Contact: d i e t e r b r u l s @ g m a i l . c o m

 
 

Bij geen dagelijkse update: klik hier

deze week

vorige week

voor tekeningen naar dieterbruls.nl

 
     
 

Week 45

 
     

 

Voorpagina

 

 

   
     
  Zondag 8 november 2020  
     
   
     
   
  Aflevering 47 [243]  
 

Zijn uitzwaaifeestje werd  duidelijk drukker bezocht dan zijn inauguratie. En de muziek was ook beter.

 

Helena direct

Het liveblog heb ik stopgezet. Je kan wel gaan afwachten totdat President Reject Trump zijn verlies ook toegeeft maar dat kan lang gaan duren. Melania probeert hem op andere gedachten te brengen schijnt en zijn schoonzoon Jared profileert zich volgens sommigen als slimste van de familie door dat ook te doen.

Mij lijkt het vooral een probleem als Jared de slimste van je familie is.

Elk eventueel positief geluid van hun kant wordt verstoord door die twee schreeuwlelijkerds van zonen die vrezen voor het einde van hun carriere.

Misschien kan Fake Melania ook nog wat zeggen, misschien dat hij wel naar haar luistert.

 

En de partij? Die laat het afweten, slechts een paar spreken zich uit. Trump was nooit een deel van die partij, hij had altijd zijn eigen mensen. Hij verwachtte blinde steun, maar gaf die nooit.

Hij heeft hen echter in de tang: met de aanhang die hij nu heeft moeten ze hem wel tot lijsttrekker maken in 2024. Want anders doet hij als onafhankelijk kandidaat mee (als hij het geld kan vinden) en dan worden de Republikeinen gehalveerd. Gelukkig winnen de Democraten dan. Dus, de GOP komt nauwelijks om hem heen.

Behalve als alle schuldeisers (ook alle plaatsen die rally's organiseerden en niet betaald kregen), de belastingdienst, de mededingingsorganisatie nu eens geld bij hem gaan eisen. Dat en een paar gevangenisstraffen zou hem de das kunnen omdoen.

Enkeltje Sint Helena zonder tussenstop in Elba graag.

 
     
  Zaterdag 7 november 2020  
     
   
  Aflevering 46 [242]  
 

L I V E B L O G Amerikaanse Verkiezingen

- vervolg van gister -

(Blog wordt van boven aangevuld)

 

 
 
 • Eerst wil Trump dat het tellen wordt stopgezet en nu dat gebeurd is zegt hij weer dat de verkiezingen nog lang niet zijn afgelopen. Kleuters zullen kleuters zijn.

 
   
     
 
 • Een ding in de overdracht is al geregeld: er is vast een Nederlandse hacker die het wachtwoord van het @potus Twitteraccount heeft.

 • Trumps kindermeisjes hebben hem afgevoerd naar het golfterrein om hem wat af te leiden en rustig te houden. Er is ooit een boek verschenen over Trump als golfspeler. Hij valt op zijn hoogst middelmatig te noemen en hij wint eigenlijk alleen maar omdat hij voortdurend vals speelt en niemand hem durft tegen te spreken omdat hij de president is. Zijn golfloopbaan zal nu ook wel over zijn.

 • Opeens was ik CNN zat. Ik kreeg het gevoel dat ze het aan het rekken waren. Ik werd pisnijdig van dat gewacht (word ik niet vaak). Ik schakelde om naar DW-News (Engelstalige Deutsche Welle) en die openden meteen met 'Biden wins'. Ik dacht OK die zullen wel de AP-telling volgen, maar goed dan moesten er toch ook kiesmannen bij zijn gekomen. Dus terug. Precies toen ik het zat was werd hij tot winnaar uitgeroepen. En ik lees net dat CNN de eerste was. Dus je moet altijd tien seconden langer wachten... Bij alles.

 
     
  Vrijdag 6 november 2020  
     
   
  Aflevering 45 [241]  
 

L I V E B L O G Amerikaanse Verkiezingen

- vervolg van gister -

(Blog wordt van boven aangevuld)

 

 
 
 • Ik kon het niet laten om op een van de tweetjes met 'Stop the count!' van Trump te antwoorden 'Come on Donald, you're not a virgin anymore.' Pas later bedacht ik me dat hij dat misschien niet snapt omdat hij zelfs bij Bela Lugosi niet heeft opgelet.

 • Als deze verkiezingen gestolen zijn dan is het toch een beetje als een bank overvallen en alleen de stuivers meenemen.

 
   
 
 • [19:04] - In Las Vegas houden ze ook niet zo van gokjes. Ze willen er niet naast zitten met de cijfers. Maar we spelen niet op nummer, we spelen op kleur. Viva!

 • De patient is overleden maar geen van de aanwezigen wil de stekker uit de beademing trekken.

 
   
  Ik merk vaak dat mensen totaal geen bibliotheek in hun hoofd meedragen van grafische ontwerpen, daarom.  
     
 
 • Het staat 3-0 bij penalty schieten. Dan zijn er altijd van die mensen die willen de overige twee van de serie ook nog zien, 'want je weet nooit.' Dat is er nu aan de hand bij de media. Call it a day!

 • Kom op laat die man nou niet zo lijden. Dit is niet fair meer. Iemand moet hem de doodsklap geven.

 • Ivanka: 'Als hij maar niet weer wodka gaat stoken.' Eric: 'Ik heb er nog hoofdpijn van.' Don Jr: 'Jij: hoofdpijn? Waar?'

 • Typisch dat bij de 'fake media' Biden nog niet gewonnen heeft. Dat zou die idioten toch aan het denken moeten zetten. Echter ook hier: waarmee?

 
   
     
 
 • [16:08] - Nog steeds durft niemand het hard te zeggen. Maar Fox News heeft de anchors verboden Biden President Elect te noemen. Om dat hij gewonnen heeft komen ze niet meer heen.

 • [02:17] - De drie grote tv-netwerken ABC, CBS en NBC hebben de onthutsende redevoering van nu nog president Trump onderbroken zodra hij met zijn valse ononderbouwde en beledigende beschuldigingen begon.

 • Ik denk dat ik met gerust hart kan zeggen dat Trump meer schade heeft toegebracht aan Amerika dan Osama Bin Laden ooit had kunnen doen.

 
     
   
     
 
 • [01:10] - Trump staat weer te kleuterjengelen dat de hele staat waar hij president van was corrupt is. Ceaucescu had meer stijl toen hij afgezet werd die maakte tenminste niet de mensen die voor hem werkten voor corrupt en crimineel uit. Leugen na leugen.

 • Hij brengt het leven van de mensen die voor bijna niets staan te tellen in gevaar en hij zet hun in een hoek waar ze niet horen.

 • Je moet een verliezer zijn om een slechte verliezer te zijn.

 • Geef Trump nou maar een keer zijn zin: stop nu met tellen. (Dan heeft Biden gewonnen.)

 • Over kiesmannen gesproken. Die waren bedoeld om gekken buiten het Witte Huis te houden, dat heeft dus vorige keer niet gewerkt. Slechts twee kiesmannen stemden niet op die gek. Hillary had vijf faithless electors.

 
     
  Donderdag 5 november 2020  
     
   
  Aflevering 44 [240]  
 

L I V E B L O G Amerikaanse Verkiezingen

- vervolg van gister -

(Blog wordt van boven aangevuld)

 

 
 
 • [00:18] - Er zijn in totaal twee gevallen van kiezersfraude vastgesteld. Beide waren van republikeinse kant.

 • [00:04] - Als Trump zijn verlies toegeeft zal hij, vermoed ik, meteen aankondigen dat hij 2024 weer meedoet. En ik vrees dat hij dan kans maakt.

 • De ruimtes waar stemmen geteld worden krijgen inmiddels bewaking. De woordvoerders die in beeld komen ook. Democratie onder vuur van de 'bezorgde burger'.

 
   
     
 
 • Zie het positief: Een peiler is iemand die perfect kan voorspellen hoe het niet wordt.

 • Muziek. De uitslag laat nog even op zich wachten. Dagen en nachten. Beide nummers geschreven door Jimmy Webb.

 • Kan je je voorstellen dat de verliezer van de Amerikaanse presidentsverkiezingen vroeger de vice-president werd? Misschien wel een veel beter systeem maar onder de huidige omstandigheden onvoorstelbaar.

 • [21:04]- Dat niemand de geweldsdreiging van Proud Boys en 'verkiezingswaarnemers' aangewakkerd door Trump als reden noemt dat er veel postaal gestemd wordt door Democraten.

 • [20:04] Het NOS-Nieuws geeft meer rooskleurige cijfers voor Biden dan CNN en NYT. Ze hebben het steeds over nog maar zes nodig. Was dat maar zo. Het staat 253 - 213 (CNN en 214 NYT). Zouden ze bij de NOS dan nog meer 'communistisch' en 'fake' zijn?

 • [18:21]- Ik begin de indruk krijgen dat de resterende staten (afgezien van Alaska) nu wat afwachtend zijn met het tellen van de stemmen: geen van allen wil degene zijn die de overwinning van Biden definitief maakt uit angst om zo het geweld uit te lokken. De boodschapper zal de ergste klappen krijgen.

 
     
  Woensdag 4 november 2020  
     
   
     
   
  Aflevering 43 [239]  
 

L I V E B L O G Amerikaanse Verkiezingen

- vervolg van gister -

(Blog wordt van boven aangevuld)

 

 
 
 • Opeens knaagde er wat: ik had al de hele dag geen mooie muziek gehoord. Dus zette ik de 7e van Mahler op, dat is die die ik altijd maar de 'Voorwaarts en Niet Vergeten'-symfonie noem, vanwege het thema. Ik heb hem in drie versies: de als bepalend geldende van Bernstein met de NY Philharmonic en de eveneens bejubelde van Simon Rattle met de Birminghammer. De derde versie van het Gewandhaus olv de meer begaafde broer van Apollo, Kurt Masur (hij kleedde zich ook beter), luisterde ik. En die is superieur: de ingetogenheid en de rust maken het tot een waar luistergenot. Men wil die 7e nog wel eens te gehaast Voorwaarts! Voorwaarts! spelen en dan vergeet men nogal eens wat.

 
   
     
 
 • [22:06] -  Trump beklaagt zich erover dat elke keer als er meer stemmen worden geteld de aantallen veranderen. Ik ben natuurlijk geen expert maar volgens mij is het veranderen van aantallen een van de gevolgen van tellen.

 • Maar Trump telt waarschijnlijk zo: 'Een, een, een, een, een.' 'Hoeveel is dat?' 'Een.' 'Nee dat is vijf.' 'Nee het is een: dat telde ik toch?'

 • [13:43] - Uiteindelijk zal het erom gaan wie de stemmen van de Supreme Court krijgt.

 • En dan zijn de Russische stemmen nog niet eens geteld.

 • Bij Oranje zeggen ze dan altijd (als ze verliezen): maar we speelden wel het mooiste voetbal. Ja maar je verliest wel.

 
   
 
 • Bij voetbal is er de regel: alles is mogelijk maar aan het eind winnen de Duitsers. En zijn vader kwam uit Duitsland (factcheck: BS).

 • Trump lijkt bereid tot compromis over nagekomen stemmen: alleen die op hem worden uitgebracht zijn geldig. Daarmee geeft hij - naar eigen zeggen - toe aan de Democraten aangaande nagekomen stemmen, het liefst had hij alle stemmen op Biden illegaal verklaard.

 • Lukashenko nam in ieder geval nog de moeite te doen of alle stemmen geteld waren voor zich tot winnaar uit te roepen.

 
     
  Dinsdag 3 november 2020  
     
   
  Aflevering 42 [238]  
 

L I V E B L O G Amerikaanse Verkiezingen

(Blog wordt van boven aangevuld)

 

 
 
 • 03:48 Het ziet er minder rooskleurig uit dan verwacht werd. Het is nog niet verloren, maar gewonnen is het zeker ook nog niet. Ik ga slapen.

 • 03:47 Als je Amerikanen de keus geeft tussen een ijsje en een klap voor de kop is het nog een nek-aan-nek race. 'Bij een ijsje weet je nooit welke smaak je krijgt en bij een klap voor de kop weet je tenminste wat je krijgt.'

 • 03:10 Met de huidige NYT-stand 94 - 119 zou Trump wel de popular vote hebben: zou hij daarover kunnen gaan klagen dat het oneerlijk is omdat hij meer stemmen had.

 • Op CNN staat het 11-0 voor Trump. In de NYT heeft Biden Vermont en staat het 8-3 voor Trump. Straks moeten de nieuwsbronnen ook nog naar het Hoge Gerechtshof. (Naschrift 02:55 CNN 72: 42 - 30, NYT 146: 61 - 85 dat is meer dan het dubbele toegewezen. Trump zal wel roepen 'Zie je wel allemaal fake!').

 • 270 te winnen. Een interactieve kaart die je op nul kunt zetten vind je hier.

 • Bij de debatten wilde hij niet achter plexiglas. De uitslag wacht hij achter metalen schotten af: toch nog een muur gebouwd...

 • ...op die muur die hij dwars door Amerika gebouwd heeft na: een muur die dwars door steden en dorpen loopt. Vroegere gemeenschappen van elkaar scheidt en vaak ook hele gezinnen.

 
   
 
 • Kanye West wil zijn verlies nog niet toegeven. Hij gaat hertelleing aanvragen. (Fake News, dat moet je er tegenwoordig bijzetten, want de werkelijkheid is gekker dan...).

 • NL - De buurman: 'Publieke gebouwen dicht? Ze moeten de ziekenhuizen sluiten: de meeste coronagevallen doen zich daar voor!'

 • Poetin zou jaloers zijn op de opkomst. Misschien moet hij volgende keer Trump om hulp vragen (oh nee die is dan mokkend rentenier in San Quentin).

 • BREKEND NEDERLANDS NIEUWS: Avondklok dreigt voor gebieden met veel besmettingen. Je kan beter een dagklok instellen. Dat deden ze in Slowakije ook en dat is effectiever. Maar voor de rest ben ik voor een avondklok: ga je maar overdag zoukdansen.

 • Meldingen van 'robot-gesprekken' die waarschuwen om niet te gaan stemmen. 'Blijf veilig thuis.' Natuurlijk is het in coronatijden veiliger om thuis te blijven. Maar degenen die waarschijnlijk achter deze telefoontjes zitten geloven niet in Covid 19.

 • Graham Parker met een Sam Cooke klassieker (van Live! Alone in America).

 
   
 
 • Tot nu toe geen geweld. Misschien was het ook wel een verhaal van Trump om angst te zaaien. Er zijn stemmen op CNN die zeggen dat we misschien vannacht al een betrouwbare voorlopige uitslag hebben. Het verhaal dat het oneindig zou gaan duren was eventueel ook zo'n angstverhaal van Trump.

 • Ik heb de gordijnen al dicht en de pyjama aan: klaar voor een lange nacht. Liedje voor Amerika.

 • Trump is qua Burgeroorlog op de kant van de Zuidelijken en hij heeft het niet op gewone soldaten. Daarom zal hij ook wel tegen absentiestemmen zijn.

 • Dit waren andere tijden in het Witte Huis: Leontyne Price zingt Richard Strauss' 'Morgen' en 'Wie sollten wir geheim sie halten' (heel toepasselijk beide) voor president Carter. Wo mann singt da lass dich ruhig nieder, boese menschen haben keine Lieder (ehm, nou, ik ken liederen in het Duits die...).

 • Een bron uit het Witte Huis heeft aan Axios gemeld dat Trump van plan is om zodra het maar even mogelijk is vanavond de overwinning te claimen. Slechte mensen hebben altijd goede tactieken: als hij de overwinning claimt is Biden degene die zeurt en het via het gerecht moet gaan spelen. Als het Opperste Gerechtshof Trump dan in het gelijk mocht stellen kan hij het geheel wegzetten als een overwinning van de democratie. In plaats van een vies loopje ermee.

 • Trump zet niet alleen aan tot geweld, hij gebruikt de dreiging ervan ook om mensen bij de stembus weg te houden. Een tweet met een dreiging werd door Twitter geblokt. Dus zo ver is het al: een president die nep informatie over de stembusgang verkondigt, mensen bang maakt te gaan stemmen. Zoals gezegd, Trump houdt niet van democratie.

 
     
  Maandag 2 november 2020  
     
   
     
   
  Aflevering 41 [237]  
 

In Amerika is het niet meer zo dat de kiezers de politici kiezen, de politici kiezen er de kiezers.

 

Niet meer lezen

'Mam nou gaan de bibliotheken ook al dicht.'

'Jij gaat nooit naar de bieb. Jij leest niet.'

'Maar het gaat om het principe: ik wil mijn vrijheid terug.'

'Hier heb je Het Achterhuis van Anne Frank, dat gaat over vrijheid. Ga dat maar lezen.'

'Ja hallooh! Is het hier een strafkamp of zo? Lezen?!'

 

Ja er is ontlezing. Dat is overigens ook de grootste reden van het bestaan van buurtboekenkasten en mini-bibliotheken. Niet allemaal die mooie verhaaltjes over het belang van lezen en mooie dingen delen. Nee, Nederland wil massaal van de boeken af omdat de interieurbladen de boekenkast in de ban hebben gedaan. Je kon het zien aankomen: zodra men op kleur gaat sorteren, gaan er slachtoffers vallen. Dat is bij alles zo.

En omdat er op Koningsdag niks meer gegeven wordt voor boeken en de tweede handsverkopers ook niets meer betaalt voor waren die hij gratis kan krijgen en men het niet graag weggooit is er de tussenstop naar de papierbak. Zodat de boekenwurm niet aan het geweten knaagt.

 

Er komen strengere lockdownregels aan. Dat zal morgen wel blijken.

Het probleem met regels is dat mensen ze moeten begrijpen om ze te kunnen toepassen.

Neem een heel simpel iets: afwassen. Stel je hebt een afwas die je met de hand doet (dat deden mensen vroeger). Er is een pannetje waar alleen water in heeft gekookt en een aantal glazen waaruit een dessert met vette room is gegeten. Op het moment dat ik nu de pan pak om deze eerst af te wassen zal er altijd iemand zeggen: het glaswerk eerst. In dit geval is dat niet logisch omdat de glazen vetter zijn dan de pan en de regel is gemaakt om het water zo min mogelijk te vervetten.

Zo zit het met heel veel regels. Mensen passen ze toe, maar weten de achtergronden van de regels niet en vervallen zo in een starheid die in de regel averechts werkt.

 

Ik pleit er al jaren voor dat je kinderen op de lagere school naast de benodigde dingen als lezen,schrijven en rekenen logica moet geven. In drie vragen: 1. Waarom is iets zoals het is? 2. Kan het ook anders?  3. Kan het ook beter?

Die drie vragen moet je bij alles stellen en dan ook echt bij alles. Bij 1+1 tot waarom gaat er in een metrostation een roltrap naar beneden en twee omhoog.

Ik weet overigens het antwoord dat 75% op die vraag geeft. En ja, dat is het foute.

 
     
  [ Tekst loopt door]  
     
   
     
 

LINKS - De NY Times had het idee om buitenstaanders eens te laten kijken naar de Amerikaanse verkiezingen. Ze snapten niet dat het een democratie is. Intussen krijgt Trump alsnog zijn muur: men is begonnen met een muur te bouwen rond het Witte Huis.

En met Eartha Kitt eindigen we vandaag, met een lied van Jaques Brel. Live in 1968, haar carriere in de USA was over omdat ze Lady Bird Johnson, de vrouw van de president op een diner in het Witte Huis beledigd had. Ze vluchtte naar Frankrijk en had - taalgevoelig als ze was - al snel een Frans accent (meer nummers met interview over de kwestie en het accent hier). Ik denk dat ze met Trump slaande ruzie had gekregen en haar rol als Catwoman waar had gemaakt. Batman ja, deze keer maar eens door the Jam.

 
     
 

(c) 2000-2020 Dieter Bruls