Mail: dieterbruls@gmail.com




Vorige week
Huidige week
Bij geen updates Tekeningen






Week 36














Zondag 8 september 2024












Lullemans 36




Bij de discussie over de fatbike kwam hij weer even ter sprake: Lullemans 36, de achteropzitter. Ik schreef al eerder over hem, maar toen ging het over scooters.
Wat denkt Lullemans 36, dat de meisjes met hem meegaan omdat hij achterop een fatbike zit? Omdat hij iemand kent met een fatbike? Met zijn Nike-tas?
En waarom neemt de fatbikerijder een Lullemans 36 achterop? Om te laten zien dat hij de baas is? Maakt dat hem aantrekkelijker?

U mag mij het Lullemans 36-fenomeen uitleggen en denk daarbij ook aan de man die in een cabrio ernaast zit. 'Oóóóhh sexy man, hij mag meerijden in een sportauto'?
Nee, gewoon Lullemans 36, is wat ze denken.





Demonstratie





De Amsterdammers kijken niet meer op van de dagelijkse Palestina-demonstraties. Hier bij het Maagdenhuis staan alleen een paar Amnesty-waarnemers te kijken, de gewone Amsterdammer, waaronder ook diegene met een moslim- of Midden Oostenachtergrond gaat door met de vaste shoppingroutine in de iets verderop gelegen Kalverstraat.











Zaterdag 7 september 2024












Waarom wel
In de NRC van vandaag stond een artikel over dat je niets mist als je van X en andere sociale media gaat. Nu mis je ook niets, maar de sociale media missen jou.
Op Nieuwsuur was een reportage over jongeren die door sociale media tot terroristen verworden, de zogenaamde TikTok-terroristen. En dat ze door hun ouders aangesproken zouden moeten worden, maar goed: hoe denken die? Zien ze wel hoe serieus het is? Kennen ze de sociale media wel? 

We zeggen dat die media ultrarechts zijn, tot geweld aanzetten, en samenzweringstheoriën en nepnieuws brengen. En terecht dat we dat zeggen.
Maar waarom hoor je juist alleen dat geluid, waarom hoor je alleen extreem rechtse narativen? Omdat jij, omdat weldenkende mensen daar (niet) meer zijn..
En misschien moeten die wel terug, om weloverwogen weerwoord te geven. Een ander geluid te laten horen, een geluid dat in die bubbel niet meer vertegenwoordigd is.











Vrijdag 6 september 2024












Los laten
Ik zou het niet erg vinden om maanden door te brengen in het International Space Station. Ik lig namelijk voortdurend overhoop met de zwaartekracht. Ik begrijp dat het op grote schaal nodig is, maar binnenshuis vind ik het een tortuur.
In het ISS heb je het mooiste van de zwaartekracht: door de zwaartekracht zweef je omdat je door die zwaartekracht valt. Het lijkt me ideaal, iets loslaten en het niet te hoeven oprapen. Een leefomgeving waar dat wat je vaak nodig hebt gewoon uit de lucht valt te grijpen. Alles kunnen laten slingeren.
Er is slechts een nadeel: dat je ooit weer terug moet en je alles vanaf dat moment op de grond zult laten vallen.





Eerst maar eens een liedje. - Zelfs Japanners vinden dit iets klein, maar het  kan. En altijd groeten als je een toiletspiegel ziet. - Veel Amerikanen vinden dit brein niet te klein om president te worden: volgens Trump kan je kind als jongetje naar school gaan en terugkomen geopereerd tot meisje. Maar dat je kind dood uit school teug komt, daar hoor je hem niet over. - Nog maar wat muziek dan? Het beste dat Australië voortbracht. - En deze kan niet alleen altijd, het moet ook.








Donderdag 5 september 2024


















Broer
'Hé broer heb je een bonuskaart?' klonk het bij de zelfscankassa in de supermarkt. Het was niet tegen mij, ik heb geen broers die me broer noemen, wel eentje die me een heel enkele keer broertje noemt. Maar dan niet met een door verveling doordrenkte stem.
De broer had geen bonuskaart. Normaal leen ik mijn bonuskaart dan uit maar op de manier waarop dit gesprek ging...
'In het internet!' blafte de vrager. Alsof het de schuld van de ander was, dat hij geen bonuskaart had.
Uiteindelijk had de ander er toch een maar hij had het niet willen toegeven, want het is niet cool om voorbereid - dus met jas, tas, ov- of bonuskaart - de deur uit te gaan.
Buiten liep ik achter ze en zag dat ze duidelijk allebei van een andere moeder waren, de broers. Maar ze moeten allebei gesloft hebben. Ze hadden grote blikken energydrink gekocht, de blikken zouden ze vast straks weggooien. Dat statiegeld hadden ze niet nodig, dat milieu ook niet. De energydrink wel.
En een bonuskaart.











Woensdag 4 september 2024


















Chill
Er was eens een vrouw uit Griezegrubbe die hoorde haar kleinkinderen steeds over lekker chillen.
De volgende keer dat ze langskwamen zei ze 'Ik heb mijn leven lang gesjild, nu mogen julie: hier lekker sjillen*!' En zette ze een mand aardappelen voor.

* | Sjillen [spreek uit chillen] betekent in het Limburgs schillen.

Curry
De Volkswagen en de curryworst zijn ongeveer even oud. Met de curryworst gaat het goed, met de Volkswagen slecht. Nu kan Volkswagen zich redden: het bedrijf ontwikkelde voor de bedrijfskantine in Wolfburg een eigen curryworst en deze met geheimen omhulde worst en saus zou de beste van Duitsland zijn. Dus er is toekomst: de VolksWurst.














Dinsdag 3 september 2024












Mongolië loopt aan de lijn
Poetin is in Mongolië. De vraag is nu: arresteert Mongolië hem?
Slecht nieuws: nee.
Had dat er maar een beetje ingezeten had Poetin een dubbelganger gestuurd.
Hoe weet ik dat het geen dubbelganger is? Daarvoor is de inzet te hoog: Mongolië wil een pijplijn naar China tegenhouden. Een economische lifeline voor Rusland.
Om het toch door te laten gaan wil Mongolië iets terug. Een dubbelganger kan dat niet beslissen.
En een Poetin die voortdurend moet overleggen roept verdenkingen op. Komt nog bij, een dubbelganger sturen is een belediging van de ergste soort.

Mongolië kan hem alleen arresteren met de volledige ondersteuning van China. Het land is altijd al een speelbal tussen Rusland en China geweest.
Zonder die steun zouden ze aangevallen worden door Rusland. En dan kan je wel Poetin als gegijzelde hebben, als het dan toch nog een dubbelganger blijkt heb je niks.

Ik heb geen cliffhanger voor u. En clickbait is het ook niet: nee, ze arresteren hem niet.
En ik hoop zo dat ik ongelijk heb.


De Estse componist Arvo Pärt leerde piano spelen op een rottige piano waarvan de middelste toetsen klemden. Hij zou die noten blijven mijden in zijn latere composities.








Maandag 2 september 2024















Wat we verwachten van het weer
Ik hoor veel mensen klagen over dat het warm is. Niet alleen oudere, maar ook jongere.
Vreemd. Terwijl ze toch allemaal zomer wilden. Zijn ze misschien - door de klimaatverandering - vergeten wat zomer is? Dat het gepaard gaat met warmte?
Of klagen we meer over het weer omdat het nooit goed voor ons is? Omdat we allemaal boeren zijn geworden?











Copyright Dieter Bruls 2000 - 2024