Mail: dieterbruls@gmail.comBij geen updates
Voorpagina - Vorige week - Overzicht
TekeningenWeek 47

Zondag 27 november 2022
In Qatar wordt gevoetbald. Niet hier.
BelgiŽ tegen Marokko.
Marokko wint.

In Amsterdam wordt gereld. Niet in Qatar. Niet in Marokko.
Niet door zij die verloren.
Door zij die wonnen.

Ze weten niet dat zij Nederlanders zijn.
En wij geen Belgen.

En ik snap voetbal.
Maar voetbalfans niet.


Zaterdag 26 november 2022
Leven als een standbeeld van jezelf
Van veel problemen die de mensen tegenwoordig met de wereld hebben ligt de oorzaak bij hen zelf. Niet de wereld is het probleem, zijzelf.
Alle sociale veranderingen, alle veranderingen ten behoeve van het milieu, ten behoeve van hun eigen gezondheid leveren slechts problemen op voor zij die niet flexibel zijn. Mensen zijn slaven van hun gewoontes, ze liggen met kettingen aan het verleden geketend.
En als het dan even kan praten ze hun gebrek aan aanpassingsvermogen goed met de sage dat het een traditie is.

Vrijdag 25 november 2022


Dombocratie
Een groot deel van de wereldbevolking leeft in een dictatuur: geen zeggenschap, geen zekerheid. Een dictatuur is niet dat je op het rechte pad moet blijven, het is dat je niet weet waar het pad ophoudt en de greppel begint. Uitgeleverd zijn aan luimen dus. Het overgrote deel van de bevolking in een dictatuur is armer dan die in een democratie. Rijkdom is slechts weggelegd voor zij die voldoende maht hebben om corrupt te zijn. Economische welvaart geldt niet voor een dictatuur, er moet voldoende geld zijn om de smeergeldeconomie draaiende te houden, meer niet.

En toch zijn er mensen in de democratische landen die verlangen naar dictatuur en een sterke man. Iemand die de grenzen dicht gooit zodat er geen arme mensen uit dictaturen het land in stromen. Mensen van buiten het land die hun rijkdom willen stelen.
En tuigen zo een systeem op van binnenlandse kaalplukkers.Links (muziek) - Ze neemt een hele lange inleiding (bij 3:07 stemt ze haar gitaar nog even ongebruikelijk) maar laat daarna horen hoe je een Beatles-nummer moet coveren en dat je niet hoeft te jengelen om beter gitaar te spelen dan die zo overgewaardeerde Jimi Hendrix: St Vincent.


Donderdag 24 november 2022
De trouwe heren van 't Kelkje
Kompaan B. was omgevallen in het cafť. Niet van de drank, zo is hij niet: hij kent zijn maat. Het hart bleef stilstaan.
Gelukkig maar dat hij naar 't Kelkje gegaan was. En dat er toevallig ook nog een bekwame EHBO'er was. En dat er bij een demonstratie op de Dam motoragenten over waren, die de ambulance met koninklijke vitesse naar het hospitaal escorteerden.
Het was op een haar na en meer kantje dan boord. Was hij thuis gebleven had hij geen kans gehad.

Vandaag had hij weer praats. Ik nam hem een bundel met essays van Bomans mee, want die kan puntig formuleren. En de geest heeft ook een pacemaker nodig, zeker in de lamlendigheid van een ziekenhuis.
En ik stiet er op drie andere vaste jongens uit 't Kelkje, dus het werd een luisterrijke middag waarbij we alleen te klagen hadden over de temperatuur, want allen waren we als bewuste niet-stokers anders dan niet-menselijke warmte niet meer gewoon. En dan dat er geen bier en prikwater (voor mij) geschonken werd. Maar misschien is dat gebruikelijk op de hartbewaking.
Bij het weggaan, patiŽnten moeten ook hun rust hebben, kregen we nog een tip mee: Voel je je slecht, ga naar het Kelkje!
We voegden de daad bij het woord, om de groeten te doen.

Woensdag 23 november 2022
Waardepapieren
Als er iets aan de hand is in Nederland gaan Nederlanders toiletpapier hamsteren. Zoveel weten we inmiddels.
Maar niemand denkt eraan om in tijden dat er niets aan de hand is toiletpapier te kopen.
Bij een volgende ramp is het een valuta betrouwbaarder dan bitcoin: de shitcoin.

Links (wetenschap) - Roger Penrose kan het altijd zo duidelijk uitleggen, mits de interviewer zijn mond tenminste houdt. Een helder verhaal waarom the Big bang niet het begin was en het een cyclisch geheel is. Net wat ik altijd al dacht.
Dinsdag 22 november 2022U versus Poetin
Ik heb nog steeds de hoop dat Poetin ooit terecht staat voor het Internationaal Strafhof in Den Haag, alhoewel ik met een ander gerechtshof dat wel de doodstraf uitspreekt, ook kan leven.
In beide gevallen zou ik graag als mede-eiser meedoen.
Want bij een Misdaad tegen de Mensheid* ben ik ook slachtoffer. Net als u.
En het lijkt me een heel duidelijk signaal als miljarden mensen die aanklacht met mij zouden doen. Misschien is het beter om nu meteen al te beginnen.

* - Misdaad tegen de Mensheid lijkt mij de juiste vertaling van de originele term Crime against Humanity en is ook de term die het Internationaal Strafhof gebruikt. De meer gebruikte term Misdaad tegen de Menselijkheid zou ook betrekking kunnen hebben over een vergrijp tegen het vermogen van de mens om koekjes te bakken.

Maandag 21 november 2022Voetbal is burgeroorlog
We waren zover, we zouden allemaal het voetbalkampioenschap in Qatar gaan negeren. Zelfs de grootwinkeliers hadden niet uitgepakt met wuppies en andere zooi als oranje brulshirten.
Totdat het begon. De tv zorgde dat we er niet omheen konden: twee zenders vol voetbal, het buitenland idem dito. Voorbeschouwingen, nabesprekingen, nabeschouwingen van de voorbesprekingen: elke wind die zich uit een voetbalbroekje perste zouden we weten. Zelfs het Journaal: een zware aardbeving op Java moest maar even wachten, we moesten eerst weten wie er een hesje had gekregen tijdens de training. Van Gaal had een woord gesproken, er werd besproken wat het betekende.
Na 90 minuten waren 'we' natuurlijk alweer wereldkampioen.

En Qatar verbood het bier en de One Love-aanvoerdersband. Was het niet de tv die vooraf zei dat we het kritisch gingen bekijken?Copyright Dieter Bruls 2000 - 2022