Mail: dieterbruls@gmail.comBij geen updates:
klik hier
Deze week
Vorige week
Tekeningen
dieterbruls.nl
Week 35
Voorpagina

Zondag 4 september 2022
Elitaire leugenpers sinds 2000


Vlucht naar de Maan
'Nee, dat zag ik aankomen
dat die maanvlucht niet door kon gaan,' schamperde de buurvrouw. 'Het was geen volle maan!
'En als het geen volle maan is kan je er makkelijk naast landen en je moet veel te scherp sturen om om dat smalle sikkeltje te vliegen,'
vulde de buurman met een air van vakkundigheid aan.
'We wachten dus op volle maan,' zei ik maar.
'Ja en als het even kan supermaan dat scheelt benzine.'

Zaterdag 3 september 2022
Elitaire leugenpers sinds 2000


DIT STAAT NIET IN DE IN-ALLE- STATENVERTALING
De beeldenstorm van 1908

Deze zuil is dat wat er rest van de Heilige Stede, een RK kapel ter ere van het Mirakel van Amsterdam (1345). Een stervende spuwde een hostie uit, 'Bah da's brood van gisteren!', met het braaksel werd het in het haardvuur gegooid maar het beschuitje verbrandde niet. Zij ermee naar de Oude Kerk, waar de hostie het echter op een lopen zet en terug gaat. Zij weer met die hostie naar de pastoor, zelfde verhaal, sprintje klaar. Normaal gebeurt iets drie keer in sprookjes, deze nabestaanden leerden heel snel.

U mag het allemaal onzin vinden, dat soort wonderen zijn wel datgene wat mij over de streep zou helpen om gelovig te worden. Als iemand mij wil bekeren vraag ik altijd eerst of ze ook wel heilig geloven in vliegende geboortehuizen en klokken die eieren regenen en zo niet, verkies ik de hel wel. Het simpele feit dat er nog nooit een Maria aan een protestant is verschenen zegt wel genoeg.
De hostie overleeft daarna ook nog de Grote Brand van Amsterdam dankzij een zilveren doosje. Maar niet het plunderend schorrie morrie van Luther tijdens de Beeldenstorm. Ook dankzij dat doosje.

De kapel wordt protestants en die stallen er hun gestolen paarden in en starten er daarna een tapijthal. Zoals die heren van het boek gewoon zijn te doen.
Om te voorkomen dat de kapel ooit weer Rooms kan worden - de koopwaar van de Tapijten Calvijn waren hoogpolige handdoeken geworden door schisma's en afsplitsingen - laat de Luther Taliban hem eerst vervallen en slopen hem daarna (een historisch waardevol gebouw uit 1421, waar de Roomse Keizer onder Duitse Kroon helemaal uit Wenen voor kwam gereisd)  En dat in 1908. Om vervolgens de grond te verkopen aan budgetsneakerventers, Nutella-wafelhandelaars en ander rif raf. Het protestantse geloof neemt de Bijbel letterlijk, maar niet qua handel in de kerk. Voor kerken met niets dan witgekalkte wanden laten ze je dik entree betalen.

Katholieken vieren het Mirakel nog steeds met de Stille Omgang. Stil en 's nachts omdat de Nederlandse Grondwet kerkelijke processies verbood, zogenaamd in zijn algeheel, maar meer specifiek en in het bijzonder alleen voor katholieken. Ooit een protestant een processie zien lopen? Ooit een protestant überhaupt zien lopen op zondag? En Hara hara Krishna Krishna mocht wel.
Dat verbod bleef tot 1983 gelden. Zo veel voor de vrijheid van godsdienst.

Vrijdag 2 september 2022
Elitaire leugenpers sinds 2000


Niks
Ik snap niet waar mensen de tijd vandaan halen om series te bingen. En dan al die podcasts.
Ik heb daar geen tijd voor. Nu zou ik natuurlijk heel snobby kunnen zeggen dat ik teveel tijd besteed aan het lezen van boeken en het beluisteren van Sjostakovitsj symfonieën, nee, ik heb het al mijn hele leven druk met intens niks doen.

En dat is een zware bezigheid vooral als je er bij gestoord wordt door mensen die vragen wat je aan het doen was. Niks schijnt nooit een antwoord te zijn.
Maar mensen doen te weinig niks.

Donderdag 1 september 2022
Elitaire leugenpers sinds 2000


Spoetnik V
Van het Russische coronavaccin Spoetnik V hoor je ook niks meer. Er zouden aanvullende cijfers worden overlegd, nooit gekomen. Het vaccin zou met het Oxford-vaccin gecombineerd worden, nooit iets geworden. Alleen Slowakije nam als Europees land af en die kregen een onduidelijk goedje opgestuurd, meer duidelijkheid zou volgen. Kwam niet.
Het moest de nieuwe Spoetnik I worden, de eerste kunstmaan, het eerste vaccin tegen corona. Als voorbeeld van hoe groot Rusland nog steeds was. De Russische wetenschap die de wereld van een pandemie redde.
Het werd niets, Poetin raakte in een depressie, kreeg smetvrees en wierp zich op de verhalen van vroeger.

Zijn volk had door dat vaccin niet meer de vrijheid van reizen die de andere Europeanen  hadden. En het liet massaal merken dat ze het vertrouwen ook waren verloren. Een groot nee tegen de regering. De Russen lieten zich alleen onder dwang vaccineren. Spoetnik V werd in binnen- en buitenland een lachertje.
En toen moest het maar op de enige manier die een beledigd dictator op zulke momenten rest.
Terwijl de andere grootmachten raketten voor de wetenschap naar de maan schieten, schiet hij nu met zijn raketten kleuterscholen naar de maan.

Woensdag 31 augustus 2022
Elitaire leugenpers sinds 2000


Mijn ontmoeting met Gorbatsjov
Dat ik Gorbatsjov een keer ontmoet heb, heb ik al eens eerder verteld en ik wil niet in herhalingen vallen, maar in het kader van een IM mag het.
Het was die dag dat hij een bezoek aan Amsterdam bracht en het was een stralende middag. Ik was bij het vlakbij de Zeedijk gelegen café De Haven van Texel/De Stad Praag op het achterterras aan het water gaan zitten, om een fris getapte halve liter Pilsner Urquell te genieten. Ik dronk toen nog bier.
Met dat ik zat dook er een rondvaartboot op die daar het scherpe bochtje moest maken. De achterplecht komt daarbij soms vervaarlijk op de kade af, zo ook in dit geval. En daar stond hij, omringd door hoogwaardigheidsbekleders: Gorbatsjov.
Ik hief  mijn in de zon stralende glas naar hem als heildronk.
We keken elkaar aan - recht in de ogen - en alles uit zijn blik verried dat hij er alles voor gegeven had van die boot met saaie hotemetoten af te zijn en daar op het terras waar ik zat ook zo'n verkwikkende dronk aan de mond te zetten.
We groetten nog eens maar de boot moest verder. Zo ook de geschiedenis.

Dinsdag 30 augustus 2022
Elitaire leugenpers sinds 2000

Dinsdagavonden zoals dinsdagavonden moeten zijn
Ik deed wat iedereen op een dinsdagavond zou moeten kunnen doen: ik ging naar de Zevende van Bruckner.
De hoogbejaarde Herbert Blomstedt zou komen dirigeren, maar hij was gevallen en kon niet komen.

Het Mahler Jugendorchester was misschien iets te jong nog voor de late Bruckner. Ik denk dat je voor dit soort werk wat oudere spieren nodig hebt zodat het instrument wat gaat tegenwerken en de inspanning voelbaar wordt. En een oudere geest.

Als jonge honden zo blij met hun eerste optreden in de belangrijkste zaal van het land gooiden ze er toen de garderobehaasters al weg waren nog een sprankelende spontane toegift uit. Zonder de Finse vervangende dirigent.
Maar goed, het bewijst maar weer eens,  om Gorbatsjov verkeerd te citeren: wie te vroeg gaat, wordt door het leven bestraft.

Maandag 29 augustus 2022
Elitaire leugenpers sinds 2000


Humaan vluchten
Misschien ben ik er voor om de Europese grenzen voor vluchtelingen te sluiten. Mits vluchtelingen een menselijke manier om te vluchten wordt geboden: dus niet die levensgevaarlijke reis uitgeleverd aan nietsontziende mensenhandelaars, die het met het menselijke leven niet te nauw nemen. Maar gewoon met een ticket van Corendon tegen een bodemprijs. Dat bespaart volgens mij geld: een paar vliegtuigen laten vliegen is goedkoper dan het totaal opgetuigde systeem van grensbewaking dat we nu hebben.

Het moet iedereen duidelijk zijn dat je er zonder ticket niet inkomt en voor de aankoop doe je een identiteitscheck en haalbaarheidsonderzoek. Zogenaamde veiligelanders haal je er vooraf uit. Het hele gezin kan direct mee. Vertrek hoeft niet via het vliegveld in land waaruit men weg wil.
Verdeling over Europese landen doe je ter plekke. De opvang is geregeld, we weten het aantal te verwachten mensen.

Ik zie alleen voordelen. Vooral omdat het menselijker is. Dus er zal wel een gedachtenfout in mijn redenering zitten. Dat reizen met Corendon menselijk is bijvoorbeeld?
Op bijna alle apparaten wordt deze pagina goed weergegeven. Op Google Chromebooks echter niet:
de pagina moet dagelijks de breedte hebben van het logo boven. Er is een oplossing: klik op drie puntjes bovenin rechts. Ga naar Meer hulpprogramma's selecteer daar Hulpprogramma's voor ontwikkelaars
en je hebt links een kloppende pagina.

(c) - 2000-2022 Dieter Bruls