Mail: dieterbruls@gmail.com
Vorige week
Huidige week
Bij geen updates Tekeningen


Week 7Zondag 18 februari 2024


De eerste dag van het 25e jaar

Het was zo'n dag. Mensen, schichtig op straat, vluchtend voor de regen die de hele dag valt. Vallen kan. Bij ons is het gelukkig alleen regen, elders zijn het bommen.

Zelfs de dagelijkse wandeling moet vergeten worden. Dit was gister. Maar ooit zal het weer beter worden, niet alleen hier, in de hele wereld ook. Ook voor de Russen die tegen Poetin zijn. Nu tegen Poetin zijn, niet later, nu.

Gleiwitz- incident
Poetin heeft veel geschiedenis gelezen maar evenzoveel niet begrepen. Laatst in het Tucker Carlson-interview beweerde hij dat Polen de Tweede Wereldoorlog was begonnen en hij gaat er blijkbaar vanuit dat niemand beter weet.
Hij doelde op het Gleiwitz-incident een false flag-operation van Himmler rond een radiostation, die moest suggereren dat de Polen waren begonnen.

Het opzetje was echter zo doorzichtig dat niemand het toen ook maar één seconde geloofd heeft.
Zelfs neo-nazi's hebben nooit geprobeerd om dit broodje aap op te warmen. Alleen Poetin maakt het zichzelf wijs. De man die de imaginaire neo-nazi's in Oekraïne wil bestrijden.We gaan naar de velden van Athenry, gelegen in het Ierse graafschap Galway, of ergens anders in een pub. - En ondertussen in Greenville ontvangt Lucinda Williams gasten. - En in Parijs is alleen Francoise Hardy alleen. - Luke Kelly zingt over het stadje waar hij zo van hield.Zaterdag 17 februari 2024
De vastgevroren Ivanov
Veteraan Ivanov was in de tachtig. Hij woonde in een communale flat in zo'n stad in Siberië waarvan je je afvraagt waarom ze er zijn. Veteraan Ivanov, het soort mens waaraan Rusland zo veel verschuldigd is, in toespraken. In mooie redes, in de realiteit zijn er duizenden vergeten veteranen Ivanov. Het zijn de mensen die als ze een ambulance bellen te horen krijgen dat ze zich slecht voelen omdat dat de leeftijd is. Einde gesprek. Geen ziekenwagen.

Onze Ivanov stierf in zijn woning, vastgevroren aan de vloer. De buren moesten hem met breekijzers loswrikken.
Wat was er gebeurd? De woningen werden toch verwarmd? Dat wel. Het waren de leidingen. Nog uit de sovjettijd, jarenlang verwaarloosd omdat er geen onderhoud werd gepleegd. Terwijl daar wel elk jaar en elk jaar weer meer voor betaald moest worden. Maar de onderhoudsdienst deed niets.
Totdat zekere dag de buizen knapten en het water eruit spoot. Geld om het te repareren was er niet, dat was verdwenen. Niemand stelde vragen.
Wat deed Poetin? Hij gaf de terroristen de schuld, de Tsjetsjeense. En de flatbewoners streden tegen het terrorisme in hun winterjassen en viltpantoffels, ijsberend door hun prefab brezhnevka's om warm te blijven.
Dat was in Poetins derde jaar.

Anna Politovskaja, die het opschreef, werd dood gevonden op de vloer van de lift in haar woningblok. Ze hoefde niet losgebikt te worden, haar bloed had haar warm gehouden.
Dat was in Poetins zevende jaar.

Op de foto: Anna Politivskaja met haar dochter Vera, die haar werk voortzet.


Vrijdag 16 februari 2024

Quid quo pro
Als je niet betaalt, word je niet verdedigd, zegt Trump. Hij blijft een maffiabaas.
Maar als de Baltische staten of Polen, die altijd meer dan hun deel hebben betaald, worden aangevallen, zou hij dan wel ingrijpen?
Of geeft hij alleen steun als er landen worden aangevallen waar hij (nog) golfbanen heeft?
Of heeft hij daar al afspraken over gemaakt?


Ik hoop dat de dag snel komt dat we het wereldwijd vieren kunnen. - En die tijd. - En deze nog: ooit komt de dag dat we winnen van degenen die denken boven de wet te staan. - En dat we dit soort mensen opsluiten in hun paleizen en uit laten hongeren.

Donderdag 15 februari 2024
Dag in beeld

Dit zijn mijn helden. Ze stonden vanochtend op de voorpagina van de Volkskrant: schoolkinderen in Charkiv gaan uiterlijk vrolijk en vastberaden naar hun in een metrostation geïmproviseerde klaslokaal. Bij het zien van deze helden weet je weer wat voor lafhartig stuk stront Poetin is.
Prachtige foto van Daniel Rosenthal (excuus voor het ongeoorloofd gebruik).

Op de Dam hield de Vijfde Colonne van Poetin vlagvertoon. Niet-nadenkend Nederlands links loopt daar altijd blind achteraan. En natuurlijk vind ik het vreselijk voor die arme mensen in Gaza, maar die arme mensen in Gaza staan ook achter Hamas, dat Poetin zonodig een cadeau moest geven op zijn verjaardag. Wetende dat het Palestijnse volk slachtoffer zou worden.
Maar dat is geheel volgens de Poetin-doctrine: het eigen volk is slechts stemvee en kanonnenvoer.

Arthur van Schendel had Valentijnsharten. Wie zou hem nog kennen en van Een zwerver verliefd houden? Literaire roem is snel vervlogen, als Valentijnsbalonnen in de wind.

En deze foto stamt uit de New York Times. Wat zie ik hier? Wat moet ik hier zien? Kleine mensen die onderdrukt worden door een paar grote? Of werkten de perspectivische regels even niet?  Zouden de kleine mensen voortaan achteraan gaan lopen, dan lijkt het hooguit dat ze wat verder weg lopen.
Foto van Kenny Holston.


Fotonerds - Laatst op de markt stond een meisje me te observeren. Toen ik iets dichterbijkwam sprak ze me aan. Het ging over mijn camera 'Is that a GR3x?' Ze ging er zelf ook een kopen, maar ze moest nog even sparen tot haar verjaardag (13 mei zou ze 30 worden). Ze had wel de app al op haar telefoon, dat is mij nog niet gelukt. Maar ik lees dan ook nooit handleidingen. Dat zal zij vast al gedaan hebben. Ik hoor nu duidelijk tot een clubje.
Het gaat echter nooit om de camera, maar om de hand van wie die ligt. Graincheck kocht twee camera's van 5 dollar op de rommelmarkt en ging eens kijken wat ze ermee kon. Dus toen ging ik ook nog maar even kijken of er iemand ooit zoiets met een camera (een Fuji DL1000 analoog) die ik nog had liggen, heeft gedaan. En die komt er goed vanaf. Nu nog een liefhebber vinden. Met de Praktica, de Revue en de Lomo die ik ook nog heb liggen, zal ik vast geld voldoende vangen voor een.CampSnap: het ultieme bewijs dat het om de fotograaf gaat en niet de camera.Woensdag 14 februari 2024

Faking News
Super Bowl. Het evenenment is tot het uiterste gehypet.
Je bent fan van het verliezende team, de San Francisci 49'ers. Je bent voor Trump. En de onbereikbare All American Girl Taylor Swift is op de hand van de anderen: de Kansas City Chiefs en Biden.
Je gelooft alle complottheoeën die er over je heen zijn losgelaten: dat de wedstrijd gekocht is om Swift nog een groter podium te geven om tegen Trump te ageren.
De Kansas City Chiefs winnen.
Je bent boos, je bent dronken. High, opgefokt. Je hebt een wapen.

Het is maar even breaking news.
Alles wordt zo gewoon.


Het kassameisje. The Buzzcocks. - En meer Manchester: The Fall. Dan ook maar het rondje afmaken, Joy Division. Allemaal bands die ontstonden na één optreden van Sex Pistols in The Lesser Free Trade Hall (mini-docu).
Dinsdag 13 februari 2024De hoop van de Amerikaanse Democraten
De grootste politieke vraag in Amerika op dit moment is: wie zal er vice-presidentskandidaat worden als Donald Trump niet aan de verkiezingen mag meedoen?

Zelfs de Democraten hopen dat Ivanka vice-president onder Donald Trump jr wil worden. Chuck Schumer: 'Misschien dat zij nog iets van rede kan toevoegen. Omdat ze natuurlijk ook haar handtassen wil blijven verkopen.'
Je kan natuurlijk niet altijd Bruckner luisteren, soms moet The Fall ook: Big New Prinz. - Ja ook ik moet betaald-per-klik reclameinkomsten hebben dus graag even klikken! Benieuwd wat de Reclame Code Commissie ervan vindt. - Aertho Franklin tot besluit.
Maandag 12 februari 2024
Geen mening/ Weet niet/ Blanco
Men spreekt over chaos bij die formatie. Maar als op de eerste tegenslag al chaos volgt, is het fundament dan niet gewoon heel erg slecht?

Het Nederlandse volk zegt dat ze gestemd hebben voor een andere politiek.
En dan heb je een politieke partij, die van Omtzigt, de Geen mening/Weet niet/Blanco-partij en daar heeft hij nooit enige twijfel over laten bestaan, die een formatie geheel anders aanpakt en dan is het ook alweer fout.
Hoe anders willen ze het dan? Getal onder de tien raden? Strootje trekken? Maar dat eerste vindt BBB-Bep te moeilijk en het tweede vindt de rest te agrarisch.Moord in noord

Ik ging naar Noord. Dat is een stadsdeel in ontwikkeling. Helaas woont er een stugge bevolking die volhardt in PVV-gewouwel.

In Noord kwam ik Hitchcock tegen. Zijn blik alleen al maakt de rest dreigend.
Plastic Bertrand was natuurlijk de Vanilla Ice van de punk, maar het is een leuk nummer. Captain Sensible deed het met de (Nederlandse) Softies nog eens over op voorwaarde dat het om familiaire redenen niet in Engeland werd uitgegeven. Dat werd het toch.
De eerste Engelse versie (van Elton Motello) was geen cover van Plastic Bertrand, beide nummers werden op dezelfde basistrack gemaakt. Maar dit is natuurlijk helemaal een vaudeville-act.
Copyright Dieter Bruls 2000 - 2024