Mail: dieterbruls@gmail.comBij geen updates
Deze week - Vorige week
TekeningenWeek 26Zondag 2 juli 2023
We zijn eruit
Met 300 km/u om het hardst tegen anderen, elkaar verdringend, door scherpe bochten op het scherpst van de snede.
En nu is er iemand dood gebleven. Een Nederlander nog wel. Dus moet er een schuldige aangewezen worden. Maar men is eruit! Spa-Francoschamps was het: de bocht heeft het gedaan!
De bocht. Wie bouwt er ook bochten in een circuit?
Zaterdag 1 juli 2023


Excuses voor een misdaad tegen de mensheid
Het was goed dat de koning vandaag zijn excuses uitsprak. Vele mensen vinden het onzin om dit na 150 jaar nog te doen en ik kan ze gelijk geven als ze bedoelen dat het 150 jaar te laat is. Maar dat bedoelen ze niet.
Ze bedoelen dat wat de mensen in Zeeland vannacht bedoelden toen ze een gisteren onthuld monument tegen de slavernij vernielden: een misdaad tegen de mensheid te niet proberen te doen.

Met de excuses is Keti Koti iets meer een feestdag voor iedereen geworden. Want ook degeen die cultureel van de kant van de slavenhouders en -handelaars stamt, kan nu met deze schuldenlast aan de gang. Ook voor hen is het je bevrijden van de ketenen van de onmenselijkheid.
Je bent pas vrij als de anderen dat ook zijn, jouw vrijheid bestaat bij die van de anderen.
Maak Keti Koti een nationale feestdag.
Vrijdag 30 juni 2023Kodak Instamatic - overzicht modellen op Camera-Wiki - Kodak 126 cartridges - De hergeboorte: Kodak Ektar H35 - De apps Hipstamatic (en andere fotocamera-apps) en Instagram zijn - in meer of mindere mate - schatplichtig aan de Instamatic.Zijn honds geblaf
Hondenbezitters houden zich vaak bezig met de interpretatie van de psyche van hun hond. Ik nooit, ik vind dat zinloos en niet alleen omdat ik geen hond heb.
Ik hou me bezig met de interpretatie van de psyche van de hondenbezitter. Is het hebben van een hond niet alleen de behoefte om absolute macht over een wezen uit te oefenen?
Wat dan vervolgens nooit lukt. En dat in een hoop ongemak resulteert, waarbij de hond de leiding over het leven van de hondenbezitter neemt.
Ik begrijp de hond eerder dan zijn eigenaar.

Generalen
Waar de generalen zijn vraagt iedereen, waar de soldaten zijn nooit.
De single Generals van the Damned (uit 1982) komt weer eens in herinnering. Zeker omdat die ook nog eens gestoken is in een Barney Bubbles pastiche van het werk van Alexander Rodtsjenko.

Donderdag 29 juni 2023
Friet
De diëtiste zei me vandaag dat ik meer friet moet eten en niet te zuinig moest doen met de mayonaise.
Nu eet ik het liefst friet bij de beste frietzaak van Amsterdam* en die ligt op zes kilometer lopen. Ik loop dan altijd heen en terug voor een zak friet. Dat lopen hoefde ook niet: er gaat al teveel uit, er moet meer in.
Ik zal net als zoveel andere mensen de adviezen van de diëtiste wel weer niet waar kunnen maken. Zeker qua friet niet.
Maar de goede wil is er.

Bij de afbeelding: zeg kent u die (nog) wel? Nu (wel) weer.

* - Friet van Oost, Fizeaustraat 15. In die vergeten natuurkundigenbuurt waar je niet komt als je er niet zijn moet, achter het Amstelstation. Naast de toegang tot de buurt ligt ook een zo lelijk dat het trendy is hotel met terras.

Woensdag 28 juni 2023

NL ziet niet
Wie in deze oorlog alleen Nederlandse tv kijkt, krijgt een heel beperkt beeld van het gebeuren. Of ie zou vloeiend Oekraïens en Russisch moeten spreken.
De Nederlanders zijn een volk van het woord, dat is de protestantse inslag. We krijgen van die oorlog alleen de onderste 20% van het beeldscherm mee: daar waar de ondertiteling staat. Poetins mimiek (of het gebrek daaraan) bij een toespraak, missen we, alles wat er nog meer in beeld gebeurt zien we niet.

Met de Duitse tv word je beter geïnformeerd, die gebruiken voice over. En nee, dat is geen nasynchronisatie, de eigenlijke stem is nog steeds te horen. Je luistert terwijl je kijkt. En laat daar nou de televisie voor uitgevonden zijn: voor beeld. Nu in Nederland nog.
Dinsdag 27 juni 2023
Ontwaarding der zinnen
Ik lees Kisch. Nederland leest te weinig Egon Erwin Kisch.
Reportages uit de crisisjaren 1921-1923 in Duitsland: de hyperinflatie.
Een broodje kost 12.000 mark, een ei 25.000. Vandaag dan, gsiteren had je voor de prijs van een ei nog een broodje ei. Vraag niet eens naar een pond kalfsvlees, voor de crisis kocht je er een riant huis van.
Veel is er tekort, goederen worden opgespaard en winkels sluiten tegen de middag omdat ze met de prijzen van in de ochtend failliet zouden gaan.

Ook aan geldbiljetten is er tekort. De staatsbank doet wat die kan: zestig drukkerijen zijn ingeschakeld om bij te drukken. Vrachtwagens rijden af en aan om miljarden in circulatie te brengen. Biljetten van 20.000 vooral. Eigenlijk moet er ook dagelijks zo'n hoeveelheid aan coupures van 5.000.000 worden gedrukt, maar er is ook papiertekort.
En daarbij, een kopje koffie kost 80.000 mark. En heb je al geld, - en Kisch had geld, hij had waardevaste Tsjechische kronen - de obers hebben geen 'kleingeld' voldoende om te kunnen teruggeven van 5.000.000. 'Noch ein Stück Kuchen gefälligst, oder dreizehn? Was halten Sie von der Küchendirne? Die Frau Wirtin, der gnädiger Herr?'*

Bij de foto: Het Slotparktheater in Steglitz in 1923. de goedkoopste plekken zijn 2 eieren, daarna moet er boter bij de vis.

* Geen citaat, vrije tekstinterpretatie.

Egon Erwin Kisch: Aus dem Café Grossenwahn [Berliner Reportagen] Wagenbach/Salto

Maandag 26 juni 2023
De Rus moet wederkeren
De Russen denken dat we alles wat ze zijn haten. Dat doen we niet. We verachten Poetins politiek en zij die die steunen.
Het heeft lang geduurd voordat de Europeanen na de Tweede Wereldoorlog de Duitse cultuur weer op zijn waarde gingen schatten. De Duitse muziek, de Duitse literatuur, de wijsbegeerte, hun technisch vernuft.
Dat is met de Russische cultuur niet zo, ik tenminste luister Russische muziek, Sjostakovitsj, Stravinski, Skrjabin. Ik lees Russische literatuur, Boelgakov*, Paustovski. En ik ben nog steeds in de ban van het grafisch werk van Alexander Rodtsjenko. En de Mendeljevse tabel is mooier dan welk werk van Shakespeare dan ook: een algemene waarheid.

Haten doe ik de Russen dus niet, ik mag zelfs hun keuken, zou graag hun steden bezoeken en dat grote achterland per trein doorkruisen en die verre plekken zien waar de Europese cultuur op een Petrischaaltje gedijt.
Maar ik vrees dat het er nog lang niet in zal zitten. Niet alleen Poetin en zijn gezindte zal weg moeten, ook de Russen zullen een proces moeten doorgaan dat de Duitsers doorgemaakt hebben, dat van zelfpurificatie.
Ze zullen de weg naar de rijkdom van hun cultuur moeten zien terug te vinden, niet blijven hangen in de domme armoedige keerzijde ervan.

* - Kanttekening. Is Boelgakov een Oekraïener of een Rus?
Copyright Dieter Bruls 2000 - 2023