Mail: dieterbruls@gmail.com




Vorige week
Huidige week
Bij geen updates Tekeningen






Week 29














Zondag 21 juli 2024












De sluis van Grevenbicht





De sluis van Grevenbicht, ik was er vrijdag. We kwamen er vroeger altijd met de bus van Kramers overheen als we naar mijn oma gingen die er vlakbij woonde. Ik vond het een interessant ding. Net als het Julianakanaal, waar die deel van is.
De familie van mijn moeder vond het duidelijk minder interessant, voor hun was het gewoon iets dat bij het werk als binnenschipper hoorde. En sinds je op de sluis geen borreltje meer kon drinken was de aandacht helemaal weg.





Mijn moeder werd in Grevenbicht geboren. Ik heb nooit begrepen dat ze op een varend schip was geboren, maar ook in het dorp waar ze later gingen wonen. Wat bleek, het was dus schuttend in die sluis.





Ik blijf sluizen intrigerende bouwsels vinden.








Zaterdag 20 juli 2024


















Chamberlain II
Je zou als een van de beste Amerikaanse presidenten de geschiedenis in kunnen gaan. En degene die het Trumpisme een halt toeriep.

Maar je wou laten zien dat je het ondanks je vergervordere leeftijd en je geestelijke en lichamelijke achteruitgang nog steeds kon. En daarmee ga je dan de geschiedenis in als de president die het Trumpisme groots in het zadel hielp, de aanzet gaf de democratie in Amerika af te schaffen. En als een nieuwe Chamberlain de wereld naar de rand van de afgrond hielp. Allemaal uit ijdelheid.

De geschiedenis heeft een andere plek voor je in petto.








Vrijdag 19 juli 2024













Donderdag 18 juli 2024


















Krantenverkoopster





Vilnius in het midden van de jaren 30 van de vorige eeuw - Als krantenverkoopster moest je in Vilnius vroeger een hele polyglot zijn: de kranten die ze verkocht waren in het Pools, Oekraïens, Belarussisch, Russisch, Duits, Yiddish en gelukkig ook in het Litouws.
De brievenbus (midden) was Pools, dit ondanks dat Vilnius de grondwettelijke hoofdstad van de Republiek Litouwen was, die van 1918 tot 1940 bestond. Echter Vilnius en omgeving werd vanaf 1920 door Polen bezet gehouden.

Grote politiek terzijde, voor het krantenmeisje zal het mooi zijn geweest dat het geld voornamelijk Pools was.

De foto stamt uit de National Geographic van juni 1938 (herdrukt in het boek Vilnius, City of Strangers van Laimodas Briedis [Uitgeverij Baltos Lankos - ISBN 978-9955-23-581-1]








Woensdag 17 juli 2024












Wat deden we daar?
Ik weet nog precies waar ik was, tien jaar geleden, toen de MH17 uit de lucht werd geschoten. Ik stond op het Masaryk station in Praag. Ik had net een kaartje naar Kosice gekocht om van daaruit door te reizen naar Oekraïne, toen ik het telefoontje kreeg. Ik was met allerlei andere dingen bezig en eerlijk gezegd, daar speelde het niet. Ik had het plaatselijk journaal net nog bekeken.

Mij heeft altijd maar een ding bezig gehouden: wat deden we daar? De Engelsen en nog wat andere landen vlogen er al lang niet meer. Vragen daarover heb ik nooit gehoord, tot op heden niet.








Dinsdag 16 juli 2024















Het waterijsje ligt er nu sinds 26 mei 2022. Iemand heeft aan het stokje gewrikt, maar kreeg het niet los. Waar? Bij het spoorviaduct bij de pilaar bij het zebrapad vanaf het Haarlemmerplein naar de Planciusstraat.

Trump. Iedereen reageert geschokt op de aanslag. Dat zoiets niet mag in een democratie. Maar dat wat Trump wil mag ook niet in een democratie. Ik zou er geen moment rouwig of verontwaardigd over zijn geweest, als de kogel iets (van de kijker gezien) meer naar rechts was gegaan.
Ik maakte de BliBra van vorige week die over het voetbal leek te gaan, maar over de aanslag ging, iets scherper.


'Is That All There Is?' een Leiber/Stoller-klassieker, het meest bekend geworden door Peggy Lee, vele malen gecoverd, maar ook nog eens overgedaan door PJ Harvey (met John Parish).








Maandag 15 juli 2024












Clown Convention
Een conventie van kwade clowns met rode petjes gaat over het lot van de wereld stemmen. Zelf hebben ze nooit meer gezien van de wereld dan de MacDonalds een stadje verderop.

Een president beoordelen ze op de prijs van de Big Mac daar en de tank benzine erheen. Want een president bepaalt die prijzen. Van inflatie of ontwikkelingen op de wereldmarkt hebben ze nooit gehoord.

En ons lot is nu in hun handen. Een gelukkig 2025.


Waar Milwaukee bekend om werd maakte een verliezer van hem...  - Hij zou zich nu inhouden, tel tot 10 en hij is het alweer vergeten. - Plaatjes kijken: Fred Herzog toont de wereld die er (bijna) niet meer is. -  Tot besluit: misschien moeten meerdere landen maar een Eend...














Copyright Dieter Bruls 2000 - 2024