Contact: d i e t e r b r u l s @ g m a i l . c o m

 
 

Bij geen dagelijkse update: klik hier

deze week

vorige week

voor tekeningen naar dieterbruls.nl

 
     
 

Week 52

 
     

Voorpagina

december - november - oktober - september - augustus -

juli - juni - mei - april - maart - februari - januari

 

2020

Van daaruit per maand doorklikken

 

 

   
   
  Vernieuwd: met Spotify Playlist!  
     
  Zondag 2 januari 2022  
     
   
     
   
  Aflevering 77  
 

Jonestown Museumplein

Op 18 november 1978 pleegde de Peoples Temple, een sekte onder leiding van Jim Jones massaal zelfmoord in de oerwouden van Guyana. Er stierven 918 mensen, onder wie 276 kinderen. Het grootste gedeelte werd vermoord.

Bij sektes zijn we altijd heel alert. En dat is heel verstandig.

 

Daar moest ik vanmiddag aan denken toen ik de beelden zag van een plein en een park in Amsterdam.

Aan een sekte.

En de aangekondigde dood. Ze eisen opheffing van de coronabeperkingen en ze zijn ongevaccineerd. Dat is zelfmoord.

We moeten alert zijn.

 
     
  Zaterdag 1 januari 2022  
     
   
     
   
  Aflevering 76  
 

Tijdmachine Openbare Bibliotheek

Met de Webb-telescoop kan je ook het verleden van de aarde bekijken. Je zou bijvoorbeeld het graven van de Amsterdamse grachten kunnen bekijken en als het meezit zie je Rembrandt met een emmertje verf lopen. Op de meest dichtbij zijnde bewoonbare planeet (in een ander zonnestelsel) zien ze dat nu gebeuren.

Echter, die planeet is wel een heel eind verder reizen dan waar de WST nu heengaat. En hij zou immens groot moeten zijn. Om hem hier weg te krijgen zouden er heel veel raketten nodig zijn. Meer dan we aan energie voorradig hebben.

En het zou duizenden jaren duren voor ie daar aankomt. Hij zou vervolgens beelden van de tijd dat hij zelf door het heelal vloog kunnen terugsturen. Die beelden zouden er vervolgens weer jaren en jaren over doen voor ze hier aankomen.

Dus: we kunnen in de toekomst beelden van onze toekomst zien. Met andere woorden: in de toekomst kunnen we in het verleden kijken.

En dat is eigenlijk niet meer dan dat we nu op schilderijen van Rembrandt kunnen bekijken. Dus als we nou maar gewoon blijven vastleggen in beeld en geschrift, kunnen we ons de hele moeite besparen.

Een gang naar de bibliotheek lost het probleem voldoende op. Maar ja, zo'n raket spreekt natuurlijk meer tot de verbeelding.

 

Nawoord: net als in dit stuk komt mijn 'kennis' uit boeken die ik jaren terug las. Soms weet ik het boek niet meer, of vind het niet meer (dat over die kachels in treinen kwam uit de biografie van W.H. Vliegen) en als alles meezit en ik het boek heb, weet ik niet waar het stond. Dus precieze data of getallen ontbreken, want ik ben dyslectisch voor cijfers.

 
     
  Vrijdag 31 december 2021  
     
   
     
   
     
   
  Aflevering 75  
 

Dit land kent geen tradities zonder geweld

Ik zette op Twitter een berichtje dat het pieteitvol zou zijn om vanavond van twaalf tot een een uur stilte in acht te nemen voor een twaalf jarig onschuldig slachtoffer van vuurwerk.

Ik kreeg voornamelijk boze reacties van natuurlijk anonieme tegenstanders van een vuurwerkverbod, die gingen uitleggen dat het helemaal geen vuurwerk was. En dat het schandelijk was dat ik over de rug van een slachtoffer vuurwerk in een kwaad daglicht stelde. Daarbij, zeiden ze, een knalhamer was 100% legaal.

Ik antwoordde dat het voor de ouders een enorme troost moet zijn geweest, dat de dood van hun zoon geheel legaal was. 'Goedenavond meneer, mevrouw. Uw zoon is dood. Maar het goede nieuws is: het was geen vuurwerk. Een gelukkig nieuwjaar nog!'

 
     
   
  Echte kaart volgt later.  
     
     
  Donderdag 30 december 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 74  
 

Iedereen een jaar laten zitten

Op de schaatsbaan in Leidschendam - dus dan weet je het wel - werden kinderen gevraagd of de scholen weer open moesten. Ja, zeiden ze allemaal.

Hadden ze dat in mijn tijd gevraagd hadden we unaniem nee geantwoord. Want ondanks dat we al die moderne speeltjes niet hadden verveelden we ons nooit.

Maar toen werden kinderen niet op tv om hun mening gevraagd. En wij zouden in deze niet braaf onze ouders hebben nagepraat.

Ik heb de indruk dat de kinderen van nu dat wel doen. En niet alleen de ouders, ze praten vooral al die andere kinderen die ze op tv zien na.

Je kan dus duidelijk wel iets leren van het beeldscherm.

 
     
     
  Woensdag 29 december 2021  
     
  Allards Jaarlijst is uitgebreid met een Spotify-playlist met alle tracks en vele extra nummers.  
     
   
     
   
  Aflevering 73  
 

Levenslange pubers

Op de Dam in Amsterdam stond 's avonds laat een groep van een mannetje of 15 puberaal te zijn in het kader van hun complotdenkerij. Ze omhelsden elkaar opzichtig en te vaak, hielden geen afstand en droegen geen mondkapjes. En de groep die was te groot.

Als Nederland net zo erg was als hun spandoeken deden voorkomen, zouden ze opgepakt zijn voor het omgekeerd meedragen van de vlag. En zou hun demo niet gedoogd zijn zoals nu, maar waren ze afgevoerd. En waren ze zeker niet vrijuit gegaan voor de bewering dat we bestuurd worden door een sado-pedo elite.

 

Hun spandoeken hadden het verder over een 'grote reset'. Totale paranoia dus.

Ik las laatst dat je vooral met deze mensen in gesprek moet blijven. Dat zou ik zeker ook doen als het in mijn vrienden- of familiekring zou voorkomen: ik zou psychische hulp met ze bespreken en aan een opname in een gesticht werken.

Ik sprak de ruimschoots in auto's passerende handhaving aan, dat alle coronaregels werden overtreden en wat ze gingen doen. Ze moesten dringend ergens anders heen.

 

De lockdown hebben we alleen te danken aan de Nederlandse aversie tegen persoonlijke controle (en begrijp me niet verkeerd: ik ben dat ook als het onnodig is): de uitbaters willen niet (die zijn alleen streng op zelf verkochte kaartjes), de overheid zegt er niet op te gaan handhaven en de burger zegt dat hij zich niet aan controle wil onderwerpen. Dichte winkeldeuren laten zich zoveel makkelijker checken.

 
     
  Dinsdag 28 december 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 72  
 

Samenvatting van het NOS Jaaroverzicht

 

ALPHA, BETA, GAMMA, DELTA, OMIKRON, noem alle letters van het Griekse alfabet, in hoofdletters.

 

Dan nog staat er geen pandemie zo groot geschreven als KAPITALISME.

 
     
   
     
  Maandag 27 december 2021  
     
   
     
     
   
  Aflevering 71  
 

Anoniem paspoort

Ik blijf het vreemd vinden. Toen de MH 17 neerstortte leek iedereen wel iemand te kennen die erin zat. Nu met corona, dat veel meer slachtoffers maakt, lijkt niemand iemand te kennen.

Ook in de rouwadvertenties in de kranten komt de ziekte niet voor. Het lijkt wel of er een soort schaamte is. Of angst dat men vragen krijgt of iemand zich wel heeft laten inenten. Verwijten. Dat het toch een straf van god is.

 

Cuomo bij CNN had dagelijks miniatuurtjes van mensen die aan de ziekte waren omgekomen. In Nederland zal dat wel weer gevoelig liggen, we doen zo stiekem over alles wat met corona en vaccinaties te maken heeft: sommige mensen schijn je het niet eens te mogen vragen. Het wordt allemaal bedekt met een dikke deken van privacy. Het liefst zag men nog een anonieme versie van het eigen ID-bewijs.

Ik pleit voor een dagelijks rubriekje in het nieuws over gewone mensen die aan covid stierven.

We kunnen ons vaccinatiebeleid namelijk niet helemaal laten afhangen van de Oostenrijkers. Want ooit is het wintersportseizoen weer voorbij.

 
     
     
 

(c) 2000-2022 Dieter Bruls