Contact: d i e t e r b r u l s @ g m a i l . c o m

 
 

Bij geen dagelijkse update: klik hier

deze week

vorige week

voor tekeningen naar dieterbruls.nl

 
     
 

Week 46

 
     

Voorpagina

 

 

   
     
  Zondag 15 november 2020  
     
   
     
   
  Aflevering 54 [250]  
 

Vergelijking

Vreemd is het dat een volk dat zo met de Bijbel is grootgebracht als het Nederlandse vergelijkingen niet begrijpt.

Met een vergelijking kan je iets wat ingewikkeld is simpel uitleggen of een heikele kwestie zo vertellen dat je de angel of het gevoelige punt eruit haalt. De Bijbel staat er vol mee.

Maar vaak als ik een vergelijking gebruik krijg ik als antwoord 'Daar hebben we het nu niet over: dat is wat anders.'

Klopt. Het is een vergelijking.

 
     
   
     
  Zaterdag 14 november 2020  
     
   
     
   
  Aflevering 53 [249]  
 

Alpinisme in polderland

Nee zonder dat en zonder dat en als we dat niet mogen is het geen echte Kerstmis. Inderdaad het is alpinisme in polderland. Dus doe het dan niet.

Die baby wordt elk jaar onbevlekt geboren, dit jaar is het kindeke eens een jaartje geaborteerd.

Geen kerst: je springt ook niet met je schaatsen in de sloot als er geen ijs is.

Scheelt ook stress, geld en nog meer kilo's.

 
     
   
     
  Vrijdag 13 november 2020  
     
   
     
   
  Aflevering 52 [248]  
 

Een box met 10 uur Elton John: de hel bestaat!

 

 

Vrijdag de 13e

Ik zette mijn fiets op  slot voor de boekhandel. Achter me tuurden wat mensen intensief in de etalage. 'Er hangen er wel,' zei de een. Ik keek ook om te zien welke boeken er in de etalage hingen. Er hingen geen boeken, er hing alleen sinterklaasversiering. 'Maar het zijn geen echte,' zei de ander. Ik realiseerde me dat ze het waarschijnlijk over de pieten hadden, die waren wit. Voor mij waren het gewoon pieten, gezien de pagepakjes, voor hun dus niet: ze waren niet zwart. Ik heb mezelf altijd wijsgemaakt dat mensen die in etalages van boekenzaken kijken, meer verheven denken. Blijkbaar niet dus.

Zo acht ik mensen die in boekenwinkels rondlopen ook als belezen. Ook hierin zou ik snel teleurgesteld worden.

'Dat werd tijd, een vaccin. Ik ben nu echt coronamoe,' rapporteerde een mevrouw aan zo'n vrouw die dat soort vrouwen altijd bij zich heeft, ondertussen verveeld in een kookboek bladerend. Ze keek niet echt, zei alleen 'banaan' en zuchtte.

De bananenhaatster gaf echt de indruk dat zij dacht dat dat vaccin alleen vanwege haar vermoeienis met de situatie was. Dat er ergens wetenschappers dachten, in Nederland is een mevrouw het nu wel moe. Weet je wat we maken een vaccin. Oh helpt het ook tegen het sterven van duizenden anderen? Joh! Leuke bijvangst.

'Ik wil met kerst gewoon weer uiteten kunnen. Ik kan geen pan meer zien.' Ze zat ermee, alsof ze de angst had van honger om te komen. 'En dan al die coronakilo's.' Dus de hongerdood was dus nog lang niet aangezegd.

'Martin zei dat hij wel weer eens snert wilde eten!' posteerde de ander zich plots, 'Kan je je voorstellen: snert! Ik ben zijn moeder niet.' 'Van echte erwten?' liet de ander haar ontsteltenis horen, alsof er ergens erwten zijn die niet echt zijn en waar je ook soep van kunt koken.

'Ik denk dat wij gewoon gaan Uberen met de feestdagen,' ze had weer een ander kookboek en was hier, het zat haar niet mee, alweer bij een banaan belandt, 'dan rijdt zo'n brommer maar zes keer. Want ik wil het wel goed met amuses tussendoor.' 'Amuses, meid. Martin moet daar niets van hebben. Als die zo'n hapje op een schuiflepeltje krijgt, dan is het of een vies gezicht en als ie het toevallig lekker vindt wil hij een bord vol. Liefst met aardappelpuree.'

 

[tekst loopt door]

 

'Zodra dat vaccin er is, moet je scheiden. Want daten kan niet met dat corona-gedoe. Snert, godzalmekietelen: als Peet daar om vraagt, dan is het direct zwaaien met het handje.' Ze liet haar hand over de banaan in het boek gaan. 'Ik hou niet van banaan,' zei ze een beetje het luchtledige in. Ergens in Afrika is men nu vast begonnen met het kappen van alle bananenbomen. Doe maar weg, ze houdt er niet van.

Ik ging een etage hoger. Daar liggen boeken over natuurkunde. Ontsnappingssnelheid en zo.

 

De ingevoegde banaan: hier.

 

 

 
 

L i n k s - Haunted White House. Wilt u weten waarom uw reisverzekering steeds duurder wordt? Hierom! Deze meneer ging naar Italie. Laat hem nog een keer vertellen over Beasley Street, waar alles niet is en niks gebeurt wat morgen ook niet gebeurt. Hij overleefde zijn eigen leven dus schreef hij een biografie die hilarisch schijnt te zijn maar nog niet uit is. En als Trump eenmaal weg is is hij niets meer dan een miezerig mannetje die niet zomaar meer bij Fox kan inbellen en die gewoon zijn schulden moet betalen en zijn straf uitzitten: Nobody knows you when you're down and out.

 
     
  Donderdag 12 november 2020  
     
   
     
  Ik wilde eerst de verwijzing naar een klassieke reclame voor een auto van dezelfde ontwerper duidelijker maken, maar koos toch voor een andere letter, om het sloganachtige meer uit te laten komen. En een liedje over gekte en auto's (Arts en Auto).  
     
   
  Aflevering 51 [247]  
 

Op de vraag of ik me laat vaccineren zeg ik luid en duidelijk: JA! (Bij Viagra vroeg ook nooit iemand naar de bijwerkingen).

 

Een loopje nemen

Over het kamerdebat van vandaag kan ik kort zijn: Godsdienst is een mening, een mening is geen godsdienst. Daarom gaat het recht van vrijheid van meningsuiting boven dat van vrijheid van godsdienst. Van nevenschikking in de Grondwet is derhalve, volgens mij, geen sprake.

Ik heb dat artikel over vrijheid van godsdienst altijd overbodig gevonden: dat wordt voldoende afgedekt door het verbod op discriminatie, het recht op verzameling en dat recht van meningsuiting en dat op onderwijs. Belediging wordt in het strafrecht geregeld. Godsdienst hoort niet in een grondwet.

Om die reden lieten de Founding Fathers van de VS het ook uit hun grondwet. En derhalve zei een van de eerste Amerikaanse presidenten, John Adams, die nog bij mij om de hoek heeft gewoond (hoeken zijn rekbaar in Amsterdam) dan ook dat Amerika niet in een godsdienstoorlog kon zijn met de islam omdat zijn land niet geworteld was in het christelijk geloof.

 

Amerika dus. Met de toenemende coronabesmettingen in het Witte Huis heeft Trump een reden om zijn thuiswerkplek niet te verlaten, hij moet in quarantaine blijven. Zou wel voor het eerst zijn dat hij zich aan een coronaregel zou houden.

 

Het is allemaal eigenrichting. Net als het doodslaan van een man in Arnhem. Bij Pedojagers denk ik altijd dat het een nieuw SBS6-programma is. Een soort reality-Wie is de Mol. Wie wordt gemold?

De verdachten: 'Maar hij wilde een afspraak maken met een 15-jarige!' Dan kan je ook de bedrijfsleider van de supermarkt doodslaan vanwege het maken van een afspraak met een sollicitant, een pianolerares vanwege de volgende pianoles en de leraar voor de klas die 'Tot morgen' zegt.

 

En die leraren voor de klas hebben het al moeilijk genoeg. Vanwege meningen die niet beledigd mogen worden. En daarmee zichzelf boven discussie verheffen.

 
     
   
     
  Woensdag 11 november 2020  
     
   
     
   
  Aflevering 50 [246]  
 

Gek dat het deel van het stembiljet voor de president illegaal is, maar dat het andere deel voor de senaat wel legaal is.

 

Lijstjes

Ik dacht ik doe maar weer eens een lijstje. Van boeken deze keer. Mooi vormgegeven boeken en ik had het net zo goed een lijstje van mooie boeken uit de DDR kunnen noemen, want daar komen (bijna) alle boeken vandaan. In volgorde van aankoop. Ik geloof dat ik al deze boeken al eens eerder heb genoemd.

 

 
 

Mooie boeken

 

Georg Grosz (Verlag Philipp Reclam Jun, Leipzig), een boek vol met zijn gedichten en tekeningen. Mooie opmaak in de stijl van zijn kleine  Grosz Mappe.

Gekocht in Praag 1981 in de naast het Nationale Theater gelegen Oost Duitse boekhandel (tegenwoordig zit er de ticketverkoop van dat theater in, heel erg schuin tegenover Kavarna Slavia, waar Havel vaak zat).

Als ik kon tijdreizen...

 

 
 

Karl Marx/ Friedrich Engels: Das manifest (Dietz Verlag). Vooral door de houtsneden van Frans Masereel (en die anekdote over Brezhnev in Belgie ga ik niet meer vertellen).

Gekocht plusminus 1983 in Berlijn onder het wakend oog van de beide heren zelf bij de Fernsehturm. Tegenwoordig zit er volgens mij een viswinkel. Het nieuws van vandaag is de visverpakking van morgen.

 
 

Karel Capek: Der Krieg mit den Molchen (Aufbau). Deze kocht ik in 1990 volgens mij in Karlovy Vary in Tsjechoslowakije. Ik zag het liggen in een winkel die voor de middagpauze dicht was en ik dus moest wachten. Dat was het me waard. Vormgeving en illustraties zijn van Hans Ticha.

Dit boek is een geheel andere leeservaring dan de platte tekstversie.

 
 

Hans Fallada: Geschichten aus der Murkelei (Aufbau). Deze kocht ik in 2007. Ik heb er wel verdere herinneringen aan, maar goed, de aankoop ging via het internet (en dna kan ik wel vertellen hoe het in een klein boekenwinkeltje in een Oostduitse havenstad in een envelop werd gedaan, maar daar koopt u niks voor).

De tekeningen zijn alweer van Hans Ticha. De verhaaltjes zijn de bedtijd verhaaltjes die Fallada aan zijn kinderen vertelde.

 
 

Kurt Tucholsky: Vorn die Ostsee, hinten die Friedrichstrasse (Insel Verlag). Insel maakt qua omslag designklassiekers. Natuurlijk geen DDR-uitgave maar Insel was wel lange tijd een DDR-uitgeverij. Gekocht in Leipzig in 2019 bij de Connewitzer Verlagsbuchhandlung toen ik weer eens bij mijn broer in Leipzig op bezoek was. Deze mini-uitgave (met preeg, een techniek waar ze in Leipzig historisch om bekend staan)  werd fantastisch eenvoudig maar doelmatig van tekeningen voorzien door Katrin Stangl en vooral daarom ook gekocht.

 
     
  Dinsdag 10 november 2020  
     
   
     
   
  Aflevering 49 [245]  
 

De nieuwste kindersmoes: 'Nee dat was ik niet, dat was het algoritme!'

 

 

Onder het juk van de gregoriaanse kalender

Er zijn mensen die de zomertijd willen afschaffen, maar als ik zie dat het om vier uur al begint te schemeren denk ik schaf die wintertijd af.

En dan zullen er wel weer mensen zijn die zeggen dat de wintertijd de originele tijd is, maar zo kan je ook zeggen dat de juliaanse kalender de echte kalender is. Dat het dan zo donker is als je naar je werk gaat: ook geen argument. Iedereen die bang van het donker is werkt toch thuis nu.

 

Volgende: het vuurwerkverbod. Een hele discussie dat het niet helpt, met als belangrijkste woordvoerders vuurwerkverkopers. Bij een onderwerp als het verbieden van harddrugs laat je toch ook niet allemaal dealers op de Zeedijk aan het woord?

Maar goed als het dan niet kan zo'n verbod, dan stellen we toch een avondklok in? Dan steek je het allemaal maar in je eigen woonkamer af als het toch zo ongevaarlijk is.

 

Verder is uit het onderzoek naar het coronavaccin gebleken dat men aardig op weg is naar een placebo die met bijna 90% zekerheid niet werkt.

De buurman: 'Ik snap niet dat ze die mensen nog die placebo's geven als ze toch al weten dat ze niet werken.'

 

Heel kort de Amerikaanse verkiezingen: uit de stemmen is gebleken dat men in dunbevolkte gebieden voor onverdraagzaamheid stemde en in dichtbevolkte voor verdraagzaamheid. Dus omgekeerd evenredig aan het strand, waar geldt hoe drukker het strand, hoe meer foute tattoos je ziet.

Er is nu een lijstje van wat Trump allemaal moet overdragen aan de nieuwe president:

  • wat hij gedaan heeft

  • wat hij gedaan heeft (maar vergeten is)

  • wat hij gedaan heeft (maar liever geheim houdt)

  • wat hij niet gedaan heeft

  • wat hij niet gedaan heeft (maar vergeten is)

  • wat hij niet gedaan heeft (maar liever geheim houdt)

Trump heeft het lijstje al klaar: er staat helemaal niets op.

 

De opiniepeilers in Amerika zaten er allemaal weer flink naast. Dat zullen wel allemaal Mauricejes de Hond zijn, die allemaal hun eigen gelijk bevestigd willen zien. 'Stemmen verspreiden zich voornamelijk door aerosolen!'

 

O ja Slob. Wat hij zei over LGBTQ en scholen. Dus sharia-scholen mogen dat nu ook? En als je als school een gedeelte van de grondwet naast je neer mag leggen dan mag je vast ook de hele grondwet naast je neer leggen. 'Wij zijn een Eigen Volk Eerst-school. Wij eisen van ouders een arierverklaring en dat ze voor bloedzuiverheid zijn.'

 

Tot besluit: het begint met zelf brood bakken. Daarna maken ze kunst met hun mobieltje en eigen tv op TikTok.

Dan worden ze zelf journalist, politicus, geneeskundige, meningsvormer, onderzoeker, viroloog, politieagent, rechercheur. En uiteindelijk eigen rechter.

Maar hoor je ooit nog van iemand dat hij bij de vrijwillige brandweer gaat terwijl dat toch ook zo'n jeugddroom was, brandweerman?

 

Voor al die mensen die hun vuurwerk thuis gaan afsteken?

 

Correctie: ik schreef laatst dat Trump in 2024 weer zal meedoen, dat zal hij niet doen. Hij zal er wel een hoop over praten maar een simpel rekensommetje maakt duidelijk dat er dan ook weer heel veel mensen tegen hem zullen stemmen en daarnaast zullen er ook ouderwetse Republikeinen zijn die op hun eigen partij stemmen. En Trump houdt niet van verliezen.

De Republikeinen zullen hem alleen voor die tijd moeten dumpen. (Ik weet me in deze onderbouwd door John Bolton die ik in een Duitse talkshow zag: daar babbelen ze niet alleen over televisieprogramma's en zangeressen.)

 
     
     
  Maandag 9 november 2020  
     
   
     
   
  Aflevering 48 [244]  
     
 

 

 

De verkiezingen zijn over maar corona nog niet

Hoe was de dag? Diverse Republikeinse Karens wilden de manager van de verkiezingen spreken.

En dan was er gisteren ook nog Rudy Giuliani die een groots door Trump aangekondigde persconferentie had in het Four Seasons Hotel, maar die wilden hem niet en toen werd het het Four Seasons Tuincentrum, heel toepasselijk gelegen tussen een begrafenisonderneming en een pornowinkel. En Rudy stond daar in een sfeer van autospuiterijen te bazelen, hij zal vast verteld hebben dat het Four Seasons Hotel gestolen was door de Democraten. En dat zou best kunnen, in tegenstelling tot de Trump Hotels stelden zij gratis kamers ter beschikking aan gezondheidszorgwerkers die na veel overwerken in de coronapandemie eens goed wilden uitslapen (vaak was er een enorme reistijd naar huis waar dan weer andere gezinsleden waren).

 

Giuliani is als de Iraakse minister van voorlichting (Comical Ali) die stond te vertellen dat er geen Amerikaanse tanks in Bagdad waren terwijl er op de achtergrond eentje langs reed.

Voor de rest is zo'n verkiezing natuurlijk net als het testen op corona: hoe meer je telt hoe meer gevallen je hebt.

 

Maar goed: Trump heeft steeds verteld dat corona na de verkiezingen over zou zijn, ook die belofte maakte hij niet waar. Maar Pfizer ('big pharma!') kwam wel met goed nieuws over hun vaccin.

De buurvrouw had haar man daarop wat van die blauwe smurfenpilletjes van dezelfde fabrikant gegeven ('baat het niet schaadt het niet'). Die zouden dan misschien ook werken. En ze had wat klachten over de bijwerkingen. 'Ik moet er niet aan denken dat iedereen met dat vaccin ook zo over straat moet. Dan hou ik tien meter afstand.'

 

Nu is Pfizer niet de enige. De ontwikkeling van de andere vaccins gaat ook goed. Nu hoop ik alleen niet dat we straks als Pfizer gebruikers niet met Moderna of Johnson & Johnson mensen mogen omgaan. Dat we niet compatibel zijn.

Dat we dus weer nieuwe breukvlakken hebben.

 
     
   
     
 

(c) 2000-2020 Dieter Bruls