Contact: d i e t e r b r u l s @ g m a i l . c o m

 
 

Bij geen dagelijkse update: klik hier

deze week

vorige week

voor tekeningen naar dieterbruls.nl

 
     
 

Week 47

 
     

Voorpagina

 

 

   
     
  Zondag 22 november 2020  
     
   
     
  Om de rel rond hun single God Save the Queen tijdens The Queens Jubilee in 1977 nog wat aan te zwengelen deden Sex Pistols een optreden op de Thames. Al hun optredens waren al enige tijd verboden, de single stond op nummer 1 maar werd niet weergegeven op de hitlijst en het nummer werd niet gedraaid door de BBC. Nu het dus wel mag, wil hij het er zelf niet in hebben. Tegendraads als altijd.  
     
   
  Aflevering 61 [257]  
 

Thuis blijven

We mogen niet meer op vakantie, maar wat geeft vakantie eigenlijk? De meeste mensen schijnen er vermoeider van terug te komen en daarna hebben ze heimwee naar het weg geweest zijn. En ze klagen dat ze geen geld meer hebben.

 

Op het werk merk je dat je om drie weken weg te kunnen, twee weken extra hard bezig bent om alles in orde te maken zodat je weg kunt en als je dan weer terug bent ligt er een hele stapel waar je ook weer twee weken extra hard aan moet werken om die weg te krijgen. Er zit altijd meer werktijd in je vakantie dan die je ermee krijgt.

 

Het IQ daalt ook bij drie weken niets doen. Dus zoveel brengt het niet. Af en toe eens een paar dagen thuis blijven en dan niet de garage verbouwen, geeft veel meer. Maar mensen kunnen slecht omgaan met lege dagen. Ze kunnen niet niks doen.

Iedereen leert ons dat niks doen slecht is. Maar we zouden veel hedendaagse problematiek kunnen voorkomen als we kinderen op school zouden leren niks te doen. De middagen dat ik op school voor straf met mijn armen over elkaar en een vinger voor mijn mond stil in de bank moest zitten, heb ik altijd als het meest leerzame aan school ervaren.

 

Iets anders is het als je op reis gaat om iets bewust te gaan bekijken, iets te leren kennen. Daar heb je wat aan.

Maar hier rijst de vraag: krijg je een andere kijk op de wereld omdat je reist, of reis je omdat je een andere kijk op de wereld hebt?

Als je die andere kijk toch al hebt kan je ook thuis blijven om de wereld thuis anders te bekijken.

 
     
  Zaterdag 21 november 2020  
     
   
     
   
     
   
  Aflevering 60 [256]  
 

'Ik ben niet tegen vaccins maar ik denk wel dat...'

Een pilletje tegen dikke dijen van een onbekende pillendraaier die klinisch getest op de verpakking zet, nemen ze zonder vragen, maar bij een secuur getest vaccin van een gerenommeerd medicijnenproducent hebben ze twijfels.

Ja dat het zo snel gaat. Nou daar hebben we dus computers voor. Vroeger als je naar Spanje ging zat je een middag en een avond over een stapel kaarten gebogen met een oom die zei dat je over Saint Vimfent de la Bapitiste en een buurman die volhield dat je vooral over Louziere sur Bois de Petit Patat moest en dan ging het op de Periferique nog fout en lag je huwelijk in duigen. Tegenwoordig wordt je daar zo doorheen gesluisd (door Parijs, niet door je huwelijk).

Zo is dat ook met vaccinontwikkeling.

 

Ze geven hun patenten niet af. Ik heb ook wat tegen de winsten van Big Pharma, maar bedenk nou eens als jij een Mercedes gaat kopen, hoe je het dan vindt als je een Merkedez meekrijgt die in India naar originele foto's is nagebouwd met bijna echt lijkende onderdelen uit China. Blij?

 
     
 

Ik zocht iets anders maar vond dit: Rik Mayall & Adrian Edmondson brengen Bottom als toneelstuk maar stappen vreselijk uit hun rol.

 
     
  Vrijdag 20 november 2020  
     
   
     
   
  Aflevering 59 [255]  
 

Nicky V [2]

Ik volgde de uitspraak in de zaak Nicky V. En ik was verrast: de aanklacht van misbruik waarvan ik dacht dat dat moeizaam zou worden, bleek naar oordeel van het gerecht sterk genoeg. Dat bewijst maar weer eens dat je nooit uitspraken moet doen alvorens je het hele dossier kent. De aanklacht opzettelijke doding of van moedwillige doding om andere misdrijven te verdoezelen werd echter niet hard genoeg bevonden en dat was natuurlijk de zwaarste aanklacht. Veel mensen hadden Jos B. daarvoor al veroordeeld, maar goed, zie boven: uitspraken, dossier. Het wordt dood ten gevolge van de andere aanklachten: seksueel misbruik en wederrechtelijke vrijheidsberoving.

12 jaar en los daarvan zes maanden voor de aangetroffen kinderporno.

 

En meteen hoor je de stem des volks dat de straf te licht is. Maar het is geen voetbalwedstrijd, het gaat niet om de cijfers. De zwaarte van de straf is niet het resultaat van een rechtszaak, dat is het vonnis: de benoeming van dat waar iemand volgens de rechtbank aan schuldig is bevonden.

 

De veroordeelde gaat in hoger beroep. Hetgeen begrijpelijk is: hij zegt onschuldig te zijn. Het misdrijf werd vandaag voldoende bewezen. De koppeling aan een dader en specifiek aan de veroordeelde lijkt de zwakke schakel in het geheel.

Maar nogmaals, ik heb niet de beschikking over het hele dossier. En u ook niet.

 
     
 

Poolse posters hadden altijd een grote naam in de grafische vormgeving, eigenlijk is het een genre apart. Ze vielen op door het gebrek aan nieuwe technieken, ze werden voornamelijk met de oude methodes gemaakt. Vaak werd het grafisch ontwerp overgelaten aan schilders. Ik presenteer er nu een van de nieuwe generatie, eentje die het moeilijk zal hebben met het huidige Polen: Lex Drewinski.

Zijn werk doet soms denken aan het werk van Collectief Gorilla, dat in De Groene staat.

 
     
  Donderdag 19 november 2020  
     
   
     
   
  Aflevering 58 [254]  
 

Unboxed

Goed het vaccin is veilig en effectief edoch nog niet voldoende getest, maar waarom geef je het al niet aan de mensen in verpleegtehuizen? Die worden het zwaarst getroffen echter zeg nou eerlijk: zouden die nou echt nog last hebben van bijwerkingen op de lange termijn? Bijkomend voordeel: heb je meteen meer testresultaten.

 

De mensen die van lichamelijke integriteit spreken bij vaccinatie zijn overigens vaak dezelfden die vrouwen verbieden abortus te plegen. Of die een anti-homo- verklaring vragen voor toegang tot een school.

 

[tekst loopt door]

 

 

En dingen niet mogen? Nu dwing je kwetsbaren om hun boodschappen in een bejaardenuurtje te doen bij nacht en ontij. Dat kan je dus ook van ongevaccineerden eisen. Je boodschappen alleen tussen 7.00 en 8.00 met je onaantastbare lijf. Dat lijf waarmee je je opstelt als Orban in Europa.

 
     
 

Unzipped

Iedereen die naar de tentoonstelling Unzipped over en van de Rolling Stones gaat moet door hun flat in Edith Grove. De woning in Chelsea die Mick Jagger, Keith Richards en Brian Jones in hun beginjaren als the Stones deelden. Om te laten zien waar ze vandaan komen. Het ziet er uit als alle studentenwoningen, niets nieuws. Maar wie heeft het bewaard?

Mick Jagger deed de opening, via videoverbinding. Nu de meest geslaagde rock'n'roll muzikant die er is. Ik keek naar de kamer waar hij zat. Zoals altijd zie je bij een Zoom-sessie alleen een wand, bijna nooit een hele kamer. Je zag dus maar weinig. Ik zag een gordijn, het hing wat scheef, wat flodderig, gekreukeld. Het zat in zo'n band waar je het elke avond uit moet halen, dat gaat nog. Maar in de morgen moet je het er weer in frutselen. Zou hij dat zelf doen?

Er stonden twee potjes met potpourri dat heeft hij onmogelijk zelf neergezet. Ik probeerde me Keith voor te stellen als hij Mick met de potpourri bezig ziet. 'Leuk Mick die bloemetjes bij dat goud van dat schilderij.'

Een bloem in het stadium tussen bloem en droogbloem stond er ook. In een vaasje. En een bordje op een rekje. Ik kan me niet voorstellen dat Mick Jagger denkt, weet je wat, ik zet hier een bordje op een rekje, dat is leuk. Hoe dan ook een inrichtingselement dat ik nooit begrijp: een bordje op een rekje. Is dat bordje dan van waarde? Het kan alleen maar vallen zo.

Wat me nog het meest verbaasde waren de twee kabels van de schemerlampen. Duidelijk hangend, niet weggewerkt. Dingen waar ik me altijd aan erger. Als je het gemaakt hebt in de muziek is het blijkbaar niet beter.

Met dan ook nog zo'n knipschakelaar van de Blokker eraan, zo een die je altijd op de tast - het schemert al - zoekt maar niet vinden kunt omdat die draad niet vast zit. Die twee draden liepen uit op een stopcontact. Met een verloopstekker.

Over die kamer zou ik veel meer willen weten.

 
     
  Woensdag 18 november 2020  
     
   
  Vertaling: Horizontaal: 11 - glorierijke partij / Verticaal: 20 - glorierijke leider [Foute inzendingen worden bestraft!]. Bron: Maygar Nemzet, de partijkrant van Orbans partij Fidesz.  
     
   
  Aflevering 57 [253]  
 

Fiscus et dementia

De toeslagenaffaire. De verhoren. Opvallend dat als je mensen goed betaalt omdat ze zo'n grote verantwoordelijkheid zouden hebben ze zich achteraf nergens verantwoordelijk voor noemen. Dus wel kassa maar niet afrekenen.

En alleen verklaringen als: 'Mijn beeld was,' 'naar mijn ervaring' en 'dat herinner ik me niet.' Bij je aangifte kom je daar niet mee weg. Als directeur van de Belastingdienst blijkbaar wel.

Ik zie dat overigens nooit in de vacatures: 'Het hebben van een slecht geheugen is voor deze functie een pre.' Toch nog bijzonder dat ze altijd zo'n uitgebreide functieomschrijving 'Directeur Belastingdienst' weten te produceren. In de praktijk komt het erop neer dat je nergens weet van hebt.

In een zin samengevat hoorde ik: 'Mijn beeld is dat de anderen een heel ander beeld hebben, een beeld waarin ik me niet herken.' En niemand die vroeg: 'Gezien het feit dat u zich echt helemaal niets herinnert, rijst bij mij de vraag of u wel daadwerkelijk directeur van de Belasting was.'

Terugvordering van het salaris lijkt me aan de orde. Maar dat zal er wel niet inzitten omdat er dan ook te veel berekende inkomstenbelasting moet worden terugbetaald.

 
     
  Dinsdag 17 november 2020  
     
   
     
   
  Aflevering 56 [252]  
 

 

 

 

De moeder van alle poeder

Ik loop vanaf vrijdag al te denken, lang niks gehoord van de bombrieven-verzender. Ik wilde er al over schrijven.

Misschien dat het maar beter is dat ik dat niet deed, ik zou nog in verdacht kunnen zijn geraakt: hij sloeg vandaag weer toe. Zij het dan met poederbrieven. Zijn gebruikelijke spullen

zullen wel op zijn geweest en nieuw kopen zal gevaarlijk zijn geworden.

Ik ben benieuwd naar de ontwikkelingen.

 
     
 

Trump spelletjes

Ik sprak al uit dat ik de nadagen van Trump nog het meeste vrees. Trump doet alles om aan de macht te blijven. Hij vervangt mensen in de top van leger en veiligheid. Haalt heel veel troepen terug uit oorlogsgebieden, die vlak voor de beoogde machtwisseling terug voet op Amerikaanse bodem zullen zetten. Heeft hij plannen? Verwacht hij grotere loyaliteit van deze troepen uit dankbaarheid dat hij hun terug haalde?

Pence en Pompeo hebben hem met veel moeite kunnen afhouden van een aanval op Iran. Niet omdat Iran nu opeens meer een bedreiging was maar hij zag er natuurlijk een manier in om aan de macht te blijven: een president in oorlogstijd die daarbij niets heeft overgedragen kan je die wel vervangen?

 

Trump spelletjes 2

Het doel van de rechtszaken is ook eenduidig: ze zijn niet eens bedoeld om te winnen, ze zijn alleen bedoeld om het proces te verstoren om zo in staten waar Republikeinen aan de macht zijn (de meerderheid) de parlementen zover te krijgen andere kiesmannen te benoemen. En als dan de kiesmannen er niet meer uitkomen, komt er een afgevaardigde per staat die de beslissing mag nemen (en dan zijn de Republikeinen dus in de meerderheid). Ongrondwettelijk is dat alles niet, wel misbruik maken van de grondwet. En de meerderheid van de mensen zal tegen zijn. Ook Republikeinen zullen weten dat als ze zich hier schuldig aan maken er grenzen overschreden zijn. Trump maakt dat niet uit.

Voor hem is er maar een uitweg volgens sommigen: na Thanksgiving of Kerstmis gewoon verdwijnen. Maar of hij dat kan, die man heeft dagelijks aandacht nodig.

 
     
  Maandag 16 november 2020  
     
   
     
   
  Aflevering 55 [251]  
 

Schuld en boete

In de Volkskrant stond een artikel over Nederlanders die vuurwerk kopen in Belgie, ondanks alle oproepen, verboden en boetes. Ik hoorde zelfs van een strafblad.

'Alleen de boefjes komen nog,' zegt een verkoper. En die nemen allemaal de boete van 100 euro graag op de koop toe. Bij wat ze verschieten is dat klein bier. Er is hun al zoveel verboden, lijken ze elkaar na te praten.

Als je dit soort mensen wilt bijsturen moet je hun het recht op verzekering voor de gevolgen ontzeggen. Medische schade, brandschade, letsel en andere schade aan anderen toegebracht: helemaal zelf betalen. En desnoods wordt je huis verkocht.

Hetzelfde geldt voor mensen die naar Curacao gaan, om het daar even lekker te laten knallen. Al deze mensen kunnen niet met open grenzen omgaan omdat ze altijd grenzen willen overgaan. Daarom moet je ze ommuurde grenzen opleggen.

 
     
 

Data

Verbouwe-

reerde mensen omdat de militaire inlichtingen-dienst gegevens verzamelde.

Ik vraag me vooral af wat ze ermee moeten. Alsof ze bij een inval van de Russen, met hun 40.000 nog capaciteit overhebben om mensen van hun bed te gaan lichten. Ze zullen die capaciteit hard nodig hebben voor al die militairen die civiele procedures aanspannen omdat bij zo'n inval hun secondaire arbeidsvoorwaarden in de knel komen.

En waarom al dat bij elkaar scharrelen? Het is toch veel makkelijker de informatie te kopen bij Facebook: die verzamelen echt veel meer, simpelweg omdat ze het overgrote gedeelte cadeau krijgen.

Je kan daar op knopdruk de gegevens krijgen van alle mensen die de overheid zien als een groot complot dat er op uit is alles van je te willen weten.

Je hoeft maar even te vragen naar alle deelnemers van gespreksgroepen van tegendraadse denkers over corona en je hebt Poetins hele Vijfde Colonne. Met een virus en een groot knuffelfeest leg je ze vervolgens in een mum volledig plat.

 
     
 

Beide illustraties stammen uit het boek Buiten Schot | Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog 1914-1918 [Geheel herziene en uitgebreide editie] van Paul Moeyes, dat voor 7,10 bij Scheltema in de ramsj ligt. En dat is echt te geef. Bespreking volgt, ik ben nog in teveel andere boeken bezig.

Het bord is een bord dat de tijd memoreert van smokkelaars en degenen die aan eigen gewin denken ten koste van de situatie. De landverraders van een land in gewapende vredestijd.

De soldaat draagt zo te zien nog het oude veldblauw (en niet het latere veldgrijs) staande naast een Fongers-rijwiel, jarenlang de fiets voor uniformdragend Nederland. Het frame was om die reden ook hoger.

 
     
     
 

(c) 2000-2020 Dieter Bruls