Contact: d i e t e r b r u l s @ g m a i l . c o m

 
 

Bij geen dagelijkse update: klik hier

deze week

vorige week

voor tekeningen naar dieterbruls.nl

 
     
 

Week 42

 
     

Voorpagina

 

 

   
     
  Zondag 24 oktober 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 27  
 

De logeerkamer

Een logeerkamer is het toppunt van verlangen voor Nederlanders bij een nieuw huis.

Zo'n kamer die eens in het jaar gebruikt wordt om iemand de rijkdom van het nieuwe huis in te smeren.

Omdat ie maar eens in het jaar gebruikt wordt heeft die kamer een functie gekregen om alles neer te zetten wat nog niet naar de zolder kan. Nog zo'n Nederlands gebruik: vuilnis eerst stapsgewijs naar boven dragen voordat het op straat komt. Dus lig je op een kamer met dingen die niet gezien mogen worden.

Hoe laat staan we op, is de eeuwige vraag voor het slapengaan. Oh blijf maar lekker liggen, we slapen uit. Met veel moeite weet je er dan een tijd los te krijgen (Uitslapen? denk je nog). Om er dan de volgende morgen achter te komen dat ze nog een uur eerder op zijn.

'Ja de kinderen,' 'Ja de honden.' 'De kippen.' Alsof je dat de avond daarvoor niet wist dat dat al jaren zo gaat.

En dan komt die vraag - licht verwijtend uitgesproken - die altijd het startschot van veel gelamenteer is: Lekker geslapen? Dan krijg je te horen dat zij de halve nacht wakker hebben gelegen. 'De kinderen, de honden, de kippen' denk je. Blijkt: hebben ze elkaar wakker liggen houden met wakker liggen zijn.

Dat is de ware luxe van zo'n extra slaapkamer: dat je apart kan slapen, heb je geen last van het midlifegedraai van de ander. Slaapt er tenminste een iemand en waarschijnlijk twee.

Maar dat is weer zo'n Nederlands taboe, op de logeerkamer slapen.

En met zo'n taboe kan je geen pottenkijkende logees hebben.

 
     
  Zaterdag 23 oktober 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 26  
 

Laat het ons worst zijn

Zouden er andere landen ter wereld zijn waar je een worstkraam voor een paleis mag zetten?

Ik liep verder en moest aan Turkije denken, daar zou dat zeker niet mogen. Ik denk dat we Erdogan maar zijn zin moeten geven: de ambassadeur naar huis. Maar de hele ambassade ook dicht en pas weer open als hij erom komt smeken.

 
     
  Vrijdag 22 oktober 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 25  
 

Van een mug een olifant maken

Dat er steeds minder olifanten zijn met slagtanden, meldt het NOS-Journaal, omdat ze geslacht worden om die tanden. En dat heeft met evolutie te maken, beweert een bioloog. Onzin natuurlijk: evolutie duurt duizenden jaren en nog loopt u met verstandskiezen en een staartbeentje rond. Je kweekt nog sneller een mammoet terug.

Nee, olifanten worden gedood om hun ivoren tanden. De dieren die overleven zijn gewoon de dieren die vanwege een genetische varieteit geen slagtanden hebben. En dus planten die zich alleen voort en dus komen er alleen nog maar olifanten zonder slagtanden.

 

Dat heeft evenveel met evolutie te maken als zeggen dat er steeds minder roodharige mensen worden geboren, nadat je ze eerst massaal hebt uitgemoord. En dat de mens zich aanpast door geen rode haren te krijgen. Nee, er zijn minder mensen met rode haren dus worden er ook minder kinderen met rode haren geboren. Dat is dus geen evolutie, dat noemen we uitmoorden.

Beste NOS-Journaal dit zijn verhaaltjes die eindigen met en toen kwam er een olifant met zijn grote snuit en die blies heel het verhaaltje...

UIT.

 
     
  Donderdag 21 oktober 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 24  
 

WE HEBBEN IN Nederland twee-en-een-halve kerncentrale. Een in Borssele, een in Dodewaard en een kleintje in Petten. En dan staat er nog een speelgoedversie op spiritusblokjes in Delft.

Ik moest eraan denken toen er door ongevaccineerde coronapatienten stilstand ontstond op de IC's. En hoe moeilijk het ethisch is om die mensen van zo'n IC te verwijderen.

Dus ik vroeg me af hoe moeizaam het gaat verlopen mocht Dodewaard de lucht in vliegen. Of een van die centrales van Doel die met stopverf bij elkaar worden gehouden.

Om mijn gedachten af te leiden ging ik maar toiletpapier inslaan. Heb ik dat in ieder geval als er een vierde golf komt.

 
     
  Woensdag 20 oktober 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 23  
 

Kunstmatig, geen kunst

Met kunstmatige intelligentie is de 10e symfonie van Beethoven gemaakt, op basis van de summiere schetsen die er waren. Aangevuld door de computer die gevoed werd met het werk van de componist en dat van tijdgenoten waar hij eventueel naar geluisterd zou kunnen hebben.

Uitgevoerd werd het door het Symfonie Orkest van zijn geboorteoord. De recensies zijn nergens lovend. Men is hooguit lovend over wat de techniek al niet kan. Maar meer schrijft men over wat die niet kan.

Het werk doet denken aan een vroege Beethoven. Hetgeen logisch is: hij componeerde toen meer en dus is de computer er in verhouding meer mee gevoed. Maar vooral een heel middelmatige Beethoven, zonder verrassende vondsten. Wellicht ook logisch: gemiddeldes leiden altijd tot vervlakking. Het gemiddelde is altijd middelmatig.

Ik denk dat we er ons bij neer moeten leggen dat kunstmatige intelligentie geen Beethoven maakt, maar hooguit iets dat lijkt op Beethoven. En dat is voor de doorsnee leek al snel natuurlijk: wat violen en het is klassieke muziek, wat sterke aangezette aanzwellende akkoorden en het is Beethoven. Overtuigen kan kunstmatige intelligentie mij pas met een geloofwaardig Vader Abraham-lied.

Het is geen ontkennen van de techniek: want iets dat herinneringen aan Beethoven oproept is eveneens het uiterste wat een componist van vlees en bloed zou kunnen. En dat schrijven we meestal toch in gelijke mate af als nep, kitsch.

 

Waarom zou je het ook willen? Je bent ook niet geinteresseerd in een bijna echte Rolex of een interpretatie van de iPhone 18. Een nep-Porsche laat je in de winkel staan.

Je kan veel beter naar al die negen echte symfonien luisteren.

 

Er waren al interpretaties van Beethovens Tiende oa door Barry Cooper (het zijn altijd Engelsen die dit soort dingen maken). En ter vergelijk wat de computer er van maakte (uitgevoerd door het Bonner Beethoven Orkest).

 
     
 

Muziek - Actrice Scarlett Johansson zingt ook, normaal is dat bijklussen. Hier met Peter Yorn niet. En nog eens.

 

 
     
  Dinsdag 19 oktober 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 22  
 

Overleven

Ik liep door de Bijlmer tussen de hoogbouwflats. Het was al laat en donker. Aardedonker. Onverlicht. Plots hoorde ik een geluid dat mijn pas deed versnellen.

Het geluid herhaalde zich en werd steeds harder, dreigender. Het zwol aan.

Ik ging bijna rennen. Ik moest hier weg. En snel. Wilde ik nog heelhuids thuis komen was haast geboden.

 

Daar klonk het weer. Het gebrul was te horen over de hele buurt. Het was zij of ik.

Wie het eerst bij de metro was, daar ging het nu om.

Want met een horde voetbalfans in de metro daar kies ik niet voor. Dan is lopen door het donker me liever.

 

Ajax - Dortmund 4-0

 
     
  Maandag 18 oktober 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 21  
 

OK boomer

IK STOND IN een elektronicazaak met een vraag in de trant van past dit op dat? Nee, was het antwoord en het kon ook niet anders. Zodra je een winkel uitloopt met een apparaat is het bij de draaideur niet meer compatible. Met niks meer. Er zit een Blue Tooth-dingetje daar bij die deur dat dat doet.

Nee, dat kan niet. Verkopers in zo'n zaak kunnen dat altijd op licht honende toon zeggen. Je weet zelf wel waarom, boomer valt er in hun minzame blik te lezen.

Dat weet je meteen, dat de fout bij jou ligt. Jij bent dom, jij bent niet meer van deze tijd, oud. Je verdoet ieders tijd. Ik maakte er een grapje over, tevergeefs, ze kijken of ze een stem uit een waterput horen. CD-spelers gingen die niet op kolen?

Ik heb eens gezocht met welke opleiding je je zo leert te gedragen. Ik kon het niet vinden. Ze zullen wel onopgeleid zijn.

Of vier jaar stage gelopen hebben bij de uitgang van het vagevuur.

 
     
     
 

(c) 2000-2021 Dieter Bruls