Mail: dieterbruls@gmail.com
Vorige week
Huidige week
Bij geen updates Tekeningen


Week 1Zondag 7 januari 2024
Magna Pleite

Het Amsterdamse Magna Plaza in het oude hoofdpostkantoor achter het Paleis op de Dam moest het paradepaardje op winkelgebied worden. Al jaren leidt het een zieltogend bestaan. Slechts een verdwaalde toerist loopt er nog binnen.

De tweede verdieping (en alles erboven) is compleet afgesloten. De eerste verdieping is ook meer dichtgetimmerd dan wel wat en op de begane grond zitten al lang niet meer de winkels met grote merken, maar met toeristenspul. Beneden in de kelder, waar ooit de Virgin Store zat is nu een winkel die iets spooky's heeft, alsof je in een set van een horrorfilm terecht bent gekomen.

Misschien dat het een heel mooie ruimte voor het toekomstige Slavernijmuseum is?Zaterdag 6 januari 2024
De woongroep in de papierbak
Mischien kreeg u ook een mailtje van Post.nl. Om samen eens terug te kijken op het oude jaar.
Fred Pakket (een sprekende doos) wilde mij laten zien wat ik zoal kreeg opgestuurd.
Hij viel meteen maar met de deur in huis: het meeste ontving ik in december. In heel 2023 waren het wel vijf pakketten! Daarmee stond ik op plek 157 in mijn postcodegbiedje. Van de 7029 medoende buren.
Daarna vertelde Fred Pakket (die er inmiddels vanuit ging dat we besties waren) me nog een heel verhaal hoe hij reisde: gezellig met andere dozen in een busje.
Ik geloof dat de informatiemaatschappij wel verzadigd is.

De avondwandeling

Lang stond de man prominent midden in de kousenwinkel. En daarna ervoor. Past hij nou een paar kousen om zijn armen omdat zijn vrouw die maat benen heeft?

Leidseplein, de laatste oliebollenkraam. 'Hey bro ff 'n oliboli doen?'

Mensen die fotograferen blijven een onderwerp.

Amsterdam voerde de 30 km in, die niet gehandhaafd wordt. Ondertussen sta je als voetganger minutenlang te wachten voor een zebra. Is het niet makkelijker die tikkers wat sneller af te snellen zodat je het langzamer rijden vanzelf afdwingt?
Vrijdag 5 januari 2024
Serieus
Vnmdaag werd de Duitse CDU-politicus Wolfgang Schäuble begraven. Schäuble zat in een rolstoel.
Ik vertelde ooit een Beierse en enige omstanders in het Goethe Institut, toen het over hem ging, dat ik altijd had gedacht dat Oa  Schäuble  het Beierse woord voor een rolstoel was. Een verkleinwoord afgeleid van Schieben (duwen).
Ik kwam ermee weg, ook al kwam Schäuble helemaal niet uit Beieren maar uit die andere Zuidduitse deelstaat, Baden Würtenberg, waar ook het Schwarzwald ligt, dat door de meeste mensen ook in Beieren wordt geplaatst. Net als de koekoeksklok.

Men vond het waarschijnlijk al heel lovenswaardig dat een Nederlander een andere Duitse politicus dan Angela Merkel en die ene (die een Oostenrijker was), wist te noemen. 
Het is simpelweg een kwestie van onzin heel serieus brengen.


Een film over the Sonics. Wie? Nou die van deze. En deze. Ze zijn wat ouder nu. Maar gekte. - En pas op, voordat je het weet kletst hij zijn tijd vol: Wreckless Eric over Joe Meek. Wereldberoemd geworden met iets simpels als dit. En zijn goede Frans natuurlijk.
Donderdag 4 januari 2024
Waterijsje
Het waterijsje nog maar even. Het ligt er nu vanaf eind mei 2022. Weer, wind, zon, berg zand erbovenop,  stoep opgebroken,  recente aanslag van iemand die het los probeerde te wrikken, het ligt er nog steeds.
Het ging slecht de laatste tijd, maar het herstelt zich weer.
Hopelijk kan het twee-jarig bestaan eind mei gevierd worden.

Waar? Op de hoek bij de tunnel vanaf het Haarlemmerplein naar de Planciusstraat. Bij de pilaar bij het zebrapad.

Nederlanders geloven niet meer in nieuwjaar
'Ja als het jaarwisseling is dan hoor je ze allemaal met hun mooie beloftes, maar daarna?' Nederlanders zijn massaal in het nieuwe jaar teleurgesteld vanwege het niet nakomen van goede voornemens. 'Het vertrouwen is weg.'
'De sigaret die ik nu rook is een protest-sigaret,'
vervolgt Fons die niet met zijn achternaam vermeld wil staan. En het is niet alleen de sigaret die een protest-sigaret is, ook het middagwijntje en die kilootjes te veel zijn uit protest.
'Beloftes, maar niks nakomen. Fritsie, doe mij nog maar een protestpilsie. En neem er zelf ook een!'
Woensdag 3 januari 2024
De verliezer betaalt de pot
Het leven is duur, hoor je vaak. Maar als je elke boodschap zelf ging halen en per keer 5,95 bezorgkosten in een sok doet, heb je aan het eind van de maand een dikke volle sok.

De Jumbo klaagt over de lagere winst door winkeldiefstal. Ze hebben eerst de winst willen verhogen door het grootste gedeelte van het kassapersoneel eruit te gooien en nu klagen over niet scannen aan de zelfscankassa.

En dan begint iedereen over de lage inkomens: die doen dat natuurlijk. Ik heb een aantal keer gezien dat er gestolen werd in een supermarkt door bewust producten niet te scannen. Het ging niet om kipfilet. Het ging om flessen champagne die in de tassen van corpsstudenten verdwenen. In de stellige zekerheid dat zij niet gecontroleerd worden, dat alleen 'de paupers' dat worden.
 
En mocht het toch een keer gebeuren, dan lopen ze naar buiten met de mededeling dat ze hun portemonnee vergeten zijn. En dat dat kassamedewerkertje maar even met pappie moet bellen die  advocaat is. Dat ze hun beschuldiging dat het geen vergissing was maar eens hard moeten maken. En dat ze anders voor reputatieschade voor het gerecht gesleept worden.
De zeven vinkjes aan de kassa.

Oftewel, dan moet je maar kassapersoneel inzetten.
Dinsdag 2 januari 2024
Het volk wil knallen
De krant schrijft over grote schade door zware raketaanvallen op Oekraïne en een aardbeving in Japan. Wij doen dat één keer per jaar vrijwillig.
En dat kost handen vol geld dat je beter aan Oekraïne zou kunnen geven (Dikke pret, sponsor een raket!). Ik moest vandaag op de oogpoli zijn, daar verliep alles nog niet normaal na de toestroom van de  jaarwisseling.

Ik stel voor de kosten van vuurwerk via een directe belasting op dat knalgoed te innen. Dat één rotje gewoon vijf euro gaat kosten. En dan verder een keer per jaar de natte droom van het vuurwerkknallend volk waar maken: de grenzen potdicht en strenge straffen voor iedereen die toch vuurwerk probeert te smokkelen.

Henk

Ik was naarstig op zoek naar wat zomer en wat licht. Ik kwam niet verder dan de uitstalling van een fruitwinkel. Maar dat vooral ook omdat er een luifel boven hing. En licht? In mei?

Nederland is in de ban van Henk. Normaal is Henk een brave kantoortijger in een geblokte spencer, maar vandaag is hij een gevaarlijke storm die de zee doet opstuwen.

Twee Duitse meiden stapten de bus in en ze hadden zich zo min mogelijk flateus gekleed om Henk van zich af te houden. Zodra ze zaten kwamen - na de handy's - uit alle mogelijke zakken (en er passen veel zakken onder zo'n lichtgroene zak) broodjes en gebak. Laat Henk maar komen.
Maandag 1 januari 2024
Best of 2023
Ik zat te denken over de beste dingen van 2023 en ik kwam op mijn tandarts- bezoeken in het Litouwse Vilnius  uit.

Gek dat je een aantal uren in de tandartsstoel noemt als het beste van een jaar, misschien. Maar het resultaat speelt hier ook in mee. Een resultaat waar zelfs mijn eigen kritische tandarts in Amsterdam geen minpuntjes in kon ontdekken, behalve dat ze onder het mompelen van Vilnius, Vilnius vreesde voor haar eigen praktijk.

Maak gebruik van het feit dat je in de Europese Unie leeft en koop daar in waar het gunstiger geprijsd is en men ook aan dezelfde EU-maatstaven voldoet. Geniet de voordelen van een betere prijs en een persoonlijke behandeling zonder haast. Moderne praktijk, gekoppeld aan gedegen handwerk.
Goed tandheelkundig herstelwerk is zo dat niemand het ziet omdat het er zo natuurlijk uitziet.

Je kan zelf een afspraak maken (ze spreken allemaal goed Engels), maar je kan ook mij benaderen als je meer wilt weten.

Disclaimer: dit stukje is niet gesponsord!

2024 - Het jaaroverzicht

Ik geloof dat het Bos (ja die van de atlas) was die in zijn Beknopt Leerboek de Aardrijkskunde in 1876 schreef dat de ligging van het land en de daardoor constante aanwezigheid van modder en slijk de Nederlander noopte tot voortdurend schrobben en schuren en er zo een hang naar properheid was gegroeid. In 1931 deed Karel Capek het in zijn Prenten van Holland nog eens dunnetjes over.
Inmiddels is er ondanks overstromingen nergens meer die hang. Nederlandse 'tradities' hebben alleen nog te maken met geweld (zowel fysiek als geestelijk) tegen anderen of het algemeen.
Zo is er de jaarlijkse traditie van het laten slingeren van vuurwerkafval. Misschien uit spijt dat er geen slachtoffers zijn gevallen (heeft u de bingokaart van gisteren ook al vol?).

Nieuwjaarswensen doe je direct na de 0 van het Nationale Aftelmoment, vaak door iemand hetzelfde te wensen of ja jij ook.
Een dag later (en helemaal twee dagen later) wordt het - ook zonder zoenen! - al gezien als een vergrijp tegen de persoonlijke integriteit. Dus niet doen. Stug doorgaan met niet groeten als je de bus instapt.  Want zo zijn onze manieren,  de constante aanwezigheid van basalt noopte de Nederlander tot het hebben van een onbeschofte aard.

Ondertussen is onze jeugd eenzaam. En hoe komt dat? Door de sociale media, het systeem van constant contact terwijl er geen contact is. Aan constante controle blootstaan en het voortdurend geserveerd krijgen van het gefakete perfecte leven van anderen. De wereld waaraan jij niet deelneemt, de wereld die jou buitensluit.
Het goede nieuws is dat het beste gesprek van 2024 ook al gevoerd is: Norreena Hertz in gesprek met een verbeterde Janine Abbring bij VPRO's Wintergasten. Kijk dat en je weet genoeg voor een jaar.

Dus, voer eens een gesprek in 2024: het kan overal waar je op je mobiel kunt staren. Je weet inmiddels wel dat de kat die een vage bekende van een vage bekende doorstuurde, spaghetti kan eten.

Ja, ik weet het. Ik begin een oude zeur uit een vorig jaar te worden.


Een verontrustend vermakelijk liedje, van Pipilotti Rist.- Tom Waits bezingt hetzelfde thema. - En Hank Williams stierf vandaag 70 jaar geleden op de achterbank van een auto aan teveel. Daarna kwamen de tribute-songs waarin hij een bijbel vasthield terwijl hij alles wat de Bijbel verbiedt in zijn hand had.
Copyright Dieter Bruls 2000 - 2024