Mail: dieterbruls@gmail.comBij geen updates
Deze week - Vorige week
TekeningenWeek 40Zondag 8 oktober 2023
Stadhoudersbrief per luchtpost
25 augustus 1942 ploegt een watervliegtuig door de hooglanden rond het Schotse Dunbeath. In het vliegtuig zit prins George de Hertog van Kent en jongere broer van de Britse koning George VI (iederen heette George in die tijd). Hij heeft een koffer die geketend aan zijn pols zit bij zich. De missie is geen geheime dienstmissie maar wel met een hoop geheimen omgeven. Ze zouden onderweg zijn geweest naar IJsland, dat de Britten 10 mei 1940 bezet hadden.

George was net als zijn oudere broer Edward, de voormalige Britse koning, Duitsgezind. De missie van Hess (zijn vlucht naar Schotland) was op dit deel van de Britse machthebbers gericht. Was de vlucht van de Hertog van Kent een antwoord op deze vlucht? Het zou in ieder geval een verklaring kunnen zijn voor de vreemde koersafwijking, zeker voor een watervliegtuig.

Waar zou George aan gedacht hebben tijdens de vlucht? Aan de aanstaande ontmoeting of het genoegzame diner met drank van de avond ervoor? Dat met zijn leeftijdsgenoot en Duitsland-
kenner prins Bernhard?

Kon die daarom jaren later met gemak een miljoen bieden voor degene die zijn brief van 24 april 1942 tevoorschijn zou kunnen toveren? Omdat de vlammen en de wind in de bergen hun eigen wegen kennen?

Bij de foto's - Boven: een Short Sunderland MKIII als modelvliegtuig. Onder: een Short Sunderland MKIII als wrak.
Zaterdag 7 oktober 2023


No mo monotheism!
Alle monothe´stische godsdiensten komen uit hetzelfde gebied. Een gebied waar ze geen weer hebben, waar het zand je altijd in de neus waait. Als je geen weer hebt ben je met de verheerlijking van ÚÚn god klaar.
Leef je in een soms zompig dan zonnig door donder en bliksem geplaagd gebied kom je met een weelderige mix aan goden. Goden die soms met elkaar in de clinch liggen. En dat leidt tot dualisme, zelfreflectie en feilbare waarheden. Grieken waren meer bezig met het juice-kanaal over de strijd van Zeus en zijn medegoden dan met de strijd met zichzelf.

Aanhangers van monothe´sme ontberen dat zelfinzicht, dat relativerend vermogen: ze discusieren op het scherpst van de snede over de enige smalle juiste weg en hoeveel engelen er op de punt van een speld passen.

Monothe´sme staat voor fanatisme.
Alle geschriften die nog uit het Midden Oosten zullen komen zullen heilige boeken van haat zijn.

Muziek: PJ Harvey speelde gisteren en vandaag voor een uitverkocht Paradiso in Amsterdam. Lovende recencies. En ondanks alle concertagenda's wist ik weer eens van niks.

Vrijdag 6 oktober 2023


Vernielingen
Een spoor van nachtelijke vernielingen in Den Bosch. Het Journaal opent met mannen die vertellen dat ze naar het werk moesten en dat hun autoruit kapot is.
De dader blijkt in een roes te hebben gehandeld, hij was verward. Naar zijn motieven is het nog gissen. Logisch: verward.

Een paar onderwerpen later komt Oekra´ne aan bod. Ook daar een spoor van vernielingen: auto's waar geen nieuwe ruiten meer inpassen en mensen die nooit meer naar hun werk zullen gaan.
De dader handelde niet in een roes. Of hij verward is, weten we niet maar dat hij niet helder tikt is duidelijk.

Maar zijn motieven beredeneren we dagelijks weer.
Donderdag 5 oktober 2023


De aankondiging van gisteren over de verblijfplaats van de Stadhoudersbrief kan ik geen gestand doen: het stuk werd te lang en het is voor mij op dit moment gezien mijn oogklacht te vermoeiend om het helemaal uit te typen.

Plank voor de kop
Om eens te kijken hoe ik zou functioneren als ik helemaal niks zou zien, zette ik een oogklepje op. Een fysiek, geen spreekwoordelijk.
Ik testte of ik geblinddoekt de lichtknopjes in mijn huis kon vinden. Ik vond ze zonder problemen allemaal.

Toen ik klaar was bedacht ik me dat het een zinloze test is: een blinde taalt niet naar lichtschakelaars.

Muziek: Nico was de door Andy Warhol aan de Velvet Underground opgedrongen zangeres. Door de relaties die het Duitse fotomodel vervolgens al dan niet met de belangrijkste leden van de band aanknoopte, werd ze ook de bom onder de Velvet. I'm Not Sayin' is van latere tijd (CORRECTIE: van twee jaar voor VU, met dank J). Let op het niet te missen Duitse accent.
Woensdag 4 oktober 2023

Many have eyes but cannot see
Vandaag kon ik even niet zien. Er moest een spoedafspraak en drie oogartsen plus een oogarts in opleiding en een assistent-oogarts aan te pas komen. Uiteindelijk werd ik gelaserd (ik schrijf dit op 10 cm van mijn beeldscherm).

Liever dat dan de werkelijkheid ontkennen. Liever dat en steevast de laatste trede van een trap missen en palen van verkeersborden niet zien, want je merkt uiteindelijk vanzelf dat ze bestaan, dan de realiteit nog ontkennen als je op je bek gaat.

Liever een tijdje door matglas kijken dan een leven met een blinddoek als deze mevrouw:

Uitzichtloos zijn zij die ervoor kiezen niet te willen zien.

Met mij komt het goed.

Dat van Bernhard wist ik al jaren. En iedereen had dat kunnen weten. Dan heb je ook nog de Stadshoudersbrieven. Waar die zijn is iets wat ik ook al jaren weet. Morgen meer.
Dinsdag 3 oktober 2023
Peanuts
Niemand geloofde in haar onderzoek, in haar geboorteland Hongarije niet en in de VS moest ze wachten totdat ze toevallig iemand bij de koffieautomaat tegen kwam die er wel iets in zag.

En daarna was er nog de corona-pandemie nodig voordat haar werk op zijn waarde werd geschat: als iemand al een Nobelprijs verdiend voor het stopzetten van de epidemie is het Katalin Kariko wel.

Toen ze hoorde dat de vaccins met haar vinding werkten, kocht ze een zak chocolade pinda's voor zichzelf.

En de complotdenkers blijven maar roepen dat de hele wetenschap betaald wordt door de hagedissen, de illuminati, Gates en Soros. Met grote zakken chocoladepinda's. .
Maandag 2 oktober 2023
De Monsigneur van de Hel
Een citaat: 'We willen geen slaaf zijn van vreemde ideologieŰn, wij gehoorzamen alleen idealen die voortkomen uit Slowaakse tradities. Ons ideaal is een onafhankelijk Slowakije volgens christelijke traditie, waarbij de belangen van Slowaken voorop staan. Ik ga ervan uit dat de christelijke idealen overeenkomen met de belangen van ons volk.'
Het is geen citaat van Robert Fico die gisteren wederom tot premier van Slowakije werd gekozen, maar van Jozef Tiso.

Tiso was een katholieke priester die zich met monsigneur liet aanspreken en die in 1947 door verwurging ter dood werd gebracht omdat hij als president van de Eerste Slowaakse Republiek dat land tot satellietstaat van Hitler-Duitsland maakte en verantwoordelijk was voor oorlogsmisdaden en genocide. De paus - ook al een meeloper van Hitler - tekende nog protest aan tegen die verwurging.

Fico zal als bondgenoot van Poetin wel niet door verwurging worden omgebracht. Staatshoofden wurgen, dat is meer iets voor de mensen die op Fico cs stemmen.


Copyright Dieter Bruls 2000 - 2023