige CoronaDe sociale media
Vannacht werd ik wakker omdat ik niet tevreden was met de BliBra van gisteren over of die boeren niet werken moeten. Dat kwam door de nogal difuse weergave op Mastodon en BlueSky.
In de ochtend maakte ik een nieuwe versie. Ondertussen ging de oude op Mastodon al "viraal". Op BlueSky gebeurde er minder, maar dat is normaal daar.
 
Een ding bleef uit, iets wat op TwitterX normaal was bij een grote verspreiding: de haatberichten en doodsbedreigingen van ultrarechts.


In het Westland niets nieuws, daar geloven ze in de zon die onder gaat het licht dat dooft. Hun eigen belang schrijven ze hoog, hardwerkend voor eigen portemonnee en voor eigen portemonnee alleen ten koste van wie en wat ook. Kan je geloven in zo'n wereld? Ik koop mijn groente tegenwoordig van over de grens, zolang de grenzen nog open zijn.

Dinsdag 30 januari 2024
En verder nieuws

De Belasttingdienst gaat verkoopsites controleren om te kijken wie van de zolder opruimen  meer dan een een hobby heeft gemaakt. Daarna zullen de flessenverzamelaars wel aan de beurt zijn. De man op de foto heeft zakeninstinct: hij heeft een kar geregeld waar je bij de IKEA vier Billy's oplaadt. De belasting zal hem binnenkort wel als recyclingbedrijf aanslaan.

Ik ging Staatssecretaris van Huffelen van Digitalisering al lang voor met uit het bruine riool X te ontsnappen.
Enige nadeel: ik kan geen foto's met de hashtag #shootGR_Amsterdam plaatsen. Maar goed of dat nou zo erg is?


Maandag 29 januari 2024
Het Viswijf uit Volendam
Mona Keijzer van de BBB - de partij die niet rekenen kan - wil Oekraïense vluchtelingen terugsturen naar veilige delen van hun eigen land. Ze heeft gehoord van een skigebied in het zuidwesten van Oekraïne.
Ik denk te weten wat ze bedoelt, ze heeft het waarschijnlijk over de Karpaten. En inderdaad dat is veilig: er is nog geen bom gevallen.
Maar er valt dan ook vrij weinig te bombarderen daar. De Karpaten is een van de laatste ongerepte uitgestrekte natuurgebieden in Europa. Denk vooral niet aan een skigebied als de Alpen, dat vol staat met hotels en andere het grootste gedeelte van het jaar leegstaande toeristische onderkomens. Waar moeten die mensen in de beboste bergen van de Karpaten, waar 's nachts de wolven huilen, wonen? Met hun kinderen in tentjes in de kou?

Het is een idee als een paar duizend vluchtelingen in Edam huisvesten. En als Mona dan zegt Maar we hebben geen onderkomens antwoorden Maar het is er veilig.
Als je de Oekraiense vluchtelingen kwijt wil moet je vriendje Poetin aanpakken.

In een land waar de schoonheid, de kunst wordt weggegooid sterft de ziel. Rusland waar de AA ooit een Foreign Agent zal zijn, heeft het steeds over de Russische ziel: het is niet anders dan de ziel van de fles. Maar goed, ze zullen iets moeten zonder water, warmte en licht. De wodkaprijzen zullen wel weer dalen en dan stemmen ze weer braaf voor hun ondergang.
Tot besluit. Dat dus.
Copyright Dieter Bruls 2000 - 2024