Mail: dieterbruls@gmail.comBij geen updates
Deze week - Vorige week
Tekeningen


Week 30Zondag 30 juli 2023
Van Moskou niks goeds...

Busstations hebben altijd iets treurigs. Op een treinstation ben je omdat je ergens heen gaat, op een busstation omdat je ergens weg moet. Het zijn plekken waar een man met een zeurende stem je aanklampt met de vraag of je zijn parkiet wilt kopen en een levenloze zak omhoog houdt. Pas bij de derde keer en nadat een andere man, na in de zak gekeken te hebben hem heeft gezegd dat het daar niks mee wordt, begrijp ik dat hij het over worstjes heeft: parky, parkiet. Ik weet ook niet of het eten van hier al drie dagen uitgeleurde worstjes nu echt beter is dan het eten van een dode parkiet.
Voor de rest stikt het er altijd van mensen met het grootste formaat rolkoffer, waarin ze hun kinderen rechtopstaand meezeulen. Mensen die nog even hun hele hebben en houden op vergeten aankoopbonnetjes controleren, vanwege angsten voor invoerheffingen. De bonnetjes van de kinderen zijn ze al jaren kwijt.

Dan komt de bus. Ondanks dat de richting duidelijk staat aangeduid vraagt een Russisch meisje aan een Duitse zich als man van de wereld voordoende reiziger of het de bus naar Riga is. Hij negeert haar volkomen, want verstaat niet wat ze zegt. Ik zeg kordaat 'Ryga, da.' Je hoeft geen taal te spreken om de vraag te begrijpen: iemand zal je niet op een busstation vragen of de pannenkoeken in Riga met bakpoeder worden gebakken. De rest van de reis ziet ze me als haar toeverlaat, haar persoonlijke Vadertje Stalin.
​Voor de deur van de bus is het dringen, ondanks dat alle plaatsen gereserveerd zijn. Binnen discussieert men - wederom in het Russisch - of het nummer boven de stoelen iets te maken heeft met het nummer op hun biljet. Dat is het met de Russen: ze vertrouwen op het grote systeem maar elk kleiner systeem wantrouwen ze.

Letland oogt meteen een heel stuk meer oostelijk. Treinen rijden er nog op Russisch breedspoor (vandaar ook dat ik met de bus reisde, vanwege werkzaamheden voor de aanpassing aan de Europese standaardmaat). En ik ontwaarde een van de rechthebbenden op de naam de Achtste Zuster (van Moskou), hetgeen net zoiets als de vijfde Beatle is.
De ontvangst was koud. Maar dat is natuurlijk zo als je per bus reist. Kom je per vliegtuig aan ben je welkom, per bus ben je elders verjaagd. Er zijn geen standjes met gratis plattegronden op een busstation. Geen vriendelijke mevrouw die je het openbaar vervoer uitlegt op een busstation. Er wordt met de rug naar je toe toegesproken, blaffend dat ze je niet verstaan. De homo sovjeticus zal haar laatste stellingen niet opgeven. Of was het dan toch de Memel die ik overstak en die net als de Prut en de Leitha als de grens van het beschaafde Europa geldt?
Opeens zag ik ook weer overal rotzooi op straat liggen. De communisten hebben er alles aan gedaan om Riga een Russische modelstad te maken. Werden Letten naar Siberië gebracht, Russen die men kwijt wou gingen naar Letland. Dat die 40% Russen hier allemaal gekomen zijn voor de Academie van Wetenschappen in die Achtste Zuster, maak je mij niet wijs.
De straat waar ik heen moest wist niemand te liggen of men wilde het niet weten. Ik wees de naam op een papiertje aan en toen zeiden ze ja maar er staat heel veel op dat papiertje. En die Lenin en Stalin maar al die jaren in graniet gebeiteld staan wijzen.
En als je het dan echt niet meer weet is er Caffeine, mijn trouwe koffieketen. Koffie met een hartje erin en een lieve glimlach en de juiste weg naar waar je heen moet. Ook al gaf Google Maps ook niet meer dan die straat is ergens daar in die witte vlek op de kaart.
Nee, het was de Memel niet. Het zijn mensen die bij iemand anders op hun weg eerst toeteren en dan pas later, veel later, remmen.

Straatartiesten zijn in de regel heel onaangename mensen. Zoals deze als zilveren beeld poserende. Toen er een groepje Sinti langsliep maakte een van de kinderen hem belachelijk. Ze nam zijn hoed af en riep iets als kijk hier is hij niet zilver. Hij kon er niet om lachen, het publiek wel. Die Zigeuner auch, zei een Duitse toeriste met zo'n steunkousen hoedje. Wat zou haar Vati met in Riga gelegen hebben bedoeld?
​Nu had ik de artiest eerder al in een portiek betrapt, met een deel dat ook niet in de lak zal zijn gezet uit de broek. Hij stond daar te plassen, de ​piss artist.
Wat zei ik over dat ik niet meer gewend ben rotzooi op straat te zien?

Straatartiesten krijgen geld. Het Monument van de Vrijheid wordt op de foto gezet. En deze gratis attractie van steigerbouwers ontgaat iedereen. De vrijheid is onopgemerkt totdat die valt.En toen reed er een Tatra T3 langs, alleen de voorruit is niet origineel (gevoelloos plat), die zal van het Russische KTM zijn.

Zie mijn serie Wat Ik Mooi Vind (telt van #15 af) en hier voor de specifieke aflevering.
Zaterdag 29 juli 2023Het was vandaag nationale trouwdag, leek het wel. Overal waar ik keek dook er weer een nieuw stel op. Allemaal met drie cameramensen (steeds twee vrouwen en een man). Deze bruidegom had maar een groot stel sneakers aangedaan, een eerdere die ik zag lopen had nog nooit tevoor echte schoenen aangehad en moest zijn trouwschoen uitdoen omdat het begon te knellen. Een vaag voorteken.
​Ik ben maar snel doorgelopen want voordat je het weet moet je er zelf aan geloven...

Een stel Russen (rechts) in mijn favoriete koffiehuis. Ze hadden een luid sprekende gids bij zich die uitlegde wat cappuccino is. Bied nou eerst eens je excuses aan voor jaren onderdrukking. De excuses voor Stalin zullen onze excuses voor de slavernij doen verbleken qua te laat. Tel er nog vijf eeuwen bij op.

Waar getrouwd wordt zijn bloemenmeisjes die nog niet aan de man zijn. Die gingen naar de uitgaansstraat om volgend jaar ook in het middelpunt te staan. Dames, let op hun schoeisel!

Ze heeft de hele dag gebedeld in de stad. Op weg naar huis zoekt ze nog even in de prullenbakken voor statiegeld. Het is niet alleen maar feest.

Ik ga nog even naar het leesparkje. Een boek over de zwarte kanten van de geschiedenis: de gruwelen van Stalin. Terug in Amsterdam zal ik toch ook eens gaan pleiten om Vondel weer terug te brengen in het Vondelpark.

Een vrolijk besluit in de vorm van en postpunkband in de Benediktijner-tuin (of is het nou Bernadiner, ik noem de kerk altijd de duivelskerk of de Harry Potterkerk). Een dreumesje van twee had er plezier aan, danste en klapte. Haar leeftijdsgenootjes wilden er niet aan. Maar ze heeft eerst nog wat jaartjes als bloemenmeisje in het verschiet.

Vilnius koffiekladjes
Wat moet een duif pikken als niemand wat op de grond gooit? - Als de bruiloftsschoen knelt, gaat het huwelijk ook knellen - Met mooie woorden over gaven vul je je maag niet - Tring! - Koffie zonder oor, mineraalwater, camera, tekenboek - De Russische reisleidster legt koffie uit.
Vrijdag 28 juli 2023
Tandenhandel
Een tweede ontbijtje op het terras tegenover mijn appartement, want mijn tandarts (in dat grote zwarte vlak op de achtergrond) heeft graag dat je met een goed gevulde maag komt, dat werkt beter.
Flossen vindt ze niet zo nodig ze zweert bij de monddouche (precies die ik al heb) en voor de rest eens in de vijf jaar op controle.

In Nederland proberen ze je twee maal per jaar te laten komen en dan ook nog twee keer naar de mondhygiënist. En dan nog liggen de tarieven hier lager. Ik heb maar niet verteld dat er bij ons dringend tandartsen gezocht worden. Want ik ben tegen het wegkopen van artsen. Overigens heeft ze een eigen bedrijf.

Wel ga ik Dental Holidays beginnen: uw gebitsgids in tandartsenland.

Suikernootjes
Vandaag had ik dus het laatste tandartsbezoek, het vijfde in plaats van de geplande vier. En sinds gisteren loop ik al tegen iedereen te glimlachen, want ik heb weer die innemende glimlach. Maar ondanks die stralende glimlach had ik voor het eerst hier een conflict. Met een Ruskie imbecil (want die denken dat ze omdat ze al Litouws hebben moeten leren en in hun ogen al een wereldtaal spreken, verder geen moeite hoeven te doen), een van de twee homo sovjeticus-exemplaren die in de buurtsuper werken. Ze bleef op me schelden omdat ik haar regels niet begreep van waar de boodschappen neer te zetten en ik ook nog het lef had om om een kortingskaart te vragen.
Toen ze zei dat die alleen voor inlanders waren wilde ik nog sukha bljed zeggen maar dat mag ik niet van een Oekraïense vriendin, die dan overigens wel vertelt dat dat de enige woorden Oekraïens zijn die je geleerd hebt als je tien jaar met een Oekraïense getrouwd bent geweest. En dan vertelt ze die mop van die man die met al zijn tanden eruit in het ziekenhuis ligt en zijn vrouw hem poeslief vraagt of ze nog wat van die kermisnootjes die hij zo lekker vindt voor hem moet meenemen. Waarop hij alleen zegt sukanootjes. Het was ook haar eerste vraag toen ik zei bij de tandarts klaar te zijn.
Ik heb de boodschappen neergekwakt waar ze zei dat ze niet hoorden, om even aan te geven dat ik haar best wel begrepen had, en ik ben de supermarkt uitgelopen.
​Je kan namelijk ook moeite doen als je een taal niet spreekt.

Melktanden
In de oude tuin van de Bernardiners ging ik naar het foodtruck- terras. Bij de betaling voor mijn vegetarische wok gaven ze me een klein zwart kastje en ik wou mijn betaalpas er al opleggen, totdat ik een echte pasdok zag.
Ik moest het meenemen en kreeg er houten bestek en stokjes bij. Dat het mijn eten niet was begreep ik nog wel maar ze zag toch een vragende blik. Het ding zou gaan piepen zodra het klaar was.
Zit je dan met een kastje en een piepende dj. En opeens vraag je je, knipperde dat lampje toen net ook al. Dus terug. Nee piepen was duidelijk te horen en ze liet het horen.
Na een smakelijk maal bracht ik mijn afval maar netjes terug. Ze knikte vriendelijk maar schudde nee, daar die bak. Die oranje verduidelijkte ze voor de zekerheid.
Sta je dan bek vol melktanden, te oud voor de realiteit.
Donderdag 27 juli 2023Uzupio Vilnius - Bruid en zwerver. Zij is onder de pannen, hij (helemaal rechts, veel mensen zagen hem niet eens) is dakloos.

Als je op dingen gaat letten dan zie je ze en dan ook overal: luikjes aan de onderkant van regenpijpen. Om de bladeren makkelijk te verwijderen? En hoeveel stroom zou je eigenlijk kunnen opwekken met alle regenpijpen van een stad? Genoeg voor de straatverlichting?

Melk goed voor van binnen en van buiten. De poster staat er ook in een versie zonder hoofd, dan kan je zelf je hoofd erdoor steken voor een foto. Verder hangen er diverse posters ter ondersteuning van Oekraïne en wappert het blauw geel van menig huis en alle overheidsgebouwen (ook het paleis van de president en dat van de premier). Je zou gaan denken dat het de Litouwse vlag is.

De entree-stickers van het MO-Museum worden weer als kunst verkocht, niet zoals op de plakpaal bij de uitgang, een kunstenaar maakt er een soort Ludo-borden van. - Brievenbussen voor heel de straat, ik vrees dat die hun langste tijd hebben gehad. Gelukkig staat er nu pakjesautomaten bij de meeste supermarkten. Je haalt je pakje en 'Neem meteen even een pakje boter mee.' Maar goed, wie schrijft er nog vakantiekaarten?

Koffiekladjes Vilnius
Ik zag een logo voor stopcontact- auto's dat ik niet mooi vond. Dus ik maakte er een echte stekker van en een draad die een e maakt als uitlaatgassen. - Blauw bloed adelt het land. - De patiënt voor me bij de tandarts zat vast in het verkeer. Dus kwam ze maar niet meer om me niet te laten wachten. - Blikopeners zijn de muizen van de ingeblikte kaas.
Woensdag 26 juli 2023De Rotuses Kolonada bestond 100 jaar, de stad Vilnius zelf viert dit jaar z'n 700e. Rotus staat voor raaddhuis. De Antikvariniai Kaspirovskio Dantys (De antieke tanden van Kashpirovsky, een kruising van Uri Geller en Jomanda) spelen Balkan-Gypsy-pop en dat alles onder de Oekraïense vlag. Een feestband uit Vilnius. Thuiskomst dus.

Litouwen en Polen vormden lang één land: een van de zangers gaat (daarom) voorop in de polonaise.

Feest met gratis entree, geen gerotzooi, geen dronken boeren en na afloop gaat iedereen netjes weg. En geen rommel op de grond achterlatend, want dat maakten ze niet, rommel.
Vilnius Koffie kladjes.


​En dan stierf Sinead O'Connor. Dat zal ze zelf ook niet hebben gedacht dat Shane MacGowan haar zou overleven: ze waarschuwde zo vaak dat hij zelfmoord aan het plegen was.
Verschrikkelijk dat mensen het zo moeilijk kunenn hebben.
Dinsdag 25 juli 2023
Kunst, koek en kerk

De tandarts had gezegd dat ik alles mocht eten. Dus maar een chocolade chippiekoek met citroen en limoen. Ik luister altijd heel goed naar doktoren.

Fruit bijvoorbeeld is helemaal niet zo gezond, zei een andere dokter.

Vroeger hielden pelgrims bij sacramenten crucifixen en bijbels omhoog. Nu iPhones.

Nog maar acht kerken voordat ik thuis ben.


In het hart van Uzupis is nu Hungry Eyes heropend, gespecialiseerd in riso-print. Met koffie, dj en terras.

Met op dit moment meer van Staselé Jakunskaité.
Koffiekrabbels Vilnius.
Maandag 24 juli 2023
Van feministische heldinnen...

Na het eerste tandartsbezoek kwam ik Barbie met haar fotografe tegen.

De spreeuwen gingen 's avonds van diezelfde plek trekken omdat de mieren vlogen en ze zo nog even snel hun buikjes konden vullen. De mieren waren de stad van de ene kant van de heilige poort binnen getrokken, bedevaartgangers waren die poort van de andere kant genaderd voor een daar boven in het raam getoond relikwie. Alles trekt voor voedsel en nieuwe oorden.

Ook deze twee bijenkoninginnen. Hand in hand.

Ondertussen werd er even verderop gevochten om keizerin Sisi. Duitse tv, Staffel 3. Volgens de sappeur was het een German-Australian-film, Sjisji zei hij. Sjisji keizerin van de kangaroes.

Sisi's Bereden Cavalerie heeft telefoonpauze.

We begonnen met een jurk en eindigen met een jurk. En een wespentaille, het streven van zowel Sisi als Barbie en wie niet meer.Copyright Dieter Bruls 2000 - 2023