Mail: dieterbruls@gmail.com



Bij geen updates
Actuele week - Vorige week
Tekeningen







Week 22











Zondag 4 juni 2023












Standaard





Standaarden zijn er ook voor voetgangerslichten, brievenbussen, prullenbakken en lantaarnpalen.



De Duitsers hadden al voor de oorlog een standaardlettertype, de DIN 1457. Ontwikkeld door Siemens in 1936 die niet meer afhankelijk wilde zijn van de letterkast van de plaatselijke drukker, De letter werd vervolgens op bewegwijzering, straatnamenbordjes, stations en wat dies al niet meer gebruikt.
En nee dit was niet een zogenaamd gotisch-lettertype (een Fraktur), want de nazi's vonden dat in 1941 plots een joodse letter. Achter de verordening die letter niet meer te gebruiken zat een practische reden achter: de teksten waren in het bezette buitenland niet leesbaar voor de te onderdrukken burger en het zetlood was er niet voorhanden.

Direct bij de bezetting van Nederland diende hier ook een standaardlettertype te komen. En hier botsten twee mentaliteiten: de Duitse behoefte aan standarisering en de Nederlandse om eerst heel veel te gaan overleggen. En dat liep zo uit dat de Nederlandse standaardletter (de NEN 3225) er pas na de oorlog was. Niemand die zich eraan hield overigens, want standaarden dat was zo Duits.

De VPRO maakte een aardige podcast over deze kwestie en meerdere alledaagse standaarden op ontwerpgebied.








Zaterdag 3 juni 2023












Shostakovich en de tank





Concertgebouw Amsterdam vanavond: Hannu Lintu dirigeert het Nederlands Philharmonisch Orkest met Threnody van Penderecki, het Vioolconcert van Brahms en de Vijfde symfonie van Shostakovich. En dat laatste was wellicht het mooiste klassieke werk dat ik ooit live mocht ervaren.

De Hoorn des Overvloeds
Ik zat bij bovengenoemde concert op het podium direct achter de hoornen. Dat zijn die instrumenten die eruit zien als een klaverblad op de peripherique.
En ik snapte dat die achterin moeten zitten: hoornisten moeten gedurende een concert enige malen een plasje doen. Beter gezegd hun instrumenten moeten dit. Door de vorm van het instrument blijft er water van het blazen in achter en dit laten ze er af en toe uitlopen. (Omdat er tussen de stukken door van setting gewisseld werd, moest er later een frêle violiste in dat plasje zitten.)

Het is hoe dan ook een raar instrument, je gebruikt maar een hand, de ander steek je in het instrument: die doet verder niks dan wat dempen. Net toen ik me dit afvroeg zag ik dat een van de hoornisten een onvolgroeide hand had. Zou ze daarom misschien voor dat instrument gekozen hebben?
En met dat voortdurende dempen is zo'n hoorn toch een beetje als een Ferrari kopen voor binnen de bebouwde kom.

Verder, zijn alle hoornisten linkshandig? En wat doen ze met eentje die rechtshandig is? Met de rug naar het publiek zetten om de geluidsbalans niet te verstoren? Maar valt dat voortdurende geplas dan niet extra op?





Teruglopend na het concert stiet ik op een Rusische tank op het Leidse Plein. Shostakovich heeft die tank zijn leven lang gevoeld: hij had altijd een koffer klaar staan voor als een van Stalins bakkerswagens in de nacht kwam voorrijden.








Vrijdag 2 juni 2023







De BBB en soortgelijke partijen zijn in de Provinciale Staten vooral bezig met ageren tegen de vleesloze dag in het bedrijfsrestaurant.







Stank voor dank
Vroeger moest je de statiegeldautomaat altijd zoeken in de supermarkt. Tegenwoordig hoeft dat niet meer: je kan op je neus afgaan. Ter plekke vind je dan een wachtrij van kleine zelfstandigen beladen met vuilniszakken. Tegen de tijd dat je aan de beurt bent is de machine onklaar gemaakt door obstructie, de opslag vol of is het leesoogje van de scanner door mayonaiseresten aan een staaroperatie toe.

De parken zullen er wellicht schoner op worden, maar het grootste gedeelte van het recyclebaar leeggoed komt uit prullenbakken die door de leeggoed ZZP'ers worden opengebroken. Met meer zwerfvuil tot gevolg.

Het is wonderbaarlijk dat de supermarkten deze situatie accepteren: het is niet alleen de stank, maar ook dat alles rond de automaat plakt. In de zomer gaan daar nog eens de vliegen en wespen bij komen en immense wolken fruitvliegjes die snel hun weg naar de fruitafdeling gevonden zullen hebben.

Er is een betere oplossing: verenigingen zouden statiegeld kunnen gaan inzamelen. Uitbetaling op een cadeau-chipkaart. Waarbij de vereniging een gedeelte zelf houdt. Dat maakt de statiegeldzelfstandigen niet brodeloos, maar je hoeft in elk geval niet meer bij die vieze haperende automaat te staan. Die dan overigens gewoon buiten de supermarkt kan.

Dat en ondergrondse statiegeldbakken (zoals een glasbak) waar je het ook kan inleveren, uitbetaling wederom op een cadeaukaart. Bij alle parkuitgangen, op pleinen en overal waar glasbakken staan.
En als de supermarkten slim zijn nemen ze bij dit alles het voortouw.

Naschrift: ik ben niet tegen het recycelen van leeggoed, maar doe het dan goed.








Donderdag 1 juni 2023












AI-sjemenou





Eigenlijk zou je Artificial Intelligence moeten testen door het langere tijd in een bunker weg te sluiten zonder contact met de buitenwereld. Hooguit met een afgesloten deel van het internet. Een simulatie.
Een soort stand-alone AI dus. En dan zien wat het na een jaar heeft bedacht.
Ik heb een stil vermoeden dat het niet verder is gekomen dan drie nog flauwere Loeki de Leeuw-filmpjes. Maar ook dat is al reden genoeg het experiment stop te zetten.








Woensdag 31 mei 2023







[Ja, die van gisteren nog eens maar nu duidelijker. Gisteren was ik niet tevreden.]







Een investering die uit de boeken kan
Ik zag een programma over Duitsers die ooit een encyclopedie kochten als investering. De Winkler Prins als appeltje voor de dorst.
In die boeken wordt al jaren niet meer gekeken (ze moeten netjes blijven), de informatie is deels achterhaald, gedateerd. Compleet is het zeker niet meer.
Wat zouden die mensen denken als ze hier in Nederland langs alle straatbibliotheken lopen? Zouden ze niet gaan nadenken?
In Duitsland worden mensen met Winkler Prinsen als belegging nu benaderd door afzetters die hun vertellen dat de waarde van hun boeken pas gegarandeerd is als ze ook - tegen een hoge prijs - het ontbrekende afsluitende deel kopen. En dan nog een. En nog een.
Het blijkt maar weer eens dat encyclopedische kennis niet helpt in de werkelijke wereld.

Bij de illustratie: in Duitsland kun je nog steeds met een titel, een net pak en wat stempels op een oorkonde mensen miljoenen afhandig maken.








Dinsdag 30 mei 2023













De terreur van de inlanders
Er is maar één tweedeling: die tussen de Verlichting en de duisternis.
Die duisternis heerst in de binnenlanden, waar de inlanders wonen die geen straaltje licht willen toelaten tot hun duistere bestaan.
Ze zeggen voor vrijheid te zijn, maar hun vrijheid bestaat er voornamelijk uit anderen in hun vrijheid te beknotten.
Ze hebben slechts één doel: hun leven moet heel blijven en de rest van de wereld mag daar desnoods door aan de klote gaan.













Maandag 29 mei 2023















Open geheim





Ik vertelde het niemand, deed geen mailing, en mijn ateliergenoot deed gelukkig hetzelfde. Mijn werk uitleggen en tussendoor sociaal zijn is me te veel. Je nodigt ook niet je hele familie- en vriendenkring uit als je ambulancemedewerker bent.
Gelukkig heel veel aanloop van uiterst geïnteressseerde mensen die mijn tekeningen allemaal zeer waardeerden en er soms hele verhalen bij begonnen te vertellen.

Het hangt er nog, bezoek op afspraak en koffie is om de hoek. En anders hier (selectie komt niet helemaal overeen met expositie).



















Copyright Dieter Bruls 2000 - 2023