Mail: dieterbruls@gmail.com



Bij geen updates
Deze week - Vorige week
Tekeningen






Week 31








Klik naar Vilnius





Zondag 6 augustus 2023
















Riga, koffiekladje


Duitsers zullen soms gewoon Duitsers zijn: eentje wil weten hoeveel koffiebonen er in de koffie zitten - Salamandertekening die ik zag, iets uitgebreid - De statiegeld- automaat met heel lange flessengang - Dat zag ik niet op straat - Kind in de werkplaats, ze was haaien aan het tekenen - De Oekraïense soepmeisjes - Tourist going home.








Zaterdag 5 augustus 2023




Europeaan, wonend in Amsterdam
Ik liep langs het atelier waar ik vrijdag over schreef, en werd meteen naar binnen geroepen door de mevrouw van gisteren. Haar collega was nu met een aantal leerlingen aan het werk. Binnen stuitte ik op een internationaal gezelschap: Letten, Engelsen, halve Letten die in Berlijn woonden en hier de vakantie doorbrachten omdat de kunstopleidingen voor kinderen hier zo goed en toegankelijk waren. Voor een paar euro per maand kan een kind vijf keer per week deelnemen aan onder meer grafische cursussen maar ook muziek leren spelen. Het hoogstaande niveau van dingen die kinderen gemaakt hadden was me gisteren al opgevallen in de Nationale Bibliotheek. Mijn boekje met vakantietekeningen ging van hand tot hand. Degene die de cursussen gaf vroeg meteen of ik ook niet zin had eens bij hun te komen werken. Een volgende keer. Absoluut.

Het is een geschenk dat we nu in een wereld wonen met in ieder geval in Europa minder grenzen.  En dan heb ik het niet over toerisme, want dat bestaat vooral uit mensen op jacht naar goedkope vakantiekilo's. Die thuis van dichte grenzen houden.
Nee, mensen die een tijd elders gaan wonen, studeren en een andere cultuur ook echt leren kennen. En echt dat is al lang niet meer alleen voor de hoger opgeleiden: ook hier worden overal mensen gezocht. Je moet je alleen niet teveel binden aan de afbetaling van een twee-onder-een-kap op een plek waar de wereld nooit komen gaat. Alleen de Noordzee aanstonds.

Een luciferdoosje als het afgebeelde zie je in Nederland niet. Zowel in Vilnius als in Riga liep ik op de eerste dag al tegen het midden in de stad gelegen Europees Voorlichtingscentrum aan. Elk Europees land moet er minimaal een hebben, zei de bevlogen voorlichtster in Vilnius. En in Amsterdam wonen naast mij nog een hele boel  andere Europeanen.
​Morgen ben ik thuis. Overmorgen bestel ik een Europese vlag.








De avond voordat je gaat​...
... Kom je altijd nog de dingen tegen die je eens beter had willen zien. En die er dan voor zorgen dat je terug gaat. Volgende keer in combinatie met Tallinn.
Iedereen vergelijkt die drie Baltische staten altijd, maar tot nu toe heb ik gezien dat er wat overeenkomsten zijn maar vooral zijn ze niet te vergelijken.

In een buitenwijk kwam ik vanavond in een tafereel van lommerrijke aftandsheid terecht met zo'n stationscafeetje waar ik zo van hou. Zo'n plek waar je treinen mist en gewoon op later wacht. Wat dan ook altijd volgens dienstregeling ooit komt.

Zo'n plek waar net als na de oerknal de tijd langzamer gaat. En alles dus ook veel langer geleden is. Ik kom terug.





De Oekraïense meisjes
Een hoekje van de ultrahippe Food Plaza - sushi, oesters, noem het, een dj - hebben een paar Oekraïense meisjes een uithoekje toebedeeld gekregen. Ze koken er soep, zoals hun oma die thuis kookte. Ze staan er een beetje verlaten bij. De jongeren stomen naar binnen voor alles wat zo modern is, ik kom niet langs ze heen.

En dat is goed: gisteren had ik heerlijke borsjt. Vandaag een koude zure roomsoep. En de derde soep, dat is weer een reden om terug te komen.






Vrijdag 4 augustus 2023




Geen neerslag, wel tegenslag (maar het kwam goed)





Het weer haat mij. Het huis uit, zonnig, om de hoek de Poolse televisie met presentatie in regenjas. En ja: regen. Terug naar huis. Acht trappen hoger schijnt de zon alweer. Regenjas toch aangedaan. De hele dag lopen slepen met een regenjas in de zon. Handen te weinig en dat zal gevolgen hebben.
​En ja, daar loopt een tapir.





Omdat ik moe was nam ik een tram en kwam langs dit. Een groot wellness spa hotel van de hogere prijsklasse? Ik liep naar binnen, kreeg een kaartje met visitor om, en mocht overal in. En gaat u vooral naar boven naar de 12e, het uitzicht is grandioos.





Overal naar binnen, hadden ze aan de receptie gezegd, behalve de leeszalen. Leeszalen in een wellness hotel voor rijke mensen? Nee natuurlijk, het was de Letse Nationale Bibliotheek. En ik was er binnengekomen onder het gekriebel van draden, totdat ik merkte dat er een rups in mijn nek zat die hele plannen met me had. Ik wilde het diertje buiten brengen, maar ergens is ie me toch ontsnapt. Ik hoop niet dat het Rupsje-Nooit-Genoeg is die zich in de hemel waant met dat oneindige papier om op te peuzelen.





Het uitzicht was inderdaad prachtig. 's Ochtends was me nog na het halen van mijn ontbijt, in een galerie/atelier naast het winkelcentrum, door een tekenaar die van Haarlem hield vanwege het Frans Hals, het uitzicht vanaf de food court op het winkelcentrum aangeraden en dat van het Achtste Zusje, maar op beide kon je neerkijken. Haar tip van de restaurantmarkt bleek in de avond wel nog heel goed van pas te komen.





Intermezzo: de grootste verworvenheden van het communisme zijn de ongelijkvloerse verkeersovergangen. Het moest het voetvolk de indruk geven van gelijkwaardigheid, dat ze niet hoefden te wachten voor langsrazend verkeer, dat er natuurlijk helemaal niet zoveel was. Het had echter niets met gelijkheid te doen, de bevolking moesten deze trappen lopen en door desoriënterende gangen gaan omdat de naar huis rijdende bonzen niet hoefden af te remmen.
En let op de hekken die deze kruisingen altijd begeleiden.





Maar ik merkte vandaag waarom mensen alleen korte stedentrips maken en niet een van twee weken inclusief vijf dagen tandartssessies van meerdere uren. Ik ben moe. Ik neem mijn rust ook niet en als ik het neem is het een kwartiertje op een bank en dan wil ik weer verder. Ik drink dan ook geen bier, mensen die bier drinken gaan op een gegeven moment ergens zitten en blijven dan zitten. Zo is de mens ook opgehouden nomade te zijn, door bier. Je drinkt geen zes koffie of zes flessen prikwater.
En als je moe bent ga je fouten maken. En al had gemaakt: ik had geld uit een automaat gehaald, wat ik nooit doe, maar er is altijd dat stemmetje dat je op vakantie cash geld moet hebben. En ik had het pasje laten zitten. Ik geef het slechte ontwerp van sommige automaten mede de schuld: je staat een fanfare te dirigeren voor zo'n kast.

Maar er was geen schade: pas snel geblokkeerd, er was niets mee opgenomen. Nog geen koffie van gekocht. Men legde mij uit dat hij waarschijnlijk door de automaat weer was ingeslikt en vernietigd. Maar het gedoe: ondanks dat ik ook nog een creditkaart heb, een digitale pas op mijn telefoon aangemaakt.
Alleen: ik heb nooit internet bij me, ik wens zelf dingen te kunnen zien en niet achter mijn telefoon aan te lopen. Gelukkig heeft elke zaak hier wifi en het hele winkelcentrum ook. Dus zo kreeg ik toch nog een heerlijk maal boven het warenhuis.





En rust? 's avonds nog maar een tram naar een flatwijk.






Riga koffiekladje

Het Huis met de Zwarte Hoofden - zie elders - Eigenlijk is de les van alle zelfhulpboeken dat je het zelf kan, dus zonder boek, als je maar probeert -
luciferdoosjes van Istaba - maak er maar wat van - de heet water leverancier kon een dag niet leveren, niet vanwege de loskoppeling van het stroomnet met het Russische.





Donderdag 3 augustus 2023




Naar zee, naar zee, de Baltische Zee!





Of ik haar een foto van me op het strand stuurde, grappend. Maar ik heb al jaren geen zwembroek meer. Een van het blote billen strand was ook goed [nog meer grappend]. Ik stuurde haar deze. (Gemaakt op station Jurmala Majori, vlak aan de Golf van Riga). En niet echt het plan om maar één teen in zee te steken.





Maar goed, meneer Bruls ging dus naar het strand. Bij vertrek regende die al op me neer. Pas op het strand ging de zon even schijnen. Maar de lijn tussen land, water en lucht is ook zo'n dunne. Op welke dag zag god ook alweer dat het wat dat betreft goed was? Op een dinsdag? Mag u dan ook maar wat aanflansen.





De boulevard deed me aan een wild west stadje denken, de stepperollers ontbraken. Maar die vergane glorie - van geldwisselaars, weegschalen met muntinwerp, verrekijkers die op dode muren gericht staan en voortschokkende mensen in lubberende motorpakken van gelooide huid en altijd die ene man (Runner-up Mr Beach Adonis 1973) met die net iets te grote grijzende snor, in zijn te kleine ook grijs wordende zwembroek, alleen een Bimbo-Box ontbrak - het heeft toch wel iets.
Zoals dit huis. De voorkant uit hout. En met de trein sta je in een half uurtje in Riga. En leuke kleurtjes mogen hier. Iets verder stond er een in een fluoriserend turquoise dat uit een snoepwinkel moet stammen. Geen Miep, de buren hebben hun huis fel groen geverfd-ge'VVE hier blijkbaar.





Terug, want

De zee is ook maar een plas met water
Het is eb hier en daar later
Vloed
Als het moet
De zee is ook maar een plas water
En, natuurlijk, het went
Als je er eenmaal in bent





Woensdag 2 augustus 2023







De zoektocht zonder eind
Ik ging vandaag op zoek naar Maris Bishofs van wie in eerste instantie onduidelijk was of het nou een man (namen eindigend op s'en of een vrouw (namen op a's) was omdat er op het boek Mara Bishofa stond. Het bleek dat zijn naam op dat boek als meewerkend voorwerp stond (De wereld van Maris Bishof) en dan word je ook als man vervoegd tot vrouwelijke vorm.
Ik werd door een van zijn uitgevers, Neputns doorverwezen naar Istaba een galerie een straat verder. Men vertelde me dat de uitgeverij inmiddels 25 jaar bestond en dat de baas onlangs 75 was geworden. De dame in kwestie keek er een beetje bij alsof dat heel oud was.
Haar handschrift was zo dat ik haar 31b als 316 las en pas heel laat toegaf dat 316 ergens bij Sint Petersburg zou moeten zijn. Nu lag 31b uiteindelijk om de hoek, maar dan wel weer een andere straathoek dan 31.

Bij Istaba waren zijn twee laatste boeken net die ochtend verkocht en dat wat ze nog hadden was zo zwaar dat ik het liever over de post laat komen.
Het daar bij die galerie werkende meisje gaf me nog meer informatie (en legde die vervoeging uit). Ze vertelde dat het ik het bij de grotere uitgeverij kon proberen maar dat het daar allemaal een beetje op zijn gat lag omdat de uitgever onder de wapenen had gemoeten. Dat heb je met 75-jarigen dan weer niet.
Boven at ik een voortreffelijk huisgemaakt ijs, onderwijl bladerend in het gekochte Letse tijdschrift Avizes Nosaukums, maar daarvan zal het volgende nummer ook wel over dienstplicht gaan.

Dan trok ik in de avond nog naar Maris' stamcafé (ik heb bronnen), daar was het echter nogal hectisch omdat ze in de avond een band hadden. Ze hadden nog wel eens wat van zijn werk slingeren, maar nu even niet. De man achter de bar nodigde me van harte uit. Ik zocht de frisse lucht maar weer op. Het was niet bepaald een tent om je - om maar eens wat te noemen - oude nette tante met fikse erfenis of aanstaande schoonmoeder mee naartoe te nemen.

Het toilet-stilleven is een echt designtoilet. En schoon. Bij Istaba. Kunstwerkje.








Ook al leverde de zoektocht  naar het fantoom Maris Bishofs niets op, er is altijd licht aan het einde van de tunnel.





Morgen maar eens gewoon met de trein naar zee. De Baltische, de Golf van Riga.





En bij deze kan ik niet meer vertellen dat ik een vijfdagenkaart voor het openbaar vervoer kocht, bij een onberispelijk Engels sprekende loketmedewerker (Zijn truc 'Zorgen dat je veel Engelstalige vrienden hebt'). Maar ik vind het gewoon een mooie foto van een KTM-5. Het heeft iets van een oude spionagefilm. ​Gespiegeld in het raam.





Dinsdag 1 augustus 2023




On your Marx, Lets go


Ik ging naar het museum over de Letse onafhankelijkheidsstrijd tegen de bezetters die ze gekend hebben.
Zolang er landen zijn waar een bezoek aan zo'n nationaal museum een verplichting is, voel ik me verplicht daar waar het een vrije keuze is, te gaan.
Het is heel mooi als een nationale feestdag een vrije dag is, maar zodra het een verplichte vrije dag is begin ik te huiveren. Zeker als ie ook nog verplicht gevierd moet worden.

Dit museum gaat over de nazi-onderdrukking en de daarop aansluitende stalinistische terreur en verdere communistische knechting.
Dit gaat over mensen die 26 jaar onschuldig in de goelag zaten en vervolgens bij vrijlating in Siberië hun eigen treinkaartje terug naar Letland moesten betalen. Terwijl alles hun was afgenomen en ze geen kopeke betaald hadden gekregen: hun ter werk stelling  was slavenarbeid.
En zwart rijden zou je komen te staan op een straf voor diefstal van proletarisch eigendom. En een gratis enkeltje retour naar de goelag.





Die drie voor de Caffeine hangende meiden zijn de werkneemsters. Ze nemen dat proletarisch eigendom waar ze recht op hebben: een pauze na zoveel uur werk. En omdat ze alle drie tegelijkertijd zijn begonnen, dus ook tegelijk pauze. Wel zo gezellig. Kunnen ze naar een parmantig voorbijstappende jonge IT-ZZP'er kijken: zo willen ze ook worden.
Binnen hangt er dan een bordje (let niet op de tijd, die foto is van de avondpauze) in de vorm van een parkeerschijf.
Je kan haast hebben wat je wil, maar als je haast hebt vanwaar dan de tijd voor koffie, kapitalitariër?
Koffie is opium voor de kantoorslaaf!





Het mooie aan musea is altijd dat er mensen werken die wat weten. Die me naar een goede boekwinkel kunnen sturen: naar Roberts Books bijvoorbeeld. Ja het is Roberts en niet Robert's want Robert is een man en dan staat er in het Lets en het Litouws een s achter je voornaam en achternaam. Ik bijvoorbeeld zou Dieters Bruls heten als ik hier ging wonen. Een vrouw krijgt een a achter haar namen. Dus Emmyloua Harrisa, Chucks Berrys. C'est la vie.

Maar goed: dit paradijs aan een binnenplaats van een huizenblok in een buitenwijk had ik dus nooit gevonden.





Koffie, Coltrane en boeken. En meer voor wie meer wil. Ik kocht er een in 1900 in Riga uitgegeven pamfletje. Het gaat zover ik kan zien over de Boerenoorlog in Zuid Afrika, de uitbaatster vertaalde iets uit het Lets maar ze had wat moeite met de Fraktur-font. En dat hebben meer mensen.
Ze kon weinig met het Buhru uit de titel maar dat is volgens mij gewoon fonetisch Boers voor Boeren. Een leuke aanwinst voor 50 cent. En mooi dat degene die hier werkt wel wat van haar zaken af weet in tegenstelling tot boekhandel Globuss waar ik op de vraag naar een belangrijke Letse graficus alleen maar te horen kreeg Karikatura? Njet!
Zij wist me een hele boel meer te vertellen over die graficus en ze vulde mijn aantekenboekje met een aantal belangrijke adressen.

Dit zijn die stille uithoeken die de Champions League van het netwerk van cultuurdragers vormen: Roberts Books, Dzirnavu iela 51 (iets verder kijken dan het nummer alleen: soms doet een rijtje huizen het hier met één nummer).





Een dag zal je zonder erbij stil te staan je laatste reguliere rit met een T3 maken. Natuurlijk zal het daarna nog wel altijd ergens museaal mogelijk zijn, maar dat is minder echt. Ook al zal dat zingende geluid er zijn als hij rijdt, dat bonkige bij plotsklaps remmen zal er niet bij zijn.
Dus met de 5 door de regen naar een uitgewoonde buitenwijk waar alleen Russen wonen en iedereen die daar geen bier heeft heeft dit niet omdat hij de beheersing over armen en/of benen al kwijt is. De rest drinkt lopend naar de Maxima supermarkt, en groept daar samen totdat ook het blikje als betaling ingezet kan worden.





Marx dacht ooit dat Rusland niet klaar voor het socialisme was, maar dat dacht hij om de verkeerde reden. Er had zich volgens hem nog geen proletariaat ontwikkeld. Wat die man toch met dat proletariaat had? Het hele proletariaat heeft zich als vrijwillige vazal van het kapitalisme betoont, als lompenproletariaat, afkoopbaar met Nikes en Adidas, sportkleding om rond hun door junkfood uitgezette lichaam te kunnen slobberen. Door slaven in communistische staten als China gemaakt.

De werkelijke reden dat de Rus niet klaar was voor het socialisme is dat hij geen gevoel heeft voor het collectieve. Wat niet van hemzelf is deert hem niet. Wie geen familie, dorpsgenoot of streekgenoot is laat hem koud: nu nog laten de Russen de lijken van hen vreemde Russen rottend achter in de loopgraven in Oekraïne. Dat ze zelf in de ontbinding moeten leven is de schuld van anderen, dan moeten die maar hun lijken begraven: ze voelen zich zoals gezegd niet verantwoordelijk voor het gezamenlijke. Eerst toeteren, dan remmen.

Een enkele keer is iets van dat collectieve hem wel iets waard: maar dan wil hij het ook zijn eigendom maken. Het stelen. Poetin voldoet in alles aan deze beschrijving, maar bedenk dat ik het natuurlijk niet over alle Russen heb, want Russen hebben heel veel moois voortgebracht. Alleen dat proletariaat is een deus ex machina.
​En daarom is alles hier wat openbaar is, afgeragd.





Ik had - laf - mijn Oekraïense vlagje van mijn tas, minder zichtbaar al om mijn pols gedaan, vanwege alle dronken bokserskoppen in de tram.
​Op de tram was er ook een bevestigd. Men is hier wat spaarzamer met die vlag dan in Litouwen. Met 40% Russen in de stad en het feit dat ze zich natuurlijk achtergesteld voelen, moet je met dat soort dingen voorzichtig zijn. Het is misschien wel raadzaam ze in een slaperige dronkenschap te houden.
Lets go! naar het beloofde rijk van Poetin dat heeft weer net iets teveel voeten in de aarde. Daarvoor hebben ze hier toch alles wat hun hartje wil.

Om de schrale hoop, dat het aantal mensen dat in een dictatuur verlangt naar democratie altijd groter zal zijn dan zij die in een democratie verlangen naar dictatuur, ging ik vanmorgen naar het Museum van de Bezetting van Letland. Daarom.





Tot besluit: schoonheid





Een Duitse fiets, maar die spatborden zijn gerefurbishd want plat. - Te zwierig komt de leesbaarheid niet altijd ten goed. Sakta? - Iedereen fotografeert die vrijheidszuil (rechts achter) ik de veel kleinere maar zoveel mooiere van Laima Chocolade (de Leica onder de chocolades).





Maandag 31 juli 2023







Vijf bogen wijd stroomt de Daugava, anderen houden vol de Westelijke Dvina, anderen weer de Düna en daarom alleen al zwaar bevochten. Het monument gedenkt die bloedige woensdag 13 januari 1905 toen Letse arbeiders hun solidariteit toonden met de Russische slachtoffers van de Bloedige Zondag daarvoor in Sint Petersburg. 70 mensen stierven door kogels van het Russische leger of zakten door het ijs van de bevroren Daugava en verdronken. 200 raakten gewond.





Daar is ze dan: één van de zes achtste zusje-pretendenten van de Zeven Zusters de anderen zijn de niet gebouwde Achtste Zuster (het moesten er overigens negen worden), dat in Warschau (een van de sterkste), Kyiv (werd niet helemaal afgebouwd), Bukarest (een zwakke), Praag en Riga. Ik vind het een mooi resultaat zeker in de wetenschap dat ik de Zeven de komende jaren wel niet zal zien. Ik ben even naar binnen gelopen, er zat een wel vriendelijke Russische portier, die trots op zijn gebouw was (hij noemde de andere steden waar ze ook stonden op,  Kyiv eerst en Moskou niet) en het rook er binnen gezellig naar overgegaarde kool.





En dan naar de Zeppelin-hallen. Vijf hebben ze er, ik zag er ooit een in Berlijn en die dingen zijn groot. Men moest er iets mee en dus werd het een markt, de grootste in zijn soort in heel Europa. Ooit zullen we ook iets moeten met de hangars van Schiphol.
​Rechts een Russische KTM-5 tram.





Men was al een beetje in afbraakstemming, ik was wat laat, want had een pyjamadag willen nemen. Maar de buitenmarkt met groente en fruit gaat door tot aan de avond.





De vis was al duidelijk terug naar de zee aan het vertrekken.





Watermeloenen zijn niet als visite en verse vis. Je kan in deze streken niet minimaal één keer per week als daad van genegenheid met een watermeloen aankomen. Ik ken iemand die er geregeld eentje voor me meeneemt.
Een ding dat je van watermeloenen leert is dat je er niet alleen moet voor staan.





Naast paprika's en een coeur de boeuf-tomat, moest ik natuurlijk zo'n op wijnbladeren met knoflook ingelegd roggebrood hebben. Hij had stukjes om te proeven maar die waren van een tien dagen oud brood en die smaakten prima. Kersenbebak toe en naar huis, zou je zeggen.





Niet alleen oude mensen komen hier voor paddenstoelen en inlegkomkommertjes, ook het jongere en hippere publiek: de markt heeft ook een hele afdeling met exotica. Zoals verre onbekende keukens en vega.





O ja, tussendoor bezocht ik ook nog even het Holocaust-museum in het voormalige Rigase ghetto. Ik lees op dit moment Come to this Court and Cry van  Linda Kinstler. De moord op de joden werd hier voornamelijk door massaslachtingen in de bossen met de kogel uitgevoerd. En voornamelijk door Letten zelf die de Duitsers in eerste instantie als bevrijders van de Russische terreur dachten.

De laatste tegenslag is als je er achter komt dat de illusies die je nog had, maar een illusie waren.

Aan het eind van de dag kreeg ik drie barnsteentjes cadeau voor geluk.














Copyright Dieter Bruls 2000 - 2023