Mail: dieterbruls@gmail.com




Vorige week
Huidige week
Bij geen updates Tekeningen






Week 40











Estland (Tallinn), Parijs en Bretagne [week 37 t/m 40] staan nu volledig op de site.





Zondag 6 oktober 2024












De ramp
Ik woonde nog aan de zuidelijke kant van de stad, ik hoorde hem overkomen met veel geloei. Daarna een niet te verklaren
luide klap.
Niet iets als vuurwerk. Ik was net in mijn slaapkamer, aan de achterkant, iets dichter bij de plek. Iets dichter bij het geluid. De vloer trilde.

Je moest het toen nog hebben van het NOS-Journaal. Internet was er nauwelijks, 25 jaar geleden. Pas na een uur kwam er een telefoontje, mijn ouders die er op tv van hadden gehoord. Het netwerk van de KPN was overbelast, iedereen belde met Amsterdam, nog niet draadloos.

De volgende dag wandelde ik met mijn dochter naar de Utrechtsestraat, voor een krant, die overal uitverkocht waren. Het was merkwaardig stil in de stad. En het gekke was, vreemden spraken plots met elkaar. Ongeacht iemands achtergrond. Iedereen sprak erover hoe erg het was, niemand kwam met een complot.
Jaren later kwam de parlementaire enquete over de Bijlmerramp. Ik nam er vrij voor, ik zat aan de tv gekluisterd. En had medelijden met de trillende man die een duidelijk drankprobleem had opgelopen. Die zich als medewerker van de controletoren op Schiphol schuldig voelde.
Maar hij had niks kunnen doen.

Bij de afbeelding: de zwarte doos van de vlucht werd gezocht, volgens sommigen stond er een flightrecorder van een ander type afgebeeld.


Gisteren in beeld





Zaterdag, een mooie nazomerdag in Amsterdam. Iedereen trok naar de markt. Niet voor iets, maar voor de sfeer.





's Avonds trof ik een legale graffitischilder. Hij verfraaide de bouwgevel van een te verbouwen winkel op de Nieuwendijk. Met een grote pot verf, een kwast en strakke lijnen. Ik complimenteerde hem ermee. 'Old skool,' zei hij. En juist daarom vond ik het mooi.


Ik las mijn favoriete rubriek in the New York Times Metropolitan Diary, een rubriek met waar gebeurde dingen die gelukkig geen komisch einde hoeven te hebben (zoals vaak bij de Ikjes in de NRC). Deze keer ging het ondermeer over een blueszangeres (en haar oorbellen) en een song, die ik dus maar eens opzocht. - En iemand waarvan ik maar niet snap dat ze niet veel bekender is, met zo'n stem: Hayley Thompson-King. Dus geef haar een lift. - Tot besluit: Billy Idol is Beiers.








Zaterdag 5 oktober 2024












De manen
Het is officieel en voor wie het nog niet wist: de aarde heeft een tweede maan. Nu niet allemaal naar buiten rennen want zonder grote professionele telescoop valt hij niet te zien. Hij staat ten eerste op vijf keer de afstand van onze oude vertrouwde maan. Kleiner is ie ook nog eens: een doorsnede van slechts 10 meter, terwijl de andere zowel bij volle als halve maan een doorsnede van 3476 kilometer heeft.
Wil je hem toch zien dan is er haast geboden op 25 november gaat hij weer, na 56,6 dagen dus (zou dat goed zijn voor een 13e maand?). Terug naar de Arjuna-planetoïden gaat hij, een groep planetoïden die een vergelijkbare ronde als de aarde om de zon aflegt.
Van die Arjuna-groep hebben we hem dus met onze zwaartekracht even ingevangen en de wetenschappers verwachten dat we hem in 2055 weer terug mogen ontvangen. Nieuw is dit allemaal niet, we vangen er regelmatig eentje. Dus als u binnenkort weer eens wakker ligt, kunt u altijd zeggen dat het door de volle maan kwam, die andere volle maan, die we toch niet zien.


Naar New Orleans: Tuba Skinny met I Got a Woman een nummer van Ray Charles. En ik zou niet doorwandelen. - Nog maar een meezinger (en die ene in het publiek met zijn rasta-tussenroepen had zijn mond mogen houden) Train in Vain van the Clash door Mick Jones solo. En nu niet solo maar met vrienden en zijn dochter: Hitsville UK. - Tot besluit, tijdgenoten the Fall: 15 Ways. - OK iets vrolijkers dan nog. Tips in the bucket please!








Vrijdag 4 oktober 2024












Prikkie
Ik haalde vandaag mijn achtste corona-vacinatie. Dat is één meer dan gangbaar is. Daarvoor reisde ik in die tijd naar Berlijn, de enige keer ook dat ik met controles te maken kreeg: in de trein, bij de douane, ter plekke in restaurants en winkels.
De glamour ging er wel iets vanaf in de tussentijd. Vandaag was er niet meer dan een statafel, drie bureaus en twee rijen stoelen waarlangs een prikker schoof.
Bijwerkingen heb ik niet, op een licht pijnlijke schouder na, maar die had ik toch al, omdat ik gisteren voor het Bruckner-concert door twee ravottende honden van de benen was gelopen en in de natte parkgrond gevallen was. Onder de modder kwam ik bij het concert.
Moeheidsverschijnselen, die ik zelf als een positieve bijwerking beschouw, waren er ook niet.
Dus, niks houdt u tegen om hem te gaan halen.








Donderdag 3 oktober 2024












Jaap van Zweden even terug in Concertgebouw





De Vierde van Bruckner stond op het plan in het kader van het Brucknerjaar in het Concertgebouw. Allereerst zou die gedirrigeerd worden door Daniel Harding, maar het werd een thuiskomst van Jaap van Zweden. Gespeeld werd de Vierde (de Romantische) op het saaie af, zo goed. Foutloos. In het laatste deel liet van Zweden gelukkig de paarden draven.
Een dingetje: die inleidingen kunnen die weggelaten worden? De mens gaat er blind in of werkt de mail met een podcast maar even door.








Woensdag 2 oktober 2024












Het waterijsje
Als ik na lange tijd terugkeer in Amsterdam, kijk ik altijd even of het waterijsje er nog ligt.
En het ligt er nog, ietwat achteruitgegaan weliswaar, maar toch, sinds eind mei 2022.








Dinsdag 1 oktober 2024












Treinlunch





De meeste mensen moeten consumeren als ze een vervoersmiddel nemen: op een vliegveld wordt meer gegeten dan een vliegtax zou kosten. Meer dan de besparing van een goedkope vlucht oplevert.
Als je vooraf per kilo moest betalen moesten de meeste bij het betreden van het vliegtuig bijbetalen.
Eten, niet om de honger te stillen maar om de tijd te doden.

Ook in treinen moeten mensen op zijn minst koffie drinken. Fransen maken er een echte lunch van. Een gezin met twee kinderen (die zitten buiten beeld), begon direct na het instappen en niet alleen een broodje, nee, men eindigde met ruim fruitgebak. Iets wat Nederlandse kinderen niet krijgen omdat ze dan met vieze truitjes bij oma aankomen.
Alleen de fles wijn ontbrak, maar misschien was die wel gemaskeerd door diverse thermosflessen in de ruime eettas.

Ik begin ze steeds meer te mogen die Fransen: je eet niet om te leven, je leeft om te eten.











Maandag 30 september 2024

 


Een dag in de regen





Het regende. Was gezegd. We wandelden wat in dat de omgeving. Naar het douanehuisje dat ogenschouw moest houden over alles wat in de baai binnen kwam. [Foto Leica-Lumix]





En een goedgekeurde menhir. Zonder Obelix om hem te dragen. Maar daar heb ik verandering in gebracht.





Eiland is te huur. Alleen met eb bereikbaar (eb, niet app). Het was vloed.





De grote cairn van Barnenez. Het oudste huis ter wereld werd gezegd. Niets daarvan, er zijn oudere dingen. Het is niet eens een huis, het is bebouwing. Een grafheuvel. Huizen werden niet voor het eeuwige leven gebouwd.








Copyright Dieter Bruls 2000 - 2024