Mail: dieterbruls@gmail.comBij geen updates
Voorpagina - Vorige week - Overzicht
TekeningenWeek 48


Zondag 4 december 2022
Kort - kort - kort
Ik kreeg wat reacties dat het wel een stevige voorspelling was, dat stukje over Poetin van gisteren. En wat als het niet zou uitkomen? Tja, helaas kan je in oude internetpagina's geen vis verpakken.
Maar ik doe geen voorspellingen als die mevrouw gisteren in het Journaal over Oranje: 'Als ze de volgende ronde winnen, dan kunnen ze heel ver komen.' Dat is een voorspelling die uitkomt: als ze de volgende ronde winnen staan ze in de halve finale en dat is inderdaad heel ver. Ze kunnen dan eventueel zelfs in de finale komen.

Sinds de laatste week van mei ligt het er nu, een gevallen waterijsje, bij het viaduct onder de spoorbaan op de Planciusstraat. Een half jaar dus al. We wachten af.

Van deze foto in de NY Times (en, ik weet, het is niet netjes om zomaar een foto te gebruiken) werd ik heel blij: ook in New York wonen mensen die hun woning op de bonnefooi hebben ingericht, met vanalles dat zomaar is komen aanwaaien. Ik kom te vaak bij mensen die een nietszeggende, onpersoonlijke inrichting hebben: alsof je bij Jan des Bouvrie op de crematie bent gevraagd. Dit leeft, er hangen dingen scheef en mensen voelen zich er dus altijd prettig. En die kastjes die zijn van de vorige bewoner geweest.
De VT Wonen heeft de wereld tot een grote wachtkamer van de dood gemaakt.

Zaterdag 3 december 2022


Vadertje Vorst komt met cadeautjes
De economie van Rusland staat op instorten. De Russische bestedingen kelderen, het vertrouwen of het geld van de consument is op. De economie draait op gas en olie en staat stil dankzij kolenstook. De corruptie is nog het enige groeisegment. De werknemers die nodig zijn, zitten in het buitenland: als soldaat of op de vlucht om het niet te hoeven worden.
In januari vieren ze het orthodox kerstfeest, dan worden de lege plekken aan en op de kerstdis zichtbaar.

Er wordt gezegd dat er geen opvolger van Poetin is en dat Rusland geen traditie heeft dat je in zo'n geval iets van het leger mag verwachten. Dat laatste klopt: het leger is even wendbaar als een tank in de Russische lente. Dat eerste niet: na Stalin was er ook geen opvolger ondanks dat er toen wŔl een politburo was. Toen kwam er een driemanschap.
Ik verwacht ergens rond 7 januari een machtswissel. Een driemanschap staat al klaar en wat hen bindt is de wil hun macht te behouden en voor de bŘhne, de kritiek die ze uitten op het softe optreden van het leger.

Hun namen: Prigozhin, de leider van de Wagner-groep, hij wil de macht over heel het leger hebben en kan het vuile handwerk doen. Medvedhev: iedereen zag hem als opvolger van Poetin, maar hij werd aan de kant geschoven. De Russen kennen hem en hij kan in eigen land de gemoederen wat sussen. Het westen zag hem als liberaal.
En Oleg Tinkov, namens de oligarchen die hun geld veilig willen stellen. Hij is doodziek, dus heeft weinig te verliezen. En achter dit alles zit dan nog een oude KGB-rot uit St. Petersburg, voor de stille co÷rdinatie.
U zult zeggen: havikken. Maar havikken die elkaar in de gaten moeten houden. En in wiens belang het ook is, ondanks hun hardliner-taal, de oorlog te stoppen, om hun macht en/of geld te behouden.
Al vast een fijne kerst!

Vrijdag 2 december 2022
De avondwandeling
Ik liep langs het borstbeeld van Arthur van Schendel en dacht, daar sta je dan, zonder armen te kleumen in de kou. Zou iemand nog weten wie je bent, zou iemand nog ooit eens een boek van je lezen?
Mijn wandeling ging verder langs dure hotelkamers met balkons waar ik nooit iemand op zie. Tijd is geld en dan kan je het je niet veroorloven op het balkon te staan en wat te kijken.
Voor me liep een man met o-benen en ik denk altijd dat die hun hele jeugd en puberteit cowboy hebben gespeeld. Ik krijg dan steeds de neiging om zoiets na te doen om zo te ervaren hoe dat nou loopt, dus ik liep een eind te stumperen achter zijn rug. Zoals ik ook van die Charlies op sportschoenen imiteer die met hun voeten naar buiten gekeerd rond hobbelen. Of zou hij zo lopen omdat de vrouw om wie hij een arm had geslagen zoveel kleiner was en hij bang was haar de aarde in te duwen?
In de tram zat een mevrouw die van de wereld wou lijken en dus metro op zijn Frans uitsprak. En ik vroeg me af of de straatnamencommissie nou ooit heeft gedacht dat een eland ook een bloem was en daarom zo een gracht noemde in de Amsterdamse bloemenbuurt? Of is het een oudere verbastering van eiland of ellende?
En ondertussen is het nog steeds oorlog in Oekra´ne.

Avondwandeling: Haarlemmerplein, Dam, Koningsplein, Leidseplein, Museumplein, Concertgebouw en daar de tram terug.

Donderdag 1 december 2022
Wel Perfect
Shostakovich stierf in 1975, Sex Pistols begonnen in datzelfde jaar. Sommige mensen - vooral de muziekindustrie - meenden dat dit gat in de ter zake doende muziek gevuld moest worden met Fleetwood Mac.

Iedereen die die plaat Rumours vol muziek voor theemutsen in de kast heeft staan, laadt de verdenking op zich op andere gebieden ook geen smaak te hebben. Drink er nooit koffie, eet er niets: ze zetten koffie van leverworst en serveren koffiedrab als worst. Het is het soort mensen dat prima z'n smaak kan vervangen door een Spotify algoritme.

Dus geen aandacht voor de dood van Christine McVie, maar wel voor Wilko Johnson, een muzikant die er wel toe doet. Iemand die in zijn gitaarspel be´nvloed werd door Mick Green. En nee, die speelde niet in Fleetwood Mac, dat waren Mick Fleetwood en Peter Green.
Wilko Johnson, de man die Roger Daltrey eindelijk eens leerde zingen in plaats van dat gekeel van hem. En ons allen leerde dat een Fender een Ouija-bord is met snaren erop.


Going Back Home van Wilko Johnson en Roger Daltrey, van toen Wilko ten dode was opgeschreven en zijn afscheidstoernee al had gedaan, een nummer mede geschreven door Mick Green die in Johnny Kidd and the Pirates speelde. Zowel Johnson als Daltrey waren fan van die grondlegger van de Britse popmuziek. Johnson's eerste band was naar een nummer van hun genoemd. En ook Daltrey's the Who (de band die uit de beste bassist ter wereld en wat prutsers bestond) had met een ander nummer van the Pirates succes.

Woensdag 30 november 2022
Over naar Chriet Titulaer
Bij de zelfscankassa dacht ik terug aan de eerste keer dat ik een dergelijke opstelling gezien heb. Ik moet een jaar of acht zijn geweest en het was in het Evoluon, het venster op de toekomst in Eindhoven.
We geloofden in regelmatig naar de maan gaan, mensen op Mars, maar dit leek ons onmogelijk. We gingen ervanuit dat alle mensen gratis Bazooka Joe kauwgums zouden meenemen.

Het liep echter allemaal anders: het grootste gedeelte van de klanten scant alles netjes, maar misschien ligt dat eraan dat er geen Bazooka Joe meer in de schappen ligt. De maan bezoeken we even vaak als een verzorgingshuis buiten coronatijd en Mars al helemaal niet.
Het Evoluon was lange tijd dicht. De toekomst was bijna helemaal failliet geweest.
Bleep.
Dinsdag 29 november 2022
De Encyclopedie van Dingen die Ik Eigenlijk Niet Zo Goed Weet
Dat er zo veel ongelukken met elektrische fietsen gebeuren is eigenlijk heel logisch: de kracht van het geschapene is groter dan die van de berijder. Ik geef u de slechts mogelijke uitleg waarom dat zo is.

In 1815 was er een uitbraak van de Tambora, plaatselijk waren de gevolgen desastreus, wereldwijd werd het de grootste natuurramp ooit: door het uitgestoten stof werd de zon verduisterd en kende 1816 geen zomer. Oogsten mislukten, inflatie, volksverhuizingen en hongersnood ten gevolg. Honderdduizende stierven.
In een villa aan het Meer van GÚnevŔ zat zich een stel Britse bohemiens te vervelen. Terwijl niet veel verder Zwitsers tot kannibalisme werden aangezet vertelden zij elkaar horrorverhalen om de tijd te doden.
Aanwezig waren Lord Byron met zijn arts John William Polidori. Percy Shelley en zijn aanstaande bruid Mary Godwin hadden zich bij hen gevoegd, daarheen gelokt door Mary's zus, die buitenechtelijk zwanger was van Byron en - tevergeefs - hoopte met een gezamelijk verbracht verblijf haar relatie met hem te bestendigen.

Polidori kwam met het verhaal The Vampyre wat de basis werd van Bram Stoker's Dracula.
Mary Shelley (nÚe Godwin) bedacht Doctor Frankenstein. Ze baseerde haar verhaal op een bezoek met haar echtgenoot aan het slot Frankenstein bij Darmstadt en het volksverhaal dat daar verteld werd over een 17e eeuwse alchemist die doden tot leven zou hebben gewekt. En natuurlijk kan de Praags Jiddische legende over rabbi L÷w en de Golem in dit verband ook niet onvermeld blijven.

Maar ook de experimenten van Luigi Galvani (de naamgever van het galvaniseren) speelden een rol: die liet in 1780 dode kikkers met behulp van stroomstoten en twee stukjes metaal dansen. En toen hem dat wonderwel afging liet hij zich ter dood gebrachte mensen brengen en deed met hen ook allerlei dingen waarbij mensen in het publiek flauwvielen (en soms zelfs stierven van schrik) en de politie een oogje in het zeil hield voor het geval de gehangene opnieuw gehangen zou moeten worden.
Het was niet meer dan bedenkelijk volksvermaak tot hij het aan zijn vriend Allesandro Volta (juist, de naamgever van de volt) liet zien en die zo ge´nspireerd werd tot de uitvinding van de batterij.

Dus eigenlijk zijn de batterij en het Monster van Frankenstein familie van elkaar, neefjes zo men wil. Helemaal toen de heroplaadbare batterij werd uitgevonden.
En toen die in de fiets werd ingebouwd, die ook een gevolg van de uitbarsting van de Tambora was, omdat men alle paarden had opgegeten, werd er een nieuw onbeheersbaar monster geschapen.
Maandag 28 november 2022
Staats Weed
Ik zag een item over legale weedtelers. Dat het allemaal niet liep.
En ik las dat het het nieuwe electoraat van Forum uit complotdenkers* en anti-vaxxers bestaat. Spirituele zweefkonten, vrage drijfteven en warrige types die hennep roken.
En die gaan dus nooit legale rookgrasjes kopen. Want dat is van de overheid en dus stopt Bill Gates er chips in.

* - De meesten zeiden dat ze geen complotdenker waren maar wel in samenzweringen geloofden. Dus iets als ik ben geen racist maar ik moet geen buitenlanders,Copyright Dieter Bruls 2000 - 2022