Mail: dieterbruls@gmail.comBij geen updates:
klik hier
Deze week
Vorige week
Tekeningen
dieterbruls.nl
Week 32
Voorpagina

Zondag 14 augustus 2022

Elitair leugenpers sinds 2000

GISTEREN WAS IK in het Belgische Eupen, dat nog altijd zo Duits is dat Oostenrijk er een consulaat heeft.

Een jaar geleden ging het in de Eupense benedenstad waar de Hill in de Weser vloeit compleet fout. Nu een jaar later zijn de huizen nog niet hersteld van de waterschade van toen.
Nu staat de Hill bijna droog en is de Weser verworden tot een met een paar stenen in te dammen riviertje.

Iedereen hoopt op regen, maar de grond is inmiddels zo droog dat die geen water meer opneemt. Een paar stevige regenbuien kan de meanderende stroom weer tot een kolkend gevaar maken.
In de bovenstad wachten ze rustig af wat er nu weer in de diepte opborrelt.

Zaterdag 13 augustus 2022
De zijkant van het gelijk


Amnestie voor Amnesty
Amnesty kondigde vandaag aan dat ze hun rapport over Oekraïne gaan herzien. Laat ik dan ook mijn stukje herzien: dat is wel zo eerlijk. Ik was wat kort door de bocht.
Want ze doen natuurlijk heel veel nodig en goed werk en je moet nooit kinderen met badwater weggooien (nu ken ik overigens niemand die dat ooit maar geprobeerd heeft: ze passen niet door de sifon).
Hun communicatie over de oorlog in Oekraïne had misschien wel wat beter gekund, enig media-advies was wellicht op zijn plaats geweest. Als het bijvoorbeeld over wetnschap gaat is bekend dat journalisten - uit onkunde, niet voldoende kennis, uit tijdsdruk, sensatielust of nieuwshonger - dingen vaak groter maken dan dat ze zijn. De uitzondering op een regel is natuurlijk interessanter dan de regel en zo wordt een uitzondering al snel de regel. En nee, uitzonderingen bevestigen nooit regels, ze ontkrachten ze.

De taak van Amnesty is het zonder aangezichts des persoons, onbevangen en onbevooroordeeld, onrecht aan te kaarten, laat dat duidelijk zijn. Enig media advies was op zijn plaats geweest, want je wilt ook niet dat je grootste vijand sier gaat maken met je onderzoek.
Maar dat geldt ook voor mij.

Vrijdag 12 augustus 2022
Botox voor het brein


CNN HEEFT een rubriek die 30 Seconds Of Calm heet. In die tijd wordt er geen nieuws gebracht. Daarvoor in de plaats krijg je 30 seconden rust. Aangevuld met muziek waar een normaal mens de zenuwen van krijgt.
Dit rust noemen is een gotspé.
Er iz een goed ding aan de rubriek: het duurt geen 30 seconden. Daarvoor is geen tijd: het nieuws moet door.

Donderdag 11 augustus 2022
Botox voor het brein


Schipbreukelingen ter zee en op het landBoven het Vlot van de Medusa van Théodore Géricault uit 1819. Onder vuilnisplukkers op de grootste vuilnisbelt in Buenos Aires van Juan Ignacio Roncoroni.

Woensdag 10 augustus 2022
Dagelijks sinds 2000


De geschiedenis herschrijven
Als je geen goede sporter bent of popmuzikant kan je altijd nog met geweld in de krant komen. Voor de geschiedenisboeken geldt hetzelfde. Je bent geen Einstein, geen Beethoven, geen Rembrandt: start een oorlog.
Wereldvrede scheppen is zoveel moeilijker. Oorlog hebben we tot een knopdruk kunnen reduceren, er is geen knopje voor vrede. Nog geen kast met hendels.
Met 'zijn volk was 20 jaar intens gelukkig onder zijn regering', haal je nooit de annalen.. Hooguit in dicatoriale staten. Poetin weet wat pubers al weten: als je niks kan, kan het altijd nog met geweld.
Het wordt tijd voor geschiedenisboeken die zich niet voortslepen van oorlog tot oorlog, voortbordurend op de heldenepen van de Romeinen. Het wordt tijd voor een geschiedenis van wat de mens door heeft moeten maken en wat men ondanks dat voortbracht.
Voor heroïsche strijd lees je Superman maar.

Bij de afbeelding: In Jill Lepores These Truths komt de geschiedenis van de Verenigde Staten aan bod. De oorlogen worden besproken aan de hand van het politieke en filosofische discours erover, geen kogel, geen veldslag. President Kennedy wordt letterlijk in een bijzin vermoord. Het zal niet dat zijn wat de meeste mensen van geschiedenis verwachten: die willen helden op de velden van eeuwige roem.

Dinsdag 9 augustus 2022
Sinds 2000


Amnesty
Ik kreeg wat kritiek op de BliBra van gisteren over Amnesty: dat alles wat ze goed hebben gedaan zomaar wordt vergeten. Dat klopt maar daar hebben ze het natuurlijk zelf een beetje naar gemaakt.
Ik weet ook dat er aan de Oekraïense kant van de oorlog dingen gebeuren die niet helemaal zijn zoals het hoort. Maar het is oorlog en oorlog is een situatie waar niets meer is zoals het hoort.
 
Dat wat Oekraïene doet valt in het niet bij wat Rusland welbewust doet. Het is als de Tweede Wereldoorlog reduceren tot het bombardement op Dresden en daarmee de vernietigingskampen wegstrepen.
Waar ik echter vooral kritiek op heb is dat de internationale leiding van Amnesty pluchevast blijkt als de dictators die ze bestrijden.

Maandag 8 augustus 2022
De tel kwijt

Het waterijsje. Ik schreef er het eerst over op 7 juni. Toen lag het er al enige tijd. Ik wees er vandaag een buurman op en meteen begon een mevrouw met hondje dat ze er zich ook al over had verbaasd.

'Iedereen was in die tijd fan van Grease,' hoor ik de hele avond naar aanleiding van het overlijden van Olivia Newton John. Nou ik niet, ik had er een bloedhekel aan. Net zoals aan Saturday Night Fever, een film die - het is moeilijk voorstelbaar - zo mogelijk nog erger was. Ik heb beide films daarna ook niet gezien, net als ik ook nog nooit naar een musical ben geweest. Of The Sound of Music gezien heb. Idem ook Rock'n'Roll Highschool. Maar de muziek daarvan is goed: vooral grappig om te zien hoe the Ramones er niet tussen passen en wat ze ook doen als een stel zombies overkomt.(c) - 2000-2022 Dieter Bruls