Mail: dieterbruls@gmail.com


Vorige week
Huidige week
Bij geen updates Tekeningen
Week 9Zondag 3 maart 2024


Veto to veto Er is hoop op een staakt het vuren in Gaza. Geen VN-lid zette haar veto in. Alleen IsraŽl loopt nog moeilijk te doen: ze stellen hun eisen boven mensenlevens.

Wat betreft OekraÔne zal dat niet gebeuren. Rusland heeft het vetorecht van de Sovjet Unie namelijk cadeau gehad en die zullen dus voor de eeuwigheid met hun pantoffel op tafel meppen.

Bij de oprichting van de VN gaf de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Van Kleffens, al aan dat er enorme nadelen voor de internationale rechtsorde aan het vetorecht verbonden waren.
En hoe stem je een vetorecht weg?

Frankrijk (zelf een van de vijf vetorechthouders) stelde ooit voor het vetorecht op te schorten bij een conflict met extreem geweld, gedacht werd aan chemische oorlogsvoering.
Het zou een gentleman's agreement moeten zijn.

Ahum. Poetin. Gentleman?Weekfoto'sHet was de natste 29 februari in jaren. Het enige mooie aan regen is de glinstering, dat geeft extra licht.Hoog Catharijne, voer voor de zwijnen, maar niets voor de dakloze onder aan de roltrap. Wel is het een wonder dat men deze kolos zo snel verbouwd kreeg terwijl Amsterdam Centraal nu al twintig jaar een bouwput is. Volgende keer vragen we de Chinezen. Of Hermann GŲring.Zaterdag 2 maart 2024

BehoefteOp Centraal Station stonden twee files voor de toiletten. Geen toiletten meer in treinen en een openbaar plasverbod leidt daartoe.
In Amsterdam hartje centrum is de facto maar ťťn openbaar toilet. Onvindbaar verborgen ondergronds.
Zit je in een rolstoel doe het dan maar gewoon in je broek, die toiletten zijn buiten het centrum en alleen tijdens kantooruren.
En toiletten in winkels? 'Nee, die verkopen we niet. Probeert u het eens bij de Praxis.'

In 2020 liet de gemeente er al een rapport over schrijven, maar dat ligt sinds die tijd urine te absorberen. Ga op een volgende dienstreis een kijken hoe ze dat in Aken, Vilnius, Praag of Kopenhagen aanpakken.

Laatst vroeg een toerist in een metrostation me naar het toilet  (logische gedachte toch, metrostation, toilet?).
Ik heb hem gezegd dat Nederlanders het altijd in een kaas doen, 'Now you know where the holes come from.'
Hij had humor: 'And the taste.'


Volgende keer vertel ik over Hansje Brinker die zijn piemel in de dijk stak.Vrijdag 1 maart 2024

Navalny's laatste gang


In Moskou was het gelukkig druk: veel mensen hadden de stap de straat op gewaagd. In Amsterdam werden er op de Dam bloemen gelegd. Er lag veel en het was alleen nog maar de oogst van de middag. In de avond zou er nog een herdenking zijn.'Weg met de tsaar!' staat er op het bord onder zijn foto. Een uitspraak van Navalny. Welke tsaar hier bedoeld wordt, moge duidelijk zijn: Vladimir de Verschrikkelijke.De bijles-juf klustte bijDaniŽla Klette werd deze week in Berlijn opgepakt. Ze was lid van de Derde Generatie van de RAF. Over die laatste RAF reÔncarnatie weten we meer niet dan wel.*
De onder mysterieuse omstandigheden omgekomen Wolfgang Grams en de inmiddels na een veroordeling tot levenslang weer vrije Birgit Hogefeld waren de bekendste gezichten. Zij leefden in tegenstelling  tot de andere leden ondergronds. De rest leefde gewoon bovengronds en deden de stadsguerilla erbij.

DaniŽla Klette hield zich de laatste jaren in leven met onder valse identiteit wiskunde-bijlessen te geven. Daarnaast nam ze gewoon deel aan het verenigingsleven en zo belandde haar foto op Facebook waar een journalistencollectief haar vond - dankzij een verouderingsfoto en zoeken met gezichtsherkenning -  nog voordat de Duitse politie de jacht op haar intensiveerde.
In beeld komen is een moeilijk te voorkomen fout als je onopvallend door het leven wilt gaan.

De Derde Generatie had altijd foutloos gewerkt, zo foutloos dat er gesuggereerd werd dat RAF-III door een veiligheidsdienst gerund werd.
Sporen lieten ze niet achter. Ze werden door de tijd ingehaald: door het voortschrijdend DNA-onderzoek moest Klette ondergronds gaan omdat er bij de Rohwedder-aanslag een haar van haar was gevonden.
Door middel van goed geregisseerde bankovervallen hadden ze daarna gepoogd - nu ze er de fysieke kracht nog voor hadden - hun pensioensvoorziening te waarborgen.
Toen ze gepakt werd, zei ze 'Eens moest het over zijn.'

*
] - Stefan Aust, de RAF-biograaf kondigde al aan direct naar de gevangenis af te reizen als ze openheid van zaken wil geven.In de tijd van King Curtis reed de nachttrein nog wat rustiger. James Brown stookte de locomotief wat op (en daar hebben we wel een filmpje van en beat that Michael Jackson). En dan zijn er nog mensen die zeggen dat Louis Prima het beter deed.Donderdag 29 februari 2024

NiksLeuk hoor zo'n schrikkeldag: een dag extra om te vullen. Ik had een stukje over waarom februari zo is als het is met dat afwijkende aantal dagen, maar zoiets schreef ik al eens en hier staat het ook (lees vooral september tot en met december).
Over de grensoverschrijdende WNL-baas schreef ik ook en dat iedereen (en dan vooral vrouwen) die in een supermarkt, McDonalds, fabriek of ambtelijke organisatie werkt dat tegen heel veel minder geld ook kent. Overal waar iemand de baas is, ligt het op de loer. En als het de baas zelf niet is zijn het wel de kwijlende sub-baasjes. Maar ook dat schreef ik al eens.
En dan was er nog de zoveelste atomaire dreiging van de niet erkende president van de Russische Federatie ene Poetin. Grootspraak. In Vladivostok liggen de kernonderzeeŽrs weg te roesten.
De Russische soldaat krijgt bedorven blikvoer te eten omdat de officieren het geld voor voedsel achterover drukken. Met atoomraketten valt meer te verduisteren.
Beria hebben ze ooit moeten tegenhouden omdat hij uit wantrouwen een nucleaire reactor even van binnen wilde zien, hypochonder Poetin blijft voor minder in zijn atoombunker.

Dus een extra dag en ik heb niks.Woensdag 28 februari 2024

De cast vs. de Werkelijkheid
Ik keek de hele
serie Mr Bates vs. the Post Office, over de zaak rond de onterecht van fraude beschuldigde Britse postkantoor- houders.
De  affaire heeft nogal wat raakvlakken met  de Toeslagen Affaire.

Alleen een vergelijkbare serie zie ik hier niet komen: dat loopt al fout bij de casting. In de Engelse serie zie ik
gewone mensen. In Nederland worden films altijd bevolkt door soapsterretjes die contractueel hebben laten vastleggen dat ze alleen van hun beste kant in beeld mogen en in designkleding. Bij ons zou het Katja Schuurman (of hoe This Years Girl nu weer heet) tegen de staat worden. Zij als superheldin en het woord affaire zou als romance in beeld komen.

Mr Bates vs the Post Ofice valt te zien via NPO-Start.Dinsdag 27 februari 2024

BideendjesOoit als Amsterdam verzwolgen is door de Noordzee, zullen er grote badeenden op de bodem gevonden worden. De kleintjes zijn dan al lang weggezwommen tot blijdschap van kindjes op stranden wereldwijd.

De grote kunnen niet verklaard worden. Dus dan wordt het als iets godsdienstigs uitgelegd, zoals de beelden op het Paaseiland.
En misschien zijn het dat ook wel: de Boeddha-beelden van de tuinloze ietsisten.
Nixon wordt door de meeste mensen niet als een goede Amerikaanse president gezien. Maar hij was waarschijnlijk beter dan Kennedy en als hij dat Watergate niet op zijn naam had gezet, zou hij zeker hoger scoren. Soms zag hij dingen gewoon heel goed (of kwam dat door Kissinger?).Maandag 26 februari 2024

Broodje geitenbal
Als Taghi morgen levenslang krijgt, gaat hij levenslang niet met de pot mee-eten.
Hij gaat als moslim hallal eten eisen. Prima, maar ik snap die visie op god niet. Zou T. nu echt denken dat de eerstvolgende poortwachter die hij gaat ontmoeten, de moslim-Petrus, aan de deur zegt, 'Kom er maar in Ridouan, je hebt je hele leven geen varken gegeten. Dat je zes mensen hebt vermoord, sjwa, maar geen varkens, toppie! Voor de 14 maagden rechtdoor, denk om het afstapje!'
Hij heeft nog tot het hiernamaals om erover na te denken. Want ze schijnen in de gevangenis heerlijke h/o/h-gehaktballen te hebben.
En je leeft maar ťťn keer.
Is er leven op Mars? Een betere vraag is, is er leven in Peckham? - En in Beasley Street is het leven slechts voer voor antropologen en dermatologen. - The Flaming Sideburns, kende ik niet.Copyright Dieter Bruls 2000 - 2024