Contact: d i e t e r b r u l s @ g m a i l . c o m

 
 

Bij geen dagelijkse update: klik hier

deze week

vorige week

voor tekeningen naar dieterbruls.nl

 
     
 

Week 41

 
     

Deze week

 

 

   
     
  Zondag 11 oktober 2020  
     
   
     
   
  Aflevering 19 [215]  
 

Ik las vandaag in de NY Times dat licht overgewicht bij mannen al een verzwarende factor voor corona is. Bij vrouwen speelt dit minder.

Afgaande op mijn lijstje van vrijdag zit ik goed.

 

Gods akker

In Staphorst zei de kerkenraad, dat mondkapjes in de dienst niet hoefden. Want die waren niet wetenschappelijk bewezen. Als ze er zo instaan heb ik goed nieuws voor ze: god is dat ook niet, wetenschappelijk bewezen.

Om aan te tonen dat godsdienst niet werkte, hadden de bolsjewieken na de revolutie goddeloze akkers: deze werden met kunstmest bestrooid, terwijl de naastgelegen Gods akkers met wijwater werden besprenkeld. Om zo inzichtelijk te maken dat de oogst echt niet door god gegeven was.

Maar het was allemaal - zoals het Russische spreekwoord zegt - aan de oren van een dove man die niet luisteren wil gericht. De diepgewortelde tradities waren niet uit te bannen, de vliegreizen om de boeren te tonen dat daarboven echt geen goden en engelen waren ten spijt. Wat men hoog acht, haal je niet zo snel omlaag: als de goden niet daarboven waren, zaten ze nog hoger.

Dat godsdienst een morele functie heeft zoals zo vaak gezegd wordt, dat bleek niet. Moreel maakte het de Russen niet beter, religie uit zich voornamelijk in de rituelen. Het massaal naar de kerk gaan, het zingen.

 

Het gedrag van de diepgelovige Russen tijdens de hongersnood in de jaren twintig, was ronduit bestiaal. Ik bespaar u de verhalen van kannibalisme, het eten van eigen familieleden, soms welbewust geslacht, de roof en verkoop van medemensen voor consumptie en de overvallen op begraafplaatsen. Wie aan honger stierf werd gegeten, wie van honger stierf at. Religie en een daardoor hebben van een hogere moraliteit weerhield hen hierbij niet.

 

Religie hoort niet in een grondwet, je schrijft ook niet over keukenmachineonderhoud. Vrijheid van gedachten dekt die vrijheid in combinatie met vrijheid van verzameling en drukpers al helemaal af. Maar op dat soort vrijheden zitten de meeste godsdiensten natuurlijk niet te wachten.

Ik zou het sterk vinden als men dinsdag het lef heeft de kerken te sluiten. Dat is namelijk niet ongrondwettelijk: men behoudt de rechten zoals boven omschreven, de APV geeft de mogelijkheid een lokaliteit te sluiten. Opiumverkoop lijkt me een goede reden.

 
     
  Zaterdag 10 oktober 2020  
     
   
     
   
  Aflevering 18 [214]  
 

Het DNA van een banaan heeft een match

van 50% met dat van jou

Toch krijgt een banaan geen corona:

je moet dus meer banaan worden.

 

Balkonscenes

Il Douche Trumpolini spreekt weer vanaf zijn balkon. Make Aerosols Great Again!

Hij heeft een medicijn gekregen tegen corona en ik heb een manier gevonden om ijzer licht verteerbaar te maken.

 

De corona-app ging vandaag van start. Een mevrouw zei op tv op de vraag of ze hem ging gebruiken, dat ze zich niet bezig hield met corona omdat je anders gek werd. De gekte die zich in een struisvogelhoofd afspeelt die is de ergste, die wordt bedolven onder een laag zand en blijft intern.

Maar je zult zien, het is allemaal zo goed qua privacy afgeschermd dat binnenkort iemand als klacht tegen een volle trein het onjuiste bericht verstuurd dat ie besmet is met corona. Krijgen opeens 100 mensen de oproep thuis te blijven. Nog een geluk dat 98% van de Nederlanders dat vervolgens toch niet doen.

'Ja ik heb die app wel.' 'Maar houdt u zich ook aan de waarschuwingen?' 'Ja het moet natuurlijk ook net uitkomen qua agenda.'

En mensen gaan hem natuurlijk pas echt massaal gebruiken als ze er ook influencers mee kunnen volgen. Tissueboy Jay en zo. Die kan in elk geval geen merkbare hersenbeschadiging van corona oplopen. Hij gelooft namelijk niet in de wetenschap maar denkt wel dat er iets is.

 

Dan ging het ook weer over het koningshuis. Het gaat nooit om het principe van het koningshuis maar altijd om geld.

Ik ben geen voorstander van de monarchie, noch van dit huidige protestantse kruidenierskoningshuis. Toch ben ik van mening dat Willem Alexander fijn moet blijven zitten en dat hij zijn dochter maar opvoedt tot een goede koningin (die nou hopelijk eens niet met burgervolk trouwt). Ook al kost dat allemaal wat. Een president zal het ook niet voor een pond kaas en een hussel zilveruitjes in de maand doen.

Ik hecht aan de historisch gewortelde belangen van een koning. Een koning heeft geleerd boven en buiten de maatschappij te staan. Een president zou altijd een politiek beladen persoon zijn en de eerste de beste zou het kunnen worden. Clown Bassie, de vader van Nicky V. met zijn handen in zijn zakken geperst op staatsbezoek, invleuiencer Tissueboy Jay of Willem Engel des Doods. Geen Stijl en de Telegraaf zouden een kandidaat kunnen gaan pushen, Roxanne Hazes met haar droge huid en vettige uitstraling. Nee liever iemand met een traditie die hij of zij in stand wil houden dan een met vluchtige belangen.

En Frans Bauer bij de gratie gods, dat neemt zelfs Loekasjenko (nog zo'n balkontype) niet serieus.

 

En word meer banaan!

 

 
 

Linkdump - Een mooi reisdoel, een Chinees verlaten dorpje op een eiland overgroeid door de natuur. Nog een eilandje, wel bewoond vanuit een drone: Mont Saint Michel. En dit is bijzonder: mannen met snorren en baarden, lange jassen en petten op de Tverskaya Ulica. in Moskou. Het is 1896, de tsaar regeert nog, de revolutie is nog 20 jaar ver weg. Ik vind op oude opnames altijd die argwanend kijkende mensen die zich voor de camera posteren zo boeiend. Het was een groot moment in hun leven, zondermeer.

Regende het nog vandaag, wil Sister Rosetta Tharpe even weten, zoals altijd zingend op een station (1964). Had ik deze al, of er leven op andere planeten is? Vraag het aan Australiers in 1962 (ik geloof dat mijn eerdere filmpje met Engelsen was).

Nog wat muziek, van de binnenkort verschijnende Rockfield Files-EP van The Damned, twee andere nummers deed ik al, deze nog niet: Manipulator. En iets rustigers van Hayley Thompson King. Minder is meer (Bauhaus!): muzikanten realiseren zich vaak te weinig wat ze in de studio verliezen. Zoals te verwachten gaat ze op het eind nog even los.

 
     
  Vrijdag 9 oktober 2020  
     
   
     
   
  Aflevering 17 [213]  

 

Een lijstje:

Temperatuur 36,5

Gewicht 60,5

BMI 19,3 - B.O. 80

 

Ik mis Brezhnev

Ik ging op een queeste voor een fornuisaansteker. Die bestonden vroeger, het waren eenvoudige mechaniekjes bestaande uit een klein wieltje op een steeltje dat na het naar beneden drukken van een heveltje langs een vuursteen schraapte. Met de vonkjes werd dan het gas uit je fornuis aangestoken.

Nu heeft men dat anders gedaan. Nog steeds steek je met een vuursteentje gas aan, alleen zit dit nu in de wegwerp plastic aansteker: met het ontstane vlammetje steek je dan het gas aan. Er is dus een geheel overbodige stap toegevoegd.

Ik weet dat we van het gas af moeten maar het is geloof ik niet de bedoeling dat we dit doen door het onnodig op te maken.

En het erge is: ze kijken je gek aan als je erom vraagt. Alsof je om een apparaat om ponskaarten mee te lezen komt vragen.

 

Misschien word ik ook wel oud. Ik zat gisteren zo terug te verlangen naar de Koude Oorlog, het moet haast wel. Mooie tijd was dat. Ik vond Brezhnev gezellig. Veel mensen in het midden en oosten van Europa en een groot deel van Azie zullen dat niet gevonden hebben. Maar ik vond hem gezellig.

 

[tekst loopt door]

 

 

Vandaag fietste ik door de Amsterdamse Rivierenbuurt. Er stonden twee makelaarachtige types een kantoorklos te bewonderen, een van de lelijkste die ze ooit in Amsterdam hebben neergezet. Dat gebouw ziet eruit als heel veel smeergeld aan de welstandscommissie. En dat creatief met beton-werkje tooiden ze met de naam Rivierstaete. Alsof je een heel lelijke baby Dieudonne noemt. Maar misschien is dat ook wel iets als, ik heb hem ook maar van god gekregen, don't blame me.

De twee heren zagen wel toekomst in het pand. In elk geval een, die er vanaf wou. Er stond een kunstwerk naast. Zo een wat ze een plastiek noemen, terwijl ze meestal van minder brandbaar materiaal gemaakt zijn. Geplaatst door zo'n jaren 70 PvdA-wethouder die van goedkoop rood hield op vernissages. Lekker mingelen met de architecten van de ziel [1].

Zij fotografeerden het ding, ik deed dat ook. Het werk was nog nooit zo vaak vastgelegd: het ging iets meer glimmen. Het lag me op de tong om te zeggen, Brezhnev zou het mooi hebben gevonden. Maar misschien had ik dan wel een miljoenen deal verpest. En daarbij dat soort mensen weten meestal niets van Brezhnev. Ik wel. Hij zou het lelijk hebben gevonden. Net als Lenin, die hield ook niet van modern, die zag het liefst kolchozemeisjes met broodkruim op hun kin door Vermeer gepienzeld. Zoals iedereen met slechte smaak Vermeer mooi vindt.

 

[tekst loopt door]

 

Ik vervolgde mijn weg en zette me op de Churchilllaan aan de voeten van Ghandi die nog een lange weg te gaan leek te hebben. Maar hij zal het fijn gevonden hebben dat hij over de Churchill kon lopen.

De man werd vroeger vereerd, ik heb nooit zoveel opgehad met mannen die in tafellakens lopen, op Tarzan na, waren dat voor mij allemaal oosterse tovenaars met bijbehorende trommeltjes en aya aya-gezang.

Maar nu heb ik iets met India, namelijk dat ik er helemaal niets mee heb en ik als ik een reisje erheen kreeg aangeboden ik net zo lief in een Sporthuis Centrum Strafkamp ging zitten. Ik heb een pishekel aan al die mensen die heel nuftie Borobudur uitspreken en dan zo verwaand kijken terwijl ik alleen denk, nou jij vertrouwt op je kleefpasta. Laat ik het er maar bij houden dat ik de Niet-Gebonden Landen niet mocht. Dat was me te vaag.

De Koude Oorlog [2] die mis ik.

 

1] - In de film Das Leben der Anderen onjuist toegeschreven aan Stalin, het was van Lenin.

2] - Bonuspunten voor wie de typenummers van de twee DAF's in het filmpje kan noemen.

 

 
     
  Donderdag 8 oktober 2020  
     
   
     
   
 

Aflevering 16 [212]

 
 

Pence wordt in het Witte Huis

ook wel Mike Vapona genoemd

 

Vice-lord of the Flies

Het was zo'n dag dat je met je hond bij de KwikFit staat. Omdat ze een uitlaatservice hebben en je zelf niet door de regen wil.

Bij de verslaggeving van het vice-presidentdebat kreeg de vlieg op het hoofd van Pence de meeste aandacht, ik heb hem zelf gemist want ik luister voornamelijk. Het moet wel een strontvlieg zijn geweest.

 

Dan heb ik nog een advies aan de Nederlandse regering: maak een corona-prijslijst. Geef vooraf de maatregelen die bij een bepaalde besmettingsgraad horen aan. Zodat iedereen kan zien welke vrijheden men inlevert bij het bereiken van een bepaalde besmettingsgraad. Komt de R op x dan lever je y in. Geen discussie, de R bepaalt, de maatregelen staan vast. En het ligt aan de burger zelf.

 

Als aanvulling op de zaak Nicky V. waarover ik gisteren schreef, een stuk uit de NRC. En dit uit De Vooravond.

 

[tekst loopt door]

 
     
   
     
  L I V E L O G  VICE-PRESIDENTIAL DEBATE
 • We tellen af naar een vice-presidentieel debat vanachter plexiglas met een vice-president die vanwege zijn falend beleid eigenlijk in quarantaine moest zitten.

 • De toon is daarmee gezet: Pence houdt zich niet aan zijn eigen regels. In beschaafde kringen heet dat hypocriet.

 • De president heeft zijn besmetting met Covid-19 een blessing from god genoemd. 217.000 doden.

 • Pence looft het snelle optreden van Trump inzake corona, maar goed dat behelsde het sluiten van grenzen. Zijn gebruikelijke reactie op alles.

 • Pence zegt over het Rosegarden Massacre ongeveer het volgende: de president heeft zoveel vertrouwen dat het Amerikaanse volk zich aan de coronaregels houdt, dat we het zelf niet hoeven te doen.

 • Harris: Als Fauci zegt dat ik het vaccin moet nemen, neem ik het. Als Trump het zegt doe ik het niet.

 • Als de functie van een vice-president is het niet beantwoorden van vragen maar de tijd volpraten, dan is in ieder geval Pence geslaagd.

 • De vraag of het volk recht heeft over info over de gezondheidstoestand van de president wordt door hem volgepraat met dankbetuigingen. Blijkbaar heeft het volk ook geen recht op het antwoord op die vraag.

 • Rudolf Hess heeft enorme concurrentie op het onderdeel in konten kruipen. Wat een paladijn, een slippendrager. Gelukkig gelooft hij in god: hij krijgt zijn straf dus nog wel.

 • Pence: You're entiteld to your own opinions but not to your own facts. De gotspe.

 • Pence: "Under our administration we have the best weather in the world."

 • Pence zijn tactiek is heel Trumpiaans: stop vier leugens in een zin en ze vergeten er drie te weerleggen.

 • De gespreksleiding treedt niet op tegen de tijdsoverschrijdingen van Pence, en Harris wordt constant gewezen op dat er maar weinig tijd is. Hoe komt dat nou?

 • Zal Trump zonder geweld de macht overdragen? Een uitgebreid antwoord van Pence, maar geen antwoord op de vraag.

 • Conclusie: Pence kwam minder slecht over dan verwacht, maar minder is nog steeds slecht. Harris minder scherp dan gedacht, maar minder is nog steeds scherp.

 • Degene die zich in een debat niet aan de regels houdt, heeft voor mij verloren: die houdt zich namelijk in het echt ook niet aan de regels.

 
     
  Woensdag 7 oktober 2020  
     
   
     
   
  Aflevering 15 [211]  
 

De Daily Invisible is niet meer

Julius Vischjager de uitgever van de Daily Invisible kwam te verdrinken in de Ringvaart. Hij was 83.

Ik kwam hem wel eens tegen in een budget kopieerwinkel, daar vermenigvuldigde hij zijn weekblad, dat een grote naam had in Nieuwspoort. Hij signeerde dan het eerste exemplaar voor me en schreef er nog wat bij en dat mocht ik dan vervolgens tegen de volle prijs kopen.

Hij was wat warrig van nature en de laatste jaren nam dit toe. Van iemand bij Vrij Nederland hoorde ik dat hij wel eens naar de redactie belde, meestal liet men hem dan een tijdje praten, vaak lag de telefoon gewoon op een bureau. In diverse schenklokalen leurde hij met zijn krant, vaak doken mensen weg of vluchtten de wc op, want had hij je eenmaal gespot kwam je niet meer van hem af. Niet dat het een onaardige man was, dat niet, maar breedsprakig.

Zijn pianospel was net zo. Zeker niet slecht, maar het werd omschreven als nadrukkelijk. Op steeds meer plekken met een openbare piano kreeg hij pianoverbod. Maar hij speelde door. Tot een quatre mains met Marc Rutte is het niet gekomen.

Die schreef lange tijd wekelijks het antwoord op zijn traditionele afsluitende vraag in Nieuwspoort, net als een aantal van zijn voorgangers, zelf in het blad. De laatste tijd kwam het er niet meer van. Hij was moe. Hij zal nog lang onzichtbaar blijven op het Binnenhof.

 

De dood van Nicky V

Dan verder de zaak tegen Jos B., aangeklaagd in de dood van Nicky Verstappen. Diverse mensen spreken steeds over moord: de doodsoorzaak is echter nooit met 100% vastgesteld, ook het tijdstip niet. Er was ivm vakantie pas laat een patholoog-anatoom beschikbaar. Sporen van geweld zijn er ook niet.

Ook spreken mensen van het zedenmisdrijf. Dit was alleen een aanname van de politie. Er zijn geen sporen van bloed of sperma aangetroffen.

DNA-onderzoek stond in die tijd nog in zijn kinderschoenen, de manier van rechercheren en het veilig stellen en bewaren van bewijzen was hier dus ook niet op gericht. Contaminatie is geen onmogelijkheid. En we bouwen rechtszaken niet op aannames en geen onmogelijkheden. Maar zoveel mogelijk op zekerheden.

 

Vandaag mochten de moeder, de zus en de tante van Nicky in de rechtszaal spreken. Vooropgesteld ik vind het spreekrecht van slachtoffers prima, maar het moment niet. Ik zou dat pas graag zien na de veroordeling van een verdachte. Voor die tijd horen emoties niet in een rechtszaal thuis en het hoort al zeker niet om een verdachte als onmens uit te maken als een zaak nog niet bewezen is verklaard.

En met een doodsoorzaak die niet vastgesteld is kunnen worden, een zedenmisdrijf dat maar een aanname was, is het de vraag of er in het geheel wel een zaak is.

 

En voor de goede orde: ik zeg dit puur uit bescherming van de rechtsstaat, ik vergoelijk geen zaken. Maar ze moeten wel aangetoond worden. Met de jarenlange media-aandacht en de framing rond de zaak vrees ik dat - zoals ik al eerder zei - er een volksopstand uitbreekt als de verdachte wegens gebrek aan bewijs en misschien wel bij gebrek aan zaak, onschuldig wordt verklaard.

Je kan niet iemand schuldig verklaren van een zaak die niet eens bewezen is.

 
     
   
     
  Dinsdag 6 oktober 2020  
     
   
     
   
  Aflevering 14 [210]  
 

In tijden dat de waarheid meer gevaarlijk is dan de leugen, kan je alles roepen.

 

De Witte Huis Griep

Ik had nog veel op mijn lijstje, maar niet vandaag.

Ik besprak eerder De Witte Ziekte van Karel Capek. Het wordt een boek genoemd dat de nodige parallellen heeft met de huidige pandemie, als hij het de Witte Huis ziekte had genoemd was het helemaal passend geweest. Overigens vind ik deze toneeltekst (uitgave Pegasus, nr 38 in de reeks Slavische Cahiers, vertaling Kees Mercks) niet Capeks sterkste werk. Oorlog met de salamanders vind ik zijn mooiste boek, wellicht ook omdat ik er een hele mooie uitgave van heb (een lijstje met de mooist vormgegeven boeken heb ik ook nog op mijn lijstje staan).

 

Er komt geen vaccin voor de dag van de Amerikaanse verkiezingen. Hoe vaak Trump het ook belooft. Een belofte die zijn aanhang niet zal boeien, die zijn mede door zijn toedoen, anti-vaxx.

Het percentage mensen in de VS die zich zeggen te laten vaccineren is inmiddels zo laag dat vaccinatie geen nut meer heeft: de kritieke dekking zal niet gehaald worden en het virus zal dus niet uitdoven..

De Witte Huis Griep zal blijven totdat hij vanzelf weggaat. Daarvoor hoeven er alleen voldoende doden te vallen.

Heb je meteen de drukte bij stembureaus opgelost.

 

[tekst loopt door]

 

 

 

Dan was er nog een gynaecoloog in Nederland die dacht dat huisgemaakt, korte productielijnen, uit eigen keuken, naar oud familierecept, monitoring van leveranciers ook predikaten zijn die je in zijn beroep met kunstmatige inseminatie toe kunt passen. Je zou toch bijna willen aanraden om zelf een potje mee te nemen.

Het is een beetje als een doula die tijdens de bevalling ook een eigen kindersokjeslijn blijkt te hebben. En veertien tips voor pijnloos bevallen met commercial breaks voor elektrische fietsen tussendoor.

 
     
  Maandag 5 oktober 2020  
     
   
     
   
  Aflevering 13 [209]  
 

'Het regent, het regent.

de pannetjes worden nat

En als het dan niet regent

dan is er ook wel wat.'

 

There ain't no hamburgers in hospital

Zei ik het niet? Hij maakt de regels zelf met zijn autotochtje. En die mensen die hem moeten rijden en bewaken die krijgen een opdracht en als ze het niet willen staan ze op straat: brood of dood.

Vanavond zal hij het Walter Reed verlaten (Trump: 'I'm fired!'), ook al zegt de medicus nee, als lijfarts zijn ze ja-knikkers. Natuurlijk neem nog een burger.

Trump voelt zich beter dan ooit: dus hij geeft toe dat hij er slecht aan toe was al die tijd. Hij heeft dan ook voldoende steroiden in zijn lijf om van een gehaktbal een fokstier te maken. Bijwerkingen steroiden: agressiviteit en zelfoverschatting. Alsof we daar iets van gaan merken.

 

God trekt meer mensen dan the Beatles (max. 30 bezoekers!)

In Staphorst hebben ze op hun falie gehad: het is altijd een klein groepje radicale fanaten die het voor de grote groep die alleen maar vredelievend is verpest. En ik denk dat die andere christenen ook maar eens van zich moeten laten horen en dit gedrag afkeuren.

Een mevrouw uit Staphorst liet weten: 'Maar ik draeget altiejed eejn kapjen, dej heuret althiere. Dej moetet van oezen Heere Gristus' (Maar ik draag altijd een kapje, dat hoort hier. Dat moet van onze Heer Christus).

Kijk en dan hebben we het over mensen die in de rest van hun leven uiterst voorzichtig zijn, vrouwen die de was niet 's nachts laten draaien omdat ze die goedkopere stroom toch niet helemaal vertrouwen.

 

[tekst loopt door]

 

 

En dan zag ik Isa Hoes op tv, dat is een totaal onbekende BN'er die nadat ze getrouwd was met een andere totaal onbekende BN'er die zelfmoord pleegde (ik kan me er iets bij voorstellen, na haar lament) tegenwoordig weduwe van beroep is. Of zie het meer als een verdienmodel.

Haar zoon moet de zaak overnemen want die heeft er nu ook een boek over. Zo gaat dat met die erfelijke BN'er dynastieen. Over elke lekke fietsband schrijven ze een boek (zijn er in Nederland soms gevangenissen waar gevangen dat als lijfstraf moeten lezen?). Een keertje de aardappelen laten aanbranden en ze hebben een kookboekenlijn.

Snapt u de ontlezing nu?

 

En vertelde ik al van die Ouderenbond (een belangenvereniging!) die toen er een uurtje voor ouderen werd ingevoerd in de supermarkt (hoera zou je zeggen), ging klagen dat dat stigmatiserend was? Dat is Nederland op zijn Nederlandst. Haarkloven. Het prisma van het schisma. Afsplitsing van afsplitsing. Verschil zien tussen  de synoniemen gereformeerd en hervormd.

 

Dirk van den Broek reageerde snel: ze voerden ook een ouderenuurtje in. Met de mededeling dat iedereen natuurlijk de hele dag welkom is. Dus dat is een niet-stigmatiserend ouderenuurtje voor alle leeftijden. Bij mijn Dirk komen overigens de hele dag alleen onder obesitas lijdende scootmobielen met van die grote vulmandjes voorop. Voor vloeibare suiker en diepvriessnacks. Trumps zonder rijke vader zeg maar.

 

Hoeveel ouderenpartijen zijn er door haarkloverij voortgekomen uit 50Plus? Gebruik dat maar als voorbeeld van expansieve groei bij een pandemie. En de nachtmerrie dat alle kikkerdril een kikker wordt?

 

Vannacht droomde ik dat ik in de hel was. Niemand hield er afstand. Toen hoorde ik dat Famke Louise, Willem Engel en Maurice de Hond er in het RIVM zaten.

'Het is niet voor niets de hel,' zei de Satan.

 

Tot morgen.

 
     
     
     
 

(c) 2000-2020 Dieter Bruls