Mail: dieterbruls@gmail.comBij geen updates:
klik hier
Actuele week
Vorige week
Tekeningen
dieterbruls.nl
Week 44
Actuele weekZondag 6 november 2022De Lollige Vot
Sushi Oranje heet het nu, het café tegenover het station in mijn geboortedorp. Met Oranje hadden we niets toen ik er nog woonde en sushi was ons helemaal vreemd. En het café zo noemen? Het was het stationscafé en het heette Het Witte Paard, zoals zoveel cafés. Het is een van de meest voorkomende cafénamen in Europa. Waarom eigenlijk?
Alleen niemand die dit Witte Paard zo noemde. Iedereen had het over De Lollige Vot. Vraag me ook niet waarom, als kind heb ik het ook nooit gevraagd. Op straat zeiden kinderen uit de Spoorstraat die er door de brievenbus keken dat men er in de blote kont op tafel danste.
Nu hebben ze er dus sushi.

Zaterdag 5 november 2022De geur van rotte eieren
Aken ontstond rond zijn bronnen. Al jaren reisde iedereen van naam naar de bron vanwege het water dat rijk is aan mineralen en intens naar rotte eieren riekt. Vroeger dronk elke bezoeker van Aken minimaal een bekertje van het water op kinderen na die aan de overkant van de straat stonden te schreeuwen dat het stonk. Waaronder ik.

Tegenwoordig zie je bijna niemand meer van de bron drinken. Het zal aan de lucht van de mineralen liggen maar ook aan het feit dat het water warm is: we drinken geen lauw of warm water. En aan het bordje dat ernaast hangt: met een waarschuwing dat het niet aan de drinkwaterverordening voldoet. Terwijl men het al sinds Karel de Grote als geneeskrachtig beschouwt.

Goed misschien kan je beter wat in de Stehgraa gaan drinken, het kleine Stehcafé van het Degraa Brauhaus tegenover het Theater. Maar daar moet je passen. En dat doe je als toerist niet. En als je denkt dat je het kleinste café van Europa over kunt nemen met geschreeuw, dan ben je helemaal niet gewenst.

Groter dan de twee ramen is het café nauwelijks. Als bezoeker sta je in een rij naast elkaar, met je buik tegen de bar en je rug tegen de muur.Vrijdag 4 november 2022Er kwamen vragen hoe het is met het ijsje, waarvan ik al een paar keer melding maakte. Ik kijk elke dag en de toestand blijft onveranderd. Het ligt er nu sinds de laatste week van mei. Het enige gevaar dat nu nog dreigt zijn herfstregens, het wil daar rond die plek nog wel eens overstromen.
Maar ik zie ook voetstappen en dat is een groter gevaar.

Er zijn meer dingen die niet veranderen. Zoals het zicht op de kerktoren - gezien vanaf het kerkhof - van mijn geboortedorp. Niet dat daar niets is veranderd, maar in je geboortedorp zie je dan ook vooral dat wat verandert. Inderdaad, die boom is gegroeid, hij ontneemt een beetje het zicht op de toren.Donderdag 3 november 2022
Dombo
Het gaat niet echt goed met de Jumbo. Eerst wordt er een CEO vervolgd, gisteren trof men bij een huiszoeking bij hem ook nog eens heel veel zwart aan.
En dan was er nog een reclame over Qatar 2022, op zich al iets wat je beter niet kunt doen. En daar kwam nog eens bij, een reclame met - hoe verzin je het - dansende bouwvakkers. Had wat gekost en moest ingetrokken worden.
Ik heb een tip voor het marketingsbureau: borduur voort op de enige goede publiciteit die er de laatste tijd was. Dus: huur Glennis Grace in en laat haar weer eens een kickboksgala organiseren.

Woensdag 2 november 2022
Gasbesparing
Koken - Hou je niet aan kooktijden. Het is bij alles wat je wilt koken het aan de kook te brengen, hooguit nog even een minuutje doorkoken en daarna het gas uit. Daarna in het water door laten garen. Iets vaker prikken. En natuurlijk het deksel op de pan.

Afwassen - Voor wie het nog met de hand doet: niet uit gewoonte de hele bak laten vollopen. De meeste spullen passen in een bodempje water. Een hogere pan doe je daarna door het water erin te doen.

Stoken - Van een avondwandeling warm je meer op dan van de verwarming een graad hoger zetten. En u moest toch meer bewegen.

Dinsdag 1 november 2022
Varkensijs
Alle Europese instituties hebben met elkaar 50.000 mensen in dienst. Groter wordt dit aantal al jaren niet, kleiner wel. Toen het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapte moest het 50.000 douanebeambten in dienst nemen. Die moesten ze helemaal zelf betalen, de ambtenaren van de EU betaalden ze samen met de andere lidstaten.
Ze kregen er weer meer rechten voor terug: sinds Brexit mogen de Britse ijsfabrikanten room in roomijs weer vervangen door varkensvet, mits ze het niet naar de EU exporteren.
De Europese wetten om de consument te beschermen zijn de strengste ter wereld. Daarom blijven de meeste Britse fabrieken ze hanteren, want dan weet je zeker dat je je waren naar elk land mag exporteren. Alhoewel die export ook moeilijker werd, gezien de import-tarieven die erop betaald moeten worden. En andersom betalen de eilandbewoners meer voor producten van het vaste land. Om ze zelf te maken hebben ze arbeidskrachten uit de Unie nodig en die komen niet meer. Of mogen niet meer komen. Akkers liggen braak, schappen raken leeg.
Dan viel de pond ook nog, dus wat ze hebben werd minder waard en willen ze op vakantie kost het meer.

Wie voor het uittreden van Nederland uit de Europese Unie is, een Nexit, pleegt economische zelfmoord. Je wilt niet leven in een land met weliswaar een eigen munt, de gulden, die echter voor waardebehoud en handel aan de euro gekoppeld moet worden. En dus hebben de Bulgaren en de Hongaren vanuit Frankfurt meer over die munt te zeggen dan de Nederlandse Bank.
In zo'n land wordt room door varkensvet vervangen een noodzaak.

Mede gebaseerd op Caroline de Gruyter: Beter wordt het niet [uitgeverij De Geus]

Maandag 31 oktober 2022
Zoals Billy ons tot meubelmakers maakte...
Zoals het gourmetstel van ons allen chefkoks maakte, maakte desk-top publishing van ons allemaal grafisch ontwerpers. Facebook van ons allemaal journalisten en de mobiele telefoon fotografen en filmers. Tijdens corona werden we allemaal wetenschapper en door Twitter werden we politicus.
Nu wordn zulke chefkoks niet aangenomen, die grafisch ontwerpers vallen door de mand, dat soort journalisten, fotografen en filmers genegeerd. En die would be wetenschappers weerlegd. Hooguit door Tik Tok breekt iemand door.
En die kantine-politici die mogen folderen voor de plaatselijke gemeenteraad. En daarom keren ze de gevestigde partijen de rug toe: ze kwamen voor het lijsttrekkerschap.
Dus voelen we ons massaal genegeerd. En daarom is de samenleving boos.

Links (muziek) - Rozen vandaag. Paul Weller (The Jam) English Rose. PJ Harvey, The Last Living Rose. En de eerste beelden van the Damned-reünie zijn er. De vier originele leden, allen achter in de zestig wilden nog een keer samen spelen voordat er gaten zouden vallen: New Rose.

(c) - 2000-2022 Dieter Bruls