Mail: dieterbruls@gmail.comBij geen updates:
klik hier
Voorpagina
Vorige week
Tekeningen
dieterbruls.nl
Week 26Voorpagina

Zondag 3 juli 2022
Aflevering 243

Achter de duinen

Professor Tulp in het Mauritshuis te Den Haag.
Het schilderij dat me altijd aan de Bewening (Lamnetatie) van Christus doet denken. De macht over dood en leven is van god naar de wetenschap verlegd.

Nee, ik was niet bij de visboer. Dit zijn en tong en een vinger van de gebroeders De Witt. De tong is van Johan en de vinger van Cornelis. Zo gaat Nederland met zijn geniale zonen om. Op de plek waar het volk hen na hun vrijlating uit de gevangenis lynchte, de ingewanden aan de  honden voerde - er gaan zelfs verhalen van kannibalisme - en hun geschonden lichamen aan palen hing voor de vogels, na alles wat men maar van hun lijken te gelde kon maken te hebben  buitgemaakt, richtte men later een standbeeld ter hunne ere op.
Deze twee  relekwieŽn werden door aanhangers van de gebroeders gered uit de klauwen van het volk.

Zaterdag 2 juli 2022
Aflevering 242


HET GEVALLEN WATERIJSJE  ligt er nu ruimschoots meer dan een maand, ik liep er vanavond nog langs. Het lijkt alles te overleven, als ooit al het leven op aarde verdwenen is en onze planeet wordt gevonden door een andere civilisatie zal het er nog liggen en ze zullen - als bij alles waar men het nut niet van begrijpt - verklaren dat het een godsdienstig ritueel was. Terwijl het natuurlijk gewoon het PompeÔ van een waterijsje is.

IK STOND IN DE LIFT van een hoogbouwflat in de Bijlmer. Er stond een mevrouw met een zwaar met boodschappen beladen fiets.
'Zware klus altijd, die boodschappen,' zei ik.
'Ja en het wordt alsmaar duurder.'
'Uiteindelijk worden de boodschappen dan ook lichter,
' zei ik misschien niet zo tactisch.
'Hebben we er tenminste nog iets aan,' zei ze en lachtte.
Dat is het lichtvoetige van Amsterdam Zuidoost. Het mooie aan de Bijlmer, niet dat zwaarmoedige.


Vrijdag 1 juli 2022
Aflevering 241

De bakermat van de Russische cultuur
Jaroslav, koning van de KiŽvse Rus (zoals OekraÔne vroeger werd aangeduid) werd wel de schoonvader van Europa genoemd, vanwege zijn huwelijkspolitiek. De Habsburgers moeten de truc van hem hebben afgekeken.
Toen een Franse bisschop namens Henri I om de hand van zijn dochter Anna kwam vragen meldde hij zijn koning dat OekraÔne 'meer vereend, gelukkiger, sterker en geciviliseerder was dan Frankrijk.' Ja echt, deze woorden vloden uit de mond van een Fransman.
Verder mocht je er geen vrouwen slaan en geen geluiden maken bij het eten en drinken. De doodstraf werd er slechts bij grote uitzondering uitgesproken, de meeste straffen waren in de vorm van geldboetes. Geen wonder dat de Russiche woorden voor ketting en zweep geen slavische oorsprong hebben maar een Mongoolse.
De Zuidelijke Rus (later de Roetheen of de OekraÔener) stond aan de wieg van de Russische cultuur en dat was welbewust een Europese. Hij woonde comfortabel, genoot het warme klimaat en at verfijnd witbrood terwijl de Noordelijke Rus (later de Rus) zijn dagen sleet in een houten hut, de kou verbijtend kauwend op zwart brood. Er valt veel voor te zeggen dat de OekraÔeners niet Kleine Russen moeten heten, maar de Russen Kleine OekraÔeners. De oudere broer woont niet in Moskou maar in Kiev, het nieuwe Jerusalem.
Of zoals het Russische spreekwoord zegt: Als Moskou Ruslands hart is en Sint Petersburg het hoofd dan is Kiev de moeder. Voor ťťn keer moet ik de Russen gelijk geven. Goed, Ťn Dmitri Mendelejev.

Bij de afbeelding: oproep aan de OekraÔeners om de dictator in het Kremlin te doden. Min of meer de rode lijn door de OekraÔense geschiedenis.

Bron: Anna Reid: Borderland [W&N/Weidenfeld & Nicolson]


Donderdag 30 juni 2022

Aflevering 240

In 57 variaties
Cassidy Hutchinson verklaarde dat Trump gevochten had om het stuur van de presidentiŽle auto omdat hij naar het Capitool wilde rijden. Ze zei erbij dat ze het van horen zeggen had. Niet van zomaar horen zeggen, maar horen zeggen waarbij een van de slachtoffers van het daaropvolgende handgemeen tijdens het zeggen aanwezig was. En zonder dat die het weerlegde.
Nu wordt die verklaring ontkent. Door agenten van de geheime dienst. Dat klinkt heel betrouwbaar en geheimzinnig en vooral zo dat we snappen dat we er verder niks over te weten komen. Zwijgplicht en zo. Maar daarmee wordt haar hele verklaring in twijfel getrokken.
Of ze ook bereid zijn het onder ede te verklaren? Waarschijnlijk niet, ze hebben het nu al over voorwaarde van geheimhouding. Dat wordt hooguit een heel getrek met de wet op de geheimhouding, het verschoningsrecht en desnoods I take the fifth.
Eerlijk gezged: we weten niet eens wie deze mensen zijn. Dus ik zie het als een effectief bommetje, meer niet.
Het volgende zal wel zijn dat plastic ketchupflessen geen grote vlekken op muren maken. Als je over verkiezingen kunt liegen dan ook over dat.

LinksZo zien ze in Rusland Europa. Bange mensen die nooit informatie hebben gehad kan je alles wijsmaken.
Het Requiem voor Benjamin Britten van de Estse componist Arvo Pšrt. Je hoort er door het klokkenspel iets van zijn War Requiem in terug.


Woensdag 29 juni 2022
Aflevering 239

Stik met je stof
'De boeren komen op voor hun bestaan,' hoor je vaak vergoeilijkend. Alsof het dan allemaal mag.
Als drugs worden aangepakt en er ontstaan rellen en er worden ministers aan huis bedreigd, zeg je toch ook niet 'Drugsdealers komen op voor hun bestaan.'
Dinsdag 28 juni 2022
Aflevering 238

De verhoren
Er was een extra ingelast verhoor van de Amerikaanse parlementaire 6 januari- commissie. Met een mystery guest. Ik haastte me naar huis.
En wat ik hoorde? Trump greep naar het stuur van de presidentiŽle auto tijdens de bestorming van het Capitool: hij wilde er bij zijn. Dat er wapens aanwezig waren deerde hem niet, die waren voor Pence bedoeld en het was terecht als die vermoord zou worden.
Voor de rest hoorde ik dat hij regelmatig met eten gooide en  geregeld uit woede het tafellaken met alles erop weg trok. Gedrag van een 6-jarige was eerder al door de veriligheidsdiensten gezegd.
Dan hadden ze het nog over het 25e amandement om de president uit zijn functie te zetten wegens incompetentie. Dat daar na de bestorming aan gedacht werd. Toen pas, vier jaar te laat.
Het Amerikaans kiessysteem heeft inderdaad gefaald. De kiesmannen hebben een belangrijk doel: voorkomen dat gekken president worden.
Wat we nu in de wereld zien is zijn erfenis.


Maandag 27 juni 2022
Aflevering 237
Als al die mensen ook zouden lezen
Boven ziet u het Zweedse dorpje Kšttilstorp, er wonen 260 mensen. Het dorp slikt dagelijks 600 ton hardboard in, beter gezegd de loods die het grootste gedeelte van het dorp beslaat. De loods waar iets meer dan 100 mensen werken. Elke drie seconden rolt er een postpakketje plankjes naar buiten, postpakketjes die over bijna de hele aarde verspreid worden. Bloomberg gebruikt die pakketjes om wereldwijd de koopkracht te meten: in Egypte kosten ze het meest, in Slowakije zijn ze het goedkoopst.
Het gaat hierbij om de Bloomberg Billy Bookcase Index en daarmee over de Billy Boekenkast. Met de Zweedse balletjes en de ballenbak het meest bekende IKEA-product.
Vreemd genoeg maakt het Wikipedia-artikel over het dorpje Kšttilstorp alleen melding van een smalspoorbaan; de boekenkasten worden per auto afgevoerd. Ze zijn ontworpen om ruimte bij het transport te besparen, maar toch, een fabriek die er 20 per minuut maakt en dat 24 uur per dag, 7 dagen per week.
En wie Billy was? Niet de ontwerper die de kast op een servetje uittekende, bang om het ontwerp te vergeten. Nee, Billy was een reclamemedewerker bij IKEA die een boekenkast alleen voor boeken wilde. Hij heeft hem gekregen. Inmiddels meer dan 60 miljoen keer.(c) - 2000-2022 Dieter Bruls