Mail: dieterbruls@gmail.com
Vorige week
Huidige week
Bij geen updates Tekeningen


Week 19


Zondag 12 mei 2024
Regels [2]
Nee, ik nam het gisteren niet op voor de EBU en je aanpassen aan regels.
Ik weet over de onvrede bij publiek, artiesten en participerende organisaties. Alleen als je protesteren wil, dan moet je het goed doen. Dan mummel je niet achter de schermen maar zeg je dat je en bloc niet wilt optreden en ze een avond overhouden met pauzefilmpjes en IsraŰl.

Maar ik weet dat het bij dit soort B-artiesten niet zo werkt en dat weet de EBU ook. Ze komen niet massaal in verzet, ze hebben een keer de kans om op een wereldtoneel te staan en dat willen ze zich niet laten ontnemen. En daarnaast zijn er altijd nog die nationale belangen. Zoals bij alles wat Europees zou moeten zijn.
Zaterdag 11 mei 2024
Regels
Meedoen aan het Eurovisie Songfestival is zoiets als in het ziekenhuis te komen liggen: je wordt geleefd en er gelden regels. Aan die regels kun je je maar het beste aanpassen, daarmee maak je het jezelf makkelijker. Je kan je wel gaan verzetten tegen het feit dat het ontbijt om acht uur komt, je verandert dat niet.
Net zoiets geldt er op je werk. En natuurlijk zijn er mogelijkheden de regels te veranderen, maar daar zijn wegen voor. Wegen die je moet gaan niet domweg moet blokkeren.

Sinds corona zie ik steeds vaker dat mensen denken een regel te kunnen
veranderen door zich er niet aan te houden: ik ben het niet eens met die regel dus ik houd me er niet aan.
Zo werkt het in het ziekenhuis niet, op je werk niet. En ook op het Eurovisie Songfestival niet.Vrijdag 10 mei 2024
Zongfestival
De buurman wist het al zeker. Wilders zat erachter. Omdat hij niet blij zou zijn dat er een pro-Europalied zou winnen en Nederland dan volgend jaar een Europees inclusief  evenement zou moeten organiseren.
Dan was het beter om nu dat lied gediskwalificeerd te krijgen zodat hij daarna ook weer een negatief verhaal over Europa kon spinnen.
 Ik antwoordde dat er gelukkig op 6 juni weer voor het Europa van Nederland gestemd kan worden. Of er dan weer een songfestival was, vroeg hij.
Nee, zei ik. Europese verkiezingen, vier dagen. Wij doen op de eerste dag al mee.
'Voor de halve finale? Is het daar niet zo dat de nettobetalers direct door zijn en het oostblokkers door de semi's moeten?'


Wreckless Eric. Zijn eerste album blijft tot mijn tijdloze favorieten horen. Het moest eerst een split-LP worden met hem op de andere A-kant. En deze meneer had je al met een arm kunnen zien drummen in het eerste filmpje (zijn saxofonist had hij ook meegebracht). En inmiddels is Ian Dury ook alweer 24 jaar dood.
Donderdag 9 mei 2024
Muskusrat
Vroeger had het nog wel wat, dat songfestival, want ondertussen had op het toen nog bestaande Twitter, het Urovisie Piskijkersfestival plaats. En daar ging het om de scherpste sneren en de intelligentste beledigingen. En dat was live, op je tweede scherm.
Ik weet niet of zoiets nog bestaat, ik ben van alle sociale media vertrokken. Maar als het nog bestaat zal het niets anders zijn dan seksistische en racistische dooddoeners.
Elon Musk maakt meer kapot dan ons lief is.

Moet u even ontgalmen en ontglitteren en loskomen van de bombast, kostuums, botox en siliconen? Muziek zonder opsmuk. En meer Chuck Berry en Hank Williams-covers totdat de trein komt. En die komt!
Woensdag 8 mei 2024
De koning van de overdekte binnenpleinen in de bibliotheek

Vertaler en Hrabal-kenner Kees Mercks, 80 inmiddels.


Een Bohumil Hrabal-avond in de Openbare Bibliotheek omdat er veel te vieren was:  een nieuw boek, hij zou dit jaar 110 geworden zijn en zijn vaste vertaler  Kees Mercks werd  dit jaar 80. Met op het programma: voorlezen uit zijn werk, herinneringen en een gedeeltelijke vertoning van Het leven is overal van de begin dit jaar overleden John Albert Jansen, een pracht van een documentaire vol nieuwe beelden en herkenning.

En ook Uitgeverijen Pegasus en Prometheus maakten gouden uren. Prometheus met Bohumil Hrabal: Een driebenig paard (de laatste exemplaren van de eerste druk, de tweede ligt bij de drukker) en wederom een bibliofiele uitgave bij Pegasus Huis te koop. Ik kocht er nog een eveneens bibliofiele uitgave van Beste Karel (brieven van Hrabal aan zijn vriend Karel Marysko) bij.

Dinsdag 7 mei 2024
De oorlog wordt elders uitgevochten

Eindelijk weer eens Oekraiens vlagvertoon in Amsterdam. Rechts het dagelijkse leven in de Oekraiense stad Isjum, links dat op de Dam.

Even verderop wordt er weer een universiteits- terrein bezet. Waarom demonstreert toch iedereen voor de Palestijnen en worden de Oekra´eners vergeten? Ik vrees dat ze hier nog From the river to the sea scanderen als de Rus al voor Diemen staat.
Maandag 6 mei 2024


Het gesprek van de dag
'Gek dat er nergens 'Omtzigt functie elders' in die via een Ollongrentje uitgelekte papieren staat.'
'Dat ligt inmiddels zo voor de hand, dat zetten ze niet meer op de voorpagina.'

'Poetin let wel op de kleine lettertjes. Die verandert de grondwet nog terwijl hij er morgen op zweert.'
'Ja, wij van WC-Eend zweren op WC-Eend. Alleen denk ik dat een fles WC-Eend meer waard is dan de Russische grondwet.'

'Maar goed, PSV is dus kampioen.'
'A propos, kan die Omtzigt een beetje zingen? In Eindhoven hebben ze duidelijk behoefte aan een zangleraar.'

'Nog iets over Gaza?'
'We hadden vroeger een oude buurvrouw met van die muffe koekjes in een trommel. Op een gegeven moment sprak niemand daar nog over.'


EuroPapa? Deze EurOpa was veel beter. - Eigenlijk is het idioot dat juist de Stormy Daniels-zaak tegen Trump de hoogste ogen gooit: er zijn zoveel overtredingen die de democratie zwaarder ondermijnden. Maar dit is natuurlijk sappiger.
Copyright Dieter Bruls 2000 - 2024