Mail: dieterbruls@gmail.comBij geen updates
Huidige week - Vorige week - Overzicht
TekeningenWeek 6

Zondag 12 februari 2023
Wegdromen
Soms is het leven een beetje te veel etcetera. Dat het voornamelijk een gevecht is met onwilligheid en tegenstrevende materie, met de altijd op de loer liggende zwaartekracht. Op zulke momenten denk ik aan Kosice.
Over het lange plein waar klassieke muziek klinkt, flaneren, de aanpalende binnenhoven ontginnen, de vele kerken, de boekenwinkel waar je op het balkon koffie met taart kan nuttigen onderwijl Binets HhhH herlezend, het boek waar je bij schreeuwt schiet nou op je hebt nog maar tien pagina's!
En dan de markt, waar de boeren uit de omgeving heen trekken met hun groente, het kleine knedlík-fabriekje, de stille restaurantjes in de achterstraten met nakládaný hermelín uit de pot op de bar. Het busstation waar de Oostenrijks-Hongaarse veelvolkerenstaat nog bestaat en het station dat te groot is voor de uitgestorvenheid, met een enkele trein naar Moravië, Polen, Hongarije en de ochtendtrein naar Oekraďne.
Zaterdag 11 februari 2023
Een Habsburger en de uitvinding van het stokbrood
'Je moest eens weten wat ik allemaal aan mijn hoofd heb,' zei een man op straat tegen zijn telefoonschermpje.
'Ja, een baard,' wilde ik zeggen, want hij had zo'n hangende lap. Of een Habsburg-kin te verbergen, dat kon natuurlijk ook.
Maar ik zei het maar niet want hij praatte iets te agressief tegen dat kleine schermpje: 'Ik heb genoeg an mijn hoofd en dat vertel ik jou allemaal niet.' Misschien dat dat nu juist zijn probleem was.
En die baard natuurlijk. Of die kin.
Ik liep maar door, verse croissantjes kopen.

Wat weet u trouwens van stokbrood? Dat het een gevolg is van de Parijse metro? Nee?
Nou, die moest snel aangelegd worden in verband met de Wereldtentoonstelling en dus werden er uit heel Frankrijk  arbeiders aangetrokken. De uit verschillende streken afkomstige groepen landsluiden gingen regelmatig met elkaar op de vuist en dan werd ook het broodmes (een Opinel nr 8 natuurlijk) wel eens gebruikt. Om nu onnodige vertragingen door bloedverlies te voorkomen vroeg men een bakker een brood te maken waarvoor geen mes meer nodig was.
Om die reden snij je stokbrood dus ook niet.
Nou dan weet u dat. Voor op een feestje of zo. Vertel ik u volgende keer waar ze zalmsalade van maken.

Links - Roger Penrose is altijd een genoegen om naar te luisteren. Iemand voor wie dit geldt.
Kent u die raadseltjes die op sociale media worden rondgestuurd, die altijd beginnen met 'slechts een op tien mensen weet het goede antwoord'? Ik geef dan altijd een soortgelijk antwoord en word daarna ontvriend. Hoef ik het zelf niet te doen.


Vrijdag 10 februari 2023
In de keuken van de vrouw
van de Russische soldaat
stond onder het venster in de uitbouw
een koelkast van Oekraďens fabrikaat

En in de kamer een samovar
gestuurd uit de Krim, samen met een lintje
Buiten voor de deur zijn oude kar
altijd met een band op het plintje

In de gang hing nog zijn jas
maar hij, hij kwam nooit meer thuis
dood en begraven als hij was
onder een ver en eenzaam Russisch kruis

Vrij naar Bertolt_Brecht (Und was bekam des Soldaten Weib) die vandaag 125 jaar zou zijn geworden.Vermeer is kunstig
Nee, ik ben nooit zo van de Vermeer geweest, Rembrandt is stukken interessanter. Zelfs Han van Meegeren is dat. En als we toch perverse ventjes in de kunst moeten gaan aanwijzen, nou, die Vermeer.
Die zogenaamde blik op het gewone leven kan me gestolen worden, het is een zwaar gestileerde versie van de werkelijkheid. Al die melkmeisjes zijn dochters van hem in zondagse opsmuk, een keukenmeid droeg een grauw wambuis met vetvlekken die glommen in het licht. Al die lijfjes met lintjes zijn slechts dromen van naar vuns verlangende 19e eeuwers.
En het wordt allemaal zo vreselijk zwaar gehypet. De kaartjes zullen natuurlijk wel weer direct in de doorverkoop gaan voor het viervoudige, want Nederland houdt van kunst als ze er op de zwarte markt mee kunnen scharrelen.

En dan al dat geklets moeten aanhoren van kijk eens hoe knap die draadjes en dat licht, nou dat kan mijn Nikon van zes jaar ook. Ik vind 'realistische kunst' sinds de uitvinding van de fotocamera (1825) sowiso iets voor mensen die niet zo van kunst houden en die alles van na de fotocamera stug moderne kunst blijven noemen.
Vlindertjes van suiker gespoten alsof ze echt zijn dat is inderdaad knap, maar kunst, nee.

Bij de afbeelding: een hertje van Van Meegeren en als de maker van dergelijke kitsch een vermaard Vermeer vervalser kan worden dan zegt dat meer over Vermeer dan over Van Meegeren.

Links - Gisteren kwam de pagina al even voorbij (in de vorm van de speciale verzameling Kate Moss-covers), Coverjunkie, de site van het hoofd vormgeving van het Volkskrant-magazine met actuele en een ruim archief aan magazinecovers. Onmisbaar.
Maandag kwam causaliteit en correlatie ter sprake, Mai Thi Nguyen-Kim legt het nog eens uit aan de hand van domheid en Beyoncé.

Tot besluit: Lotte Lenya (bij afwezigheid Gisela May) met Die Ballade von der Höllen-Lili.

Donderdag 9 februari 2023
Van de steunpilaren naar de top

I

Het is erg wat er in Turkije is gebeurd, maar het is de natuur en de natuur is redeloos.
Wat in Oekraďne gebeurt is geen natuurramp, het is een door rede gedreven ramp. Alhoewel je je kunt afvragen of de rede hier de ramp niet is.

II
Dictaturen zijn niet goed in rampen. Ze zijn goed in loze woorden, holle frases, beloftes zonder betekenis. Daden zijn de dingen waarop ze zich laten voorstaan. Maar ook dat zijn slechts woorden.

III
Erdogan zei bij een vorige aardbeving de gevolgen bij een volgende te beperken. Niets van dat. Nu is er verzet en straks wordt er gestemd. Dan deelt Erdogan nog wat geld uit, dat hij van Gülen steunende landen als Zweden en fascistische als Nederland kreeg en het volk zal grif voor een volgende ramp stemmen.

IV
Net zoals het Russisch volk voor Poetin zal stemmen, hoeveel zonen en dochters hij ook nog vreet.
Redeloos als de massa is, is het zijn eigen natuurramp.

Links - Burt Bacharach, de Amerikaanse Bach, is overleden. De koning van de gladde muziek werd hij genoemd. Glad? The White Stripes deden zijn I Just Don't Know What To Do With Myself (en voor wie niet van Kate Moss houdt, die moet maar even niet kijken) en The Stranglers Walk On By. Het is zo glad als dat je het zelf maakt.
Woensdag 8 februari 2023Meer over de Eiffeltoren en Gustav Eiffel. En meer over de geschiedenis. De officiële site van de toren gaat vooral over kaartjes.Open brief

'[Aanhef] van Haga, (kamerlid op persoonlijke titel),

Ik las laatst een verhaal over twee dochters die hun vader verkrachtten, na hem dronken gevoerd te hebben, omdat ze vreesden dat hij hen geen toestemming zou geven met een van de mannen in de omgeving te trouwen, terwijl hij ze nota bene vlak daarvoor aan een menigte had aangeboden met de woorden doe er maar mee wat je wil als je de mannen in mijn huis maar met rust laat. Maar die menigte had toch meer goesting op die mannen.

Nu kwam ik erachter dat er uit dit boek veel wordt voorgelezen aan onze reine kinderzieltjes op onze scholen. Ik bedoel maar verkrachting, dronkenschap, aanzetten tot onvrijwillige seks in orgie vorm en homoseksuele liefde boven heteroseksuele prefereren. Dat is toch aanzetten tot pervers gedrag? De schrijver van dat boek moet een uiterst verderfelijke natuur zijn.
En dat allemaal van ons belastingeld!


Kunt u niet eens wat kamervragen stellen en doodsbedreigingen uit laten gaan?

[ondertekening]'
Dinsdag 7 februari 2023Murdaugh, They Wrote
Als zulke mensen naast me zouden komen wonen zou ik direct politiebewaking aanvragen, mijn messen wetten en een stevige bijl kopen voor naast mijn bed. De man links was openbaar aanklager in de staat South Carolina, een beroep dat al enige generaties van vader op zoon ging: de wet dat was de familie Murdaugh. Hij maakte mensen bergen geld afhandig en vermoorde toen zijn vuile zaakjes aan het licht kwamen, zijn jongste zoon en zijn vrouw. In de onderzoeken kwamen ook de nogal verdachte dood van onder andere de huishoudster aan de orde. En de dood van een jongen die een relatie zou hebben met een van zijn zoons. Een gefingeerde moord op zichzelf komt in een aparte rechtszaak.
U ziet: ik heb mensenkennis, die bijl was niet voor niets.

Free kushandjes
Het kindje in de gewatteerde jas wierp kushandjes naar iedereen die ze zag. Een verslaafde dakloze die zich liggende probeerde te houden op de vensterbank van een dure horlogezaak kreeg er ook een en kon nu zijn penibele evenwicht helemaal niet meer houden: hij werd met een kushandje uit zijn tijdloze werkelijkheid gezogen. Het kleine meisje liep verder, kushandjes parend aan lieve lachjes. Ze had het Down-syndroom.

Geen pottenkijkers
Omdat ik Heineken-bier een vloek vind en vooral de mensen die erbij zweren, keek ik bij die brouwerij alleen wel eens op de klok. Het is een gebouw waar functie en vorm heel erg bij elkaar komen: achter de raamloze wanden zitten ketels en silo's. En bijkomend nam die grote bakstenen facade het zicht op het brouwproces.
Maar eigenlijk is het wel een mooi gebouw. Het lijkt wel wat op Kotera's museum in Hradec Králové, het eerste museum waarbij vorm en functie hand in hand gingen.Links - Een overzicht van het ergste Russische fake news van vorig jaar. Nick Cave met het Sydney Symphonic Orchestra en het Sydney Philharmonic Choir: Push the Sky Away.

Maandag 6 februari 2023Je krijgt geen koorts van griep
Bij De Slimste Mens hoorde ik de presentator Philip Freriks zeggen dat je van griep koorts krijgt. Ik ben geen dokter maar ik durf dat te betwijfelen: je krijgt geen koorts van griep, het is geen gevolg. Hooguit een bijwerking: het verhogen van de lichaamstemperatuur is een afweermechanisme tegen indringers.
Er is dus geen sprake van een causaal verband maar slechts van correlatie.
Net zoals bij de gedachte dat melk (en soep) zuur zouden worden door onweer. Dat gebeurt door warm, drukkend, vochtig weer. Wat ook de basis is voor onweer. Niet oorzaak en gevolg maar gelijktijdigheid.

En Maarten van Rossem hield zijn mond. Maar goed, die is historicus en die willen wel eens te veel in causale verbanden denken. Terwijl de geschiedenis toch ook voornamelijk correlatie is.
Link - De ballon en het was een hit. En toen waren het er nog maar 98. Nog meer Amerikaanse politiek in aanloop tot de State of the Union: er ging een bom af in het Huis van Afgevaardigden nadat Ilhan Omar door de Republikeinen uit een commissie was gezet: Alexandria Ocasio-Cortez. Bam!

Copyright Dieter Bruls 2000 - 2023