Mail: dieterbruls@gmail.com
Vorige week
Huidige week
Bij geen updates Tekeningen


Week 17


Zondag 28 april 2024
Waarom ik monarchist werd
Ik ben weliswaar monarchist, maar met rood, wit en blauw en oranje zult u mij niet zien. Liefhebber van het huidige koningshuis ben ik ook niet. En van erfopvolging ben ik ook al geen fan. Maar waarom dan monarchist?

In principe ben ik republikein maar die luxe kan een weldenkend mens zich tegenwoordig niet meer veroorloven.
Nu zijn de meeste republikeinen overigens alleen republikein uit oog van het kostenplaatje. Totdat ze dan geconfronteerd worden met de kosten van elke vier jaar een nieuwe pannenset.

Mij gaat het niet om de kosten, het gaat mij om wie er president zou worden. Ik kan me voorstellen dat het als volgt gaat: links komt met een kandidaat, de VVD waarschijnlijk ook en de PVV schuift er een naar voren.  Er zal een tweede stemronde nodig zijn. Tussen de linkse kandidaat en de PVV'er. De PVV'er wint (mede dankzij de VVD'ers).
En wij worden vanaf dat moment vertegenwoordigd door twee flapdrollen met een kortetermijn partijbelang.
Het lijkt me een vreemde zaak als u zich door uw mooie idealen daar heen wilt laten voeren.
Zaterdag 27 april 2024
Koningsdag

Op het plein lijken mensen voornamelijk hele grote afdekzeilen te verkopen. Of misschien zijn het wel allemaal grabbeltonnen. [Camera: Camp Snap].

Zodra de kleur terugkomt begint ook de handel.

Handel in limonade, een via tekenfilms overgewaaid gebruik.

Onzichtbare tranen. 1 voor 2,50, 5 voor een tientje.

De handelswaar is onduidelijk. Maar ze worden er vrolijk van.

Het is feest.

Bij café Checkpoint Charlie. Havanna Affair, een verdienstelijke Ramones-coverband. En ze spelen Blizkrieg Bop voor de onlangs overleden Tony 'Slug' Leeuwenburgh. De laatste nog levende Amsterdamse punks stonden in het publiek.

Fiona Jane Pop, prettige tegendraadse pop. Mogen van mij volgend jaar ook wel weer op het tiende Checkpoint Charlie Koningsdagfestijn. Zie meer op YouTube. [Camera overige foto's: Ricoh GR3x].
Vrijdag 26 april 2024
De stad als performance

Ik kwam aan het Stedelijk Museum voorbij en ik dacht ik loop even bij de overzichtsexpositie van de performancekunstenares Abramovicbinnen. Ondanks dat ik niet zo van videokunst en performance houdt, maar dit zou je gezien moeten hebben.

De live-prformances mocht je om begrijpelijke redenen niet fotograferen, nu was dit er ook maar een: de beroemde menselijke deur. Vanwege ritssluitingen moest ik mijn leren jasje uitdoen om de performancekunstenaars geen wonden toe te voegen. Want de doorgang is krap. En het is een vreemde gewaarwording, veel nauwer dan je in eerste instantie inschat: uit fatsoen keek ik maar een beetje in het oneindige.

Iets wat ik ook altijd bij een Dixi heb. Maar daar vrees ik de aanraking meer, temeer die dingen altijd gebouwd zijn op van die Hollandse Brinta-stelten. En contact en opspattende urine voor een normaal geproportioneerde niet-leptosoom onvermijdbaar zijn.
Koningsdag is toch vooral een dag van massale urine-afvoer, maar gelukkig heeft de koning waterbeheer gestudeerd.

Inmiddels loopt de stad vol met mensen die checken of hun telefoonscherm er hier hetzelfde uitziet als thuis. En van hoe verder men komt, hoe meer oranje.Donderdag 25 april 2024A Beacon of Freedom? Ha ha ha!
Als de VS lid was geweest van de EU, had Polen onder de PIS geen last gehad. En was ook Orban een kleinere zorg geweest.
Het democratisch gehalte van de VS keldert met de dag, er is alleen in naam nog onafhankelijke rechtsspraak. De politiek benoemde opperrechters doen er alles aan om een uitspraak over onschendbaarheid van de president voor zich uit te schuiven. Over de verkiezingen heen te tillen. Ook al zegt hij overduidelijk dat hij zichzelf ook als onschendbaar ziet als hij Biden laat arresteren.
En in de onschendbaarheid die hij zal denken te hebben in het voor de wereld dodelijke geval dat hij herkozen wordt, zal hij iedereen die hem ooit een haar in de weg heeft gelegd het leven zuur maken. Democraten leg uw paspoort maar alvast klaar. Republikeinse niet-MAGAïsten ook.

 De VS en de wereld zijn nu afhankelijk van lagere rechtbanken, die hem eventueel naar de gevangenis kunnen sturen.
Vanwaar hij gewoon mee kan doen aan de verkiezingen en elk debat kan ontlopen. En president worden en zichzelf vrijlaten.
 De Amerikaanse grondwet is hier niet op geschreven en een groot gedeelte van de Amerikanen hecht niet aan wat er staat geschreven in de grondwet. Dat Trump die zal blijven overtreden als hij de kans krijgt, zal hun niks zeggen.

Nu nog niet. Dictatuur merk je pas als hij aan je deur klopt.Woensdag 24 april 2024
De eeuwige herfst
Het was drie uur, de winter was weer begonnen. De vierde keer deze week al.
Ik ging mijn bed in.
Toen ik wakker werd, leek het even op lente. Net lang genoeg om je schoenen aan te doen. Toen was de herfst er weer.

Later in de avond had de regenradar tien droge minuten toegezegd. Het regende echter door.
De volgende periode van géén herfst, stond voor 2026 ingeboekt. 8 juli. Van 17:22 tot 17:34: zet het alvast in uw agenda.
Tot die tijd ga ik maar weer mijn bed in.
Dinsdag 23 april 2024
De twee Kafka's
Ik ken twee Kafka's. De ene, Eduard, had een café in Lety. Een nederzetting tussen de bij Praag gelegen dorpen Revnice en Dobrichovice.
Het was een stil café. Zonder onnodige opsmuk ingericht. Ik was meestal de enige die er zat. Voor de rest kwamen er buurtbewoners, de tuinarbeid beu, voor een kan bier.
Eduard Kafka was niet de vrolijkste onder de mensen. Toch leek hij mij te mogen.

Dan is er nog die andere, Franz. Hij schreef en wilde alles na zijn dood aan de kachel achterlaten maar zijn executeur testamentair kon dat niet over zijn hart krijgen. Dus sleepte hij, Max Brod, het met zich mee toen hij met zijn echtgenote Elsa op 14 maart 1939 via het Wilsonstation Praag verliet voor Israël.
Zo werden niet alleen de bekende boeken van Kafka gered maar ook alle kattebelletjes met zijn tekeningen. Krabbeltjes in de kantlijn.
Kafka was geen groots tekenaar, net zoals Eduard geen groots kastelein was. Maar het gaat erom dat je het doet.

Bij de illustratie: alleen de tekeningetjes in de kantlijn zijn van Kafka [Bron: Franz Kafka: De tekeningen - onder redactie van Andreas Kilcher - uitgeverij Athenaeum-Polak&Van Gennep op diverse plekken in de ramsj te vinden].

De Zwitserlandweek staat eindelijk compleet op de hoofdpagina: week 14 en (beetje) week 13.
Maandag 22 april 2024
Peren


Er zijn heel veel meneertjes de koekenpeertjes, maar ik heb nog nooit een koek met peren gezien. Overigens, een kut met peren evenmin.
Ik heb wel eens van perenvlaai gehoord, maar in al die jaren van vlaai eten is die me nooit voorgezet.
Terwijl zoiets als een appeltaart toch ook makkelijk met (stoof)peertjes gemaakt moet kunnen worden. Maar nee, niks van perenkoeken, alleen meneertjes.
Niet eens mevrouwtjes ook.Copyright Dieter Bruls 2000 - 2024