Mail: dieterbruls@gmail.com
Vorige week
Huidige week
Bij geen updates Tekeningen


Week 25

Zondag 23 juni 2024
Opgelegde rustdag

Ik lag in de tuin, tussen alles wat hij in 60 jaar liet groeien. Op een grasmat waar menig voetbalclub jaloers op zou zijn.

En wandelde naar het kapelletje in Hellebroek waar we bij elke fietstocht naar Wijnandsrade stopten. Toen we alleen fietsten en soms wat vooruit, stopten we daar als vanzelf. We waren niet kerkelijk, kapelletjeslijk wel.
Zaterdag 22 juni 2024
Er is drukte na de dood
Een afscheidsdienst organiseren, de muziek, de teksten, foto's uitzoeken, het uitzwaaien, de ruimte regelen. De bloemopsmuk  op de kist vormgeven, de rouwbrief en het rouwkaartje ontwerpen. Er gaat veel tijd in zitten.
Vroeger had je een pastoor die het grootste gedeelte van het werk op zich nam, een drukker die in lood zette en je alleen een tekstje en een schetsje kon aanleveren. Het was allemaal makkelijker, maar je moest maar geloven dat het goed zou gaan.

Gelukkig hebben we een nicht die voorgangster in buitenkerkelijke ter aarde bestellingen is. Goed dat je op zulke momenten op iemand terug kunt vallen.
Vrijdag 21 juni 2024
Het dorp zal stil zijn
Toch nog een paar dagen eerder dan verwacht is vandaag mijn vader overleden, een maand voor zijn 94e verjaardag.
Hij was uit 1930. Heeft een goed leven gehad en is zich verdiepend in het verleden met de tijd meegegaan. Rustig ingeslapen - en ook al maakte hij vorige week nog zijn vaste wandelingen - het lichaam was op.
Donderdag 20 juni 2024Klein rondje Sittard
Om even weg te zijn uit de benauwdheid van het ziekenhuis, ging ik even naar Sittard, de stad uit mijn middelbare schooltijd en de eerste stad die ik zelf leerde ontdekken.
Ik kwam nog uit een ietwat mindere boerse omgeving (de Mijnstreek), maar de klasgenoten uit de meer boerendorpen op de Maaskant, ontdekten de wereld via de etalages van de tegenover de school liggende bioscoop Forum en die gingen dan elke donderdag kijken want dan lagen de plakkaten van de nieuwste films uitgestald. En dat waren films als 'Tessa de SS Sex Vampire 7' en 'Alien Nympho Dinosaurs 16.' Films die zelfs Russ Meyer niet wilde draaien.

Naast de bioscoop lag het enige café waar wij als leerlingen caféverbod hadden, daar lag namelijk het café waar de leraren hun pauze doorbrachten, de overige cafés mochten we onbeperkt bezoeken. Het was een traditie om op de dag dat je je diploma haalde dan ook naar het lerarencafé te gaan, dan konden ze je toch niks meer maken.

De priesters van onze school - ik zat op een Bisschoppelijk College, waar de schoolpleinen nog cour heetten - hadden natuurlijk liever dat we een kerk bezochten en ik deed dat vandaag: de Dominicanerkerk van St. Michiel op de Markt. Een kerk die ik nooit van binnen had gezien. Wel van buiten toen er een leraar trouwde en iemand had bedacht dat wij dan met rijst zouden gooien. Ik onbekend met die traditie had een bak gekookte rijst van de Chinees meegenomen. En ik meende het altijd zo goed.
Woensdag 19 juni 2024Vroeger was het niet beter, het was vooral anders
Dit is een foto van het gehucht waar mijn vader opgegroeid is. Het zal iets voor zijn geboortejaar zijn, maar de mensen erop kende hij allemaal nog. Ik herken alleen de Dikke Gardeniers, zo werd de man achter de kar genoemd. Gardeniers had ook een echte voornaam maar die wist niemand nog, die was met het groeien van zijn buik in onbruik geraakt.
Het ziet er uit als rond 1900, maar Hunnecum lag dan ook in een uithoek van de aarde. Goed, de Romeinen hadden er aantekening van gemaakt op hun kaarten, maar daarna was de tijd slechts kruipenderwijs voortgegaan.
Ik had het er met mijn broers over, hoeveel er in een mensenleven kan veranderen. Een vriend vertelde mij hoe hij laatst aan zijn zoon had moeten uitleggen hoe wij vroeger afspraken maakten: een week van te voren en die stonden dan. De foto's uit mijn jeugd geven ook de aanschijn alsof er achter elke struik, Bromsnor valt te ontwaren.
Dinsdag 18 juni 2024Een dag in het Sittardse ziekenhuis
Het was zo'n dag waarvan ze zeggen dat je wist dat die zou komen. Dus dan kan je je erop voorbereiden.
​Alhoewel het toch altijd anders loopt en toch nog onverwachts is.

​Ik weet niet of ik zo heel veel te zeggen heb de komende dagen.
Maandag 17 juni 2024
Zolang het de anderen zijn
Een volk dat over betutteling klaagt is er een dat er zich naar gedraagt.
Bemoeienis dulden we niet, van wie dan ook. Zelfs als je op iets voor de hand liggends in de supermarkt wordt aangesproken, dreigen we met geweld.
De PVV-stemmer klaagt erover, maar ze zullen ook klagen als er harder wordt opgetreden tegen dat soort gedrag: als blijkt dat zij veelal de daders zijn.
De PVV is een populistische partij, verwacht dus geen verandering want het stemvolk zal weer klagen over betutteling. Ze zijn alleen voor hard optreden tegen anderen: hunnie, de anderen, de asocialen, de buitenlanders. En ieder die hen op het eigen gedrag aanspreekt.
Copyright Dieter Bruls 2000 - 2024