Mail: dieterbruls@gmail.comBij geen updates
Deze week - Vorige week
TekeningenWeek 35Zondag 3 september 2023
het mysterie van de poederbrievenverzender
In 2020 was er in Nederland een poederbrieven verzender actief. Zeker 19 brieven gingen op zijn konto en er werd onderzocht of er ook een verband was met eerder verstuurde bombrieven. Alle kranten maakten er melding van, het was enige tijd voorpagina- nieuws en Opsporing Verzocht gaf er breed aandacht aan.
Toen begon corona en was het plots stil. Er werden geen verdere brieven verstuurd. Was de afzender bang geworden corona op te lopen, zonderde hij zich misschien af of werd hij plots bezig gehouden door allerlei complottheoriën over covid? Of was er meer aan de hand: was de dader misschien aan de ziekte overleden?

Feit is, er werd niets meer van de verzender vernomen. Van het onderzoek ook niet. Zover ik weet is er nooit iemand opgepakt. Soms lost poeder als sneeuw voor de zon op.
Zaterdag 2 september 2023
Geld als mest
Het loopt tegen verkiezingstijd, dus partijen beginnen te roepen over het stoppen van de toestroom van vluchtelingen uit Afrika. Het is natuurlijk gewoon goedkope verkiezingsretoriek, maar het kan wel. Mits je bereid bent voor je goedkope praatjes te betalen.
Rechts-populisten hebben al vaak rekensommetjes gemaakt wat een vluchteling Nederland kost. Laten we nou eens net doen of die bedragen kloppen en ze gewoon overnemen. En laten we daar dan meteen het geld bij doen dat naar ontwikkelingshulp gaat, want dat willen die rechtse popi-pieletjes ook afschaffen. En omdat die lui ook wat tegen Europa hebben, waar overal van diezelfde gekken rondlopen, zou ik zeggen, laten we het dan meteen met heel Europa doen.
En al dat geld betalen we vervolgens uit aan de bewoners van Afrika persoonlijk. Niet aan staten, niet aan regeringen en niet aan andere 'strijkstokkende corrupte' organistaties. Maar gewoon zakjes met geld uitdelen aan de mensen zelf. Zodat daar geld uitgegeven gaat worden.
Want geld, liberalen, dat is toch de humus van een economie?
Vrijdag 1 september 2023
Politieke gelukszoekers
Bij het voetballen loopt de transferperiode vandaag af. Bij de politiek duidelijk nog niet.
De ratten verlaten het zinkende schip van het CDA, naar Brussel, naar de BBB. Dat dan ook nog eens kamerzetels erbij krijgt van opportunisten van JA21 (een partij die eerder het wrak van FVD verliet en met Joost Eerdmans een geducht concurrent heeft voor Jan Nagel en Henk Krol) en PVV.

De grootste politieke gelukszoeker is natuurlijk Mona Keijzer (Slagzin: JA=NEE! en In het verleden gegeven toezeggingen bieden geen garantie voor de toekomst) die haar politieke windvaan laat richten door de stamtafel van de Edamse Voetbalclub-kantine.
En dan is er ook nog de partij van Pieter Omtzigt, dat een BBB is voor mensen die niet uit principe tractor rijden. Meer van de hobbykippen, zal ik maar zeggen. Met hobbyeieren die een meegeleverde anti-aanbaklaag hebben. Ja, er is wat te kiezen bij de komende verkiezingen, zeker voor de meelopers, de opportunisten, de carrièristen en de politieke gelukszoekers.

De roep - met al die nieuwe partijen - om een kiesdrempel hoor je weer. Onzin: we kiezen geen partijen maar volksvertegenwoordigers. En die volksvertegenwoordigers van zowel oude als nieuwe politiek zijn zo pluchevast dat ze zich naar believen bij een partij aansluiten die hun het gunstigst uitkomt.

Wedden dat Henk Krol alweer loopt te kroelen? En dat Joost Eerdmans die binnenkort vast zijn eenmansfractie verlaat, vanwege de dreigende kiesdrempel van niet voldoende stemmen, ook al zijn pluche geloofsbrieven heeft verstuurd?

Het nieuwe politieke jaar opent volgende week dinsdag. De transferperiode gaat gewoon door.

Bij de foto: Franz von Papen, leider Zentrum, Weimar Republik.
Donderdag 31 augustus 2023
Het laatste stukje DDR geannexeerd
Het is al een heel oud bericht, maar ik stootte er nu pas op (alhoewel ik het al vermoedde): het laatste stukje DDR is door huurspeculanten geannexeerd.
Ik kreeg de Leipziger Volkszeitung steeds als ik in het Weisse Ross verbleef. Bij mijn ontbijt. Vers in de vouw gestreken. Terwijl de uitbater Jens-Thomas Nagel me dan vroeg: Möchten Sie ein Frühstücksei dabei? en dit in dat mooie Sächsisch. De tijd die hij gebruikte voor die zin was overigens precies de tijd voor een perfect ontbijtei.
De inrichting was grandioos, dat en de bedrijfsvoering waren precies zo gebleven als zijn moeder het hem had nagelaten.
En mijn tijdloos retro ingerichte kamer met krakende houten vloer keek uit over de tuin waar Robert Schumann zijn zondagmiddagrecitals gaf, samen met zijn echtgenote (die later stilzwijgend aan Brahms gelieerd was) Clara Wieck. Een hotel waar je nog een  middagdutje kon doen, een hotel waar de grootste onderbreking de Skatrunde was.

Ik zal die zaak missen, een volgende keer als ik in Leipzig op familiebezoek ga.

Vandaag drink ik mijn water uit de  Bierseidl van de ook al opgedoekte Leipziger familiebrouwerij Bauer Bier. dat ik ooit lang geleden van de waard op aandringen van de kaartclub kreeg in ruil voor het nieuwere modernere Bauer-glas dat ik had.


Woensdag 30 augustus 2023
Het verraad
Ik las The Betrayal of Anne Frank van Rosemary Sullivan, een boek waarvan de Nederlandse versie al snel na verschijnen uit de winkels werd teruggehaald.
Het onderzoek is weliswaar gedegen, maar de conclusies zijn soms te voortvarend, soms te beperkt.

In Het achterhuis (het dagboek van Anne Frank) zelf las ik iets dat bij mij alle alarmbellen deed afgaan maar waar Het verraad geen enkele aandacht aan besteedt.
Daarom bezocht ik vandaag het Anne Frank Huis, met het doel uit een bepaald raam naar buiten te kijken.
Ik keek en wist genoeg.
Dinsdag 29 augustus 2023
Nederlands
Ik las in de Volkskrant dat het aantal studenten in Oost-Europese landen dat Nederlands studeert toeneemt. Inmiddels studeren er daar meer Nederlands dan in Nederland zelf, waar de studie een zieltogend bestaan leidt.
Wat de Oost-Europese studenten vreemd vonden als ze in Nederland verder gingen studeren, was dat de colleges Nederlands hier in het Engels werden gegeven.

Misschien dat Nederlanders die nog Nederlands willen studeren beter kunnen afreizen naar Wroclav, Poznan, Lublin, Boedapest, Debrecen, Olomouc of Boekarest. Goedkoper is het zeker.
Maandag 28 augustus 2023
Angela Davis in Lidice

Bron: Eduard Stehlik: Lidice, Geschichte eines tschechischen DorfesGisteren kwam de Amerikaanse activiste Angela Davis ter sprake in Zomergasten.
Ik moest denken aan haar bezoek aan Lidice, de plaats in Tsjechoslowakije die door de Duitsers van de kaart werd geveegd als vergelding voor de aanslag op Heydrich.
Het dorp was onder het communistische regime als een modeldorp enige kilometers verderop herbouwd.

Het is een prachtige foto: gedrongen gehoofddoekte Boheemse boerenarbeidsters rond de slanke, lange, met en groot afrokapsel behepte Davis. En je ziet dat ze het liefst allemaal even aan haar haar hadden gevoeld en misschien deden ze dit ook wel.
De foto geeft een beeld alsof er een buitenaards wezen op aarde is onthaald.

Links: PJ Harvey: The Wind. Patti Smith: Frederick (live 1979).
Geen muziek: Starlite, kent u dat? Een alchemist die zijn geheim mee het graf in nam?Copyright Dieter Bruls 2000 - 2023