Mail: dieterbruls@gmail.comBij geen updates
Huidige week - Vorige week - Overzicht
TekeningenWeek 13Zondag 2 april 2023
Omdat
Er zijn mensen wier belevingswereld zo klein is - de mensen, de dingen waarmee ze zijn opgegroeid - en wier referentiekader zo beperkt is, dat er geen uitweg bestaat zodra er in hun kringetje iets fout gaat.

Ze kunnen dromen van verre landen om naar te vluchten, maar ze kunnen er niet heen. Omdat ze er nooit geweest zijn. Omdat ze de landen niet echt kennen. Omdat ze nooit weg geweest zijn.
Ze zitten met ketenen aan hun verleden vast.

Links: De poolnacht en alle duisternis van het conservatisme dalen weer over Finland. Rouw om Finland, dat opeens een veel minder mooi land is, weer een saaie man tussen andere saaie mannen in saaie pakken, maar toch ook vreugde als PJ Harvey Brahms Deutsches Requiem zingt: Selig sind, die da Leid tragen. PJ Harvey en Das Deutsche Requiem: ook in verliezen schuilt hoop.

Zaterdag 1 april 2023
Traktor hier, traktor daar (overal zit paardenhaar)
Telkens bij het zien van dat paniekhoofd (met dito gepiep) van Sjaak van der Tak van boerenorganisatie LTO, moet ik denken aan nog 100 werst van Omsk verwijderd zijn en kinderen uit de slede moeten gooien om de wolven op afstand te houden.

Drs P: Dodenrit (bij TopPop).
Vrijdag 31 maart 2023
Wie dan stemt, wie dan stikt
Stikstof is een heel belangrijk onderwerp.
Maar het is blijkbaar ook weer niet zo'belangrijk dat je het niet een paar jaar kan uitstellen.

Je zit in een roeiboot. Er zit een groot gat in de bodem.
Omdat je bootgenoten hebben geklaagd over de bankjes, ga je die eerst maar even in de verf zetten.
Donderdag 30 maart 2023Tien maanden ligt het er nu. Vorige week ging het even slecht maar nu het weer beter wordt, trekt het ijsje ook bij. Alleen er dreigt gevaar. Het naastgelegen zebrapad is ingefreesd en er staan bouwhekken op de hoek klaar.

Iets korter wil ik al iets schrijven over Bruckner-cycli. Maar dat komt er maar niet van. Wat is de beste, die van Eugen Jochum met de Staatskapelle Dresden, de nog meer complete en lange tijd uitverkochte cyclus van Stanislaw Skrowacxewski met de Saarbrückener of toch een die eigenlijk niet aan de regels van een cyclus voldoet?

Goed nieuws: Trump is zojuist aangeklaagd. Helaas in de zaak van  het omkopen van een porno-actrice en niet in het ondermijnen van de democratie. Hetgeen ik al verbeelde in de BliBra van 21 maart, met Stormy Daniels.
Woensdag 29 maart 2023
Als de reuzel regeert
Politici die als makke lammetjes naar die Hooizolder van mevrouw Van der Plas gaan. Ze heeft één zetel in de Tweede Kamer, dus waarom?
Wordt hier niet gewoon een dictatuur uitgeroepen?

De Provinciale Staten, die Eerste Kievitseieren Parlementen, zijn niet leidend in dit land. En we moeten eerst maar eens zien wat daar uit de onderhandelingen rolt.
De Eerste Kamer is ook nog lang niet gekozen, de kiesmannen en -vrouwen zijn alleen aangewezen. En het is nog maar afwachten of die zich niet de tent uitvechten.

En ondertussen loopt iedereen die Van der Plas de indruk te geven alsof ze zelfs Vladje Poetin in haar hooischuur kan vragen. Of in het restaurant van haar bitterballencaterende zoon.
Dinsdag 28 maart 2023
Spotify, voor als u niet van muziek houdt
De New York Times heeft een nieuwe rubriek met Spotify playlists van bekende muzikanten. Vaaj nummers die ze inspireerden bij een nieuw album.
Het achterliggende idee is dat mensen muzikaal eens wat anders gaan consumeren dan dat wat het algoritme hun voedt.

Want alle muziek hebben maakt je blikveld niet groter. Maar juist kleiner. Geen smaak hebben is geen overzicht hebben. En overzicht krijg je niet door alles te hebben.

Zoek het maar op: Spotify: NYTimes, The Playlist
Maandag 27 maart 2023
De Bie
Er moest een stoel gehaald worden. Het grote lijf scheen alleen nog in de weg te zitten, zijn vroegere beweeglijkheid was verdwenen.
Het was enige jaren terug op een vernissage in zijn Den Haag dat ik Wim de Bie de laatste keer zag. Hij was broos, breekbaar, hij leek er niet meer helemaal bij. Het was wat veel, al die drukte. Hij ademde laat mij maar thuis uit.
Die maakt het niet lang meer, dacht ik. Hij heeft het dan toch nog een paar jaar gered.

Hij en Kees van Kooten schiepen een monument van onze jonge jaren. Als zij op tv waren liepen er alleen slechte mensen op straat.
De goeden bleven thuis.
Copyright Dieter Bruls 2000 - 2023