Donderdag 19 augustus 2021
Op soort
En dan al die nonnen, priesters zie je nauwelijks. Zwarte, grijze, witte, bruine habijten. Ik was ze nog aan het bestuderen, hoe ze met elkaar omgaan, of ze elkaar begroeten ongeacht een andere kleur, of er een hiërarchie is of een functieverdeling. Mixen de soorten? Ik kwam er niet uit. Ik heb om te beginnen behoefte aan een gidsje waarmee je nonnen kunt determineren.
Woensdag 18 augustus 2021
Dali bij Penderecki
Dinsdag 17 augustus 2021
Een pijnlijke les
Je ontkomt er niet aan in Auschwitz Stammlager (Auschwitz I): de AMF-foto. Ik had erover nagedacht het anders te doen. Maar je kan er weinig meer van maken.
De gids deed haar werk al 15 jaar, maar nog steeds zeer bevlogen. Niet de hele week, dat viel niet vol te houden, daarvoor was het zoals zij het deed te vermoeiend. Als je nog steeds emotioneel wordt van de gaskamer, loop je daar niet als gids, maar als mens die de weg wijst.
In de verte doemt Auschwitz-Birkenau (Auschwitz II). De doodsfabriek, hier werd de dood tot lopendebandwerk gemaakt. Wat me vooral opviel was dat het gebouw dat vele mensen als hun laatste normale gebouw hebben gezien zo weerzinwekkende goedkoop uitgevoerd is. Eensteens muren, tankstationstijl.
Door de poort reden de treinen naar binnen. Je had niet teveel spullen mee mogen nemen, zodat je geen prullen meenam, maar waardevolle dingen. Die werden je afgenomen. En dan werden diegene die nog waardevolle arbeidskracht konden leveren eruit gesorteerd. Voor de anderen begon de wandeling naar de dood.
Wie het geluk had en in staat werd geacht de resten van zijn lotgenoten weg te werken - er mocht geen bewijs over blijven - werd maximaal een paar maanden in een overvolle barak ondergebracht. Daarna stierf je van ziekte, honger of kou. Of was gewoon op. Misschien waren het zij met de meeste levensdrang die er zelf een eind aan maakten.
Misschien dat er ooit iemand van een zomerzon heeft genoten. Even. Heel even. Totdat er weer een wolk uit de schoorsteen voor schoof. De overlevingsdrang hield de moordmachine aan de gang.
Soms zag je familie terug op de Rampe. Perron Eindpunt. Praten mocht je niet met ze, dan was het voor jou meteen afscheid voor eeuwig. En daarbij moest je ze waarschuwen voor het onvermijdelijke? Of moed inspreken terwijl je wist wat er kwam? Er was maar een goede raad: diep inademen. Dan ging het het snelst. En werd jou de gedachte dat je ze boven de anderen uit hoorde schreeuwen misschien wel bespaard.
Van de gaskamers en de verbrandingsovens in Auschwitz-Birkenau is niets meer over. De SS wilde ook die bewijzen vernietigen. De overblijvers werden op transport gezet, om de dood elders te gaan zoeken. Want zij wisten van die treinladingen mensen die een bunker ingingen en daarna de rook, die geur. En al die as die uitgestrooid werd als menselijke mest over de akkers rond Oswiecim. Of als voer in de visvijvers. De haren die naar Duitsland gingen voor de matrassenindustrie.
Waarom vertel ik u dit alles? U weet dit toch allemaal al? U weet wat voor onmensen het waren die Duitsers. Nou dan vertel ik u op het eind iets nieuws: het waren mensen. De vermoorden en hun moordenaars. Mensen zoals u en ik: het kan u ook overkomen een van hen te zijn.
Maandag 16 augustus 2021
Kan een plek schuld in zich meedragen? Sinds ik ooit op de plek waar Göring in Neurenberg zat, zat, ben ik geneigd die vraag met ja te beantwoorden.
Ging je op deze plek naar links, ging je naar Auschwitz I, het Stammlager, ging je naar rechts kwam je in Auschwitz II, ook bekend als Auschwitz-Birkenau. Daar volgde de dood meestal direct, behalve als je uitgeselecteerd werd voor de werkploeg, dan mocht je de lijken opruimen. Totdat er een volgende werkploeg werd geselecteerd (meestal na vier weken). In Auschwitz I zaten later mensen die te werk werden gesteld in Auschwitz III (Monowitz), bij IG Farben.
Doodlopend spoor bij Auschwitz I.
Nooit meer Auschwitz Dit gezegd hebbende: morgen komt er een autootje voorrijden om me op te halen.
Zondag 15 augustus 2021 |
Vreemd de welbekende Tatra tram T3 rijdt hier niet. - Het arbeidersparadijs van Nova Huta. - Een zeer groot brood. Verkrijgbaar met reuzel of reuzel met worst. De Poolse keuken munt niet uit in gezond en hoe sommigen dan toch nog slank blijven? - Koffie mocht wel op Maria Tenhemelopneming. Maar de uitbater zag er ook niet echt katholiek uit. - Aan de rand van de oude joodse wijk: mooie geretoucheerde portretten laten maken en daar eindig je dan op een vuilnishoop na afloop van de rommelmarkt. Zo eindigt een leven van twee mensen die wellicht al lang vergeten waren. - De nieuwe trendy wijk Podgorze aan de overkant van de Wisla. Het verschuift van de joodse wijk over de rivier. De sportclub Korona bestond in 2019 100 jaar. Je schrijft hier corona altijd met een k. En virus met een w.
Maria Hemelvaart Nu heeft Kraków niet alleen kerken. Er is ook nog iets als Nova Huta, de communistische modelwijk voor de arbeider, die daar de ambiance van Parijs kreeg. De straten zijn er inmiddels naar Ronald Reagan en Paus Johannes Paulus II genoemd. Deze hier afgebeelde pareltjes van stalinistische bouw (en dan te bedenken dat Amsterdam alleen het belastingkantoor aan de Wibautstraat en het blok ertegenover heeft) liggen bij het Pools Volkenkundig Museum, dat ook al in zo'n mooi gebouw zit. Snapt u nu waarom ik nooit naar het Openluchtmuseum ga? Ik hou niet van dat gekantklos met rieten biezen op het dak. Langs de vorige gebouwen loopt u niet zomaar langs. Langs deze vermoedelijk wel. Helaas heeft er weer zo'n planoloog bomen voor gekwakt (weg met die dingen: bomen horen in een bos niet voor architectuur), maar wat een prachtig ontwerp. Ik vrees dat alleen Vincent van Rossem dit op zijn waarde weet te schatten.
Zaterdag 14 augustus 2021 Humphrey Dumphrey
Vrijdag 13 augustus 2021 |
Andere mensen fotograferen gebouwen en kunnen je daarna niet meer vertellen waar ze staan. Klungelen met kerken terwijl fotografen dat al veel beter hebben gedaan. Ik fotografeer straatelementen en kan daarna op de kaart nog aanwijzen waar ze waren. En daarbij, die kerken blijven meestal wel staan, dit verdwijnt. En van een foto van een verdwenen telefooncel worden mensen in de regel blijer dan weer zo'n monument. Dus: overal op straat elektrische verhuurstepjes. - Het blijft wennen uitstapjes naar Auschwitz Birkenau in de aanbieding zien. - Pierogi. - Toch een straat. - Niet zwemmen in de Wisla. - De oude joodse wijk: eerst wegkijken en dan de potentie zien. Ongeveer dat wat ze joden altijd verwijten. - Posters en spuitwerk. - Pools is best begrijpbaar: privé terrein. - Brievenbussen horen rood te zijn. Ik kan die oranje dingen nooit vinden in het straatbeeld (o, ze staan er ook niet?). - En ik bezocht nog een kunstenaar in haar atelier. Ze werkte onverstoorbaar door.
Innovatief Je hebt een keuze. Je hebt Polen en tegenpolen. De een stapt de kerk binnen en desinfecteert zijn handen, de ander zijn geest in het wijwatervat.
Donderdag 12 augustus 2021 De grote wereld daarbuiten Kraków is de stad met de meeste parkbankjes per inwoner. Ze zijn katholiek, die doen niet zuinig met zitten. Dan was er ook nog een pierogi-festival: gevulde dumplings. En die deegtasjes worden al lang niet meer gevuld met aardappelen en kool alleen: er wordt over de grens gekeken. Links de winnaars uit 2019. Nu trok hun kraam minder bezoekers. Ik liep door de oude straten verder. Met na de mix van smaken ook nog twee zoete om te proberen. Idyllisch, al te idyllisch... Om dan gelukkig toch nog in een demonstratie tegen de vandaag in Polen aangenomen mediawet te geraken. Die massaal bezocht werd en eindigde in een manifestatie bij de toren op het immense centrale stadsplein. Katholieken moeten zich beperken tot met wierook zwaaien, niet met traangas. Laat ze in de hemel regeren, niet op aarde: de ellende daarvan hebben we al te vaak gezien. Verzet is gewenst.
|