Voorpagina

Vorige week

Het Polen-verslag (Krakow en Auschwitz) valt hier te lezen. 

Maandag 15 november 2021

Kijk daar hoog in de lucht, is het een... Soms gaat een U-Bahn boven de grond in de lucht en gedraagt hij zich als een S-Bahn en soms doet een S-Bahn een Verwandlungsakt door ondergronds te gaan. In de Koude Oorlog was het altijd de US tegen de SU en voor West Berlijn betekende dat U eerst, voor Oost S eerst. Ik blijf het een interessant verhaal vinden. Volgende keer toch een keer naar het vervoersmuseum.

 

De Oranienstrasse in Kreuzberg ooit hoogburcht van de Berlijnse krakers, ze zijn groen geworden, modderen met tuintjes, eigen teelt wetenschapper en dus ongevaccineerd. De cafés zijn dus leeg: vandaag is de 2G-regel ingegaan en er wordt streng gecontroleerd. Ze drinken hun biertjes buiten op een krat bij de Späti, de avondverkoop.
Ook mij werd de vraag gesteld maar ze was zo druk met mijn koffie bezig in haar multikoffiezaak, dat ik eerst dacht dat het een vraag was in de trant van opgeschuimde latte of niet. Dus ik antwoordde dat ik niet zo'n verstand van hippe koffie had. Ze keek me aan of ik net van Mars was teruggekomen.

 
S-Bahn Eberwalder Strasse. Werelderfgoedlijst. Zondermeer. Vooral ook die winkeltjes en terrasjes beneden.
 

Prenzlauer Berg. Het is rustig. Bij de cafés die open zijn tekenen van tweedeling: gevaccineerden zitten warm binnen, de ongevaccineerden staan te kleumen buiten. Als ze maar geen koutje oplopen. Want dan is het rennen naar de spuitenverstrekker: BZ meldde gisteren dat er nogal wat spijtoptanten zijn. Beter te laat dan nooit, de meeste moeten eerst naar de teststraat: het volle program.

 

Zondag 14 november 2021

Ontdek de beeldrijm. Deze bankjes kunnen wel nog 100 jaren mee meneer Honecker, of zolang ze nodig zijn. Een muurdeel, of het daar stond?. En nog zoiets: een monument voor een telefooncel. Deutsche Reinheitstag stond er op een prullenbak in niemandsland. Niemand die zich er iets van aantrok. De brievenbus in Kreuzberg was alleen voor liefdesbrieven., die had ik niet En een leeg metrostel is uiterst geschikt voor een sprintwedstrijd.
​Wie zei er ooit dat geel een moeilijke kleur is?

 

In Duitsland zijn op zondag de winkels dicht, ook de supermarkten. En in een wereldstad als Berlijn ook. Op Bahnhof Friedrichstrasse is een stationssupermarkt open, maar ook niet tot 22.00 uur. 
​Je eerste goede vriend in Berlijn wordt de uitbater van de Späti in je ​Kietz. Of de man van de Curryworststand. De beste currywurst eet je naast station Gesundbrunnen. Niet die naast de U-Bahn uitgang, die is slecht, de Curry Baude moet je hebben, uitgang Badstrasse. Hijzelf zei dat hij niet wist of het de beste was, het was Marktware​ namelijk, maar ze hadden een goede naam, dat weer wel.

 

Deze ballon met wereldbolopdruk van Die Welt had vroeger voor paniek gezorgd in de tijd dat er bijna recht eronder de grens tussen twee werelden liep. En had tot een wereldoorlog kunnen leiden.

 

Metro Kochstrasse was vroeger het einde van de wereld als je grensovergang Friedrichstrasse/Zimmerstrasse overging. Het daar gelegen Checkpoint Charlie is een beetje als de Pier van Scheveningen, vergeten toeristiek met vergane glorie souvenirwinkels die zich allemaal museum noemen. Ik begin overigens te geloven dat die muur alleen nog in de hoofden van toeristen bestaat.

 

Zo snappen de inwoners van Kreuzberg het sarcasme niet van het feit dat de overwinning van het kapitalisme vooral inhoudt dat zij nu aan die andere - arbeidersvijandelijke - kant van die muur op zondag Schlange stehen moeten voor een ambachtelijke taart.

 

Zaterdag 13 november 2021

 

Waar ooit de muur liep, loopt nu het Mauerpad. Een bezienswaardigheid die nu ook als olifantenpaadje wordt gebruikt. De huizen aan de oostelijke kant werden ontruimd ooit, nu hebben mensen achtertuintjes waar ooit niemand mocht komen. En er is de zaterdagse fietsenmarkt.

 

Het gaat hard. Kreuzberg is volledig verhipsterd, Prenzlauer Berg ook. Friedrichshain moet er ook aan geloven. Dit is de Niederbarnimstrasse.

 

Aan de westkant van de poort werd pro-kernenergie gedemonstreerd, aan de oostkant tegen het regiem in Soedan. En dan was er nog iemand die met een Duitse vlag zwaaide (het goud valt weg op de foto). En er waren Berlijnse beren voor de toeristen. Voor iedereen wat.

 

De Rijksdag met een photoshoot. Ik dacht, zij is het model, hij de fotograaf, het was andersom. Zo zie je maar: je doet zo je best geen vooroordelen te hebben. Het plein was gereserveerd voor de tv, ​dem Deutschen Volke.

 

Een televisietoren maar niks op tv en een wereldklok maar nergens te gaan. Bij het station op de Alexanderplatz. S-Bahn ontmoet U-Bahn. De S was van Oost Berlijn, vele West Berlijners weigerden hem daarom te nemen. En de U was van het westen en reed langs verduisterde stations in het oosten waar niemand van staatswege instapte.

Ik heb die IKEA-keukenklokken aan de wereldklok altijd een beetje lullig gevonden. Alsof het altijd rond etenstijd is.
​Ach knallige Welt, du Lunapark.

 

Vrijdag 12 november 2021

Berlin ist alt zong Nina Hagen. Op sommige plekken wel. De binnenstad is onherkenbaar nieuw. - De tot nu beste Currywurst: bij de Metzgerei op de Garnstrasse in Babelsberg. Die is wat klein, u krijgt er twee. Vriendelijke bediening ook. Mit Darm en niet door de motormaaier gehaald. Ik heb nog een geheimtip, die ga ik binnenkort proberen. - Ik kon een booster krijgen, want de laatste was krap zes maanden terug. Echter ik kreeg dinsdag een griepprik en dan mag het niet. Nu helpen geregelde griepprikken ook bij de weerbaarheid tegen corona, weet ik van een viroloog.

 

In Potsdam-Babelsberg was ik in het park van de zomerresidentie van Wilhelm I twee van mijn broers tegen het lijf gelopen. Een derde, die in Leipzig woont, kon niet komen. Wel vervoegde zich de Gräfin Von L, in wiens huis we een kopje koffie dronken. Dat gaat zo in onze kringen.

 

Vanaf zijn zomerbordes had Wilhelm I een aardig zicht gehad op de Glienicker Brücke, die bekend werd als de spionnenruilbrug tussen Oost en West. Helaas de goede man was voor die tijd overleden, anders had hij wellicht een bezwaarschrift vanwege horizonvervuiling ingediend.

 

Babelsberg is het Hollywood van Duitsland. Alle grote films zijn hier opgenomen. Volgens mij komt het in Babylon Berlin veelvuldig aan bod, maar ik heb die serie niet gezien.
Wilhelm II hield van vastgelegd worden op film. Of het daarom was dat ze hier zaten? Op de foto, het S-Bahn station aan de lijn die ook langs Wannsee leidt, waar men een snode regie voerde over een heel volk.

 

Sans Soci betekent niet Zonder Worst maar Zonder Zorgen. Het was het zomerverblijf van de keizerlijke familie. Ik heb het altijd een niemendalletje gevonden. Het verderop gelegen Neue Palais wordt door de meeste mensen als een monstrum gezien, ik vind het mooi. Sans, Souci (die komma staat er echt) is een uit de kluiten gewassen orangerie. Het kweekhuis ernaast kan mij zelfs meer bekoren.

 

Donderdag 11 november 2021

 

Links een Litfasszuil, voor aanplakbiljetten. Genoemd naar meneer Litfass die het ding bedacht. Kleinere mededelingen gaan op de lantaarnpalen. Weer thuis met tijdsverloop in fonts. 

 

Wie bij Konnöpcke een Currywurst eet en dat lekker vindt haalt in Nederland meestal zijn neus op voor een frikandel met curry. Nu smaken die hetzelfde. Als je in Berlijn een goede Currywurst wilt eten, dan overal maar niet daar. Je komt er ook niet zonder door enorme plakken aangekoekte duivenstront te waden. De Berlijnse patatkippen schijnen er dol op te zijn. En mensen die alles geloven wat ze in reisgidsen lezen.

 

Een nieuw paleis voor een keizer die dood is. Het is nep, het is prefab, maar goed het staat er. Historisch correcter was het geweest om het Palast der Republik te behouden.
Mooi is dat Berlijn zo'n fijne Fernsehnturm heeft (alhoewel er in de DDR niet veel fern zu sehen was), elke stad zou in het centrum een goed zichtbare toren moeten hebben. Links de Dom. Die staat er al wat langer. Alhoewel, je weet het nooit.

 
Museumeiland. Berlijners fietsen tegenwoordig ook bij slecht weer.
 

Woensdag 10 november 2021

Impressionen
In het boordrestaurant van de trein geldt de 2G-maatregel. In Nederland wordt er nog oeverloos over gepraat.
Van de gratis kranten die klaar liggen (Frankfurter Allgemeine, Süddeutsche Zeitung, Die Welt en Bild) neem ik de eerste twee.
Prettig kranten die niet op tabloidformaat zijn en dus veel meer tekst leveren waaronder veel nieuws.
In de Duitse formatie, de Ampelparteien (Stoplichtcoalitie) bereiden 3G op de werkplek voor. Niet eens in de twee dagen testen maar dagelijks. Groen licht daarvoor!
Het zal een verdere nekslag voor Tinder zijn, mensen die zich elke dag ontmoeten bij de teststraat. Wat ons bond? Ons wantrouwen tegen alles van na de Middeleeuwen!

Prettig is het dat er in de diepgravendere artikelen over corona geen eigen kweek wetenschappers, volkszangers en van de straat geraapt rif raf hun mening ventileren. Op theebladeren gebaseerde visies van wichelroededansers wordt hier niet gebouwd. Mijn besluit staat vast, ik zeg NRC, Volkskrant en NY-Times op en neem de Süddeutsche Zeitung.

Verder: Bielefeld bestaat. Of het moet een erg goede projectie zijn.