Mail: dieterbruls@gmail.comBij geen updates
Huidige week - Vorige week
TekeningenWeek 39Zondag 1 oktober 2023
Holidays in Siberia
Nu hebben we al drie EU-kleuters die terug op schoot bij vadertje Stalin willen. Laat ze. Draai de subsidiekraan dicht, einde vrij verkeer van mensen en goederen.

Terug naar een land waar je de supermarktmedewerkster moet omkopen  voor een pakje zure room dat als slagroom voor de machtselite was bedoeld.
En jij zit aan het einde van de smeergeldketen. Net zoals je aan de kant van de wet zit waar het recht niet is, maar alleen de straffen.Zaterdag 30 september 2023
Enige bruggen te ver

Hij kwam met zijn soldaten naar Nederland om het land te bevrijden van de Duitse bezetting, John Frost. Toen kreeg hij een standbeeld vervaardigd uit oud schroot waarmee hij als vleugellamme kapoen wordt geportretteerd. Ik denk niet dat ze bij een volgende bezetting nog eens komen.

Het oudste café van Arnhem daarover zijn de stadsgidsen het eens: café Oranje koffiehuis.
Volgens de ene was de vorige eigenaar zo dik dat ze een lift in de zaak moest laten bouwen om haar bovengelegen woning te bereiken, binnen is geen lift te bekennen, wel een trap. De tweede doet dat verhaal niet, het kan zijn omdat ze een dikke vrouw in haar gezelschap had. Haar verhaal stokte abrupt in iets luchtledigs.

Vrijdag 29 september 2023
Het waterijsje [Aflevering ...]


Voor de mensen die zich afvragen hoe het met het waterijsje is, het ligt er nog steeds en dat al sinds mei 2022,
Nadat duidelijk werd dat het een kunstwerk is heeft wel iemand geprobeerd het te stelen (dat doen Nederlanders met kunst) maar toen dit niet 1,2,3 lukte, bleef het licht beschadigd verder de tijd tarten.

Te zien: op de hoek bij het spoorviaduct op de Planciusstraat in Amsterdam, bij het Haarlemmerplein.
Maar goed, er valt weinig te zien dan een gevallen waterijsje. Dat het er al zo lang ligt moet je maar van mij aannemen.

Donderdag 28 september 2023
Love Me No
Ik kwam juist op tijd voor de geboorte van de Moderne Europese Populaire Cultuur (MEPC) op deze wereld.
Het tijdperk van de MEPC begon op een regenachtige vrijdagnamiddag in Londen, 5 oktober 1962. De eerste James Bond-film, Dr. No, ging in premiere. En even verderop - en dat trok wat minder mensen - presenteerden The Beatles hun eerste single, Love Me Do.
Modern en populair hoef ik waarschijnlijk niet uit te leggen, maar Europees wel. De eerste Bond-film en de eerste Beatles-single waren misschien nog verweven met de Amerikaanse populaire cultuur, maar dat werd daarna allengs minder. Totdat ook de Amerikanen moesten toegeven dat het hier niet meer over een pastiche van Amerikaanse film of muziek ging.
En wat ik daar mee te maken heb? Niks.

Maar ik kon wel met Europese dingen opgroeien. Goed, op de Tupperware na.John Higgs: Love and Let Die [James Bond, the Beatles, and the British Psyche] - Simon & Schuster.Woensdag 27 september 2023
Ajax
Ik weet weinig van voetbal maar ik weet dat het voor de competitie en het Nederlandse voetbal in het algemeen en zelfs voor de club zelf, het het beste zou zijn als Ajax eens degradeerde.
Anders krijg je zo'n Roemeense Ceaucescu competitie waar elk jaar de club van de Securitate moest winnen.

Ook hoe Ajax de Arena exploiteert is dom. Als je geen vuurwerk naar binnen wilt hebben, moet je het binnen verkopen. Drank verkopen ze zelf en elk blikje wordt er aan de poort uit gefouileerd. Zelf medegenomen etenswaren mogen hier niet geconsumeerd worden.

Binnen verkopen ze ook voetbal, dat weten ze ook effectief buiten het stadion te houden.
Dinsdag 26 september 2023
De maan
Ik maakte een foto van de volle maan. 'Die moet je op het eind van de straat maken, daar ben je er dichterbij,' zei iemand. Nu ben je ergens wel dichter bij de maan, maar niet op het einde van de straat.

Over de maan wordt een hoop onzin verteld, zo zou hij voor eb en vloed zorgen. Maar draait de maan twee maal daags over Zandvoort?
Eb en vloed komt gedeeltelijk door de aantrekkingskracht van de maan, maar ook die van de zon en - ik doe het even snel - de stuwende werking van het water bij de polen. Dat alles zorgt ervoor dat de oceanen zich in een ovaal rond de aarde modeleren en door dat ovaal draaien we dan twee keer op een dag heen en dat is eb en vloed.

Dan zijn er nog al die mensen die bij hoog en laag beweren en zich daarbij soms beroepen op een overtuigend argument als een Pink Floyd-album, dat de maan een donkere achterkant heeft waar de zon nooit schijnt. De zon schijnt daar echter net zo vaak als op de voorkant.
We kunnen die achterkant alleen nooit zien omdat de maan geschakeld zit aan de aarde. Dit betekent overigens weer niet dat  de  maan niet rond haar as zou draaien: als ie stilstond zou die niet steeds met dezelfde kant naar ons toe kunnen staan.

Tot besluit is er nog het heel breed gedragen volksgeloof dat de maan netjes rond de aarde cirkelt. Daarvoor zou de maan rond het middelpunt van de aarde moeten draaien en dat doet ze niet. Omdat de maan ook aan de aarde trekt ligt het zwaartepunt dan wel niet tussen de beide objecten in (zoals bij Pluto en haar maan Charon het geval is), het ligt nog wel binnen de aardkorst, steeds aan de kant van de maan maar nooit in het centrum van de aarde.
Zou je het van een afstand kunnen bekijken zie je dan ook dat we een gek dansje door het universum maken, waarbij de maan overigens nooit dichter bij het einde van de straat komt.
Maandag 25 september 2023
DE LAATSTE DER MOHIKANEN [2]

Old Leather- stocking

Goed nieuws voor de Moheganen: jullie zijn niet uitgestorven, ik herhaal, niet uitgestorven. Ze leven dus nog, het zou ook gek zijn als het niet zo was.
Met een beetje geluk had een van de laatsten de Moheganen een dodo-fokkerij.

Volkeren sterven niet zo makkelijk uit: er is altijd wel een van de laatsten die het bed deelt met een van de naburige groep. Want er is steeds wel iemand die rond wil bazuinen dat ie het deed met de laatste der Mohikanen. Nou dan ben je het ventje op café.
De dinoaurus is ook niet uitgestorven: die leefde voort in de dodo. Maar gelukkig ook in de gebakken kip. En als er nou dieren zijn die nooit uitsterven zijn het wel die die gebakken lekker smaken. Liefst met een sausje. Een dodo smaakte naar een gebakken Nike-zool, zo de laatste der dodo-oppeuzelaars.

Voor de Mohikanen is er slecht nieuws: Lederstrumpf (Leatherstockings) is niet van Karl May. En gelukkig was ik niet de enige die dit dacht. En zeker ook niet de laatste: 97% van de Duitsers denkt van wel. En voordat die uitsterven.

NB: Met dank aan J. die me meldde dat de Moheganen nog leven.
Copyright Dieter Bruls 2000 - 2023