Mail: dieterbruls@gmail.comBij geen updates
Huidige week  - Vorige week
TekeningenWeek 49Zondag 10 december 2023
Cynische troost
We vieren het zoveeljarig bestaan van de mensenrechten. De rechten die de mens een pré zouden moeten geven op al die geknechten daarvoor, niet alleen die in de Middeleeuwen.

Toch hebben nog steeds de meeste mensen die mensenrechten niet. Nog steeds zijn er landen waar de gewone burger jaloers zou zijn op onze dierenrechten.
Ook zijn er hele volksstammen die stemmen op partijen die die rechten willen uitkleden. Die er niet aan denken dat als je de ander zijn universele rechten afneemt, je ook iets van jezelf afpakt. Plas je in het zwemwater van een ander, verzuip je ten langen leste in je eigen urine.

Met mensenrechten is het hetzelfde als met democratie: er zijn nog steeds meer mensen die ernaar verlangen dan die, die het niet meer verlangen.
Een schrale, cynische troost.

Mensenrechten: Patti Smith.zingt erover. Net zoals Pete Seeger het al jaren deed: hier in de DDR en het publiek zingt overtuigd mee. De Stasi zal gedacht hebben dat het alleen over Amerikaanse burgerrechten ging. Het zou vervolgens nog meer dan twintig jaar duren. Ook zou het een droom zijn als we in die tijd overal mensenrechten hebben (ondanks een veto van Rusland). Eerst moeten de goden uit hun hemelen vallen.

Zaterdag 9 december 2023
Naakt
Een man op tv sprak over de overlast van Ter Apel. 'Ze lopen naakt over straat!' Het was zijn grootste bezwaar, hij noemde het als eerste.
Ik probeerde het me voor te stellen, vluchtelingen, veelal moslims die op de sportclub in zwembroek douchen. Vrouwen die zich sluieren.
Ik keek naar buiten en zag de natte sneeuw neerslaan.
Zij die nu naaktlopen moeten zeker gekleed worden.
Bij The Undertones maakt het niet zoveel uit wie er zingt: dat doet het publiek wel. Maar hier krijgen de heren te merken dat ze oud worden als de Baby Shakes het overnemen. Hebben the Undertones toch nog Japan veroverd.
Vrijdag 8 december 2023
Veto Naties
Heeft de VN nog bestaansrecht, vroeg iemand zich vandaag af. Nee, natuurlijk heeft het dat niet. Hoe belangrijk de Verenigde Naties ook zou moeten zijn.
Een organisatie waar de anti-staat Rusland* alles kan tegenhouden?  Alles kan bepalen?
VETO heeft vier letters, zet ze in de goede volgorde.

* - Ik weet deze keer was het de VS weer die haar veto inzette tegen massamoord, maar over Oekraïne kan niet eens gestemd worden, omdat het daar meteen njet! is.
Donderdag 7 december 2023
Obesihamas
Soms denk ik wel eens dat ik te veel overheidsinformatie krijg hoe ik het allemaal beter moet doen. Het viel me op toen ik bij het zien van de foto van half blote Hamasgevangenen als eerste dacht dat we ook maar eens wat obesitasvoorlichting naar de Gazastrook moeten sturen.

Maar ik geloof achteraf niet dat de foto daarover ging.


Woensdag 6 december 2023
Hamster
Ik kwam de buurman tegen in de supermarkt. Hij klaagde over de prijzen. 'En met die nieuwe natuurwetten wordt het ook allemaal niet goedkoper.'
'Ja die zwaartekracht,'
zei ik, 'het is allemal niet goedkoop als je iets uit je handen laat vallen.'
Hij keek me wat verward aan. En beende door naar de counter. 'Hebben jullie nog van die knuffel hamsterkonijnen?'
'U bedoelt onze Hamsterende Hamsters?'
'Ja die konijnen van het hamsteren op tv, die.'

Op de trap kwam ik hem weer tegen. Hij had drie van zijn konijnen.
'Ja die honden trekken al die dingen aan flarden. Het is de wet van de natuur. Daarom hamster ik die konijnen.'
Dinsdag 5 december 2023
Vluchtige kennis economie
Een land waar men denkt dat een of andere paljas zomaar dirigent van een symfonie-orkest kan worden, moet niet klagen over het vertrekken van 80 Kamerleden en de ervaring die daarmee verloren gaat.
Zeker als je al jaren loopt te lamenteren over pluchevast en beroepspolitici.
En zeur ook niet dat kinderen niet meer kunnen lezen. Jij was toch ook in een week viroloog? Nou de schooljeugd denkt dat ze met Jip en Janneke lezen kunnen.
En laat die ouders zelf eens het laatste boek noemen dat ze lazen. En of dat nog deze eeuw was.


Er is geen Sanity Clause. Maar pas wel op voor clowns.- Het waren andere tijden dat er nette mensen naar vliegvelden gingen om klassieke musici te onthalen. Maar dit was dan ook de vrouw die verlaten werd voor de weduwe Kennedy.
Maandag 4 december 2023
Lidwoordvlucht
Ik hoorde het laatst in het Duits ook al. Werk (Arbeit) zonder lidwoord. Waar ben je? Op werk.
Ik ga naar werk.
In het Nederlands wordt dat lidwoord volgens mij vooral door jonge mensen weggelaten. Maar als Duitsers - die toch iets minder modevolgend qua taal zijn - het ook al doen, dan is er iets. Het zou uit het Engels kunnen komen, daar kent work geen lidwoord.

School gaat zonder lidwoord (zowel bij verwijzing naar de plek als wat men doet), universiteit met, kerk ook met.
Wil men aangeven dat men weliswaar aan het werk is maar niet op de arbeidsplaats? Is het luiheid? Of wil men er een grotere vanzelfsprekendheid aan geven?
In dat laatste geval zal winkel binnenkort wel volgen.


Het stemmen voor die jaarlijkse Top 2000 is weer begonnen, de polder polarisatie op zijn smalst: wekenlang spreken zwagers niet met elkaar vanwege Bohemian Rhapsody (!!) of Hotel California (!!) Dus kunnen we niet eens massaal op That Certain Female van Charlie Feathers gaan stemmen?
Copyright Dieter Bruls 2000 - 2023