Mail: dieterbruls@gmail.comBij geen updates:
klik hier
Deze week
Vorige week
Tekeningen
dieterbruls.nl
Week 30
Voorpagina


Zondag 31 juli 2022
Nog een ongenummerde aflevering


Christo in de rouw
Er wordt van alles bedacht om woningen koel te houden voor de warmere toekomst. Veel daarvan leiden echter tot nog meer opwarming van de aarde.
In mijn huis is het dit jaar nog geen zomer geweest. Soms is het zelfs lichtelijk koud. Hoe dat komt? Voor en achter staat een steiger, die ten eerste een groot gedeelte van het directe zonlicht wegneemt. Ten tweede is die steiger afgedekt met een net dat dan ook nog eens zwart is. Dat alles samen levert een enorme koelte: het lijkt alsof er een laag van koudere lucht om de woning hangt.

Als ik naar buiten ga word ik overvallen door het feit dat het buiten veel warmer is, het nut van een hitteplan voor in huis realiseerde ik me pas op straat. Voor andere mensen dan.
Het is ook nog een kwestie van waarneming, door het zwarte net heb ik voortdurend de indruk dat het eerder wat bewolkt weer is dan dat de zon schijnt.
Dus een goedkope, milieuvriendelijke oplossing: zwarte sluiers ruim om alle gebouwen. Als een project van Christo maar dan in zwart.

Zaterdag 30 juli 2022
Ongenummerde aflevering


12:16
POETINS PLAN A, B EN C zijn mislukt, aldus de Britse minister van defensie op basis van rapporten van zijn geheime diensten. Dus wordt het volgens hem tijd dat hij met een plan D komt.
Ik begin langzaam een vermoeden te krijgen waar die Z voor staat.

13:24
IK VERMOED dat het bijna een natuurkundig proces is, iets als entropie: hoe meer we gaan begrijpen, hoe meer er is dat anderen niet begrijpen.
En hoe groter hun aantal wordt.

13:31
DE STUURBARE MASSA die de logica te complex is en waarheid zonder denken verlangt en die als ze eenmaal in beweging is, niet te stoppen is. Omdat ze niet weten waarom ze bewegen: zij voor hun zullen het wel weten en zij achter hun drukken.

Links (opruiming!) - Ian Dury and the Blockheads en zijn signature-song. - Wij kennen het fenomeen van luchtgitaar spelen, in Japan trainen kinderen hun geheugen met een luchttelraam. - Rimini en een punkband? Deze drie meiden wel. - Vulpen of balpen? Ik ben van de eerste generatie die op school een balpen uitgereikt kreeg (met 'Schooleigendom' erop). Later stapte ik over op de vulpen en tegenwoordig voornamelijk nog potlood. In Duitsland speelt de discussie nog. - Had ik deze nu al? Paul Weller the Modfather met een zangeres die niet van die vreselijk riedeltjes zingt, maar gewoon de tekst. - Ik had Rimini, nu Biarritz in 1928. - Karl Jung in aansluiting op wat ik bovenstaand schreef. - Deze had ik wel al eerder: Berlin wie es Sprechsingt. Maar niet iedereen heeft een klassieke DDR-scholing. Zo dat ruimt op.

Vrijdag 29 juli 2022


Ongenummerde aflevering


Hop plukken
Ik las Dagboek van een hopplukker van George Orwell. Eigenlijk een zeer naargeestig verhaal, zeker als je het naast de reportage Bij de hopplukkers van zijn tijdgenoot Egon Erwin Kisch legt.
De hopcampagne is een interessant fenomeen: de jaarlijkse oogst is het begin van de zomervakantie op het platteland voor de arme stadsbewoner. Gelokt door de extra inkomsten, verteerden ze dit geld vervolgens ter plekke met als afsluiter de bierfeesten die de plaatselijke brouwer hield om zijn vaten leeg te maken voor het nieuwe brouwsel. Waardoor de gehoopte verdienste uiteindelijk vies tegenviel.

Zowel Orwell als Kisch worden als groot reportageschrijvers gezien en verstonden de kunst van het undercover gaan: voor deze reprotages gaven zich allebei uit als dakloze op zoek naar werk. Maar voor de rest verschillen ze volledig: Orwell fixeert zich op de sociale misstanden, ziet zijn companen alleen als slachtoffers en rekent constant alles tot de cent nauwkeurig uit. Kisch ziet het luchtiger, legt de lat ook naast wat de ander sociaal misstaat en zodra hij door heeft hoe de vork in de steel zit, stapt hij uit zijn rol en begeeft zich naar de stad Zatec (Saaz) voor een goed bord goelash.
Orwell stapt pas uit zijn rol als hij merkt dat hij terug in London in de daklozenopvang niet schrijven kan.George Orwell: Decline of the English Murder - Penguin, Great Ideas-reeks. Een serie waar ik nooit omheen kan vanwege de mooie omslagen.
Egon Erwin Kisch: Die Abenteuer in Prag (Band 2) - AtV Aufbau Taschenbuch Verlag.
Alles van Kisch is zeer lezenswaardig maar wordt te weinig gelezen.

Donderdag 28 juli 2022De Tatra T3. In de tabel staan de Noord Koreaanse-exemplaren niet vermeld, ze zijn er echter wel: tweedehands uit oa Leipzig en Chinese replica's. Reserve-onderdelen krijgen de Noord Koreanen niet meer geleverd vanwege de handelsboycot. En tramlijn 23 met een T3 in Praag.Ongenummerde aflevering 6


Boer zoekt vrouw is Fake Media
Ik vraag me de laatste tijd af wat de melkhandelaren eigenlijk achter de hand hebben dat ze de boeren al jaren ver onder de kostprijs voor hun melk kunnen betalen. Een bende Tsjetsjenen?

De boeren verklaren de acties met 'Het is oorlog.' Ze hoeven natuurlijk niet bang te zijn dat de bommenwerpers binnen nu en twintig minuten de lucht in gaan: ze hebben hun stallen stampvol staan met onschuldige kippen, koeien en varkens.

Niet dat de boeren echt van slechte wil zijn overigens. Ze willen best met de intensieve veehouderij stoppen en vega-vlees gaan kweken, mits ze die wel in veel te kleine hokjes mogen houden, vol kunnen pompen met hormonen en er bakken subsidie voor krijgen. En als het naast geld ook stront oplevert.
Mega-vega of niet.

Woensdag 27 juli 2022Link: The Ramones - The KKK Took My Baby AwayDe vijfde ongenummerde aflevering


Meneer Karatovs ongeluk
Meneer Karatov had een blok papier gekocht. Hij had het goed laten inpakken en in een onbedrukte zak laten doen. Want een blok. Wie een blok kocht, die zou iets willen schrijven en wie schrijft die denkt. En wie denkt denkt al snel iets verkeerds, want je weet nooit wat je moet denken.
Het tasje was misschien iets te onopvallend geweest, zo zonder opschrift. Een agent had hem op de huisweg staande gehouden en wilde de zak eens nader bekijken.
'Aha, een lege blok. U plant een demonstratie?'
'Maar, maar de blok is toch leeg er staat toch niets op dat...' had meneer Karatov tegengesputterd.
'Dat is ook niet nodig. Een mes wordt ook niet pas een mes als er mee gestoken is. En u hebt wel vijftig lege vellen.' En meneer Karatov moest mee naar de politiepost. Daar ging het snel.
'Wat wilde u met die stapel lege vellen?'
'Ik wilde de lof spreken over onze president.'
'Dat gelooft toch niemand u,'
en de officier moest hard lachen. 'Kom kom burger Karatov, het zat niet voor niets in een onopvallende zak.'
'Ik wilde voorkomen dat de mensen zouden denken...'
'Aha, u wou... Dat doen wij wel!'
En zo ging het naar het strafkamp.
En daar zat meneer Karatov nu, meneer Karatov, die naar huis had willen schrijven dat alles goed ging. Het hoefde allemaal niet meer.

Dinsdag 26 juli 2022
De zoveelste ongenummerde


Oorlog gaat over meisjes met rood haar op een fiets
Het is 1943. Op een willekeurig plein, een willekeurige straat in Engeland, in Amerika of Canada. Het gesprek gaat al lang niet meer over het schenden van landsgrenzen, de minachting voor internationale afspraken, het met voeten treden van het oorlogsrecht, de misdaden tegen de menselijkheid, de honger, de genocode, de oorlogsmisdaden, de vernietigingskampen, de doden, de vele doden.
Het gesprek op dat willekeurige plein, die zomaar een straat gaat over de gestegen prijzen van de snijbloemen, de Goudse kaas en de stroopwafels.

Het is 2022. Op een willekeurig plein, zomaar een straat in Nederland. Niemand weet nog dat Amersfort vroeger Amersfoort heette.
En die het wel weet houdt het beter voor zich.


Maandag 25 juli 2022
Nieuw: nu ongenummerd!


Nero Poetin
Poetin starte de oorlog om chaos op de energiemarkt te creŽren. De prijzen opdrijven, onvrede bij mensen te kweken en economiŽn tegen elkaar uit te spelen: de een wel goedkoop gas de ander niet.
Het achterliggend doel is verzet te kweken tegen alternieve schone energie. Want zodra we daarop gaan draaien is Rusland failliet. Als we doorgaan met het vernietigen van onze planneet zal onze afhankelijkheid van Poetin alleen maar groter worden: zodar het klimaat naar de knoppen is, zal SiberiŽ het belangrijkste landbouwgebied worden. En dan mag hij kiezen wie eet en wie niet eet.
Dat de aarde kapot gaat, dat deert hem niet: hij wordt ouder en heeft toch geen opvolger. Hij zal de laatste leider op de wereld zijn en er zal niemand meer zijn om het te weerleggen.
Als Nero zal hij luit spelen - of piano in zijn geval - terwijl de wereld brandt. We kunnen hem slechts op een manier stoppen: van de gasverslaving af en alles zetten op hernieuwbare energie.
(c) - 2000-2022 Dieter Bruls