Contact: d i e t e r b r u l s @ g m a i l . c o m

 
 

Bij geen dagelijkse update: klik hier

deze week

vorige week

voor tekeningen naar dieterbruls.nl

 
     
 

Week 40

 
     

Voorpagina

 

 

   
     
  Zondag 10 oktober 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 13  
 

De monopolist van Kootwijk

Dan heb je een restaurant naast Radio Kootwijk, midden op de hei die ze de Nederlandse Sahara noemen. Het enige restaurant. Je hebt appeltaart op de kaart staan omdat Nederlanders dat nou eenmaal eten als ze koffie gaan drinken. En omdat er nooit wat anders op de kaart staat dan appeltaart. Lekker makkelijk, hoef je niks aan te doen, kan je stapels van bewaren in de vriezer.

Het is zondagmiddag en dan wandelen Nederlanders. Zeker als het ook nog zonnig is. Naar Radio Kootwijk waar niks anders is dan dat restaurant. Waar appeltaart op de kaart staat. En dan wandel je daar heen over die Nederlandse Sahara en dan kom je daar bij dat ene restaurant met appeltaart op de kaart omdat dat het enige is wat ze hebben en dan is die appeltaart op.

En dan klaagt zo iemand dat het slecht gaat met de horeca.

Nee dan gaat het niet slecht met de horeca, dan gaat het slecht met jouw horeca. Heel slecht.

 
     
   
     
  Zaterdag 9 oktober 2021  
     
   
  Jose Guadalupe Posada  
     
   
  Aflevering 12  
 

Vreemde valuta

Ik ruimde de keukenla op en liep met een niet te vouwen pak biljetten van 8 verschillende Europese landen* naar het Grenswisselkantoor op Centraal.

Daar zat een man die plezier in die stapel had, eindelijk eens niet de voor de hand liggende valuta's: hier kon hij zijn biljetkennis doen gelden. Moeiteloos scheidde hij de stapel naar land. Twee valuta's kon hij niet nemen daarvoor verwees hij me naar Pott bij de Dam, die wisselaar komt in de Bijbel al voor. Twee anderen waren buiten roulatie dus daarvoor kwamen extra kosten, die hij me heel coulant maar een keer berekende. Net zoals de overige wisselkosten: er zijn er die berekenen dat per valuta. Al met al 310 euro voor de keukenla opruimen.

Pott deed er nog 20 bovenop en met een Noord Macedonisch biljet van 16 eurocent** over ging ik weer terug naar de keukenla. Dat zal ik dan maar zelf moeten gaan uitgeven.

Skopje schijnt mooi te zijn deze tijd van het jaar. Met weinig stookkosten.

 

* - Zwitsers, Brits, Hongaars, Tsjechisch, Bulgaars, Pools, Servisch, Noord Macedonisch.

** - Het biljet is zo mooi uitgevoerd dat het vast duurder is dan die 16 cent, vervalsen is puur verlies draaien.

 
     
     
     
  Vrijdag 8 oktober 2021  
 

 

 
   
     
   
  Aflevering 11  
 

Toekomst

Ik zag een programma op tv over verwachtingen over de toekomst. De meeste wetenschappers die aan het woord kwamen waren heel negatief.

Toen kwam er een futurologe die een heel positief beeld zou hebben. Ze verwachtte dat in het jaar 3000 alles mogelijk zou zijn door techniek. Dat we elkaars gedachten konden lezen en zo. Ik weet niet of dat zo leuk is zei de interviewer. Ja, misschien niet als je als homoseksueel in Rusland leeft, antwoordde ze

Dus je hebt een positief toekomstbeeld en je denkt dat er over 1000 jaar in Rusland nog niks veranderd is.

 

Toen kwam er nog een man die zich binnenkort bij leven en welzijn ging laten invriezen omdat hij de toekomst mee wilde maken. Hij had zelfs al aan zijn pensioenvoorziening gedacht.

Nu maar hopen dat hij niet in Rusland ontdooit.

 
     
  Donderdag 7 oktober 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 10  
 

Hij had een plan

Thuiswerken. Maar dan vanuit Montenegro.

Spaart gas uit.

Eigen huis in Amsterdam airbnb verhuren.

Daar airbnb wat huren.

Prijsverschil is pure winst, kan je daar van leven.

Alles is er hoe dan ook veel goedkoper.

Slapend rijk worden.

 
     
   
     
  Woensdag 6 oktober 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 9  
 

E.D. van Veen, als je dit leest...

Ik vond weer eens een portemonnee. Ik vind vaak portemonnees. Het is een gave.

En een vloek.

Want je komt die dingen niet kwijt. Ik had een identiteitskaart, verzekeringspas, bankpas, studentenkaart, maar je loopt aan tegen een muur van instanties die zeggen dat ze diegene niet zomaar kunnen gaan bellen. Privacy maakt een hoop menselijke interactie kapot.

Dan probeer je het ding fysiek kwijt te komen. De politie ziet het niet meer als haar taak. Op andere plekken verwijzen ze je naar een gevonden voorwerpensite die totaal onbekend is. Verliezers kijken er in elk geval nooit, heb ik als ervaringsdeskundige gemerkt. Na verloop van tijd vernietig ik het spul.

Deze keer lukte het. De beveiligers van het politiebureau (sic) - een particulier bureau dat tegenwoordig ook de receptie bemenst - willen het nog wel eens interessant vinden politieagentje te spelen en te gaan speuren. Maar uiteindelijk ging het toch maar in een kratje: ze lieten me de inhoud zien, stapeltje paspoorten en zo meer. Dat kratje wordt dan ooit door iemand opgehaald en dan gaat het naar de gemeente waar ondertussen de verliezer bezig is met het aanvragen van een nieuwe identiteitskaart. Maar dat is dan een andere afdeling en regels en nog meer niet te beslechten muren van privacy.
Na drie maanden wordt het dan vernietigd.

Doe me een plezier: schrijf nu je telefoonnummer in je portemonnee. Bespaart hoop ellende en kosten (voor jezelf). Er zijn veel eerlijke mensen, die op een dag echter besluiten gevonden portemonnees in de gracht te werpen.

 
     
 

Muziek - Creedance Clearwater Revival, Down on the Corner en Booker T and the MG's Time is Tight en Otis Redding I Can't Turn You Loose.

 

 
     
   
     
  Dinsdag 5 oktober 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 8  
 

Resultaten

Ik had nog wat resultaten.

De inzenders van de viltjesvraag zagen het allemaal - wie het niet zag zal wel niet ingestuurd hebben - het dikkere stukje linksonder. Ik begreep pas waarom het er zat toen ik de achterkant zag, daar zit net zo'n stukje maar dan met een kraantje erop. Het moet een koperen leiding voorstellen. Overbodig. Zeker omdat het het gebruik van schaduw met zich meebrengt.

Dan was er de toiletpapier/patat of friet-vraag. De voorkeur lag gelukkig bij optie 4: voorlangs en friet. Het was een duidelijke tweedeling, wat ik al vermoedde: 2 en 3 werden niet gekozen.

Uit de inzenders - en de reacties op Twitter - meende ik te kunnen opmaken dat Noord Nederland voor 1 kiest en Zuid Nederland voor 4. En het bevestigde mijn gevoel over toiletpapier: iemand die het achterlangs hangt probeert de zonde te ontkennen, te bedekken. En hoe noemen we zo iemand? Juist: een protestant.

Dat zie je in de patat/friet-discussie terug. Patat benadrukt het noodzakelijke voedsel. Friet de niet noodzakelijke maar lekkere bereidingswijze.

Dus toon me uw toiletrol en ik weet uw religieuze achtergrond en of u patat of friet zegt. Toch?

 

Dan was er ook nog iets langer geleden een popquiz. Die was te moeilijk blijkbaar.

 
     
   
     
  Maandag 4 oktober 2021  
     
   
     
   
  Aflevering 7  
 

Fakebook

'Je heb me foto niet gelijkt.'

'Jawel ma, maar Facebook ligt eruit.'

'Zal wel. Ik heb je geblokt, omdat je me niet lijkt.'

'Nee echt, 't staat op NOS-nieuws. Dat het eruit ligt.'

'Boelsjit. NOS is allemaal feek nieuws. Ik heb ut nerreges op Feesboek geleze dat ut eruit leg. Dus nie waar.'

'Nee echt waar ma.'

'Je heb me foto niet gelijkt. Dus ik ga je onterve. Je ben me dochter nie meer. Kutkind.'

 

Op NOS-nieuws stond ook dat Facebook mensen uit elkaar drijft en aanzet tot ruzie. Zal ook wel niet waar zijn.

 
 

 

 
     
     
 

(c) 2000-2021 Dieter Bruls