Mail: dieterbruls@gmail.comBij geen updates
Huidige week - Vorige week
TekeningenWeek 50Zondag 17 december 2023
De oorlog in de Jordaan
In de tram stapte een Jordanees echtpaar in. Jordanezen staan bekend als een olijk, goedgemutst volkje die allemaal in een stijfselkissie zijn geboren, maar de werkelijkheid is anders: het zijn heel zure, onaangename, eeuwig verongelijkte mensen. Lui die Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd als levensmotto hebben, alleen is dat lachen altijd ten koste van iemand anders.

Hij kwam te zitten tegenover een mevrouw met een grote plastic doos met daarin een zelfgebakken taart. Jordanezen houden daar niet van: taart moet van Jordino zijn in een sjieke doos met een lint eromheen. Met veel opgespoten crême en chocolade vlinders. Door de grote doos stootte de mevrouw per ongeluk met haar voet tegen de zijne. De proto-PVV'er moest zich direct laten gelden tegenover dat kutwijf.
Gelukkig moesten ze er op het Museumplein uit. Daar was kerstmarkt. Iets met vrede op aarde, maar zij gingen voor het hebben hebben hebben.
'Altijd gezeik in die tram, met zo'n takkewijf met d'r doos. Zaggie die koek?'
'Ja viezigheid. Wij gaan een oliebol doen.'


Wie past op je op? En dan alle gevaren van New York. Want de gevaren zijn er, vooral in de nacht: zij belandde onlangs in Italië in het ziekenhuis (maar goed ze is ook al bijna 80). Maar dat zei zij al. Overigens zou ik het zelfde hebben gedaan op zo'n baby shower.
Zaterdag 16 december 2023
Die Packungsbeilage
Zu Risiken und Nebenwirkungen
is de meest bekende Duitse zin in Nederland. Geen literatuur, geen poëzie, lesen Sie die Packungsbeilage.
In Duitsland mag je onbeperkt reclame maken voor drogisterijmedicijnen en Duitsers geloven in Heilkuren, pseudofarmaceutische smeerseltjes, homeopatische duizend maal verdunde druppels, wetenschappelijk geteste placebo's en gezondheidssandalen. Maar ze geloven niet in dat wat de arts voorschrijft. Fragen Sie Ihren Arzt oder Apotheker, geeft dan toch nog net dat medisch verantwoorde vernisje eraan.
Vrijdag 15 december 2023


Rudy
Het penthouse van Rudy Guiliani staat te koop. Hij is failliet. De voormalige steradvocaat kan zijn advocatenkosten niet meer betalen. En dan zijn er nog de schadevergoedingen wegens het verspreiden van leugens ten behoeve van Trump.
In Mar-A-Lago is hij al geweest om om geld te smeken, Maar daar laten ze hem bungelen. Vriendschap is voor Trump een eenrichtingstraat.

Via internet probeert hij nu wat bij te klussen door persoonlijke verjaardagswensen in te spreken voor vreemden. Maar goed, dat kan AI ook.
Misschien moet hij maar een realityshow gaan maken: leedvermaak doet het altijd goed in het land van de onbegrensde nachtmerries.
Excuus: ik kwam er niet helemaal uit vandaag.
Donderdag 14 december 2023Politie te paard op de Dam vanwege een voetbalwedstrijd. Altijd goed voor vele selfies en bewonderende blikken van toeristes.No problemo
Voor de 'ik heb eigenlijk niets nodig, mar ik wil iets kopen'-winkel stond een kleine vrouw omringd door een stuk of zes politiemensen en andere handhavers. De vrouw had wat plastic zakken bij zich, die een sfeer van recycling met zich meedroegen.
In een oplopend volume herhaalde ze steeds in salvo's van twee 'no problemo, no problemo!' Zich er blijkbar niet van bewust dat het herhalen van die formulering je in ieder geval de aanschijn van een serie problemen geeft.

Ik kon me niet voorstellen dat ze iets gestolen had, want de genoemde winkel haalde zijn omzet uit waterijsjes en broodjes worst om in de kerstboom te hangen. De agenten probeerden het doorzoeken van de plastic tasjes op een van de stadswachten af te schuiven, maar omdat ze ook wel wisten dat die dat niet mogen lieten ze het idee uiteindelijk maar schieten.
Ik denk dat de vrouw alleen maar bang was dat er naar haar paspoort gevraagd zou worden. Maar aangezien de agenten wisten dat het kabinet nog niet zat, konden ze zich die moeite besparen. Ze spraken pro forma een formele waarschuwing uit, maar of ze dat begreep?

De kleine vrouw verzamelde haar plastic tasjes en verwijderde zich. Nog een keer klonk haar 'No problemo, no problemo.' Misschien in de wetenschap van een kerstboom om in de kerstboom te hangen in een binnenzak.
Soms bestaat het leven uit kleine verlangens.
Woensdag 13 december 2023
Gevlogen

' Een valk die geen honger heeft, die komt niet naar je terug, voor eten,' zei een valkenier tegen een beginnend valkenier, wiens valk weggevlogen was. 'Die kiest de vrijheid en dat ben jij niet.' Mooie woorden, maar je vogel is weg.

Ik hoorde het en bedacht hoe je dat kon toepassen op vijf jaar aan foto's en bestanden die ik - stom, stom, stom - had weggegooid.
Niet,
dacht ik.
Soms is iets zo.Dinsdag 12 december 2023
In de schaduw van oude keizers
De Amerikaanse Republikeinen willen eerst een muur bij Mexico voordat ze Oekraïne willen steunen. Dat ze dat willen laat zien hoezeer Trump gefaald heeft: die muur was zijn belangrijkste doel. En hij staat er dus niet.
Oekraïne moet daaronder lijden.
Ondertussen loopt de Hongaarse quisling Orban te lobyen tegen steun voor Kiev.
En waarom doet Orban dat? Dat heeft met 4 juni 1920 te maken, het Verdrag van Trianon, en het feit dat de Maygar teert op frustraties.
Orban wil een aantal gebieden die hij als Hongaars ziet terug.
En Poetin heeft hem die voor hem minder interessante stukken Oekraïne vast al beloofd.

Misschien hadden we de Habsburgse keizers van de Oostenrijk-Hongaarse Dubbelmonarchie en Mexico moeten laten zitten.

Bij de illustraties: groen is een deel van het huidige Hongarije, rood (Galizië en Bukowina) vielen onder de Oostenrijkse kroon en een gedeelte van het paarse deel ligt in het huidige Oekraïne. - Keizer Maximilian van Mexico.
Maandag 11 december 2023
Tedje van Es-Talk
Een TED-Talk is een voordracht waarin je binnen 18 minuten een idee aan je publiek probeert te brengen. En dan zo dat je publiek denkt dat het hun horizon verlegd heeft.
Als je daarvoor een boek van 288 pagina's nodig hebt om uit te leggen hoe je dat het best aanpakt, heb je je materie niet begrepen.
Dan kan je beter een TED-Talk houden over hoe je een boek met schuim vult als je het in het begin ook met vijf bullets had kunnen afronden.


Shane MacGowan's begrafenis. Vooraan in de zingende groep de Ierse president, een oude Dubliner en wat voor overvloed aan kwaliteit als je Cait O'Riordan slechts inzet voor het koor en Nick Cave de minste bijdrage van hun allemaal gaf. Op het eind zie je de frisgebakken weduwe over de kerkbank springen voor een waltzje. - Volksmuziek van een andere plek op de aarde: Georgië. Trio Mandili, een mandili is de traditionele Georgische sjaal voor vrouwen. Hier zingen ze op een lemen dorpsstraat, nagelopen door de dorpskinderen.
Wee een volk dat slechts de driekusman en de horlepiep kent en waar elke traditie ten koste van iets of iemand anders moet gaan.Copyright Dieter Bruls 2000 - 2023