Mail: dieterbruls@gmail.comBij geen updates
Huidige week - Vorige week
TekeningenWeek 33


Zondag 20 augustus 2023
Moskva: problemski!
De Loena 25 was symptomatisch voor Rusland: het lukt hen om dingen van de grond te krijgen maar het landen hebben ze niet onder controle.
En dus stort het uiteindelijk allemaal neer.

De oorzaak: de Loena 25 draaide in een ongecontroleerde baan rond de maan. Rusland draait zelf al meer dan een eeuw in een ongecontroleerde baan rond de maan.

Op het Russische nieuws was veel gepomp over de lancering, vandaag was er niets dan een paar woorden op de site van de Russische ruimtevaartorganisatie: de lander was weg.
En ondertussen probeert elke Russische straathond het land uit te komen, bang om Laika 2 te worden.
Zaterdag 19 augustus 2023
Pannenkoek, is de naam, zonder B [2]
We waren in een dorp in Tadzjikistan aangekomen, Pannenkoek zonder B en ik. Nadat hij zich overal zoals gebruikelijk had voorgesteld - 'Zonder B!' - en elke geitendrijver hem kende, bleek hij toch nog iets meer op zijn repertoire te hebben.
De Tadzjieken stelden zich namelijk ook met graagte aan hem voor - ze waren  in een dorp niet gewend zich te hoeven voor te stellen - en bij elke naam die hij hoorde vroeg hij de drager of die het fijn vond zo te heten.

Die vraag echter, werd niet begrepen: ze heetten zoals hun vader, of hun vaders moeder en anders naar de profeet of zijn vrouw en ze konden zich niet voorstellen dat het anders zou kunnen.
Wel spraken ze over de grootsheid van hun clan, de heroïek van vergane heldendaden, al waren ze nu arm als kerkratten en leefden ze van een nering in gezouten koolbladeren.

Maar ze stelden zich gretig voor. Dus ja, ze zouden wel blij zijn zo te heten. Pannenkoek zonder B was dat zeker. Ik kan me  voorstellen dat het aanzienlijk minder zou zijn geweest als ze zijn naam om de een of andere reden wel met een B hadden weten te schrijven.
In het dorp hadden ze dat hele verhaal met die B niet zo begrepen, en aangezien de P als klank hun ver onbekend was, heette hij daar nu Bannekoek, de man die naar je naam vraagt.
 
Vrijdag 18 augustus 2023Ik ga nu  ook kappen met de laatste sociale media. Ik hou alleen Pinterest over.De Russische economie: alles moet weg!
Winkelen als hobby bestond in de Sovjet Unie niet: het was een dagtaak. Een dagelijkse gang langs winkels die vooral njet hadden en misschien morgen. En had jij wat voor de winkelmedewerker in de aanbieding, dan waarschuwde die je wanneer het er echt aan kwam. Ja, ja, de Sovjet Unie was een kenniseconomie.

De Rus wist ook wel dat je in het Westen alles kon kopen.
En nu menen ze dat hun economie ook zo is. Maar dat alles (en iedereen) te koop is, is toch iets anders dan alles kunnen kopen.

Een tekort aan toiletpapier is er inmiddels niet meer, dat was er in de Sovjet Unie wel altijd: Zij doen alsof ze ons te eten geven, wij doen alsof we onze kont afvegen. Voor wie geld heeft: de kleine coupures van de Roebel voldoen prima en goedkoper ook. Goedkoper dan de rollen met 1000 Roebel-opdruk die je bij AliExpress kunt kopen.
Eén branche doet het verder zeer goed: de winkels die tweedehands stellingkasten verkopen.
Donderdag 17 augustus 2023
VORMGEVING BEKEKEN [1]
Niet het neefje van de slager

Vroeger was slagersstijl een neerbuigende benaming voor het drukwerk dat de slager op de hoek produceeerde. De lawaaierige vormgeving werd normaliter gedaan door een neefkje dat een beetje kon striptekenen, dus je zag lachende slagers met grote messen en niks aan de hand nog breder meelachende gearmde koeien en varkens met enorme tanden. Dat alles gelardeerd met veel opgestoken duimen. Liefst gedrukt op geel papier.

Deze slager haalt dat onderuit. De naam is mooi gedaan in een  stevig serieus font dat een  dubbele verwijzing heeft: er spreekt naast iets moderns esthetisch ook traditie uit, dat wat slagers graag benadrukken.
Het logo is zeer goed. Eenvoudig als een logo moet zijn en goed schaalbaar in puntgrootte, zonder dat het daaronder lijdt. Je herkent er de M van Meester in èn een poortgebouw, een verwijzing naar de standplaats, de Amsterdamse Poort.

Slagers zullen met hun tijd meemoeten zeker in deze tijd. Zij zijn geslaagd in het afrekenen met het begrip slagersstijl.

Bij de afbeelding: ook op de rest van het zakje ontdekte ik geen fouten. Het is door een professional gemaakt.

Woensdag 16 augustus 2023
Pannenkoek, is de naam, zonder B
Ik droomde dat ik op reis was met iemand die zich voorstelde als 'Pannenkoek, zonder B.' Ik zou niet weten waar er een B in pannenkoek zou moeten zitten, maar het was nu eenmaal een vreemd sujet.
Een beetje een ballerig type en slungelig lang.
Ik was hem voortdurend kwijt, waar niets aan verloren was, maar om de een of andere reden moest ik hem bij me houden. Gelukkig stak hij een kop boven de meeste mensen uit en vond ik hem dan ook weer snel terug bij een belendende stationskiosk, waar hij zich dan weer stond voor te stellen als Pannenkoek, met een P, géén B.

Dat was overigens zo'n beetje alles wat hij deed, zich voorstellen op plekken waar je je helemaal niet hoeft voor te stellen. Viskramen, ansichtkaartenstandjes, schoenveterverkopers. Met een ellenlange uitleg dat het zonder B was.
Zou in Nederland dat al niemand hebben kunnen denken, een B in Pannenkoek, het was helemaal absurd aangezien we op een lange treinreis waren in een ver buitenland, waar elk woord Nederlands als koeterwaals was.
Dinsdag 15 augustus 2023
Corona 2
Het is toch altijd verwonderlijk hoe snel mensen zich houden aan RIVM-richtlijnen als het hun uitkomt.
Niets hoeft meer: dus hop met je corona-bek in de wind!

En daarna knus in de gemeenschappelijke ruimte van het verzorgingstehuis bij oma langs.

Links: Darkadelic is echt een album van hoge kwaliteit. En soms moet je Mark E. Smith maar weer eens laten horen. Nog maar een cover. Mink Deville, Spanish Stroll. Nog bekend? Of de radio, wie luistert nog naar behang?

Maandag 14 augustus 2023
Corona
Vanaf januari 2020 heb ik het kunnen ontlopen, maar nu heb ik ondanks zes vaccinaties corona.
Maar die vaccinaties zijn er dan ook alleen om de gevolgen overleefbaar te maken.Copyright Dieter Bruls 2000 - 2023