Mail: dieterbruls@gmail.com


Vorige week
Huidige week
Bij geen updates Tekeningen
Week 11Zondag 17 maart 2024

De officiŽle cijfers van Caroline van der Plas
Ik schrijf een getal op en dan zeggen jullie oh wat is het hoog, zelfs nog hoger dan de vorige keer: hij zit nog stevig in het zadel.
Op het platteland is de steun nog onveranderd hoog, maar tegen verwachting ook in de steden, alhoewel het beeld hier wellicht vertekend wordt.

Cijfers zijn Úf echt Úf niet echt. Als ze echt zijn kun je er conclusies uit trekken, uit niet echte niet.

Als ik zeg dat ik de marathon in 32 minuten heb gelopen, wordt mijn tijd alleen maar waar als jij er aandacht aan besteedt.
Dus negeer die cijfers, noem ze niet eens. En trek er maar een conclusie uit: dat Poetin zichzelf weer eens tot president heeft benoemd.
Alles meer is zijn verhaal ondersteunen.Steve Harley van Cockney Rebel stierf op 74-jarige leeftijd: Sebastian (met opnames van Pinkpop 1974) en Come Back to See Me (bij TopPop). Ik geloof dat ze vooral in Donkiesjot in Sittard populair waren.Zaterdag 16 maart 2024

Zonderland
Als ze me ergens vragen waar ik vandaan kom, zeg ik uit Amsterdam. Vragen ze me waar ik geboren ben, zeg ik in Limburg en als ze me naar mijn nationaliteit vragen zeg ik Burger van de EU. Nederland komt in dat rijtje niet voor.

Bij een kampioenschap voetballen maakt het me dus niet uit of Nederland, Denemarken of TsjechiŽ wint, ook als Duitsland wint juich ik. Ik ben namelijk Europeaan.

En bij dat laatste ligt ook de meeste trots.


OK, mag ie weer? Waarom gaan mensen naar Cleveland? Goed nummer en als je de luxe hebt het ongebruikt in de kast te laten liggen, zegt dat wel iets. - In eigen dorp wereldberoemd (maar ook daarbuiten) en toch kunnen ze nog redelijk rustig over straat. - Wednesday Week she loves me een vreemde tekst, want Wednesday Week is de woensdag na aanstaande woensdag. Dus het zal wel iets betekenen als het is nooit gebeurd: Wednesday Week never happened at all.Vrijdag 15 maart 2024

Een docu over The Troubles in Noord ierland gezien. De eerste regel van dit lied zat er in, bekend van Luke Kelly and the Dubliners maar dit is de schrijver Phil Coulter met de bevolking van Derry.
Stiff Little Fingers groeide op gedurende the Troubles, zij waren half katholiek, hald protestants. The Undertones waren helemaal katholiek en niet politiek, totdat ze vonden dat ze ook maar eens wat over hun situatie moesten schrijven: het lag gevoelig, ze waren geliefd in zowel Derry als Londonderry.Donderdag 14 maart 2024

Infantiel
De Amerikaanse overheid is bang voor Chinese spionage via TikTok.
Ik ben vooral bang van een wereld waarin overheden op een kinder-app zitten.
Een wereld waarin democratie en vrijheid van meningsuiting verward wordt met likes.
En waar het domste dansje de meeste volgers krijgt.DingenIs het Takkie of Siepie (de poes naast Takkie) of een platgereden pauw?In Amsterdam zie ik een nieuwe ergernis ontstaan (als opvolger van de Fatbike-irritatie): de crowdcontrol entree hekjes met loper die moeten suggereren dat je winkel heel erg populair is en dat de aanloop voortdurend gemanaged moet worden.
Hier hebben ze het vanwege hun enorme stapel karton maar even iets minder doorgangversperrend opgesteld. Maar normaal staan ze dus gewoon in de weg.
Op de Dam is het dagelijkse protest voor Gaza wat minder bezocht. Protesten tegen Poetin zijn er al lang niet meer, vreemdgenoeg.Een Routemaster-bus.Woensdag 13 maart 2024

De duikbootspecialistenDe Verjaardagshenken hadden het over duikboten.
Dat ze het nog wel wisten van vroeger met Franse auto's, dat de bodem er zo onderuit roestte.

En dat 'wij' natuurlijk alleen de grodijntjes mochten maken en de vaasjes met plastic bloemen voor in de officiersmess.

En KLM/Air France.

Van dat kwamen ze op de vakantie uit. Ze gingen  allemaal weer met de sleurhut naar de ArdŤche. Het leven was er zo relaxed.

Maar eerst moesten ze hun kwartje van Kok terug. En de verzekering oversluiten. En storneren.

En de buitenlanders.


Dinsdag 12 maart 2024

BOEK
Een dorp in het Derde Rijk

Op de foto Wilhelm Steiner, een boerenzoon uit Oberstdorf vlak na zijn terugkomst uit de Eerste Wereld- oorlog, levend, ongeschon- den, geridderd en wel.
Hij was een socialist en zijn leven lang een fel tegenstander van Hitler, hetgeen niet altijd makkelijk moet zijn geweest in een Beiers dorpje in de door Oostenrijk ingeklemde Allgšu.

Hij speelt een belangrijke rol in het boek A Village in the Third Reich van Julia Boyd. Een verslag van de opkomst van het nationaalsocialisme, de oorlog zelf en de periode erna, nu eens niet landelijk gezien of vanuit de blik van de grote stad, maar uit het oogpunt van een dorp: Oberstdorf in Beieren. Een boerendorp van oorsprong, dat voor de oorlog ook de eerste stappen zet op het gebied van het toerisme (ze legden onder andere de toen langste kabelbaan aan). Om die reden deed de gemeente er in het begin alles aan niet als een bruin nest over te komen omdat ze ook rekening moeten houden met de buitenlandse toerist en de rijke Berlijnse Jood die hun dorpje bezoekt.

Ondanks dat het goed onderlegde non-fictie is, zou het met enige dramatisering als basis kunnen dienen voor een Heimat-achtige serie.

Julia Boyd 9en Angelika Patel): A Village in the Third Reich - Elliot & Thompson, 2022. Het boek is  nog niet in vertaling verkrijgbaar.
Julia Boyd schreef eerder Travellers in the Third Reich over toeristen die het Derde Rijk bezochten.Antisemitisme in Duitsland, ook bij links (bron TTT, de presentatrice is overigens een Duitse met een Marokkanse achtergrond). Ik zeg dan: kijk uit waar je mee bezig bent en zorg niet dat je in die rattenval trapt. - Muziek is er ook: The Velvet Underground, Rock and Roll - Iggy Pop: The Passenger.Maandag 11 maart 2024

Kies eens een Europeaan
Bij het Eurovisie Songfestival mag je niet op je eigen land stemmen. Ik zou dat ook graag bij de Europese verkiezingen zo zien: dat je alleen op buitenlandse partijen kunt stemmen.

Maar beter zou het nog zijn als er alleen Europese partijen gevestigd in alle landen zouden deelnemen. Gegroepeerd rond een duidelijke en boven-nationale ideologie.
En dat je dan natuurlijk alleen op kandidaten uit andere landen kunt stemmen, die vervolgens allemaal geen stemrecht hebben als het om economische belangen van hun eigen land gaat.
En zonder veto's.Copyright Dieter Bruls 2000 - 2024