Mail: dieterbruls@gmail.comBij geen updates:
klik hier
Deze week
Vorige week
Tekeningen
dieterbruls.nl
Week 34
Voorpagina

Op bijna alle apparaten wordt deze pagina goed weergegeven. Op Google Chromebooks echter niet:
de pagina moet dagelijks de breedte hebben van het logo boven. Er is een oplossing: klik op drie puntjes bovenin rechts. Ga naar Meer hulpprogramma's selecteer daar Hulpprogramma's voor ontwikkelaars
en je hebt links een kloppende pagina.
Zondag 28 augustus 2022
Elitaire leugenpers sinds 2000


Ge´ngmaar
Ingmar Bergman had een jeugdtrauma. Mijn generatie heeft een jeugdtrauma van Ingmar Bergman. Noem het tweede generatie problematiek.
Ik kan me de lessen Nederlands op de middelbare school herinneren waarin we die films moesten bekijken op video, hetgeen voor de meesten van ons nieuw was.
Video.
En families die met elkaar spraken over gevoelens en problemen. Die ellende werd ons in Limburg bespaard: gevoelens had je als je honger had, problemen als je het niet meer binnen kon houden.

Ingmar Bergman werd een synoniem voor zinloos geklets, ingmaren een werkwoord.
Nog tot vandaag schiet mijn gezicht in De Schreeuw bij het horen van Zweeds.
Totdat ik zeker weet dat het Pippi is en Nieuwjaar.

Zaterdag 27 augustus 2022
Elitaire leugenpers sinds 2000


JUDGE A BOOK BY ITS COVER
Ondraaglijk

In Nederland moeten de uitgeverijen het goed voorhebben met vormgevers van boekomslagen: ontwerpen die over de hele wereld hetzelfde zijn laten ze aanpassen. Ook als ze een integraal deel van het werk zijn.
Alsof het daar altijd beter van wordt laat ik maar even in het midden, maar als het origineel handlettering heeft gaat het zeker mis. Men vervangt het namelijk door een computerletter die op handlettering zou moeten lijken, maar slechts lijkt op een dode hand. Bij het laatste boek van Van Dis, Klifi, hoorde ik dat er maar een iemand was die de handlettering - een pastiche van een boek over Stalin - zou kunnen doen.

Goed gedaan zeker als je het vergelijkt met de nieuwe uitgave van D÷blins Berlijn Alexanderplatz en het oude Duitse origineel. Franz Biberkopf is op basis van de Nederlandse cover al schuldig.Vormgevers schijnen bang te zijn van gewoon schrijven terwijl het me toch een van de basishandvaardigheden lijkt dat je een vaste, heldere hand hebt. En iets meer dan kleuterschrift beheerst.
Het ergste voorbeeld vind ik De ondraaglijke lichtheid van het bestaan van Kundera. Omslag van de schrijver zelf. De Duitsers nemen dat over en passen het netjes aan. Net zo de Engelsen. Niet de Nederlanders, het omslag heeft het niveau van het werk van een stagiair die een leuk fontje weet.

Terwijl het heel eenvoudig is. Je bekijkt het handschrift, probeert te doorgronden hoe het gebruikt wordt, wat het zegt. Vervolgens teken je het na of trekt het over. Daarna schrijf je het in je eigen schrift, de belangrijkste kenmerken van het origineel meenemende. Namaken haalt de spontaniteit eruit. En verder, niet te lang pielen, je komt er uiteindelijk achter dat de eerste versie de beste was.

En anders doe ik het wel.

Vrijdag 26 augustus 2022
Elitaire leugenpers sinds 2000


Gelukszoeker (0) gestorven in Ter Apel
Aan de poort stond de Volksgeest van Tubbergen. Zij sorteerde de aanmelders in asielzoekers en echte asielzoekers. Asielzoekers dat waren gelukszoekers, alleen de echte waren echt.

Ik vroeg hoe ze dat onderscheid maakte. 'Nou,' zei ze, 'aan de ene kant gaan de nette gezinnen met ouders die zo aan het werk kunnen en geen armoedzaaiers zijn. Dat zijn de echte asielzoekers.'
'En aan de andere kant,' vroeg ik. 'De gelukszoekers: mensen met allemaal kinderen, mannen en vrouwen die onze banen willen hebben en dure kleren aan hebben.'
'Maar dat onderscheid is toch heel klein, hoe maakt u dat zo snel?' 'Je krijgt er gevoel voor,'zei ze nogal harteloos.

Ik keek nog eens naar het vak rechts met de zogenaamde echte asielzoekers: daar stonden er maar een paar. Christenen. Blank. Mensnen die op haar leken.
Links stonden er heel veel. 'Zie ze maken er alweer een puinhoop van.' Ze waren niet-christen en hadden een andere huidskleur. Ze leken ook op haar maar dat wou ze niet zien.
Ze zag me bedenkelijk kijken. 'Je moet het echt met gevoel doen. Je hart laten spreken.'

Donderdag 25 augustus 2022
Elitaire leugenpers sinds 2000


Drieletterwoord
met K

'Wat is een baarmoeder?'
riep het jongetje luid naar zijn vader die op een zekere afstand van hem fietste. De vader wou doen alsof hij het niet gehoord had, het zijn lastige dingen om zo al fietsend aan je zoon uit te leggen. Het zoontje riep het daarop nog een keer, nu nog luider. Het echoode door de straat, waar natuurlijk met het warme weer alle ramen open stonden. De vader ontkwam er nu niet meer aan. Hij begon op gedempte toon aan een correcte uitleg. Zijn zoon liet weten het niet te horen, hij fietste nog steeds iets achter hem. Het juiste antwoord lag de vader inmiddels op de tong maar meer om de situatie aan te duiden.
Er zijn echter momenten in je leven dat je je er makkelijker met een drieletterwoord vanaf maakt.

Woensdag 24 augustus 2022
Elitaire leugenpers sinds 2000


De ontplofte dochter
Vlak van tevoren kreeg hij bericht dat hij beter zijn plannen kon wijzigen. Er werd hem niet gezegd dat dit ook voor zijn dochter gold.
's Avonds toen hij het allemaal doorhad, kreeg hij een hartaanval. Hij moest het spel blijven meespelen, de FSB had hem laten merken dat ze hem in de tang hadden. Hij was uitgekozen voor het offerblok, via hem moest Oekra´ne geslacht worden. En Estland bedreigd. En deze keer was een slachtoffer nodig geweest.

Vanaf nu aan moest hij de orders van het Kremlin uitvoeren, hij was lang genoeg brein genoemd geworden.
Hij mocht hun verhalen over wie het gedaan had opdissen, niet zijn verhaal. Zo werkt de dictatuur van Poetin.
Dinsdag 23 augustus 2022
Elitaire leugenpers sinds 2000


12:46
Ik kocht een handzaam feitenboekje over de Berlijnse Muur in het Trńnenpalast in november. Vandaag viel mijn oog op het bonnetje dat er nog in zat.
Ergens staat die Muur nog steeds.


13:12
Ja hoor, hŔt ijsje ligt er nog steeds sinds begin juni nu al. Droogte, hittegolven, slagregens. Misschien wordt het echt tijd om eens met Ola te gaan praten over het behandelen van de poolkappen en de gletsjers (met dank aan JW).


14:05
Een wild brood. aan meel geen gebrek, zolang je geen witte bloem wil. Het tweede rogge-tarwe gaat nu in de elektrische oven. Ik denk dat je een brood nog steeds voor 1 euro hebt. En lekkerder en voedzamer dan die botoxkadetjes.

Maandag 22 augustus 2022
Elitaire leugenpers sinds 2000


Onbeperkt douchen!
Onbeperkt douchen zonder waterverspilling kan. Met een recycledouche.
Vullen met 30 liter water (9 minuten douchen kost 70 liter). Dat water wordt via het putje teruggepompt, globaal gefiterd zonodig in een reservoir opgeslagen en begint dan aan een nieuw rondje.

Het hoeft natuurlijk niet tot drinkwaterniveau opgeschoond te worden, het gaat om je eigen vuil en in een ligbad zit je daar heel lang in. Voeg nog eens al die geparfurmeerde zeep die mensen gebruiken toe. Dat water blijft vuil weg nemen, maar wie doucht nou daarom?
Iets van de warmte van het water zal verloren gaan, maar niet alles en je kan het makkelijk met een zonnecel bijverwarmen.(c) - 2000-2022 Dieter Bruls