Mail: dieterbruls@gmail.com


Vorige week
Huidige week
Bij geen updates Tekeningen
Week 10Zondag 10 maart 2024

HolocaustmuseumVlak voor het Holocaustmuseum lag een verlaten kinderlaarsje. Verloren, vergeten. Eenzaam op de stoep.Het nieuwe museum mocht ik niet in, dat was alleen voor genodigden. De tegenovergelegen gerenoveerde en vanaf 11 maart weer open Hollandsche Schouwburg ook, maar die nodigden mij binnen. De Schouwburg was het verzamelpunt vanwaar de Joden allereerst naar Westerbork en vandaaruit verder werden gevoerd.

Achter de ramen links (Plantage Kerklaan 9) woonde de familie Polak-Asscher die daar een dag na de bezetting wegtrok, de ouders zouden in 1943 omkomen, de dochter overleefde. Na hen woonde het niet-Joodse gezin Riezouw er. De dochter Lydia (ze was toen rond de twintig, overleden in 2005) herkende een voormalig klasgenootje op het aangrenzende binnenplein van de overvolle Hollandsche Schouwburg. En nam vervolgens haar camera ter hand.
Lydia was de enige die toen foto's maakte.De president van IsraŽl
Slim is het niet, eerst steeds naar buiten brengen dat IsraeliŽrs en Joden twee verschillende dingen zijn, dat de Holocaust los moet worden gezien van de door IsraŽl begane oorlogsmisdaden in Gaza.
Om dan vervolgens de president van IsraŽl voor de opening te vragen die daar dan ook nog eens een deels politieke speech houdt.
De demonstraties waren niet meer dan logisch en gelukkig ook door Joodse groeperingen ondersteund.Ik kende het nummer alleen van the Dubliners war het een vrolijk drinklied is, maar gezien het onderwerp (babymoord) is dat wellicht wat vreemd. Lisa Hannigan doet het spookachtig.Zaterdag 9 maart 2024

UFO's verklaard: het zijn ZŁndapps.
Er wordt weer eens over UFO's gepraat. U weet wel die dingen waarvan men niet weet wat het is, dus moeten ze wel buitenaards zijn. Dat is namelijk ook altijd de conclusie die ze trekken wanneer er opeens een gefrituurde gepaneerde driehoek in het snackloket ligt. 'Geen fleu idee wet et is dus mut et buuteneerds wiezen. Van de aliejens.'

Maar stel je voor het is veel simpeler: het zijn drones. Uit de toekomst. Een toekomst waarin men weet hoe je kunt tijdreizen.

Nu komt het veel moeilijker voorstelbare gedeelte: toekomstig is er een wijze wereldregering. Dus niet van die plaatselijke amateurs. Moeilijk voorstelbaar, maar stel.
En die wijze regering heeft besloten dat het absoluut niet geoorloofd is om naar het verleden te reizen. Want ze zijn wijs en weten wat daarvan komen kan.

Maar hoe wijs die wereldregering ook is, er zijn altijd een paar van die BBB'ers die over betutteling spreken en die gewoon even willen gluren hoe het in hun oude buurtje was toen je nog gewoon je dieren onbeperkt stront mocht laten produceren.
En uf Stientje van de frietkroam mit die dikke memmen van vreuger der nog woenst.
En die vliegen dus wat zinloos met hun drones rond.

Dan snap je het gedrag van die UFO's ook: ze vliegen maar wat, doen eigenlijk niets zinvols.
Net dorpsjeugd op de ZŁndapp.Vrijdag 8 maart 2024

State of the Onion
Ik bleef op voor Bidens State of the Union. En hij was goed op een paar versprekingen en wat gemummel na.

Nepnieuws is een probleem in de VS. Een groter probleem is echter dat er geen gemeenschappelijk nieuws meer is.

Trump-stemmers zullen alleen de versprekingen zien.

One tissue
Je hebt one-issuepartijen en mensen die van de politiek een one-issue maken.
Zo haken moslimstemmers af bij Biden vanwege Gaza.

En hellen dan naar Trump. Die zich natuurlijk enorm bewezen heeft als vriend van de Palestijnen en andere moslims.Donderdag 7 maart 2024

Hangend Dood PaardIk had het laatst over een standbeeld van een hangende Poetin. Natuurlijk dacht ik toen ook aan het beeld van David Cerny dat Koning Wenceslas Rijdend op een Hangend Dood Paard voorstelt. Het valt te zien in de Lucerna Arcade in Praag.Het waterijsje begint wat te verkleuren en iemand heeft aan het stokje zitten wrikken, maar goed, het ligt er dan ook al sinds eind mei 2022. 


Laatst hoorde ik een Verjaardags-Henk die rijk zou worden omdat hij in bloemkool had belegd. Zijn vrouw heeft vandaag de scheiding aangevraagd: niet vanwege de dalende bloemkoolprijzen, maar vanwege de stank uit de kelder.De nieuwe single van Nick Cave als voorbode op het in augustus te verschijnen nieuwe album. Als dit het beste van dat album is, dan lijkt het me een overbodige plaat: hij gaat maar door over zijn godsbeelden en de muziek is inmiddels ook voor de gemiddelde kerk geschikt. - Stukken interessanter: Werner Herzog en de bewust afgedwaalde pinguÔn. - Dit ook: het is ok een klein beetje gek te zijn is zijn lijfspreuk, maar hij heeft er wel voor gestudeerd: over zwaartekracht en het vervolg.Woensdag 6 maart 2024

Het verstand dat maar niet met de jaren komt
Als Trump de verkiezingen wint, ligt de schuld mede bij Biden.
Hij mag dan wel de zaak prima leiden, maar het beeld leidt: het is als het zweet van Nixon.
Economisch doet hij het prima, maar Amerikanen rekenen de economie af aan de pomp.

Verliest Biden de verkiezingen gaat hij de geschiedenis in als een verliezer. Treedt hij nu terug als een verstandig man.
Pluchevast is de democratische variant van de dictatoriale stenen kont.Dinsdag 5 maart 2024

WilsonvilleDe tweede stad van het land had alleen een Duitse (Pressburg) en een Hongaarse naam (Pozsony). Om de man eer te doen die de oprichting van de staat Tsjechoslowakije (inclusief RoetheniŽ) mogelijk had gemaakt werd er in Pensylvania (waar het land werd gesticht) beslist om de tweede stad naar president Wilson te noemen: Wilsonovo Mesto (of Wilsonville).
 
Het werd Bratislava. Omdat er iemand op het laatste moment toch nog een meer Slavische naam had opgeduikeld: Bratislava naar de burchtheer Vratislav van MoraviŽ. Overigens was er gewoon een Slowaakse naam: Presporok.
Om Wilson toch nog iets te geven werd toen het hoofdstation van Praag naar hem genoemd.
De communisten hebben dit nooit veranderd, misschien ook omdat iedereen gewoon over het hoofdstation sprak (Hlavni Nadrazi, Hl.N).Eerst even de verplichte reclame (voor sjlijm-soep) - Keith Richards covert Lou Reed en best goed. - In Duitsland zou er een Nederlandse stad zijn. - En een stukje Hamburg is van TsjechiŽ. - En een stukje DDR...Maandag 4 maart 2024


Poezen- krant
Van Piet Schreuders (directeur, uitgever, hoofd-redacteur van de Poezenkrant) vernam ik vandaag dat er geen aanvullend supplement op het Grote boek van de Poezenkrant plus Supplement (2004-2014) komt.
Omdat daar - naar zijn zeggen - geen uitgever op zou zitten te wachten.
Dat pleit er maar weer eens voor een Staatsuitgeverij (verbonden aan de Koninkljke Bibliotheek) die zonder winstoogmerk boeken van cultureel belang op de markt brengt.Copyright Dieter Bruls 2000 - 2024