Mail: dieterbruls@gmail.com
Vorige week
Huidige week
Bij geen updates Tekeningen


Week 24


Zondag 16 juni 2024


Misdadigers
Je moet het niet vreemd vinden dat de PVV zo'n grote moeite moet doen om bestuurders te vinden, je moet het bijzonder vinden dat de partij nog zoveel kandidaten heeft gevonden die min of meer door de controle kwamen.

Partijen als de PVV trekken foute mensen aan. De leden van de NSDAP zouden misdadigers zijn geworden tijdens de oorlog wordt altijd gedacht. Ik durf te stellen dat ze al een criminele inslag hadden toen ze toetraden. Met de PVV is dat niet anders, al hebben zij nog geen misdaden op grote schaal begaan zoals de NSDAP: ze zijn ertoe in staat. Omdat de protagonisten binnen de partij bereid zijn tot misdaden.

En bij de ministerskandidaten die door de screening zijn gekomen, hebben we niet goed genoeg gekeken. Of ze kunnen makkelijk liegen, de tweede natuur van een crimineel.
Zaterdag 15 juni 2024


Muziek in de badkuip
Na alle aandacht voor Kafka, nu ook maar even iets om het Bruckner-jaar luister bij te zetten.
Anton Bruckner was uiterst klungelig in de omgang met mensen, en vooral die met vrouwen, misschien vanwege het feit dat hij als 13-jarige bij de monniken te vondeling werd gelegd en daar verder groot werd gebracht. Hoe het ook zei, zijn leven is rijk aan momenten die het bij Benny Hill of Mr. Bean goed gedaan hadden.
Bruckner moest bijvoorbeeld op zeker moment vanwege een aandoening van de dokter elke dag een zitbad nemen. Daar hij dit maar nutteloos tijdverdrijf vond nam hij partituren mee, om door te kunnen werken.
Terwijl hij weer eens verdiept in zijn noten in bad zat, klopte er  een zekere mevrouw Krzyzanowski aan zijn deur en Bruckner riep hierop, verstoord door dat bruut intermezzo, 'Komt u toch binnen!' Mevrouw Krzyzanowski (verder te noemen mevrouw K.) vond hem na binnengetreden te zijn in al zijn slagerszonerigheid (Bruckner was tamelijk gezet) in zijn bad. Waarop zij een gilletje van schrik liet horen. Daar Bruckner een net opgevoede meneer was wist hij dat je je bij het begroeten van iemand uit je zittende houding verhief en aldus geschiedde. Toen hij daar zo in volle glorie stond zette mevrouw K. het helemaal op een gillen en verliet naarstig het pand. Of ze nog een keer heeft aangeklopt, weet ik niet. Maar ik heb een vermoeden.

Bron: Eveline Nikkels: Bruckner en Mahler, de symfonie als kathedraal [uitgeverij: Bekking en Blitz 2023]. Heel veel boeken over Bruckner zijn er niet. Dr. Nikkels, Mahler-specialist, schreef een zeer goed leesbaar uiterst informatief maar toch ook smeug boek met Bruckner naast Mahler in de hoofdrol. Met prachtige illustraties. Grote kennis van zaken hebben en die kennis ook weten te delen is een kunst die maar weinigen beheersen.

Luistertip: De negen gezichten van Bruckner, podcastserie van het Concertgebouworkest n.a.v. hun Bruckner-cyclus.
Vrijdag 14 juni 2024
Dora Diamant


Dora Diamant was de enige vrouw die met Franz Kafka samenleefde, in Berlijn-Steglitz. Op de Grunewaldstrasse 13 onder andere. Ze voelde zich een typisch donkere Jiddische uit het Oosten, vol dromen. Ze omschreef Kafka als vrolijk, speels en altijd grappen makend  totdat hij niet meer spreken kon: toen  maakte hij nog met zijn handen de schaduwfiguren  op de muur die ze 's avonds vaak gemaakt hadden.
Ze leerden elkaar kennen in Mritz, een badplaats aan de Oostzee. Zij werkte daar in een kindervakantiekamp voor Joodse kinderen.. Hij was er voor de zoveelste kuur.
Kafka was een man van vele verlovingen, met een vrouw is hij zelfs twee keer verloofd geweest, verlovingen die in stand werden gehouden met eindeloze briefwisselingen. Met Dora was dit anders: hij voelde zich bevrijd van Praag met de familiaire bemoeienissen en het bureau waar hij werkte. Beide families zagen niets in een huwelijk: haar familie omdat hij te ziek was en zijn familie zal het wellicht als een stap terug in de Joodse emancipatie hebben gezien. Maar vanwege haar aanhankelijkheid en de zorg tot in de laatste minuut, bepaalt vader Kafka over de begrafenis: Dora beslist.

Na zijn dood in 1924 begint dat wat hem bespaart is gebleven: de uitburgering en vervolging van de Joden resulterend in de Holocaust.
In 1933 wordt Diamant slachtoffer van een Gestapo-razzia in Berlijn. Haar briefwisseling met Kafka en enkele van zijn notitieschriften worden in beslag genomen. Ze zullen nooit meer opduiken.
Dora - inmiddels actrice - is toegetreden tot de KPD, vlucht naar de Sovjet Unie, waar haar leven ook niet zeker is. Ze vlucht weer naar het Westen en een week voor de oorlog belandt ze op the Isle of Man. Vandaar gaat ze door naar Londen. Alwaar ze met het uitbreken van de oorlog vanwege haar Duitse paspoort ook weer vastgezet wordt.
In Londen sterft ze in 1952 aan nierfalen.
Donderdag 13 juni 2024
Er is hoop
Twee toeristenechtparen liepen in de valavond over het Amsterdamse Damrak. Er wrong zich een man met een fiets tussen de wandelaars door. Een van de oudere mannen raakte licht de fiets en bood zijn excuses aan. De ander was zonder die excuses in de opgefoktheid die hij uitstraalde, misschien doorgelopen maar nu zag hij zich in zijn gelijk staan en hij had dus een uiterst kort lontje. Hij begon vreselijk te tieren en te schelden. Na drie zinnen was hij zover dat het zeker was omdat hij zwart was (nu was hij dat volgens mij niet). Hij begon met geweld te dreigen.
Op dat moment bemoeide zich er een jong meisje mee: dat hij niet zo tekeer moest gaan, dat ongelukjes kunnen gebeuren. De ouderen zagen hun kans waar weg te komen. De fietser ging tot in het belachelijke door. Maar zij zette hem stevig op zijn nummer. Uiteindelijk liet iedereen hem in zijn sop gaar koken. Ik dankte het meisje voor haar kordate en effectieve optreden. Ze wenste me een mooie avond.     [tekst loopt door onder foto]

Met een zonnig gemoed liep ik door. Op de Leidsestraat zag ik twee meisjes met een dakloze in gesprek, ze gaven hem iets, ik kon niet zien wat, maar ik had de indruk dat het een plek was die ze op hun telefoon hadden opgezocht waar hij hulp kon krijgen.
Er is hoop voor de wereld.

Ongeziene monumenten

Steeds als ik over het Rokin in Amsterdam loop kan ik het bijna niet laten mijn hand er niet even op te houden: de Miraklekolom, een overgebleven zuil van de Heilige Stede gebouwd om de het wonder van de in een asbest jasje gehulde wandelende hostie te gedenken.
Misschien raakte keizer Maximiliaan de zuil aan, aan wie Amsterdam zijn keizerskroon op de lantarenpalen te danken heeft, of legde keizer Karl V er even zijn hand op.

Op het Groothandelsterrein maakte Keith Haring misschien wel zijn grootste schildering. Jarenlang was die niet te zien, totdat de groothandelsmarkt gesloopt werd. Toen zat de eigenaar met een heel grote muurschildering en een pand dat hij niet kon slopen.
Woensdag 12 juni 2024
One issue-kiezers
'Wat is het standpunt over Palestina van die partij?', werd me een aantal keer bij de Europese verkiezingen gevraagd. Terwijl Palestina niet in Europa ligt en er op dit moment nog zo'n vijftig andere oorlogen zijn, waarvan een mogelijk atomaire in Europa. Buitenlands beleid wordt daarbij grotendeels door de landen zelf gemaakt.

Op basis van n standpunt een partij beoordelen betekent voor mij dat je weinig kaas gegeten hebt van politiek. Ik zie het in Amerika: jongeren keren zich van Biden af vanwege zijn Palestina-standpunt. Alsof dat van Trump het beloofde land behelst.
In de politiek kiezen is complexer dan kijken of een wasdroger een sportsokkenstand heeft.


Ze stierf gister op haar 80e: Francoise Hardy, het Franse antwoord op de jaren 60. De rivaliteit tussen the Beatles, Rolling Stones en Bob Dylan ging over niets anders dan wie als eerste een relatie met haar had. Voila, I'll Be Seeing You (hi Iggy!).
Dinsdag 11 juni 2024
Tandenborstel
Het gedresseerde aapje van Meijeren van FvD is veroordeeld tot 200 uur taakstraf voor opruing.
Forum voor Democratie is voor minder taakstraffen en meer gevangenisstraffen, zo haal ik uit hun verkiezingsprogram. Misschien moeten we hem tegemoet komen en hem met een tandenborstel stoepen laten schrobben.

Ooit moet je het voor het eerst horen, Hallelujah van Leonard Cohen, het origineel of als cover. Of als je de trap (de vierde, de vijfde tree, de grote lift) omhoog niet kan nemen. - Iets anders: de erven The Cramps kunnen weer even vooruit, een nummer in een HBO-Disneyflixserie: Goo Goo Muck. Nog maar een die je ooit gehoord moet hebben als cover of origineel.
Maandag 10 juni 2024
Wetenschappelijk bureautje spelen

Maar laat u niet misleiden door wetenschappelijke titels en leerstoelen, dat bleek wel bij de Nederlandse formatie.
Ik let op intelligentie. Ik let hierbij niet alleen op de intelligentie van de verkiesbaren, maar ook op die van de kiezers. Zie ik dat het de politieke opinie van de voetbalkantine of de camping is, haak ik af.
Ik kan niet stemmen op een partij waar de kiezers als argumenten aanvoeren, het moet niet gekker worden en het is toch gewoon zo. En die vervolgens in kromme zinnen beweren dat dat is wat de Nederlander wil. Ik stem niet op een partij waarop overgrotendeels hersengemankeerde mensen stemmen.

De beter opgeleiden in zo'n partij verdenk ik van een minderwaardigheidscomplex: ze willen ook eens het slimste jongetje van de klas zijn. Of het Wetenschappelijk Bureau.


PJ Harvey, iets over Elvis. - Sprekend over Elvis, de James Brown-imitatie van Eddie Murphy. Nauwelijks van echt te onderscheiden. Lyrics by James Brown, voor de copyrights heeft iemand het vast allemaal moeten noteren.
Copyright Dieter Bruls 2000 - 2024