Mail: dieterbruls@gmail.com



Bij geen updates
Huidige week - Vorige week - Overzicht
Tekeningen







Week 8











Zondag 26 februari 2023












Bij de bushalte
'Met die waterschappen zweef ik nog. Geen van die gasten zegt dat al die buitenlanders eruit moeten.'
Je kan je afvragen wat buitenlanders met water te maken hebben. Behalve als je naar de rampen met overvolle bootjes kijkt, zoals vandaag weer op de Middellandse Zee. Maar dit soort mensen leggen die verbanden altijd direct, de prijzen van bloemkool: de buitenlanders. Antivaxers kunnen in één stap overstappen van een bus die niet komt op hun stokpaardje.
'Als je Nederland blank wilt,' zei de ander, 'moet je op Forum stemmen.'
Niet dat hij de ander daarmee hielp. Maar hij moest eens weten hoezeer hij gelijk had, met een stem op die klimaatontkenners, zal dat sneller gaan dan hij denken kon.
Ze zullen zich terugvinden op volle bootjes op de Noordzee.








Zaterdag 25 februari 2023












Anti Verlichtings Partij
1
Ene Patrick Nootje vroeg zich op de sociale media af of hij zijn dochter moest laten inenten tegen HPV. Hij vermeldde er bij geen vertrouwen te hebben in de overheid en big pharma, hij beantwoordt zijn eigen vraag dus al. Daarbij richtte hij die vraag aan twee notoire antivaxers en complotdenkers. Dat is vragen of de paus katholiek is.

Nu zijn dit soort mensen - maar ook de Nederlander in het algemeen - altijd meer bezig met de bijwerkingen dan met de werking van een medicijn. Als er maar 1% kans is op een bijwerking dan schatten ze dat hoger in dan een werking van 100% (en nee dit is geen sommetje dat boven de 100 uitkomt, ook met een bijwerking kan een medicijn werken).
Mensen geloven niet meer in cijfers omdat ze niet meer in de wetenschap geloven.

De Arabische wereld kende ooit een hoogstaande wetenschappelijke cultuur: wiskunde, astronomie, geneeskunst waren van hoog niveau. Totdat de domme meute al die cijfers maar als kabbalistische afgoderij ging zien. Zo werd de weg voor de taliban geplaveid.

2
Ik keek nog even verder door de berichten van de heer Nootje en hoopte dat zijn dochter het vaccin ooit zelf zou nemen, voor haar vader was elke redding, hoe groot de pharma ook, te laat.
Hij postte een foto van een kapot geschoten flatgebouw in Oekraïne met daarnaast een foto van hetzelfde gebouw maar dan intact. Bij het kapotte stond februari 2022, bij het hele februari 2023. Dat overtuigde hem ervan dat de oorlog in Oekraïne fake is.
Je kan je afvragen waarom er angst is voor deep fakes als de zelfbenoemde kritische denker al met een kleuterschoolwerkje te overtuigen is.

Wij hebben te doen met een taliban die tegen de Verlichting ten strijde trekt en de duistere Middeleeuwen weer terug wil. En dat we weer geitenkeutels en kikkerdril gaan smeren tegen koorts, omdat alles wat geen kwakzalverij is, hekserij moet zijn.
En tegen HPV? Vrouwenbesnijdenis.














Vrijdag 24 februari 2023










Snellenkaart?










Zondag 8 januari berichtte ik voor het laatst over het waterijsje, dat er sinds eind mei vorig jaar ligt. Er zijn in de tussentijd momenten geweest dat ik dacht dat het slecht ging, vorst, zon, regen, het ijsje leek achteruit te gaan. Maar het lijkt ook een herstellend vermogen te hebben, gevoed misschien door een druppelgroot lek van de spoorbrug precies erboven?





Rompertjes
'Welke vind je mooi?'
vroeg de vader aan zijn dochter die amper zestig centimeter boven de grond uitstak. De plek was de HEMA. Het onderwwerp rompertjes.
'Die,' zei de dreumes en wees er op een.
De vader was hier duidelijk een andere mening toegedaan en antwoordde met 'Waarom vind je die mooi?' Het kind bleef stil, waarschijnlijk begrijpend dat de keuze niet de juiste was. De vader herhaalde zijn vragen nog een keer.
Nu wees het kind stiften aan, in alle kleuren. Dus altijd goed.
'Nee die hebben we thuis al genoeg, stiften,' zei de vader, 'die hebben we niet nodig.' Ja hij misschien niet. Zij wel.
'Ik vind mama leuk,' zei ze een beetje in het loze. Die kocht vast wel stiften en stelde geen moeilijke vragen.







Donderdag 23 februari 2023












Verkoop de Gouden Eeuw




Ik bezocht het voormalige Russische Museum in Amsterdam, de Hermitage. De oude beschrifting was nog niet overal weggehaald, dus las ik dat wie anders ook dan Heineken hoofdsponsor was.
Ik bezocht de expositie Rembrandt en tijdgenoten en ik kan niet anders zeggen dat ik het uiterst deprimerend vond. Ik weet het niet of het aan al dat gebobross op de muur lag of misschien nog wel meer aan het publiek dat het allemaal maar geweldig vond. Kijk, Rembrandt kan ik hebben, die kon buiten het realisme denken maar die tijdgenoten die ontberen dat. Realisme zonder idee erachter stelt even weinig voor als om je heen kijken en niks zien.




'Zo realistisch geschilderd,' hoorde ik bezoekers met 3x leeftijdskorting zeggen en ik dacht alleen, het zijn Bijbelse taferelen dus niks realisme. Alsof je Mozes ooit gezien hebt, Metusalem-kaarthouder.
Ik werd pas weer blij toen ik de afdeling met Outsider Art binnen stapte. Ik zag zo zes dingen die ik wel thuis aan de muur zou hangen. Een Pieter Lastman of Gerard Bol ook wel, maar dan alleen als ik er met een bot Stanleymes doorheen mag raggen.





Naschrift: Excuus ik ben vergeten de namen van de afgebeelde kunstenaars te noteren. Maar ga de expositie bekijken!








Woensdag 22 februari 2023







Sophie Scholl stierf 80 jaar terug onder de guillotine. Traudl Junge, de secretaresse van Hitler zei ooit iets als 'Ik wist het allemaal niet, ik was jong en onwetend. Totdat ik op een dag langs een gedenksteen voor Sophie liep en zag dat ze van hetzelfde jaartal was.' Toen zag ze in dat jong zijn geen excuus is: je kunt het altijd weten.











Koffiepot

Klaas Gubbels tekent al zijn hele leven koffiepotten. Niet verschillende koffiepotten, nee, dezelfde. Eén model.
Een koffiepot die je overigens niet bij de koffiepotten in het warenhuis zult tegenkomen. Je moet bij de handgietertjes kijken.

Toch vind ik zijn werk altijd nog belangrijker dan dat van Vermeer en Escher bijelkaar.





Links - Hoor ik het nou alleen? Ik bedoel dit.














Dinsdag 21 februari 2023












Een wandelingetje na Poetins State of the Onion

De wandeling
Omdat ik me voor het eerst enige zorgen maakte over de woorden van Poetin, maakte ik maar een avondwandeling naar het Amstelstation (ik woon bij het Haarlemmerplein). Het is een wandeling die ik wel vaker maak en ik neem dan altijd even rust bij de herinneringssteen voor Alfred Rosenberg (nee niet de ideoloog achter de holocaust, maar een van de slachtoffers ervan). Ik vertel hem dan dat we de wereld nog steeds niet op orde hebben. Alfred stierf op zijn zestiende in Auschwitz in het gebied waar zijn naamgenoot als Minister für die Ostgebiete in principe de baas was.

Poetins rede
Weer thuis begreep ik de woorden en daden van Poetin maar al te goed. Het is niet meer dan logisch dat hij uit het New Start-verdrag stapt.
Hij wil namelijk met een nucleaire aanval kunnen dreigen en wil dus niet dat bij een controle blijkt dat zijn kernwapens in erbarmelijke staat zijn. Het hele leger heeft hem bedrogen en bestaat uit een stel ladenlichters en flessentrekkers.* Daar moet hij inmiddels wel achter zijn, zo niet hebben we een groter probleem, de man is nu al compleet van het padje af.

Dus die kernwapens zijn papieren tijgers en daarom benadrukt hij natuurlijk ook dat een aantal van de actieve Amerikaanse raketten tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten. Hij heeft eigenlijk alleen materiaal voor iets wat hij al eerder in zijn narratief invlocht: de vuile bom.
En verder wil hij doen alsof de Russen er meer hebben (alsof dat op een gegeven moment nog uitmaakt, je kan dan misschien wel de oorlog winnen maar de aarde heb je verloren) en hij laat hierbij steeds de 400 Franse en Britse raketten buiten beschouwing. En reken maar dat die als nieuw uit de verpakking zijn.

* - Ze weten ook dat Poetin niet daadwerkelijk komt inspecteren, dat doet iemand met smetvrees niet. Het was alleen Beria die ooit na het bijwonen van een kernproef klaagde dat hij niets gezien had en zekerheid wilde hebben. En daarom wilde hij de reactor van binnen inspecteren.





Links - Chuck Jackson stierf de 16e zo werd bekend. Niet zo heel bekend, maar toch. I Keep Forgetting is waarschijnlijk zijn bekendste nummer en dat dan weer omdat David Bowie het coverde.






Maandag 20 februari 2023










Bijsluiter: In de bovenstraande tekst wordt alleen de lange s gebruikt. Dit is natuurlijk fout, aan het einde van een woord hoort men de ronde s te gebruiken. Ik wist dit ook, maar het font dat ik gebruikte kende alleen de lange versie en er was geen mogelijkheid een ronde in te voegen. Ik hou me aanbevolen voor fonts die deze optie wel hebben. Meer over de lange s en het gebruik ervan hier.







Het belangrijkste stuk op het schaakbord, de minste speelruimte
Poetin zit gevangen in zijn eigen onvermogen.

Nu is dit niet heel vreemd, de meeste mensen zijn een gevangene van zichzelf, alleen de positie van Poetin is een andere. Weinigen kunnen over zichzelf heen stappen, toegeven dat ze fout zaten, daarnaar gaan leven en het roer drastisch omgooien.
Alleen echt grote mensen kunnen dat. Echter die bereiken zelden zo'n hoge positie: tegen die tijd hebben ze al zoveel fouten bij zich zelf onderkent, dat ze een andere weg zijn ingeslagen. Grote mensen worden nooit poetintaat.














Copyright Dieter Bruls 2000 - 2023