Mail: dieterbruls@gmail.comBij geen updates
Huidige week - Vorige week
TekeningenWeek 27Zondag 9 juli 2023IMCO  -   (Wiki Deutsch)Hulpmiddelen van de Verlichting
Ik zit op mijn balkon en probeer een tekst te lezen over een Venetiaanse uitvinding uit 1280. In 1306 noemt iemand het de meest nuttige vinding van de mensheid. De makers van het kleinood zijn dan al lang uit Venetië verbannen: hun werkplaatsen vatten te vaak vlam.

In 1466 opent in Straatsburg de eerste winkel die zich toelegt in de verkoop ervan. Het moment is logisch: in 1445 kwam de boekdrukkunst, waardoor er een grotere behoefte ontstaat. Zoals nu op mijn balkon: ook hier wens ik me een bril.
Zaterdag 8 juli 2023
Rectificatie: gisteren kwam de link naar de met elkaar communicerende AI uit op een clipje van de frontvrouw van St. Vincent en haar belangrijkste bandlid en daar was niets artificiëels aan. Dat is inmiddels hersteld. Ook de val van Rutte heb ik iets aangepast.


23:40. Amsterdam, Haarlemmerstraat.
Kittens op foto's zijn altijd goed voor een groot aaaaw!-gehalte.


Van vreemde smaken vrij
'Nee dat komt er niet in bij ons, die buitenlandse smaken.'
'Wij houden het bij zoet en zout. En soms zuur en eh, bitter.'
'Dus geen umami voor ons!'
'Nee, gewoon Unox en een kuiltje voor de sju.'

Bij de illustratie: de lepel moest er recht in kunnen staan.

Links: de nieuwe single van PJ Harvey is uit en dat zijn tegenwoordig meer opwarmertjes voor het niuewe album, een collectie van Dorsetse rond haar dichtbundel Orlam gebouwde meer soundscape-achtige nummers. De recensie in de Volkskrant was lovend.


Vrijdag 7 juli 2023Gisteren dacht ik nog, er gebeurt eigenlijk al jaren niets meer bij 't Lieverdje op het Spui in Amsterdam, sinds de happenings van de anti-rookmagiër Robert Jasper Grootveld en later de Provo's. Vandaag was er opeens iets dat ook een happening werd genoemd iets met een rusp, een vlinder en een orka die aanbeden werden. En een tijdmachine die nog gebouwd werd. Het Lieverdje zelf droeg een gasmasker. Uche, uche, uche en Klaas komt!

Trapgesprek
'Hoe moet ik me dat voorstellen,'
vroeg de buurman, 'je vraagt asiel aan omdat je homo bent en daarna mag je je gezin laten overkomen. Vrouw met vijf kinderen. En je ouders die je niet accepteren.'
Ik wist even niet wat te zeggen, bezon me al om een rechts hetzverhaal te pareren.
Hij nam de stilte te baat om eraan toe te voegen, 'Dat kan je beter doen voor oorlogsvluchtelingen: de bommen houden niet op als pa vertrokken is.
Het is beter één kaarsje te ontsteken dan proberen de nacht te verjagen.'
Goh.
Ik wist nog steeds niet wat te zeggen.

Links: men laat twee chatboxen met elkaar spreken. Het gesprek in het gemiddelde huwelijk is echt niet anders. - Waar Poetin woont. En hoe leukere mensen wonen. - Als ik één zo'n foto in de maand zou maken was ik meer dan tevreden. - Muziek. Daar zaten we dan met de ruige rockbandjes die in de Sleepin-Arena speelden. En als het publiek weg was en er niks meer hoog gehouden hoefde te worden, draaiden we dit. Alhoewel een U2-nummer ook kon, mits door de juiste...
Ik heb mijn koffers al gepakt voor als de traktor de kar gaat trekken.Donderdag 6 juli 2023Voor wie er niet uitkomt: een meneer uit het authistisch spectrum, zijn clone en wat eekhoorns leggen het nogal chaotisch maar helder uit: The Science Asylum.


'Wilt u de filmset niet betreden' riep een man in een geel hesje me toe. 'Is het weer zo'n wappie-demonstratie,' vroeg een voorbijganger me. Daar zijn  er namelijk een hoop van geweest op het Museumplein. 'Dat dacht ik ook al, maar het is een filmopname.' 'Dus die die gewone mensen daar zijn figuranten?'  Ja en om figurant te zijn ben ik natuurlijk weer niet gewoon genoeg, of zoiets.

Lauwe ontbijtgranen
Het moet toch een heel fijn idee zijn om 's ochtends naar je werk te gaan met de gedachte vandaag laat ik mijn baan eens vallen.
Je baan laten vallen. Dat moet Mark Rutte vanochtend gedacht hebben, roerend in zijn bakje lauwe ontbijtgranen.

Het waarom bedenk ik onderweg wel, bedacht hij, zijn appeltje onder de snelbinder klemmend.
Hij floot het hele ritje.
Woensdag 5 juli 2023


Het was een mooie dag voor stormwatchers.

Trams reden niet, de storm die al tegen de middag was gaan liggen duurde voor het GVB de hele dag. Dus besloot ik een metro naar Centraal te nemen, ik nam aan dat er beneden geen windkrachten waren gemeten. Van daaruit zou er toch wel een bus rijden: die kunnen in tegenstelling tot trams om een gevallen boom heen. Hier reed twee derde echter ook niet. 'Het is een beetje natte vinger werk vandaag,' zei de chauffeur die wel een bus reed.
Ik knikte en las verder in Kisch over het  geven van fooien aan tram- en buspersoneel.

Gokje
Er is heel veel reclame voor gokken op tv. Dus heeft Nederland er nu 450.000 nieuwe gokkers bij.
Zo moet dat met waspoeder ook zijn gegaan. Je ziet het in de reclame en denkt dat is het: een middel om mee te wassen. Ik ga mijn kleren wassen.

Zouden er ook 450.000 Kafkalezers bijkomen als er reclame voor Kafka gemaakt zou worden?
Wedden van niet?Link: Poly was het. Niet Monopoly, maar gewoon enkel Poly. Een storm om binnen voor te blijven.


Dinsdag 4 juli 2023AchtergrondAchterkamerwandelgangenlabyrinth
Ik zag Pieter Omtzigt in een kamercommissie die nog steeds over functie elders ging. Hij had hem dus nog niet, die functie.
Ik vond het een beetje Slagerskeurmerk Goed Vlees.

Ook zag ik Renske Leijten. Die had wel een functie elders.

Link: Een uur lang grafische vormgeving op Netflix (wie had dat gedacht?): Paula Scher. Bekend van een platenhoes waar ze terecht absoluut niet aan herinnerd wil worden (Boston) maar gelukkig ook van heel veel grensverleggend en mooi werk en bijdragen aan de Pentagram Papers. Mooi is dat haar werk nog steeds begint met een potlood in een boekje, terwijl ze zich door de stad verplaatst.


Maandag 3 juli 2023Zie: week 25 (vrijdag)Een menselijke kernexplosie
Poetin wilde met het Sputnik-vaccin de grootheid van Rusland onderstrepen. Hij zou en moest als eerste het wereldreddende vaccin hebben. Maar dictaturen falen daar waar het om cijfers draait: de verantwoordelijken zeiden dat de resultaten prima waren en niemand durfde met de inzichtelijke wetenschappelijke testgegevens te komen.
Dus werd zijn vaccin niet internationaal erkend. Het werd een lachertje. Zelfs Oekraïne wilde het niet hebben.

Toen begon het trollenleger van Prigozjin zijn werk te doen: het virus stamde uit een laboratorium en was door mensen gemaakt. En even later was het vaccin gemanipuleerd en was er een samenzwering die in bijwerkingen grossierde.
En daarna weer een ander verhaal en nog een en ook al spreken de verhalen elkaar tegen, zo werken trollenlegers: ze produceren zoveel verhalen totdat de mensen murw zijn. En eventueel zelf een waarheid in elkaar gaan prutsen, want zelf verzonnen blijft het hardnekkigst hangen.

Oekraïne geloofde zowel het virus als het vaccinnarratief. Met beide was gemanipuleerd. En omdat Rusland toen ook al de vijand was, had Rusland met verhalen waarin ze zelf een rol speelden in de samenzwering, vrij spel.
Oekraïne werd zo het slechts gevaccineerde land van Europa. Wereldwijd doen ze het met 39,73 gevaccineerden per 100 net iets beter dan Ghana en Zimbabwe. Maar minder goed dan Oeganda en Afghanistan.
Poetin hoeft zijn verhaal van het laboratorium maar waar te maken.

Copyright Dieter Bruls 2000 - 2023