Mail: dieterbruls@gmail.com




Vorige week
Huidige week
Bij geen updates Tekeningen






Week 31














Zondag 4 augustus 2024












Stop het geflikflak
De enige Olympische Spelen met nieuwswaarde waren die van 1972 in München. Ook al sta en stond ik niet achter datgene wat er gebeurde.
Maar ik kan me niet voorstellen dat er iemand geïnteresseerd is in hink-stap-fierljeppen en snelwandelhoogspringen. Zelfs voetbal als Olympische sport interesseert niemand: vraag de mensen welk Nederlands team er speelt en ze zullen u het antwoord schuldig moeten blijven. Het oranje dekzeil blijft als lekzeiltje op de camping.
Dat gepirouet op een stuk hout van Epje Zonderland, kom op zeg, een wedstrijd van Excelsior tegen Cambuur op tv en niemand keek naar dat geflikflak. De kijkcijfers zullen wel door bejaardencentra worden gerealiseerd, waar alles wordt bekeken dat beweegt, dubbele Rietberger of bejaardengymnastiek.

Maar als dan ook nog mijn zondagse Tatort vervalt kan ik echt niet anders hopen dan zo'n aanslag: dat is twee dagen aandacht en voor die tijd mogen alle bronzen stoomstrijkijzerkampioenen en beachdenksporters weer terug naar Kamp Papendal.
Waar ze lekker belangrijk de wisselkoers van een break-point naar een ippo kunnen berekenen.





Entree op de Amsterdamse Dam. Voor iets. [CampSnap]





Het zal wel iets zijn waar Jezus voor redden wil. [CampSnap]





Zoals mannen in een jurk. En wat droeg hij zelf? [Ricoh GRIIIx]





En hij kon beter mensen gaan redden die nog steeds niet weten dat hoe dichter je bij een station eet, hoe slechter en duurder het is. [Ricoh GRIIIx]


De wandeling van de North Tower naar de South Tower van de Twin Towers en nog een paar keer op en neer. - Johnny Rotten noemde het zijn grootste als podiumpersoonlijkheid hier op de Engelse schooltelevisie. Er zijn ook Republikeinen die goede filmpjes maken. - En de Rolling Stones op cello kan ook. - Ad Visser was best hip. Nee, echt. Maar je kan ook minder hip proberen te doen, dat is tijdlozer.





Zaterdag 3 augustus 2024












Pride





Ooit begon de Pride heel klein, er werd lacherig over gedaan. Een evenement in de marge. Tegenwoordig is het een hoogtijdag voor de stad, ook economisch. Een verdienmodel als Koningsdag voor menige sector. Ook deze statiegeldverzamelaar draait een goede dag.





En het is al lang geen feest voor alleen LGBTI+. Inmiddels is het ook uitgegroeid tot een festijn voor heteros, regenboog-heteros.





Helaas is het niet voor iedereen feest. Dakloos en hongerig.








Vrijdag 2 augustus 2024












Eisenhower en de 7,5 cent munt
Coca-Cola wilde ooit de prijs van hun product verhogen, het kostte 70 jaar 5 cent voor een kogelflesje. Maar ze stuitten op een logistieke nachtmerrie: de flesjes werden grotendeels verkocht via automaten en die namen alleen de vijf cent stukken. Alle automaten ombouwen tot apparaten die ook naast de vijf cent stukken, twee cent stukken namen was onmogelijk.
Dus stapten ze in 1953 naar president Eisenhower - een jachtvriend van de Coca-Colabaas - met het verzoek een 7,5 cent stuk in te voeren.
Die munt kwam er niet. En dus moesten ze alle automaten langs. In 1959 werd de laatste Coke voor een nickel verkocht. Niet dat ze er verlies aan hebben geleden, de vaste prijs van 5 cent werd onderdeel van hun marketing en het dwong hun de winst uit de aantallen te halen. En dat is gelukt.
Een automaat die de prijzen aanpaste aan de heersende temperatuur werd hun slechtste marketing. Meer betalen bij warm weer, daar wilde men niet aan.








Donderdag 1 augustus 2024












Pionnenruil
Ik zat op mijn balkon en in de tuin gebeurde er niks. Rust. Een achterbuurman hing zijn krant aan de waslijn. Er zal wel wat overheen zijn gegaan, een kop koffie aan het ontbijt of er zijn nog mensen die - net zoals ik - hechten aan een verse krant, die geen gelezen indruk maakt.
De gevangenenruil - waar ik al van op de hoogte was - was nog niet in het nieuws. Wat zou een Rus ervan vinden, vroeg ik me af. Onschuldig in de gevangenis zitten zegt ze meestal niets meer. Men is vergeten dat dat erbij hoort, het onafhankelijk beoordelen van schuld en onschuld. Dat Poetin er alles aan doet om een moordenaar terug te krijgen, ze zullen het niet horen, in het nieuws daar zal het vast weer over onschuldig veroordeelden en martelaren voor de natie gaan. De Russische kranten worden glad gestreken.








Woensdag 31 juli 2024













Zomermaan





Er zouden teveel toeristen zijn. Gelukkig beperken ze hun kuddegedrag tot een vijftal straten. De Jordaan is al enige jaren geen must see meer.





Ik weet niet of zij een toeriste is maar als ze er een is, van dit soort reizigers kun je er niet genoeg hebben: niet in een groep, verder kijkend dan de toeristische hotspots (want bij mijn favoriete koffiezaak Lova) èn met een potlood bezig. En daar word ik altijd heel blij van.





Er is een hitteplan. Deze mevrouw was het ontgaan, ze had een wollen muts over de oren getrokken.





Wie voor de nacht kiest, vindt rust.





Nacht. Rust. Koelte. Bruckner, PJ Harvey en the Damned luisterend.
[Foto: CampSnap, overige: Ricoh GRIIIx]



Een van de lekkerste aardappelgerechten en zo simpel. - Onschuldig de elektrische stoel op? Onbegrepen op de man na die hem in de dodencel bracht. - En Trump heeft wat nieuws. - En ja dat is alles (maar dat had ik al).








Dinsdag 30 juli 2024


















Hitteplan [1]
Vandaag kon je in de krant wat hitteplannen vergelijken. Wat opviel was dat diverse landen ingebakken gewoontes ontraadden. Minder wijn, zei men in Frankrijk, hier was het mwah. De Nederlandse ingebakken gewoonte van het te duidelijk zeggen, behalve dan als het anoniem op internet kan. Waar dan betutteling wordt geschreeuwd.

Ook werd er niet opgeroepen minder koffie te drinken. Want men moet toch vooral zijn bakkie kunnen doen. Als dat niet meer mag dan gaat niemand meer kijken of een ander niet uitdroogt.

Ik heb mijn eigen hitteplan. Overdag de gordijnen dicht en zoveel mogelijk 's nachts leven. Pas daar nou eens de winkels op aan en de werktijden en het probleem is opgelost.

Hitteplan [2]
Mevrouw Janssen deed de gordijnen niet dicht overdag, want wat moesten de buren wel niet denken.
De buren dachten niets toen de gordijnen eind juli een zekere ochtend niet meer open gingen en tot ver in oktober dicht bleven. Pas toen het ging stinken dachten ze aan eens te gaan klagen. Toen hebben ze haar gevonden, uitgedroogd.
Ze waren verbouwereerd dat er niemand van de overheid ooit was gaan kijken. Er moest toch een plan zijn voor zoiets?












Maandag 29 juli 2024












Sinds 1995
Er was weer een reuzelklomp op tv die er trots aan ontleende dat hij al sinds 1995 geen brief of kaart meer had verstuurd. Dan ben je er dus trots op dat je je oude tante een nietszeggend appje gestuurd hebt toen je liefste oom stierf. Je je nichtje niks gestuurd hebt toen het erom spande in het ziekenhuis of toen je neefje zijn vierde verjaardag vierde.
Dan laat je dus zien dat je een koude, niet meelevende egoïst bent, trots op het feit je met je tijd meeging. Of heb je je vrouw alles laten regelen? Gebruik je de wc ook niet meer sinds ze die alles absorberende luiers hebben?
Sinds 1995. Ben er maar trots op.











Copyright Dieter Bruls 2000 - 2024